M31 - Andromedan galaksi

Aloittaja Vesa Kankare, 16.09.2006, 03:01:30

« edellinen - seuraava »

Liikanen

Tämähän on koukuttava harrastus... tuli valotettua Andromedaa jo viidettä kertaa :grin: Ensimmäistä kertaa kaukoputken läpi. Otin 57 kpl 2 min (ISO 1600–3200) kuvaa ja kalibraatiokuvat (Bias, Flatit ja Darkit).

Flattikuviin keksin "hyvän" keinon niiden saamiseen: laittaa tähtitorniin valot päälle ja kuvata harmaata kupolin seinää. :rolleyes: Onko tässä järkeä? Flattienkin jälkeen kuviin jäin rusehtavaa "huntua" (kohtiin, missä pitäisi olla musta tausta)... :cry: Tätä kuvankäsittelyä voi jatkaa ikuisuuksiin, mutta joskus pitää lopettaa. Kuvasta tuli tehtyä monia versioita ja laitan tänne sen "sinisemmän version".

Mielipiteitä? Valotusta lähes kaksi tuntia.

Kamera: "vakio" Canon EOS 1100D
Kaukoputki: Sky-Watcher Equinox 100ED Pro 2 (Seurannalla)

Kuvattu Sahanevan observatoriolla.
Lakeuden Ursa

einari

Paljon on yksityiskohtaa näkyvissä.
Väritys näyttää tällä näytöllä osittain vihertävän rusehtavalta.
Useimmiten M31:ssä keskusalue näyttää kellertävältä ja muuten sinertävältä.
Mutta kuvankäsittelyä ehtii hioa myöhemmin ihan riittämiin.
___
Tapio

Lithos

Kyllä noita torniflättejä otetaan ihan maailmanluokan ammattiobservatorioissakin.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

kurja

Nyt olen sitte minäkin Andromedaa kuvannut. Kokeilin vanhaa 200/3.5 M42 objektiivia, kuudellatoista eurolla ehdottomasti hintansa arvoinen  :laugh:

Melkein puolet valotuksista meni hylkyyn seurannan takkuamisen vuoksi vaikka valotusajat olivat vain 40 sekuntia. Onneksi otin monta, vielä jäi nelisenkymmentä, aukolla 4 / iso 1600.

Ovatkohan nuo pienemmät pisteet tähtiä vai sittenkin jotain digitaalisempaa? Kun ovat kaikki vihreitä. Tai siis olivat silloin kun tässä vielä jotain värejä näkyi, katosivat mokomat käsitellessä.


wm-x

Tuossa on varmasti paljon potenttiaalia kuvaksi. Millä ohjelmalla tuo on pinottu? Oliko flat/bias ruutuja?

einari

Onneksi olkoon.
Kun värejä ei ole niin varmaan DSS:llä pinottu  :smiley:.
No saa ne takaisinkin saturaatiota kasvattamalla.
Ja kun vihreitä tähtiä ei ole niin ovat sitten kuumia pikseleitä.
___
Tapio

kurja

Kalibrointiruutuja en ottanut. DSLR- darkkien hyödyllisuudestähän on täällä keskusteltu ennenkin, flättejä en vielä edes kokeillut tähän koska gradientin poisto näytti poistaneen vinjetoinninkin ja toisekseen koska viimeksi flättejä yritettyäni lopputulos oli huonompi kuin ilman  :embarrassed: Kuva on kyllä liikkunut lähes joka valotuksen välillä useita pikseleitä ja kertaalleen enemmänkin kun akkua vaihtaessa pyöräytin kameraa jalustassa 180 astetta, hups, luulisin kuumien pikseleiden kadonneen kun pino on sigma??

Regimillä pinosin, väritön versio syntyi kun otin preprocessing valinnoissa täpän pois kohdasta do calibration ja ilmeisesti pino siunaantui ilmoille erillisin värikanavin fits-muodossa jota en ymmärrä. Uusintayritys värillisempänä, tässä croppi josta selvästi näkyy nuo vihreät pisteet, ja kuva on muutenkin aivan viheriäinen. Vihreys räjähtää käsiin jos tuosta venyttää yhtään lisää. Tarttis varmaan saada lisää dataa kun kohinaa on vieläkin aika mahtavasti. Ja toisekseen tarttis varmaan osata jotain tähän kuvankäsittelyyn liittyen  :cry:


wm-x

Tuota kuvankäsittelyä ei ikinä opi tarpeeksi hyvin. Ole varovainen gradientin poistossa, se hävittää helposti yksityiskohtia. Kontrastin lisäystä vaan eli s-kurvia curves toiminnolla. Väritasapainon saat kohdilleen juuri esim. iriksellä. Voit photarissa koittaa: levels-> sieltä harmaan pisteen valinta-> sitten klikkaat mustaa kohtaa taustataivaasta.


Edit: ja kun venytät curvesilla, muista tasata se kirkkaiden kohtien osuus sieltä oikealta yläkulmasta niin että se on keskiviivalla, muuten palaa puhki tähdet

kurja

Regimin gradientin poisto vaikuttaa kyllä aika hyvin poistavan vain niitä gradientteja, sen perusteella mitä sitä olen muutaman kerran kokeillut. Tai siis ainakin lopputulos on ollut esteettisesti parempi gradientin poiston jälkeen venytellen, kuin ilman poistoa.

Fotaria ei ole, käytän gimpin betaa. Regimissä olen pinoamisen jälkeen tehnyt sen gradientin poiston ja tähtien perusteella tapahtuvan värikalibroinnin, joka tässä tapauksessa näytti saavan tähtiin järjellistä väriä mutta vihreää yleisväriä eivät nämä toimenpiteet poistaneet (se oli pinossa siis jo näitä ennen). Sekin vähä järjellinen väri tosin näyttää katoavan venytellessä.

Regimin jälkeen gimpissä sitten levelsillä aina musta piste lähemmäs mustaa muttei aivan nollaksi, sitten curvea alemmasta puolikkaasta nostaen ja nämä toistaen kunnes muuttuu pikemmin huonommaksi kuin paremmaksi, että näinkin tieteellinen menetelmä. :tongue:

JKyytinen

Lainaus käyttäjältä: kurja - 17.02.2015, 12:29:54
Vihreys räjähtää käsiin jos tuosta venyttää yhtään lisää.
Voihan niitä kanavia säätää erikseenkin.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2

kurja

Kanavia voi tietysti säätää erikseenkin. Oikean balanssin löytäminen vain tuntuu tällä erää ylivoimaiselta.

Palaan näihin vihreisiin pisteisiin; olisivatko kuitenkin tähtiä? Kun näkyvät yksittäisvalotuksissa säilyttäen sijaintina viereisiin ei-vihreisiin tähtiin nähden vaikka kamera on valotusten välillä kääntynyt huomattavastikin. Miksi sitten lienevät vihreitä, on toinen asia... kertonee jotain tästä värienhallinnan vaikeudesta täällä näytön ja selkänojan välissä :p

Tertsi

Uuden kaluston testausta, tällä kertaa M31.

Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

halmex

16 / 02 /15  m31[ISO 1600 Exposure 6 min 19 frames]. cam: sony a580 ja gso 8/f4Pinottu DSS:llä ja jälkisäädöt Photoshopilla.


Timo Kantola

Laitetaan tämän ketjun jatkoksi mielenkiintoinen M31:stä koskeva nettilinkki,
Sveitsiläinen harrastaja Fabian Neyer, tehnyt mielenkiintoisen tukielman kuvaamansa M31 alueen tähtien ominaisliikkeistä. Vertailussa hän on käyttänyt 1950 luvulla kuvattuja POSS1 sky survey kuvia ja omia kuviaan:
http://www.starpointing.com/ccd/m31starmotion.html

Yksi vertailu alueista: http://www.starpointing.com/ccd/m31motioncrop1.html

Neyerin sivut:
http://www.starpointing.com/index.html
Timo Kantola

wm-x

#689
Nikon 5200, nikkor 180 ed @f2.8. 20-30sec ruutuja n. 50. Bias ja flät korjaukset. Kuvankäsittely Lrgb menetelmällä. Enemmänkin varmasti saisi irti mutta omaan silmään oli tämä kokonaisuus tyydyttävä