M31 - Andromedan galaksi

Aloittaja Vesa Kankare, 16.09.2006, 03:01:30

« edellinen - seuraava »

Tertsi

On tullut parisen päivää opiskeltua Photoshop CS2:n ja Noel Carbonin Astronomy Tools:n saloja (huikee paketti!) ja alkaa värejä löytyä DSS:llä pinottuihin kuviin ja muutekin laatu paranee!  :azn:

Canon EOS 500D + Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM, Ladonovi-seuranta, 3min28s, F2.8, 24mm, ISO3200

Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

Janius

Tulihan tämäkin kuvattua. Ruuvasin canonin kiinni SW 150:n mukana tulleeseen ylimääräiseen kiinnityskiskoon. Testasin että jopa 5 minuutin valotukset olisi onnistuneet 300mm polttovälillä mutta pitäydyin toistaiseksi 30sek valotuksissa valosaasteen takia ja koska olisin joutunut ulos seisoskelemaan ohjelmoitavan lankalaukaisimen puutteessa. Yritin myös flättien käyttöä, gradienttia jäi silti. Kuvattu 3 ja 4.12. valoa hiukan päälle 2 tuntia. Tamron 70-300mm.


mickut

Syyskauden ikuisuusprojekti tuli sittenkin valmiiksi tämän vuoden puolella. Reilut 300 valotusta myöhemmin 256 läpäisi valintaseulan, 2x2 paneelin mosaiikissa siis 22kpl L, 14kpl RGB kutakin (10 tuntia) per paneeli,  yhteensä siis reilu 42h hyväksyttyjä valotuksia, 8h hylättyjä. Täytyy myöntää, että valintarima oli melko korkealla.



Mosaiikki on koottu niin, että sen annotaatio onnistui automaattisesti suoraan kohteiden RA/dec -koordinaattien kanssa, käsinysväyksenä piti vain siirrellä tekstejä pois toistensa päältä. Suuremmassa versiossa erottuu suurin osa annotaatioista, joskin jpeg-pakkaus syö tekstejä turhan tehokkaasti. Ihan täysin tyytyväinen en ole tuohon PixInsightin GradientMergeMosaic -työkalun yhdistysjälkeen, sillä se tekee jotain sellaista säätöä, joka rikkoo kuvan tasapainon eikä sitä voi kunnolla korjata jälkeenpäin.

Laitteistona tuttu setti, eli Komakallion Kellotapulin EQ6:n päällä WO FLT-110, 0.8x mkIV redu, SXVR-H18 ja Baaderin LRGB-suotimet Atikin EFW2-pyörässä. Softapinona MaxImDL, EQMod, AstroTortilla, PixInsight, Inkscape ja Gimp (kun en välittömästi keksinyt miten tuon annotaatio-svg:n saisi kuvan päälle PI:ssä).

-Antti

Nurinniska Observatory

Huikea suurprojektin lopputulos, onnittelut. Yksityiskohtaisin kokonaisesitys kohteesta mitä olen ikinä nähnyt.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

jussi_k_kojootti

Jessöör, pinossa on selvästi vain laatua mukana, erottelu on aivan mieletön.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

naavis

Huima kuva! Vähän on jäänyt galaksin reunoille ja taustataivaaseen rakeisuutta pitkästä valotuksesta huolimatta, mutta erinomainen suoritus silti! Kuvasta löytyy käsittämätön määrä taustagalakseja.

JaPa

Naapurigalaksit kotipihalta Espoosta ja uuden Canon 35 mm f/2 -objektiivin ja Astronomik CLS CCD -suodattimen ensivalo. Valotusaikaa 9x10s, ISO 800. Kamerana modaamaton Canon 550D.

Pinosin DSS:llä, venyttely IRIS:llä ja viimeistely Aperturessa. Pinoaminen IRIS:llä ei tuonut toivottua lopputulosta, kuvassa oli aina venytyksen jälkeen telaketjujälkiä. Kuvankäsittely muuten oli juhlaa paristakin syystä: olen aiemmin kuvannut kittilinsseillä ja niissä valovoima ei aivan tunnu riittävän näin lyhyisiin valotusaikoihin ja kuvakenttä on tuskallisen epätasainen.


calster

Tässä olisi oma ensimmäinen Andromeda kuvani.

Kuva otettu Tampereella Pyynikissä jalkasaaren laiturilla.
Valoitusta on 21x 25sekunttia, ISO 500, linssinä toimi 70-200 jossa aukko oli 2,8. Darkkeja otin muistaakseni 10kpl. ja pinoamisen hoiti Regim.
Seurannan hoiti Ioptronin SKyTracker johon alkukankeuksien jälkeen olen todella innoissani.


Kuu loisti todella kovin ja se varmaan ei auttanut kuvanlaatuun positiivisesti, myöskään se että kokemukseni on miltein nolla.
Kuvankäsittelyssä lightroomissa lähti pahasti lapasesta ja revittelyä oli rutkasti kyseessä, heh.

Loppujenlopuksi olen tyytyväinen ensimmäiseksi kuvaksi ja tästä uusin kujein liikkeelle.
Ensikerralla asetukset pysyvät miltein samana, paitsi koitan seurantaa saada vielä pikkasen tarkemmaksi/pidemmäksi ja himmennän
hivenen linssiä jotta saisi mahdollisesti pikkasen terävyyttä lisää kuvaan, varmaankin tämä olisi tulevan suunnitelma.
NIIN ja mikä meinasi unohtua: odotella että kuu olisi piikkasen pienempi jos nyt ronkeliksi heti aletaan   :cheesy:

Murtsi

Antilla aivan mieletön kuva  :shocked: ei ehkä enää tarvi tähän kohteeseen palata.

Japan kuvassa erottuvat hyvin myös M 33 ja avonainen joukko NGC 752.

Calsterillakin melko hyvä kuva ensimmäiseksi andromedaksi, tuosta on hyvä jatkaa.

JiiHoo

Tuossa oma ensimmäinen yritys Andromedasta viime perjantailta, aikaisemmat menivät hieman pieleen vaihtelevista syistä. Kalustona Canon 50D + EF 70-300mm@300mm/f5.6 +  CGEM + Orionin SSAG. Valotukset 60x60s & ISO800, plus darkit ja flatit siihen päälle.

Ei tuokaan mennyt vielä täysin putkeen, mutta sainpahan viimein jotain aikaan. Kuu ja huurtunut/jäätynyt linssi jättivät jälkensä kuvaan, täytyy vielä katsoa voiko etenkin jälkimmäiselle tehdä vielä jotain PI:ssä. PixInsight kyllä pelasti paljon, ei ollut turha ostos.

Ehkä seuraavalla kerralla saisi vielä  pidempiä valotuksia mukaan. Otin tosin tälläkin kertaa myös 12x5min valotukset, mutta näyttivät kuun vuoksi aika onnettomilta.


monni

Hieno on Jiihoo. Heti huomaa myös, että PI on mukavasti puraissut kuvaa, ja galaksin keskustastakin saa jotain irti. Hyvin käsitelty.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

JiiHoo

Lainaus käyttäjältä: monni - 17.12.2013, 06:33:16
Hieno on Jiihoo. Heti huomaa myös, että PI on mukavasti puraissut kuvaa, ja galaksin keskustastakin saa jotain irti. Hyvin käsitelty.

Kiitos kuuluu Harryn PI-videotutoriaaleille, ilman niitä olisi jäänyt sormi suuhun.  :azn:

monni

#582
Lainaus käyttäjältä: JiiHoo - 17.12.2013, 09:46:32
Kiitos kuuluu Harryn PI-videotutoriaaleille, ilman niitä olisi jäänyt sormi suuhun.  :azn:

Juurikin näin, Naaviksen ohjeiden lisäks Harryn astrovajaa on tullut tavattua aika tarkkaan jai tuo M31 nimittäin on sitämyöden kovasti tutun näköinen omaan silmään kun saman projektin vastikään tehnyt. Ja keskustan vähän vähempi kirkkaus on asia joka ensimmäiseksi osui kuvastasi silmään :)

EDIT: tässä on se Harryn vaja-linkki: http://www.harrysastroshed.com/pixinsighthomenewbie.html
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

mickut

Kasasin mosaiikin vielä kertaalleen uusiksi opetellessa toisenlaista kohinanpoistotekniikkaa. Laajakaistavärimosaiikissa vaihteleva kuun ja valosaasteen gradientit ovat nihkeitä poistettavia kun kohde jatkuu yksittäisen kuvan reunan yli, eikä voi tehdä helppoja "reuna on tasaista taustataivasta" -olettamaa gradientinpoistolle.

Kuvasto taivaanvahdissa, tekniset tiedot samat kuin viimeeksi, eli yhteensä valittuna parhaat 256kpl 10min valotuksista, noin 10h per paneeli LRGB:tä, WO-FLT110 mkIV redulla ja SXVR-H18 kamera.

Ensimmäinen oikea mosaiikki oli kyllä hyvin opettavainen, seuraavaa varten pitää plänätä etukäteen vähän paremmin ja yrittää kuvatessakin varmistaa että putki osoittaa sinne minne pitää paneelin vaihdon jälkeen.

-Antti


Tertsi

No huh huh, nyt on kyllä huikea M31 mosaiikki mickut:lla! Apod ainesta!
Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/