NGC 7662 Sininen lumipallo

Aloittaja Julius, 28.10.2008, 18:52:09

« edellinen - seuraava »

Julius

NGC 7662. Viimeyön saaliina tarttui tämäkin pieni, mutta suht. kirkas nebula (mag 8.5).
Sen mag 13 luokkaa olevasta keskustähdestä on vain kalpea aavistus.

SW80ED, EOS 1000D, UHC-S, 6x30s, ISO 800 Iriksellä pinottuna. DSS antoi taas tätä
vaatimattomamman tuloksen.

EDIT: Mustan tasoa korjattu hiukan.

einari

Hyvin on tarttunut fotoneita kennolle.
DSS:n kuvaa pitää useimmiten aika roimasti käsitellä pinoamisen jälkeen - sen jälkimahdollisuudet on aika pienet kuten tekijä itsekin toteaa.
___
Tapio

-Jarz-

Maanantain ja tiistain välinen yö oli sen verran selkeä, että pääsi napasuuntaamaan jalustan uudestaan ja ehdin yhtä kohdetta, eli tätä sinistä lumipalloa valottamaankin. Sitten tuli utua ja kuvaussessio oli ohi.

Sumun keskustähti (sinertävä kääpiö) on muuttuja, jonka kirkkaus vaihtelee 12-16 magnitudin välillä. Sumun ydin on yhtä kuuma kuin kuumimmat tunnetut tähdet.

NGC 7662 - 14.12.2009

CPC 800 x 0.63, 314L+, OAG+QHY5, pinottu DSS:llä, valotus R30:G30:B30 minuuttia.

Aika vähän tätä on täällä foorumilla näköjään kuvattu, mutta ei sinänsä ihme, kun on noinkin pieni kohde. Pienemmillä polttoväleillä menee helposti tähtimäiseksi valopalloksi. Tämä kuvattu siis n.1200mm polttovälillä ja kuva pienennetty 1400 -> 800 pikseliin. Ylhäällä oikealla 100% croppi.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

DarkSide

Viime päivien Kuun ja udun häiritessä otin kuitenkin sarjan tästä vaikeasta kohteesta.
Vaikea sen takia, että on olemattoman kokoinen - vain 37 kaarisekunttia (wikipedia).
Lisäksi kohde on kirkas kuvattava ja luo entisestään vaikeutta käsittelyyn.
SII ja OIII kanavat kuvattu lähes täydelläkuulla. Yhteisvaloitusta 3 tuntia.

http://darkside.selfip.com/index.php?osoite=galleria&entry=photos/Planetary%20Nebulae/NGC7662_Narrowband_Naturalcolor.jpg

..Parempikin voisi olla  :angry:

t.Jyrki

Ransu

Laitetaanpa tuo oma lumipallokin tänne. Kuva otettu 5.10 C8 polttotasosta, 2X30s valotus, DSS, iso 1600, eos 1000D. Kuvaa cropattu, ja hiukan käsitelty picasalla.
Tuo lumipallo on kyllä olemattoman pieni kohde, mutta näkyy kuitenkin tarttuvan aika hyvin kuvaan jo lyhyehköillä valotuksillakin.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Miikka Sikkilä

Onpa hauskan näköisiä avaruusnappeja. Tuleeko keskustähden kirkkauden muutoksen myötä myös tuo kirkkaampi kiekura selvemmin näkyviin vai onko se aina tuollainen sinertävä viiru? Jarin kuvassahan siinä on tullut tuollaista fosforimaista hehkua mukaan.
Miikka Sikkilä - Oulu

Timpe

Lainaus käyttäjältä: DarkSide - 26.10.2010, 13:40:00
..Parempikin voisi olla  :angry:

Äläs mollaa liiikaa, sillä tuosta löytyy yksityiskohtia runsain mitoin. Sävymaailma on kapeakaistakuville ominaisen punainen (ne tähdet!), mutta itse sumu on kovinkin edukseen kuvassasi :cheesy:
- Timo Inkinen

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Miikka Sikkilä - 27.10.2010, 13:32:36
Onpa hauskan näköisiä avaruusnappeja. Tuleeko keskustähden kirkkauden muutoksen myötä myös tuo kirkkaampi kiekura selvemmin näkyviin vai onko se aina tuollainen sinertävä viiru? Jarin kuvassahan siinä on tullut tuollaista fosforimaista hehkua mukaan.

Mainio huomio, joka ainakin itseltä jäi tykkänään tekemättä.  Keskustähden kirkkausvaihtelu on kohtuullisen suuri (3-4 magnitudia), kohteen halkaisija hieman alle valovuoden,  ja muuttujan periodi lyhyt (vähän alle 30 päivää).  Ainakaan geometria ei siis poissulje valokaikujen havaitsemista tässä kohteessa.  Googlaamalla löytyi artikkeli vuodelta 1908 jossa kohteen (sen ytimen) kirkkausvaihteluita on tutkittu, enkä pikaisella plaraamisella saa oikein selvyyttä varsinaisesta johtopäätöksestä -- ilmeisesti ainakaan sumun ulommissa osissa ei ole havaittu kirkkausvaihteluita.  Lisäksi kyse on ymmärtääkseni emissiosumusta, mikä kai "vaimentaa" valokaikuefektiä verrattuna puhtaaseen heijastussumuun.  Jos tarkkoja ollaan niin emissiosumussa jo käsite "valokaiku" on hieman väärin, mutta luulisin nyt kuitenkin että kasvanut fotonivuo emotähdestä kirkastaa myös emissiota, vaikkakaan ei välttämättä samalla tavalla lineaarisesti kuin heijastussumussa.

Tämän ketjun kuvissa näkyvät vaihtelut pistän kaikesta huolimatta erilaisten valotusaikojen / kuvausmenetelmien piikkiin.

Tämmöistä arvailua, löytyisikö keltään oikeaa valistusta?
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

DarkSide

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 27.10.2010, 21:40:29
Äläs mollaa liiikaa, sillä tuosta löytyy yksityiskohtia runsain mitoin. Sävymaailma on kapeakaistakuville ominaisen punainen (ne tähdet!), mutta itse sumu on kovinkin edukseen kuvassasi :cheesy:
Kiitos myötätunnosta Timpe  :azn: Kuvanotossa meni vain moni asia poskelleen. Guidetähden etsiminen oli
vaikeaa ja kun se vihdoin löytyi, niin kohde oli tosi lähellä kennon reunaa. Siitä seurasi tähtien vääristymistä kun
SCT:n hyvä kenttä on pieni. Kelit nekin alle arvostelun... Tarkkuus menee udun sekaan. Vain kaarisekunttien (37)
kokoisessa kohteessa ei olisi varaa kuvata huonolla kelillä. Kanavakohdistuksessakin hämärää, höh..
Mutta ei voi mitään  :angry:

t.Jyrki

Timpe

Alla on oma yritykseni Sinisestä Lumipallosta 8.11.2010, mutta se jäi tällä kertaa ihmeen vaikeaksi kohteeksi kohdallani. Ongelmana ei ollut niinkään valon vähyys vaan päinvastoin oikean valotuksen löytäminen. Tämän verran lumipallosta tarttui Canon EOS 7D:n kennolle 55 min kokonaisvalotuksella (ISO 400 ja 1min30s osavalotukset 300/1500mm Newtonilla). Pinotessa tämä meni lähes valkoiseksi läntiksi, joten kuvalle piti tehdä käänteistä kuvankäsittelyä verrattuna useimpiin galaksi- yms. kuviini. Foorumille lataan vielä 100% cropin tämän toisen kuvan alle.

- Timo Inkinen

Murtsi

Hyvinhän olet tuosta saanut yksityiskohtia näkyville vaikeuksista huolimatta  :cool: . Ainakin minä tykkäsin tuosta.

Nurinniska Observatory

Tämäpäs onkin vänkä pikku kohde. Kuvaaminen onnistui kumottavasta kuutamosta huolimatta, minä kun en omista minkäänlaisia filttereitä (vielä!)
Newton 200/1200, eos1000d, 11x2min, iso100. Kropattu ja suurennettu kaksinkertaiseksi.  

edit: oho, laitoin vahingossa kuvan nimeen että iso400, vanhasta tottumuksesta. En käytä iso100-asetusta juuri koskaan...
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Timo Kantola

#12
Tämä on oikeen mukava , kirkas on, ei tarvii pitkiä valotuksia.
Tässä 1410 x 1.28 valotuksia, eli 30 minuuttia 610 kpl 1.28s valotuksia eli 13 min . SPX300F4 + 10mm okulaarisuurennos, IR-cut ja kamerana Watt120N (mv. videokamera)

EDIT: vaihdoin "paremman kuvan"
Timo Kantola

mistral

Yksityiskohtia löytyy Timon kuvasta, oli ilmeisesti hyvä seeing.

Timo Kantola

Kyllä - seeing oli hyvä, läpinäkyvyydessä oli toivomisenvaraa , aikamoista puuroa.  Vaikka valotukset oli vain tuon reilun sekunnin, niin kyllä niistäkin isoin osa oli jotenkin vääristynyt, taisi olla putkivirtaukset kiusana kun tähdet on hieman venyneet.
Timo Kantola