M42 - Orionin suuri kaasusumu

Aloittaja Make, 23.09.2006, 12:40:22

« edellinen - seuraava »

Janius

Tämä on ensimmäinen ds kuvani joka on otettu järkkärillä ja jossa on käytetty raw-kuvia ja darkkeja. Putkena sw 150 ja kamerana canon eos 650d. 20x30s ISO 1600 otettu 7.3 ja 40x30s ISO 800 otettu 9.3 eli yhteensä 60x30s. Iso arvojen eroavaisuuksista johtuen darkeista ei tainnut olla juuri hyötyä.


einari

Hyvältä näyttää.
Sitä paitsi darkit voi jättää vaikka poiskin.
Tärkeämpää on ottaa ne flat- ja biaskuvat.
___
Tapio

mickut

Melkoinen määrä tähänkin ketjuun on tullut uusia kuvia parissa kuukaudessa. Sain vihdoin täydennettyä M42-mosaiikkiprojektiin vihdoin naapurisumun NGC1977. Ei tuo mosaiikki ihan saumattomaksi tullut, osa valotuksista on kuvattu täydenkuun aikaan, ja matalalla lounaistaivaalla on uudenkinkuun aikaan riittävästi gradientteja.


Messier 42, 43, NGC 1977

Kahden ruudun mosaiikki, jossa on 30s, 5min ja 10min LRGB valotuksia melkein riittävästi (PI:ssä ei oikein helposti saa laskettua pinotun kuvan kokonaisvalotusta). Kuvat on prosessoitu PixInsightissa kanava ja valotusaika kerrallaan, sen jälkeen yhdistetty mahdollisimman hankalasti kunkin valotusajan osalta laskemalla RGB-datasta synteettinen L-kanava ja kaikki L-kanavakuvat on yhdistetty keskiarvottamalla päällekkäiset arvoalueet melko pehmeästi pimeään ja puhkipalamiseen liukuen. 32-bittinen data-avaruus loppui kesken, mutta 64-bittiä per kanava riittää mukavasti siihen, ettei lineaarisellakaan kuvalla pala tähdet puhki. Kesti hetken ihmetellä miksi tuo trapetsi palaa kokojan valkoiseksi vaikka datassa näyttää ihan hyvältä.

Optiikkana William Opticsin FLT-110 on oikein mukava WO 0.8x mkIV reducerin kanssa, varsinkin silloin kun fokuseri ei hölsky (ks oikea ylänurkka) SXVR-H18:n ja filsupyörän painosta.

Olkoot tämä toistaiseksi viimeinen M42:ni, en aio kuvata tätä lisää ainakaan ennen seuraavaa kertaa.
-Antti

einari

Sopii tähän olla hetken aikaa tyytyväinen  :rolleyes:
___
Tapio

jaapas

Harvinaisen iso ja härski kuva  :rotfl:
sw20cm, neq5,dmdeq5,canon650d,mslifecam.

kurppa

käytättekö mitää barlowia tms putken ja kameran välissä kun kuvaatte noita sumuja?
CPC 925
Diagonal 1 prisma
40mm Pl
Omni 15/12/9mm
X-Cel 21mm/18mm/8mm
Drago 12.5mm
Astro 2.5x Barlow
Baader ND0,9/UHC-S/O-III Suotimet
-------------------------------------------------------
CCD kamera harkinnassa eri vaihtoehtoja voi ehdotella iha vapaasti =)

naavis

Lainaus käyttäjältä: kurppa - 12.03.2013, 20:18:38
käytättekö mitää barlowia tms putken ja kameran välissä kun kuvaatte noita sumuja?

DS-kohteiden kanssa hyvin harvoin kannattaa käyttää barlowia. Lyhyt vastaus siis: ei.

Eager

Omat ensimmäiset otokset aiheesta ja täysin ex tempore eli päätin kokeilla kun vielä juuri ja juuri näkyi puiden yläpuolella.





Canon 1000d polttotasolta ja suoraan kamerasta ilman käsittelyä. Tämä siis ensimmäinen otos muusta kuin kuusta tai jupiterista.
SkyWatcher 10" NEQ6 Canon 1000D


Murtsi

Minkälaisesta paikasta sinä kuvaat? Aivan älyttömän hyvä kuva kun ottaa huomioon valotusajan  :shocked:

prototype

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 16.03.2013, 09:25:17
Minkälaisesta paikasta sinä kuvaat? Aivan älyttömän hyvä kuva kun ottaa huomioon valotusajan  :shocked:

Pohjois-Parkanossa tulee kuvailtua. Noin 14- 22 Km:rin etäisyydellä kaikista lähi kylistä.

Timi

Lainaus käyttäjältä: prototype - 15.03.2013, 23:44:02
21min 3min pätkissä testikuvaa ennen hevosenpääsumuun siirtymistä.

http://infinity.kuvat.fi/kuvat/Galakseja,+sumuja+ja+t%C3%A4htijoukkoja/Orion+15-3-2013_2-jpg.jpg

Kuin hieno öljyvärimaalaus, taidetta, jos ilmaus sallitaan...

prototype

Lainaus käyttäjältä: Timi - 16.03.2013, 11:22:53
Kuin hieno öljyvärimaalaus, taidetta, jos ilmaus sallitaan...

Kiitos. Olisi vain hieno saada tuo joskus kuvattua niin, että ei keskusta palaisi puhki, mutta sumu silti näkyisi kunnolla.

Kuulapaa

Lainaus käyttäjältä: prototype - 16.03.2013, 11:14:19
Pohjois-Parkanossa tulee kuvailtua. Noin 14- 22 Km:rin etäisyydellä kaikista lähi kylistä.

Olen toisinaan tuollaisissa olosuhteissa, mutta sitten aina herään.  :sad:

Tästä kun ajan kolmekymmentä kilometriä pohjoiseen niin ympärillä on enää tuolla ringillä vain satatuhatta asukasta ja taivas on vain vähän keltainen, etelän suunnassa sitten jonkin verran enemmän. Se on jo tosi hyvä  :azn:
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/

Nuhvi

Vaikka tähtitaivasta on tullut tiirailtua pitkään niin deep sky kuvausta ei ole tullut kokeiltua kun olen pitänyt kynnystä sen verran korkeana.

Kun perusjärkkäreilläkin näköjään alkaa saada ihan kohtuullisia kuvia aikaiseksi niin innostuin viimein aiheesta. Ensimmäinen tilaisuus kelien ja ajankäytön puolesta sattui vasta viime viikonlopulle ja oli lähinnä opettelua, kuvausta ensin kameran omalla optiikalla kamerajalustalla, sitten kaukoputken kyljessä seurannalla ja vasta sitten polttotasossa.  Pakkasta oli liki 24 astetta, joten kameran käsittelyssä sai varoa paleltumia sormiin. Kalustona tuossa on aikoinaan Lidlistä (400 eurolla) ostettu 6 tuuman Meade LXD75 paketti ja kamerana Canonin karvalakkimalli 1100D (333 euroa kitti). Minulla on käytettynä ostettu Skywatcher 180 OTA maksutov, joka toimii tuolla jalustalla, mutta ajattelin perusnewtonilla harjottelun olevan helpompaa varsinkin pakkasessa. No kamera oli ainakin hyvin jäähdytetty, kaukoputken tarkennus oli tuskaa tarkennuslaitteen jähmetyttyä.

Tässä Orion Kuunsirpin taustavalossa kaukoputken kyljessä, kuvauspaikka ei ole ihanteellinen sen suhteen, aikaa oli rajatusti kunnes sumu ajautui katon taakse.


Sitten itse otsikon aihe, ehdin ottaa vain 4x30 s valotukset ennen kuin sumu painui katon taakse, pidempiä valotuksia en ilman guideria voinut käyttää. Jälkikäsittely deepskystackerilla, joka oli yllättävän helppoa ja automaattista. Flättien, biaksien ja darkkien sun muiden käyttöä en tällä ensitestailulla vielä ajatellut hyödyntää.


Katonreuna näkyy jo kuvan laidassa tummana alueena, sumun ympärillä olevat heikot tähdet näyttävät ihan banaanikärpäsparvelta liian kauan tyhjentämättömänä olleen roskapussin ympärillä.
Celestron NexStar Evolution 9.25 & Hyperstar
Skywatcher Skymax-180 Pro, Meade LXD75
Newton 25 cm f6 & DIY haarukkajalusta