M42 - Orionin suuri kaasusumu

Aloittaja Make, 23.09.2006, 12:40:22

« edellinen - seuraava »

TimoSu

Tuossahan näkyy jo useampi kohde :) Aika hyvä. Sain 200millisen canoniin pukilta. Täytyy testata sitä m42 heti kun voi. :)

-Timo

Lauri Kangas

Hienosti irtoaa. Sitten vain äkkiä workflowiin mukaan flättikorjaus ja gradienttien poisto, niin saa vielä lisää irti samasta aineistosta.

Liikanen

Tuli kuvattua tämä kohde jo joulukuun alussa, mutta käsittelin kuvat vasta joulun välipäivinä. Varsin hankala kohde kuvata noitten kirkkauserojen vuoksi, mutta visuaalisesti todella upea 14 tuumaisella putkella. :smiley: Nyt vielä kun olisi selkeää. :sad:

https://500px.com/photo/135312175/messier-42-part-ii-by-antti-pekka-alanko-luopa?ctx_page=1&from=user&user_id=9940471

Kamera: Canon EOS 6D (modaamaton)
Kaukoputki: Meade 14'' Schmitz-Cassegrain F10
Seuranta: Orion autoguider + PHD
Jalusta: kiinteä Eq
Kuvien käsittely: PixInsight 1.8
Muut softat: EOS Utility

Valotusta: 6X180s= 18min=vielä lisää tarvitaan... :undecided:

Kuvattu Sahannevan observatoriolla
Lakeuden Ursa
Lakeuden Ursa

naavis

Jatkoin mosaiikkia tästä kohteesta jälleen viime yönä. Valotuksia on yhteensä noin neljä tuntia, taidan jättää kohteen rauhaan nyt. Väreihin en ole täysin tyytyväinen vieläkään, ja M42 oli pirullisen vaikea käsitellä muutenkin. Kaipa tähän on kuitenkin tyydyttävä.


Ransu

Upea kuva, tasapainoinen esitys joka ei ole millään tavalla ylikäsitellyn näköinen.
jos jotain tuosta pitäisi keksiä parannettavaa niin keskusalue tuppaa olemaan kirkas, mutta niinhän se tässä kohteessa tahtoo olla.
Tuossa M42 läheisyydesä on runsaasti Herbig Haro kohteita, olisi mielenkiintoista tutkia isokokoinen MV negatiivi, olin pikaisesti erottavinani tuosta kuvasta ainakin HH 383 ja HH 384.
Sumun kirkkaimman osan alueella HH kohteita on ainakin 11kpl , niiden tunnistaminen vaan on melko mahdotonta koska Simbadin karttakuva josta noita pystyy etsimään on aivan ylivalotettu noilta osin. 20 kaariminuutin säteeltä HH kohteita löytyy ainakin 30kpl.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

naavis

Kiitos vinkistä! Täytyy syynätä kuvaa tarkemmin ihan kartan kanssa HH-kohteiden varalta. Ja juu, keskusalue on tosiaan todellisuudessakin tosi kirkas. Yhdistin kuvaan eri mittaisia valotuksia, jotta saisin trapetsin esiin, mutta lopulta kuvan käsittely niin, että trapetsi näkyisi yhtä aikaa himmeiden taustahöttöjen kanssa, oli sen verran hankalaa, että annoin trapetsin palaa vähän puhki.

Murtsi

On kyllä hieno  :cool: uskoisin että photoshopilla käsiteltynä tuo keskusalue olisi helposti pelastettavissa, yhtään väheksymättä PI:n potentiaalia, kokeilin nimittäin tähän kuvaan shadows/highlights toimintoa jolla saa painettua kirkkaita osia alaspäin ja himmeitä osia nostettua ylöspäin, lopputuloksesta tuli yleisilmeeltään täysin erilainen.

Toinen asia mihin kiinnittäisin tässä kuvassa huomiota on sinisen kanavan lähteminen nousuun muiden kanavien jälkeen joka aiheuttaa kuvaan liiallista sinisyyttä, tämä saattaa olla myös tietoinen valinta ja jos näin on niin ei siitä sitten sen enempää, itse säätäisin kuitenkin kanavat lähtemään samaan aikaan niin kuvasta tulisi tasapainoisempi.

Kritiikistä huolimatta kuva on todella hyvä, huomattavasti parempi kuin oma vastaava kuvani muutaman vuoden takaa https://asiakas.kotisivukone.com/files/artonastrokuvat.julkaisee.fi/omat/m42_m43_ngc1973-1977.html Puolustuksekseni täytyy mainita että oma kuvani on otettu JS jalustaa käyttäen...

naavis

Joo, kyllä se keskusta on ihan mahdollista saada näkyviin sieltä yhtä aikaa muun sumun kanssa. Kuvasta tulee vain äkkiä tosi lattean näköinen kun kirkkausvaihtelua ei ole kauheasti, ja halusin kuitenkin säilyttää jonkinlaisen luonnollisen ilmeen. Postailen ehkä myöhemmin kropattuja yksityiskohtakuvia, niitä voi sitten säätää vähän vapaammin, kun samassa kuvassa ei ole hirveän kirkkaita ja hirveän himmeitä osia.

naavis

Otin tämän vielä toiseen käsittelyyn uusilla silmillä. Koetin säilyttää trapetsin alueen paremmin tällä kertaa.


einari

Hienoa että maltti säilyi eikä mennyt överiksi.
___
Tapio

naavis

Kiitos! Kun Ransun kanssa oli puhe noista Herbig-Haro-kohteista, kartoitin niitä omasta kuvastani. Kuva-alalla oli aika monta HH-kohdetta, jotka eivät erottuneet lainkaan (en tiedä erottuvatko muutenkaan näkyvän valon aallonpituuksilla), mutta merkkasin tänne ne jotka erottuvat edes hyvällä tahdolla: http://www.ursa.fi/~savuori/astro/2016-01-15_M42_02_hh-annotated.jpg

HH384 jätti vähän epävarmaksi, että onko se tuo tähtimainen kohde vai ei. Vizierin tarjoamat HH-kohteiden koordinaatit eivät osuneet aivan kohdalleen joka kerta. HH-kohde luultavasti jatkuu tuolla pölypilven sisällä, ja koordinaatit on merkitty koko kohteen mukaan, eikä vain näkyvän osan.

wm-x

Uusi versio on todella upea ja tasapainoinen. Hyvää työtä. Uudestaan käsittely kannatti.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 16.01.2016, 18:18:18
Uusi versio on todella upea ja tasapainoinen. Hyvää työtä. Uudestaan käsittely kannatti.
2nd...
Ajattelin pyytää hitusen lisää kontrastia ykköskuvaan kun näin sen, mutta tuossa kakkosversiossa sekin muutos tuli mukaan kuin tarjottimella. Upea, kuva jossa silmä lepää pitkään yksityiskohtia tutkaillen :cool:
(PS. En kyllä itse uskaltaisi laittaa verkkoon tuollaista huippumateriaalia noin suuressa resoluutiossa, jollen sitä alunperinkin ajattelisi laittaa ilmaiseen jakoon ilman tekijänoikeuksia.)
- Timo Inkinen

naavis

Kiitos!

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 16.01.2016, 18:38:13
(PS. En kyllä itse uskaltaisi laittaa verkkoon tuollaista huippumateriaalia noin suuressa resoluutiossa, jollen sitä alunperinkin ajattelisi laittaa ilmaiseen jakoon ilman tekijänoikeuksia.)

Meinaatko tuota Herbig-Haro-annotoitua versiota? Arvelin, että tuollaiset annotaatiot kuvan päällä vähän karkottavat kopioijia. AstroBin-versio on puolet pienempi kuin alkuperäinen ja siinäkin on nurkassa himmeä vesileima.

TimoSu