Sh2 luettelon kohteita.

Aloittaja J-P, 28.03.2008, 12:46:46

« edellinen - seuraava »

mickut

Sarjassamme "tuurilla ne isotkin laivat seilaa", eli Sh2-101 tulppaanisumu. Luulin klikanneen CdC:ssä sirppisumuun goton, ja ihmettely oli melkoista kun preview-valotus ei näyttänyt lainkaan tutulta. AstroTortillalla plate-solve ja raportoitu goto-virhe alle yksi kaariminuutti. Paluu CdCn ääreen katsomaan minne se putki osoittaakaan ja kas, kohteeksi tulikin valittua jokin nimetön neliö. Pidempi valotus paljasti kohteen varsin nätiksi ja Eta Cyg lähellä tuossa kohtaa googlen mukaan pitäisi olla Sh2-101 tulppaanisumu. Otin kohteesta 6x 10 min valotusta, joista yksi seurasi satelliittia, joten lopullisessa kuvassa 50min Ha valoa.


Tulip nebula in H-a narrowband

-Antti

J-P

Onpas komee tulppaani! Onnekas sattuma puuttui peliin.

J-P

Kun on kerran vauhtiin päästy, niin antaa mennä vaan...
Nyt vuorossa kokoelma Sharpless katalogin kohteita julistemuodossa.

Isommat kuvat ja nimetty versio blogissa: http://astroanarchy.blogspot.com/2011/09/collection-of-sharpless-catalog-objects.html


mickut

Reikä pilvissä mahdollisti uuden flättenerin ensivalon. Jonkinverran pitää säätää etäisyyttä ja suoristella optista polkua, mutta muuten olen melko tyytyväinen WO AFR4:n piirtoon.
9x 10min setillä WO FLT-110, WO AFR4, Baader Ha, SXVR-H18 tuotti tällaisen tuloksen:


SH2-101 Flickrissä

-Antti

J-P

Hienon näköinen piirto! Kauniisti käsitelty kuva kruunaa ensivalon.
Antin prosessoinnissa on tapahtunut aikamoinen nykäys eteenpäin kesän aikana... huomaan, että aikas monella muullakin palstalaisella näin on käynyt.

Cith

#80
Laitetaas vaikka valotusta kaipaakin reilusti lisää. Viime yöltä pilviä ja reposia väistellen,

500D mod, 300mm/f4, Ha 1h44min, OIII 51min.
AkiH

J-P

Saalista viime yöltä, Sharpless 119.
Melko kirkas ja laaja sumu, vain kolmen asteen päässä "Pohjoisamerikkasumusta". I han näyttävä ilmestys mutta jäänyt tunnetumpien Joutsenen veljesten varjoon. Yllättävän vähän kuvia tästä sumusta löytyy...

Isommat kuvat ja tiedot: http://astroanarchy.blogspot.com/2011/10/sharpless-119-sh2-119.html


HST-paletissa



Visuaalisessa spektrissä, näyttää muuten ihan "Ruususumulta" laajakuvaversiona.

Sain korjattua systeemiäni, jälleen kerran, vaivannen ortogonaalisuusvirheen! 2.8 aukkosuhteella tarkan fokuksen alue on luokkaa 15 mikronia, 15/1000mm... Suurinpoiirtein bakteerin kokoluokkaa oleva hiukkanen kierteessä saa optisen polun kallistumaan huomattavin seurauksin.
Nyt tähdet ovat teräviä laidsta laitaan.
Tässä lähikuva, ei hassumpi resoluutio 300mm kameraoptiikalla täydellä, f2.8, aukolla.









J-P

Hei

Tein vielä pienen animaation Sh2-119 sumusta. Se näyttää kuvan ilman tähtiä ja niiden kanssa.
Ihmisaivoilla on taipumuksena yhdistellä pistekentistä mielikuvituskuvioita, tähdet poistamalla varsinainen sumu nousee esille.
Kyseessä on kokeellinen tekniikka mutta se on hioutunut erittäin tarkaksi "yritä ja erehdy" metodilla.



Esimerkiksi nuo oudot viivamaiset sumurakenteet, keskeltä kello kahteen ja kolmeen sojottavat, nousevat hyvin esille tähdettömässä versiossa.

jussi_k_kojootti

Tosi kaunis sumu, ja kuten tavallista kuva on niin valotettu kuin käsiteltykin "valmiiksi".  Helposti ainakin itse unohdan, että viihdyt usein tavallista syvemmissä avaruuksissa -- tässä ohikulkijoille vertailukuva, josta käy hyvin ilmi kuinka himmeitä kohteita J-P meille paljastaa.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

J-P

Kiitos Ketarax!

Niin tosiaan, vaikka sanoin Sh2-119 postauksessa, että "kyseessä on suhteellisen kirkas kohde", paino on sanalla "suhteellisen".
Sharpless 119 on kirkas, verrattuna moniin muihin saman luettelon kohteisiin, kuten Sh2-240 (Simeis 147) jne.. tässä pari kuvaa "himmeä" arvosanan ansainneista kohteista:
http://astroanarchy.blogspot.com/2011/01/reprocessed-supernova-remnants.html


J-P

#85
Hei,

Niinä öinä. kun kuvasin Joutsenen mosaiikkia, ( http://astroanarchy.blogspot.com/2011/11/cygnus-project-grande-finale.html )
Kohteet laskivat liian alas puolen yön jälkeen. Kuvasin loppuyön Simeis 147 (Sharpless 240, Sh2-240) supernovajäännöstä Härän tähdistössä.
Tämä on toinen yritykseni tästä haastavasta kohteesta. Kuvasin n. 13h Vedyn emissiota, muut kanavat otin vahemmasta kuvasta.
Hyvin laaja kohde, yli kolme astetta (Kuusi täyttäkuuta kylki kyljessä). Himmeydessään juuri ja juuri kuvattavissa valosaasteisissa olosuhteissani, vaikka H-alfa
filteri onkin tehoase valosaastetta vastaan.

Paljon isommat kuvat ja tiedot: http://astroanarchy.blogspot.com/2011/12/simeis-147-supernova-remnant.html




Muutama lähikuva hauskoista kiekuroista









Animoitu kuva näyttää jäännöksen säikeet paremmin ilman tähtiä









Timpe

Lainaus käyttäjältä: J-P - 01.12.2011, 17:48:47
Tämä on toinen yritykseni tästä haastavasta kohteesta. Kuvasin n. 13h Vedyn emissiota, muut kanavat otin vahemmasta kuvasta.
Hyvin laaja kohde, yli kolme astetta (Kuusi täyttäkuuta kylki kyljessä). Himmeydessään juuri ja juuri kuvattavissa valosaasteisissa olosuhteissani...

Hyvinhän tuoltakin nousee signaalia esiin, kun jaksaa vain valottaa  :rolleyes: Hieno kiehkurapallo hyvällä 3D-vaikutelmalla (jo ilman niitä kikkailuja)!
- Timo Inkinen

Jussi Koponen

Mikä tuon J-P:n Simeis 147 -kohteen ylimmän kuvan vasemmassa ylänurkassa oleva "puolipallo" oikein on?

Kauanko sinulta J-P kuluu aikaa tälläisen kuvan käsittelyyn noin about?

einari

Näyttää tähden heijastukselta.
___
Tapio

J-P

Hei,

Vasemman yläkulman puolipallo on kirkkaan tähden heijastuma, en alkanut rajaamaan ulos kuvasta, harvemmin rajailen kuviani, pyrin
sommitelemaan kuvat valmiiksi etukäteen. (Joskus em. vaatii, että kuvaus täytyy aloittaa uudestaan, kun himmeätä höttöä paljastuu sommitelmallisesti
kyseenalaisista paikoista.)

Tämän kuvan käsittely vei aika pitkään, verrattuna keskimääräiseen, koska kyseesä on hädintuskin taustasingaalista erottuvaa materiaalia.
Viitisen tuntia meni.