M57 - Lyyran rengassumu

Aloittaja einari, 25.07.2006, 21:49:09

« edellinen - seuraava »

Timpe

"Panoraamamieskin" on näemmä löytänyt ds-kohteiden kuvaamisen ilot :grin:
M57 kuvasi on sinä mielessä hyvä esimerkki tähtitaivaan kuvaamisesta, että se näyttää kuinka "helposti" liki mistä tahansa suunnasta tähtitaivasta saa jo parin minuutin valotuksella syvän taivaan kirkkaimmat kohteet esiin. Käytetty polttoväli määrää sitten vain kuinka suurena nämä näkyvät kennolla. Turhan monella on väärä käsitys siitä, että ds-kohteiden kuvaamiseen tarvitaan aina kaukoputkea (kun oikeampi tarve olisi jonkinlainen seurantajalusta millä tahansa kameraoptiikalla varustettuna). Tällaisten laajempien tähdistönäkymien kuvaaminen on siis vielä jossain määrin "käymätön korpimaa", kun useimmat harrastajat kuvaavat vain kaukoputkien läpi niitä kapeita kuvarajauksia tähtitaivaasta.
- Timo Inkinen

mistral

Kymmenen minuuttia sain etsiä isosta kuvasta rengassumua mutta löytyihän se, oli vaan aika himmeä ja tähtimäinen.

Timi

#227
Omassa kamerassa loppui "paukut" kesken niinpä jäi vaan tuommonen kärpäsen p..ka kuvaan mutta kuitenkin jotain.
Canon EOS 600D kittiobjektiivilla 18-55mm, suurin suurennos.





jussi_k_kojootti

Laajakulmanäkymä renkaaseen.  Kohde on "liian pieni" 600mm polttovälille, joten en edes yrittänyt rajata lähikuvaa.  Jätin myös (reunan) taustan tasoittelun tahallani vähän kesken, kuva alkoi tässä vaiheessa miellyttää jonkinlaisella "luonnollisuudella".  Sitäpaitsi itse renkaan väridynamiikka on aivan omituinen,  en ole vielä koskaan saanut samaan kuvaan hyvännäköisiä tähtiä JA hyvännäköistä rengasta.

jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Janius

Rinkulan ilmestyminen näkyviin on joka vuosi aina yhtä varma kevään merkki. Kuvasin tätä kuunvalossa 24 ja 25.3 yhteensä noin 40 minuuttia. Tämän kuvan osalta se lienee riittävästi, ensi kerralla barlowia perään. Tiedän mitä taustataivaan mustaksi leikkaamisesta on sanottu mutta ei se tässä teräväreunaisessa kohteessa ehkä niin pahalta näytä.


Janius

No ei barlowin kanssa tullut kyllä yhtään mitään, ei riitä seurannan tarkkuus, valotusajat pitenee, ruudulta ei löydä tarkennustähtiä. Otin siis kuitenkin 50min lisää edelliseen ja kuvaa voi jo cropatakin, vielä kuitenkin kaipaisi ainakin tunnin lisää.


Nurinniska Observatory

Hieno renkula. Tosiaan, kevään merkki tämäkin kun Kesäkolmion suunta nousee taas korkealle.

Minulla on jäänyt kokonaan kuvaamatta tämä kohde... jossain vaiheessa alkaa olla jo ihan pakko korjata tilanne.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

laasaja

Oma versio Lyyran rengassumusta öiden pimennyttyä. Kaltaiselleni aloittelijalle "helppo" kohde löytää ja kuvata. Pilviharson noustessa häiritsevästi taivaalle valotusaikaa on saatu mukaan vain 27x30 sekuntia (ISO 800). Kameran jatkeena SW 102/1000 -linssikaukoputki. Pienihän se on...

mistral

Katselin pari viikkoa sitten rengassumua ja totesin että on visuaalisesti hyvin himmeä ja myös pieni kohde. Janius ja laasaja oli saanut paljon dataa kuviinsa, siis verrattuna visuaalikuvaan.

kjj

#234
Tässä oma yritelmäni C8:lla ja 1100D:llä toissaillalta - elämäni kolmas syvän taivaan kuva. Valoa 18x20 sekuntia. Tarkennus meni hieman ohi, koska olin unohtanut, että olin ottanut kameran hetkeksi irti tarkennuksen ja kuvauksen välillä, eikä kamera näköjään ihan mikrometrilleen osunut samalle etäisyydelle takaisin.

EQ5-jalustan napasuuntaus oli myös huono - driftasin sitä kohdilleen vain 1,5:llä iteraatiolla, enkä käyttänyt aikaa hirveästi puolta tuntia kauemmin.

No, tavoite, että saan keskustähden hyvin kuvaan ainakin täyttyi, jos ei muuta. Kuva skaalattu noin viidesosaan alkuperäisestä.

Edit: Hmmh, kun "hieman" venyttelin tämän alkuperäistä tif-kuvaa, niin näköjään muutama fotoni taisi osua kennolle myös SN2013ev-supernovasta.

Timi

#235
Valoisalta taivaalta kuvattua kun ei ehtinyt odottaa selkeämpää ja pimeämpää taivasta pilvi/sumuhöttöjen saapuessa paikalle, mutta saipahan hyvää kertausharjoitusta kaluston kasaamisessa pihamaalle.

Laajempi otos tähtitaivaalta M57 seutuvilta.
SW80ED+ Draco 0,8X lyhentäjä.

Jurassic

Autoguiderilla qhy5- kameralla kuvattu ja samalla ensimmäinen onnistunut L-rgb kuvan luomis yritys. Kyllä on haastava kuvata kaikki kanavat ja sen jälkeen niiden pinoaminen... :undecided:

Putkena oli SW150/750 guidattu web- kameralla 80mm SW- Ed putken läpi EQ5 jalustan kyydittämä.

Herää kysymys että miksi toi punainen kanava on jotenkin aina hieman levinnyt.. Jos joku tietää vastauksen, niin...

Kuvattu 21,08,2013 omalta "parveke observatoriolta"

L- 60x30sek
R-40x30sek
G-30x30sek
B-30x30sek
Omegon eq5
Canon 1200D full spectrum mode

Timi

#237
Hieman parempi ilta kuvata mutta kuutamo ja pilveä jälleen taivaalla.
CLS suodin toi jonkin verran paremman tuloksen kuvauksessa.


Eager

Muiden ottamien kuvien vuoksi tätäkin piti eilen kauden aloitajaisessa kokeilla muutaman kuvan verran. En ole ennen syvää taivasta kuvannut, mutta kiinnostus kyllä heräsi ja pitää kokeilla uudelleen.

Tässä on muutama kuva enemmän pinossa kuin M27 kuvassani. Jatkossa laitettava Barlow käytöön ja ottaa enemmän kuvia.
SkyWatcher 10" NEQ6 Canon 1000D

mistral

Lainaus käyttäjältä: Eager - 25.08.2013, 15:08:13
Tässä on muutama kuva enemmän pinossa kuin M27 kuvassani. Jatkossa laitettava Barlow käytöön ja ottaa enemmän kuvia.

Hei tämä on realistinen kuva rengassumusta, jotakuinkin tuollaisena sen näkee kaukoputkella. Eli jos haluaisi nähdä sen Janiuksen kuvan kaltaisena, pitäisi olla joku 10 metrinen peili :)