M57 - Lyyran rengassumu

Aloittaja einari, 25.07.2006, 21:49:09

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 20.08.2009, 14:02:42
Härpäkkeet: Tal 200K+ Atik 16HR, valotusta 12 minuuttia, DSS.
...clip...
M57:n näennäinen koko on vain 1 kaariminuutti. Se on melkoisen vaikea kohde, ei ollenkaan "moposarjaa".

Tämä on minullekin vaikea kohde kuvattavaksi. En vain saa tästä irti kuvankäsittelyn kautta kelvollista lähikuvaa, joten on tyytyminen näihin hiukan väljempiin otoksiin. Valotuksessa mennään samoissa lukemissa Jorman kanssa, sillä tätä on valotettu 9 x 90s = 13min 30s, putkena suurempi Newton 300/1500 ja modaamaton Canon 20D digijärkkäri (kamera näkyy kuvassa punaisten puutteena, joita en viitsinyt lähteä kaivamaan kuviin, kun niitä on niukalti originaalissakin. No, nyt lopputulos on enempi okulaarin kautta saatavaa live-näkymää vastaava : :angel:).

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 20.08.2009, 14:02:42
PGC62532 näkyy heikkona läikkänä myös omassa 12 minuutin kuvassa.  :rolleyes: Molemmilla 200 mm Klevtsov-Casse...

Juu, näkyy minullakin orginaaleissa ja kenties tuossa puolilähikuvassa, mikä on näitä isomman apertuurin tuomia etuja näillä lyhyillä valotuksilla. Seuranta oli tällä kertaa kurissa aiempaa paremmin, mikä johtui kuvausyhdistelmän perusteellisesta tasapainottamisesta ennen kuvauksia. Huomasin, että Gemini G41 piirtää melko tasaista käyrää LVI Smartguiderin näytölle, mutta väliin tulee kerta kierroksen (?) aikana esiintyvä tiukempi "ylös-alas-ylös syherö", mikä tekee hallaa seurantatarkkuudelle osuessaan valotusruutuun.
- Timo Inkinen

ajt

#121
Pistetään jonon jatkoksi. On allekirjoittaneen ensimmäinen M57 rinkulakuva. Yhteensä 456 sec 80 kuvan sarjana, DSI 3, SW80ED, EQ5 Synscan. Darkkien kanssa olin hieman laiska ja flättejä en ole vielä saanut toimimaan tämän kameran kanssa. Pitää vaan harjoitella.

Lisäyksenä se, että oletin kohteen saamisen kennolle olevan huomattavan vaikeaa, mutta ei näköjään ole. Lopputuloksen laatu on sitten se vaikea osuus. Melko tyytyväinen olen tuohon pieneen rinkulaan tällä vähäisellä kokemuksella.

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: dirty - 20.08.2009, 21:13:35
Kuvaan mahtuu mukaan myös galaksi PGC62532. Valotusta 2h 30m. VC200L @F/9, QHY8, SXV-AO, IDAS LPS, EM-200Temma2Jr.
Isompi kuva täällä.
Tämä on sillä lailla vaikea kohde että kun saa M57 näkymään nätisti, galaksista ei näy kuin ehkä pieni täppä ytimen kohdalla ja kun taas galaksi näkyy hyvin, rengas palaa puhki, näin ainakin minulla. Tässä on onnistuttu saamaan molemmat nätisti samaan kuvaan.

Kaizu
Kai Forssen

Heb

#123
Oma kuvauskausi tuli avatuksi pari tuntia sitten kun aloin valottaa Lyyran rengassumua Canonin 450d:llä, objektiivina oli Sigman 70-300mm "APO" ja jalustana EQ2 seurannalla. Otin 30 sekunnin osavalotuksia yhteensä 14 ISO1600:lla. Kokonaisvalotusajaksi sain siis 7 minuuttia.  Darkkejakin otin kymmenen tiedä sitten vaikuttivatko kuvaan mitenkään...

Onhan se aika tuhnu, mutta olen erittäin tyytyväinen  :grin: Yö sujui muutenkin hyvin Anttilan Optica 20x80 kiikareilla havainnoidessa mm. M13:a, M27:aa ja M57:aa ilman jalustaa aurinkotuolissa selällään makoillen  :cool:

EDIT: Ainiin, kuva siis otettu 300mm:n polttovälillä

Julius

#124
Tunnin valotus kohteesta normaalilla kokoonpanollani, SW 80ED & Atik 314L.

EDIT: Toiseen lisäsin tunnin verran Ha-valoa ja vähän eri tavalla puljattuna.

-Jarz-

Nyt tuli testattua enempi tosissaan mihin uusi kamerani pystyy.
Kuvasin M57 planetaarista sumua neljänä yönä 29.9 - 7.10 välisenä aikana eripituisilla valotusajoilla, sekä käyttäen melkeinpä kaikkia suotimia mitä löytyy  :wink:.

Lyyran rengassumu M57.

CPC 800 x 0.63, Atik 314L+, seurannanohjaus OAG + QHY5, suotimet L,R,G,B,Ha,OIII,SII.

Kuva on yhdistelmä eri valotusajoilla koostetuista kuvista, sekä lopuksi yhdistetty kapeakaistakuva ja LRGB-kuva.

Valotusajat:

L            6 min
R            8 min
G            8 min
B            8 min
Ha 2x2bin(R) 32 min
Ha 3x3bin(R) 48 min
Ha(R)        16 min
OIII(G)      20 min
SII(B)       20 min


Rengassumun vierellä klo 2 suunnassa näkyvä punainen "sumu" on galaksi IC 1296 ja siitä ei juurikaan näkynyt LRGB-kuvassa jälkeä johtuen lyhyestä valotusajasta, mutta Ha-kuvassa se tuli näkyville, mistä johtuu tuo punainen väri.

JM

Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

DarkSide

Moikka..

No aika hyvinhän sillä pystyy  :shocked:  Hmm.. Oikeastaan ERINOMAINEN kuva -Jarz-    :grin: :grin:

Tuo eilinen kelikään ei täälläpäin ollut kovin häävi ja puolenyön jälkeen puuroutui kokonaan.

Onnittelut hienosta kuvasta!!

t.Jyrki  :wink:

J-P

Mahtavaa jälkeä.  Noinkin lyhyillä valotuksilla ulommat halot esille, mikähän kamerasi herkkyys mahtaa olla?
(Quantum tehokkuus kai on se termi)
Ne ovat melkoisen harvoin kuvattuja, onnittelut.

J-P

Cith

No huhuh. Loistava kuva.

Näitä 314L Atikilla napsittuja lisää niin seuraavan kameran valinta on helppo :)
AkiH

-Jarz-

Kiva kuulla positiivisia kommentteja Jyrki, J-P ja Aki  :smiley:.

Kamera tuntuu olevan ihan mukavan herkkä Ha:lle ja varsinkin tuosta binning toiminnosta oli tässä kuvassa apua. Tuo häivähdys kaikkein uloimmasta sumun reunasta kuvassani tuli esille vasta tuossa 3x3 binnnig valotuksessa. Suotimena Ha-alueelle oli Astronomikin 6nm kapeakaistasuodin 656nm alueella ja QE-käyrä kameralle löytyy täältä. Näyttäisi QE-herkkyys olevan tuossa kohdin n.54% luokkaa. Tässä kamerassahan on sama CCD kuin QHY2 Pro:ssa.

On tämä CCD-kameran kanssa kuvaaminen vaan aika paljon erilaista kuin järkkärin kanssa touhuaminen. Ennen pystyi kuvaamaan yöllä useampiakin kohteita tunnin valotusajoilla, mutta nyt voi moisen unohtaa tai ainakin täytyy tyytyä vain jonkin kaistan valottamiseen ja jättää loput toiseen kertaan, vaan enpä valita  :cheesy:.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

MLuoto

Taas kateellisena katson muiden kuvia :smiley: Oh well, sitten oma vaatimaton donitsini; Kalustona C8N CG-5 GT -jalustalla, Meaden DSI II pro ja LRGB-suodin setti. Käytetty 15 sekunnin osavalotuksia.
Mio Luoto
--------
C8-N 200/1000 & SW 80ED
Losmandy GM8
Canon EOS 500D

VeijoT

Onpa Jarzilla hieno kuva tullut tuosta Lyyran sumusta.

Minäkin testasin CGEM jalustaa 4000mm polttovälillä, ( tähän ei meinaa piisata mikään polttoväli on tuo niin pieni ) Celestronin SCT 2000mm f 1:10 perässä oli 2 x telejatke, sekä uhc suodin, h-alpha suodin olis voinut olla parempi.
Valotusta olis pitänyt lisätä reilusti, mutta kun tämä putki ja jalusta on lähdössä kiertoon, niin napsin muitakin kohteita viime yönä kun vielä kerkiää.

Veijo T

tässä rajattu versio




Make

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 10.10.2009, 22:11:40
Kuvasin M57 planetaarista sumua neljänä yönä 29.9 - 7.10 välisenä aikana eripituisilla valotusajoilla, sekä käyttäen melkeinpä kaikkia suotimia mitä löytyy  :wink:.

Valtavan hieno kuva, Jarz! Enpä tiennytkään, että rengassumun ympäristö on noin mielenkiintoinen. Täytyypä itsekin ammuskella sinepäin kevään mittaan.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

-Jarz-

#133
Kiva kuulla VeijoT ja Make, että kuva miellyttää edelleenkin  :smiley:. Tässä kun ei ole alkukauden jälkeen kauheasti päässyt kuvaamaan niin kiva kuulla kommentteja vanhemmistakin kuvista.

Lainaus käyttäjältä: Make - 24.03.2010, 02:58:52
Enpä tiennytkään, että rengassumun ympäristö on noin mielenkiintoinen. Täytyypä itsekin ammuskella sinepäin kevään mittaan.

Sama juttu täällä. En tiennyt itsekään tuosta sumusta tuon näkyvämmän keskiosan ympärillä ennenkuin näin Juliuksen hienon kuvan tuolla toisessa ketjussa http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4587.msg40885#msg40885 .
Tuon jälkeen sitten etsin netistä muitakin kuvia ja siitä sitten innostuin kokeilemaan josko jotain saisi noista ulommista sumun osista näkymään. Oli juuri tullut hommattua Atik 314L+ ccd-kamera, joten sen herkkyyttä Ha-alueelle pääsi tuohon kohteeseen hienosti testaamaan. Pentaxin K10D:llä en olisi yrittänyt moista.

Tuossa kuvassa tuo Ha-valotus on tehty 2x2 ja 3x3 binningillä ja napasuuntauskin oli mitä sattui, joten jäi uupumaan paljon yksityiskohtia tuosta sumusta. Toisinsanoen tuosta on hyvä parantaa ja ajattelin palata asiaan itsekin nyt keväällä tai sitten syksyllä. Kiinnostaisi myöskin yrittää saada mahdollisimman tarkka kuva pitkällä polttovälillä tuosta keskussumusta kauhealla määrällä lyhyitä valotuksia vähän planeettakuvaus tyyliin ja valkata sieltä parhaimmat pinottavaksi. VeijoT tuossa jo hienosti kuvasikin kunnioitettavalla 4 metrin polttovälillä  :shocked:.

Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä saat aikaiseksi kyseisestä kohteesta. Onnea vaan valotuksillesi  :smiley:.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

TT

Eilen tuli pitkästä aikaa DS-kohteita kokeiltua. Kohteeksi valitsin tietysti planetaarisen M57:n kun se on sopivan kirkas ja näyttävä. Seuranta meni paikoilleen ihan vahingossa, lykkäsin vaan putken alustavasti etelä-pohjois suuntaan, aikomuksena tehdä tarkempi suuntaus tähtien avulla, mutta sitten päätin ihan huvikseni suunnata putken Arcturukseen ja lyödä moottorin jalustaan kiinni. No sehän meni tosiaan munkilla melkein oikein, vain pieni korkeuskulman säätö isommaksi ja tähdet pysyivät pistemäisinä 10s valotuksellakin. Kello 23:n jälkeen kohde oli jo noussut talonnurkan yläpuolelle. Vajaa tunti tuli ulkona vietettyä. Kuvasta käyriä säädelty kohinan poistamiseksi ja sumun reunaan vähän gaussian blurria rosoisuuden tasoittamiseksi.

Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS