Kirjoittaja Aihe: Lyhyt ja tukeva tolppa EQ6 Pron alle? (Ja muita jalustaratkaisuja...)  (Luettu 29835 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Lyhyt ja tukeva tolppa EQ6 Pron alle?
« Vastaus #15 : 28-05-2008, 22:43:48 »
...Omia kokemuksia on Losmandy G11 jalustasta. Kokemukseni mukaan siinä nyt oleva 25 senttinen on sen jalustan ylärajalla. En voi hyvällä omallatunnolla suositella sitä 30 senttiselle putkelle. Seuraavaksi isompi samaa merkkiä on Titan, sen uskon riittävän 30 senttisellekkin. Mathisin jalustaa olen hypistellyt ja kokeillut. Tuntuma oli että siihen voisi laittaa isommankin putken kyytiin. Tarkkaa hintaa en tiedä mutta arvaisin sen olevan yli 10kEur.
Meaden LX200 jalustaa olen kokeillut ja todennut että ne soveltuvat visuaalikäyttöön ja ovat GOTO:n ansiosta omiaan yleisönäytöksissä. Valokuvaukseen niistä ei ole (no ehkäi guidattuina soveltuvat välttävästi). ETX kuuluu tähän samaan kategoriaan.
AP:lla ja Paramontilla otettuja kuvia tälläkin foorumilla on näkynyt. Niistä voi päätellä että ko. jalustat ovat kuvausjaustoja....

Kiitos Kaizu täsmennyksestä tuon G11:n suhteen. Tuo mitä kerroit kuulostaa uskottavalta, kun tietää tuonkin jalustan materiaalivahvuudet, valmistajan lupaukset ja omat kokemukset EQ6:n suhteen. Samaan hengenvetoon on pakko myöntää, etten ajatellut ihan loppuun asti asioita, kun puntaroin 12"/F5 ja 10"/F5 Newton peilien eroja valintatilanteessa. Suurempi 12" peili vaatii fyysisesti pidemmän putken ja se taas edelleen fyysisesti vahvemman/kookkaamman jalustan, joka edelleen tarkoittaa käytännössä hyppäksellisesti suurempaa (5-10 k€) budjettia rahallisesti. Samalla kynnys laitteen kiinteään pystytykseen alenee selvästi, vaikkei putkea + kallista jalustaa käyttäisikään valokuvaustarkoituksiin. Vähintäänkin mielenkiintoista, sanoisin...  ::)

Halvasta ja hyvästä olen samaa mieltä kanssasi, mutta tässä yhteydessä tulee itse kunkin harkittavaksi käyttötuntien ja sijoitetun rahasumman välinen yhteys, joka alkaa useimmilla harrastajilla menettämään järjellistä merkitystään jossakin 2-3 k€ summien jälkeen. Jenkit sanovat tästä muistaakseni "Cry always or cry once!". Pitänee miettiä tarkkaan vaihtoehdot, millä tuota sijoitettavaa rahasummaa saisi alemmaksi menettämättä liikaa jalustan olennaisissa ominaisuuksissa. Toisaalta olisin tyytyväinen, jos tähän ketjuun saisi vaihtoehtoja tuon kalliin 5-10 k€ kertainvestoinnin välttämiseksi, sillä maailmassa on paljon vastaavia ATM-jalustavirityksiä, joilla haetaan hyvää seurantatarkkuutta harrastajalaitteilla. Päivitän sitten ajallaan palstalle omaa edistymistäni tässä jalustaprojektissa, kun löydän jotain uutta.
- Timo Inkinen

Poissa Kaizu

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 3319
 • Jotkut jutut on niin viisaita, ettei ne naurata.
  • Kaizun kotisivu(t)
Vs: Lyhyt ja tukeva tolppa EQ6 Pron alle?
« Vastaus #16 : 29-05-2008, 01:03:21 »
Kotikonstein on vaikeapäästä alle 0.1mm tarkkuuksiin. Onneksi on toinenkin tie, laitteet voi tehdä niin isoiksi että tuo 0.1mm on suhteellisen pieni mitta. Jos 20cm halkaisijaisen tuntiakselin pyörän korvaa metrin vivulla ja tangenttiruuvilla tai ympyrän sektorilla, voi pilkkua siirtää pykälällä ja homma helpottuu. Liikuteltavuudesta joutuu luopumaan. Forumillakin on pari kuvaajaa jotka saavat kottekoisetkin laitteet seuraamaan hyvin. Heti tulee mieleeni Timppa ja Veka.

Kaizu
Kai Forssen

Poissa veka

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 226
Vs: Lyhyt ja tukeva tolppa EQ6 Pron alle?
« Vastaus #17 : 29-05-2008, 01:45:09 »
Minulla on itse valmistamassani haarukkajalustassa peräti 960 mm:n säteen omaava sektori pyörittämässä painavaa 40cm:n f/5 newtonia. Kaizun antamista seurantatarkkuuslukemista voi päätellä, että 1'' seurantatarkkuus tällä sektorisäteellä vaatisi vielä n. 0.005 mm:n työstötarkkuuden ja 2'' seurantavirhe "enää" 0.01 mm, mihin en tietenkään kotikonstein ole lähellekään päässyt käyttäessäni hammassektorin valmistuksessa rautakaupan kierretankomateriaalia sektorin kaarelle taivutettuna ja kiinni hitsattuna (kaksi vierekkäin kiinni toisissaan) Steppimoottorin pyörittämän seurannan tarkkuus on kuitenkin keskimäärin niin hyvä, että olen pystynyt harrastamaan v. 2002 alkaen CCD -kuvausta 40 cm:n Newtonin läpi  pelkästään  säätelemällä steppimoottorin kierrosnopeutta manuaalisesti. Näin pitkällä sektorin säteellä kun hienovaraiset korjauksetkin onnistuvat helpommin, mutta kovin monta 2-3 min peräkkäistä valotusta ei kyllä jaksa ottaa  :D. Olen ainakin itse ollut yleensä tyytyväinen CCD -kuvieni seurantatarkkuuteen. Jos joku suunnittelee rakentavansa itse kuvausputken isommalle kaukoputkelle, niin suosittelen kyllä satsaamaan ennenkaikkea mahdollisimman suurisäteiseen sektoriin tai hammaspyörään.
Tämän keskusteluaiheen otsakkeeseen liittyen minulla on tilauksessa "kakkosjalustaksi" EG 6 Pro, johon aion istuttaa jonkin pienemmän putken. Ehkäpä tulevaisuudessa voisin näin kuvata kahdella laitteistolla yhtäaikaa hyödyntäen tehokkaasti kaikki selkeät yöt  ;D

Veijo Kallio

Poissa dirty

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 438
  • Harri's Astro Blog
Vs: Lyhyt ja tukeva tolppa EQ6 Pron alle?
« Vastaus #18 : 29-05-2008, 10:20:26 »
Pitänee miettiä tarkkaan vaihtoehdot, millä tuota sijoitettavaa rahasummaa saisi alemmaksi menettämättä liikaa jalustan olennaisissa ominaisuuksissa.
Ehdotan pienempää ja samalla kevyempää putkea, jolloin laadukkaan jalustankin saa edullisemmin.
Ei syvän taivaan kuvauksessa tarvita mitään erityisen järeitä putkia.
Harri Hytönen

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Lyhyt ja tukeva tolppa EQ6 Pron alle?
« Vastaus #19 : 29-05-2008, 12:01:36 »
Ehdotan pienempää ja samalla kevyempää putkea, jolloin laadukkaan jalustankin saa edullisemmin.
Ei syvän taivaan kuvauksessa tarvita mitään erityisen järeitä putkia.

Hetkinen, palataanpa hiukan ylemmäksi tätä ketjua...

Löytyykö ehdotuksia uudeksi jalustaksi, kun vaatimuksena olisi jonkinasteinen siirrettävyys (pihalle/säilöön) ja käyttömukavuus Newton-visuaalikäytössä? Valokuvauskäyttöön kelpaava seurantatarkkuus taitaa tulla kylkiäisenä (kun puhutaan ekvatoriaalijalustoista), muttei ole mitenkään ehdoton omassa listassani.

Putki on siis 300/1500mm Newton, jolle haen jalustaratkaisua yleiseen visuaalihavaitsemiseen ja kenties satunnaiseen kuvaamiseen. Jalustan tulisi osata kohtuullisen tarkka seuranta (esim. tarkasti 500-1000 mm polttovälin käyttöön saakka) ja tukea 25kg/160cm putkea riittävällä tavalla, jotta esim. planeettojen visuaalihavaitseminen 250-350x suurennoksilla onnistuisi ongelmitta, mutta samaan aikaan jalustan tulisi olla sillä tavalla "katuketterä" ja käyttömukava, että sen saisi pihalle ja pois kohtuullisella vaivalla. Kyseessä siis eräänlainen high-end visuaaliputki, jolla tehtäisiiin satunnaista kuvausta pienessä mittakaavassa.
Kaupallisella puolella putken strategiset mitat johtavat ilmeisen väistämättä esim. Takahashi EM400 tasoiseen jalustaan, joka irtoaa noin 7-8 k€:lla... ei siis erityisen mielekäs hankinta kuvailemaani käyttöön, vaikka olisihan tuolla kiva brassailla  :D
- Timo Inkinen

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Lyhyt ja tukeva tolppa EQ6 Pron alle?
« Vastaus #20 : 29-05-2008, 22:25:40 »
Laitoin tuon EQ6 Pron myyntiin ja ja kaupat tehtiin toisen Astronettiläisen kanssa, kiitos Veijo T. Vaihdossa sain rahaa + uudeksi jalusta-aihioksi sopivan eräänlaisen JS Dobson ekvatoriaalijalustasta tehdyn jatkokehitelmän, josta lisää myöhemmin. Joudun vielä muokkaamaan tuon kehitysversion putken kiinnityshaarukkaa (nyt hiukan liian lyhyt) ja alimman tukikehikon rakennetta paremmaksi, mutta jo nykyversion yksinkertainen ja tukeva rakenne on varsin lupaava yhdistelmä omaan jatkokäyttööni. Vaihdoin siis projektin toiseen, paremmin suuren putken yhteyteen muokattavissa olevaan kehitysprojektiin, joten odotan itsekin uteliaana millainen tästä jalustasta tulee valmiina. Rahallisesti tämä ATM-hankinta ei kaatanut taloutta suuntaan tai toiseen, joten voin nukkua tässä mielessä yöni hyvin :)
- Timo Inkinen

Poissa Veijo T

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 194
  • Kotisivujen uusi osoite
Vs: Lyhyt ja tukeva tolppa EQ6 Pron alle?
« Vastaus #21 : 29-05-2008, 23:53:45 »
Kiitoksia vaan kaupoista Timpe, nyt alkaa mulla sitten tolppajalustan kehittäminen tuon EQ6Pron alle, ajatelin alkuun käyttää vanhan Tal putken tolppaa joka on ylimääräisenä, hieman se ohkaselta vaikuttaa, mutta korkeutta tuolle ei tule kuin n. 0,5 metriä mutta ei kai tuo tuolla matkalla taipuile, tassuihin mulla oli jo aikaisemmin tehty säädöt, yläpäähän joutuu sorvauttamaan sovitteen, sen teen siten että jalustaa voi pyöräyttää siinä 360 astetta + hienosäätö.

Kesäkolmion tähdet siellä näyttäis tällähetkellä olevan näkyvissä joten niihin pääsis testaamaan, uskon kyllä että tuo pelaa minun tarpeisiin riittävästi, ja autoguiderilla tuolla kuvaaminen hoituu jokatapauksessa.

Veijo T

Poissa Lauri Uusitalo

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 161
Vs: Lyhyt ja tukeva tolppa EQ6 Pron alle?
« Vastaus #22 : 27-06-2008, 18:48:05 »
Asiaa lievasti sivuten, niin saahan EQ6:sta kolmijalkaa lyhyemmaksi sahalla. Siis Newton kayttoa ajatellen.
Kaukoputket: 25cm F5.6 Newton, SW 80ED, Lidl 70/700
Kiikarit: TS 25x80, Olympus 15x50

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Lyhyt ja tukeva tolppa EQ6 Pron alle?
« Vastaus #23 : 27-06-2008, 20:28:45 »
Asiaa lievasti sivuten, niin saahan EQ6:sta kolmijalkaa lyhyemmaksi sahalla. Siis Newton kayttoa ajatellen.

Jep, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että pitkärunkoinen Newton-putki törmää EQ6:ssa jossakin asennossa jalustan jalkoihin ilman tuota lisätolppaa. Voi tulla paniikki keskeyttää goto-haku, jos kaukoputken pää alkaa lähestymään vauhdikkaasti kohti kolmijalan jalustaputkea.
- Timo Inkinen

Poissa Lauri Uusitalo

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 161
Vs: Lyhyt ja tukeva tolppa EQ6 Pron alle?
« Vastaus #24 : 27-06-2008, 22:49:30 »
Jep, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että pitkärunkoinen Newton-putki törmää EQ6:ssa jossakin asennossa jalustan jalkoihin ilman tuota lisätolppaa. Voi tulla paniikki keskeyttää goto-haku, jos kaukoputken pää alkaa lähestymään vauhdikkaasti kohti kolmijalan jalustaputkea.

Nainhan se tekee, kuten kaikkien pitkien putkien kanssa. Ajattelin enempi tuota katselukorkeutta. Linssiputkella tolppajatke toiminee, mutta newton nousee jo aikas korkealle.
Kaukoputket: 25cm F5.6 Newton, SW 80ED, Lidl 70/700
Kiikarit: TS 25x80, Olympus 15x50

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Vs: Lyhyt ja tukeva tolppa EQ6 Pron alle?
« Vastaus #25 : 05-09-2008, 20:29:33 »
Laitoin tuon EQ6 Pron myyntiin ja ja kaupat tehtiin toisen Astronettiläisen kanssa, kiitos Veijo T. Vaihdossa sain rahaa + uudeksi jalusta-aihioksi sopivan eräänlaisen JS Dobson ekvatoriaalijalustasta tehdyn jatkokehitelmän, josta lisää myöhemmin. Joudun vielä muokkaamaan tuon kehitysversion putken kiinnityshaarukkaa (nyt hiukan liian lyhyt) ja alimman tukikehikon rakennetta paremmaksi...

Jatketaanpa juttua tästä, joten tässä tulee viimeisimmät vaiheet tästä "kuinka vältän 5-10 k€:n jalustahankinnan 300/1500 Newtonille" -projektista  ::)
Newton 300/1500 käväisi eilen kokeeksi tuon yllä olevassa lainauksessa kuvatun virityksen päällä, joten lienee aika pistää kuvia tyrkylle. Kuvat ovat siis maistiaisia keskeneräisen jalustan eräästä työvaiheesta, joten en tiedä vielä itsekään mihin tämä loppujen lopuksi kääntyy. Tukevuus tällä väliaikaisversiolla on nyt samaa tasoa kuin EQ6:lla sain parhaimmillaan aikaiseksi, joten tämä vaatii vielä lisätyötä tukevuuden parantamiseksi. Kokonaisuus on silti tässä vaiheessa yllättävänkin tukeva (Dobson ratkaisut liukulaakereineen kestävät kuormaa hyvin) ja heikot kohdat ovat korjattavissa melko pienellä työllä.

Ensimmäisessä kuvassa on muutamia parannusehdotuksia, jotka tiedän jo nyt ja seuraavat kaksi näyttävät putken asettumisen tällaisen jalustan päälle. Viimeisessä kuvassa on vielä lähtötilanne eli 200/1000 putkelle Veijo T:n tekemä (ja nyt liian lyhyeksi jäänyt) L-haarukka.
- Timo Inkinen

Poissa Veijo T

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 194
  • Kotisivujen uusi osoite
Täytyy sanoa että kylläpä näyttää aika hurjan näköiseltä tuo iso tuubi tuon jalustan päällä :)
Nyt kun tuo on tuossa vaiheessa niin täytyy ihan mielenkiinosta kysyä, että kuinka tuo alaosan laakerointi luistaa kun tartuu putken yläosan okulaaripäästä kiinni ja kääntää putkea eri korkeuksilla, varmaan kannattaa tuohon alalevyyn ( lienekkö terästä ) joka on laittialla pultata kokonaan kiinni koko jalusta.

Okulaarin korkeus taitaa olla tuossa mukavasti katselu korkeudella, nuo muutokset mitkä olit merkannut tuohon kuvaan on varmaan tarpeelliset, minulla oli kerran eräässä vastaavan kokoisessa putkessa rullalaakerit siinä kiekossa mitä seurannan matoruuvi kääntää, ja siinä kiekossa oli teräslevy laakereita vasten.
tuossa kuvassa ( 1200mm putki ) näkyy nuo pikku laakerit, tuo auttaa seurannan tarkuuteen, kitkapintahan on sitten siinä ylemmässä pienemmässä kiekossa kun putkea käännellään käsin.
http://kotiweb.kotiportti.fi/veijo.t/Kuvausvalineet/1200mm/slides/seurantajalusta.jpg

Mielenkiinolla seuraan projektia.
Minulla alkaa olla sinun Eq6pro kuvauskunnossa, muutaman kuvan olen jo sillä ottanut.

Veijo T


Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Nyt kun tuo on tuossa vaiheessa niin täytyy ihan mielenkiinosta kysyä, että kuinka tuo alaosan laakerointi luistaa kun tartuu putken yläosan okulaaripäästä kiinni ja kääntää putkea eri korkeuksilla, varmaan kannattaa tuohon alalevyyn ( lienekkö terästä ) joka on laittialla pultata kokonaan kiinni koko jalusta.

Lattialla alimpana oleva levy on 30mm filmivaneria, johon on nyt pultattu JS Dobson -jalustan (JSD) runko kiinni niiden neljän JSD:n säätöjaloille tarkoitetun reiän kautta. Tämä oikaisee, tukevoittaa ja jäykistää JSD:n rungon sangen tehokkaasti. Jatkan tästä alaspäin eräänlaisella atzimuuttisäädöllä, mutta siitä ja jalustan kolmiorungosta sitten erikseen myöhemmin. Teen siis muutoksia JSD:n vakiolaakerointiin vaihtamalla teflonpalat suuremmiksi ja lisäämällä PE-muovin liukupinnaksi toiseen vanerikiekkoon. Tämä toinen (ylempi) vanerikiekko kasvaa myös vastaamaan jalustan muita rakenteita. Tämä on tarpeen, jotta saan käyttöön tekemäsi (Veijo) tuntiakselin hienosäädön, jonka säätöruuvi ei ole vielä kuvissa näkyvissä. Mutta tästäkin vielä myöhemmin lisää muutaman muun L-haarukan kiinnnitykseen liittyvän pikkuparannuksen kanssa. Alla olevasta kuvasta näkyvät muutokset näiltä osin.

JSD:n vakiona oleva 8mm kierretanko vaihtui jo tänään halkaisijaltaan 16mm kierretankoon, joka sujahtaa suoraan JSD:n vanerikiekoista läpi, kun niistä poistaa muovisen keskusosan. Lisäsin nyt pikaliimaa paljaisiin vaneripintoihin, jotta tämä 16mm reikä kovettuisi reunoiltaan, mutta tähän reikään joutunee lisäämään jonkinlaisen (liuku)laakerin, jos vanerilevyn kuluminen kasvaa liikaa tai tuntiakselin hienoliikunta muuttuu huonoksi. Tämä vaatii samalla JSD:n seurantakiekon keskusreiän kasvattamista, johon en nyt vielä ryhtynyt, kun tuo vakiomuovitulpan poisto paljasti 16mm kierretangolle juuri sopivan reiän. Toisessa kuvassa näkyy 16mm kierretangon kiinnitys JSD:n vakiokierretangon korvaajaksi.

En ole kokeillut putkea uuden teflon-laakeroinnin päällä, mutta sormituntumalla uusi systeemi on selvästi vanhaa parempi ja sallii kitkan portaattoman hienosäädön.

Okulaarin korkeus taitaa olla tuossa mukavasti katselu korkeudella, nuo muutokset mitkä olit merkannut tuohon kuvaan on varmaan tarpeelliset, minulla oli kerran eräässä vastaavan kokoisessa putkessa rullalaakerit siinä kiekossa mitä seurannan matoruuvi kääntää, ja siinä kiekossa oli teräslevy laakereita vasten.
tuossa kuvassa ( 1200mm putki ) näkyy nuo pikku laakerit, tuo auttaa seurannan tarkuuteen,kitkapintahan on sitten siinä ylemmässä pienemmässä kiekossa kun putkea käännellään käsin.

Okulaari nousee korkeimmillaan noin 185 cm korkeudelle, kun katsotaan aivan suoraan ylös zeniittiin. Tällöin täytyy hiukan kurottautua, mutta tilanne lienee harvinainen käytännössä ja tuota okulaaripaikkaa voi vielä säätää putkea kääntämällä (avaamalla kiinnityspantojen lukot ja liu'uttamalla sitä pannoissa). Muussa asennossa havaitseminen on helppoa. Kuten yltä voi lukea, niin pyrin säätämään jalustan siten, että se liukuu Dobson-periaatteiden mukaan vaivattomasti teflon/PE-liukuparin päällä ja jämähtää paikalleen kun putkesta irrottaa otteen. Teen nyt tuosta ylemmästä (L-haarukkaan hitsatusta) pikkukiekosta niin jäykän, että putki ei liikkuisi tästä liukupinnasta lainkaan ilman tuntiakselin erillisen säätöruuvin kääntämistä (vrt. lihavoitu lause). Mietin hetken, miksen voisi pultata L-haarukkaa suoraan kiinni ylempään vanerikiekkoon, mutta sitten hoksasin että menettäisin silloin tuntiakselin hienosäätömahdolllisuuden. Samoin mietinnässä on tämän pikkukiekon mittojen kasvattaminen, jos tukevoittaminen sitä vaatii.

Tähän liittyen minulla on kehitteillä eräänlainen kitkan hienosäätö, jolla voisin säätää tämän ylemmän vanerikiekon liikeherkkyyttä jossain määrin. Tällaisella kallistetulla Dobson-jalustallahan painopiste asettuu vanerisen seurantakiekon alareunalle, koska systeemi nojaa vinossa ollessaan enemmän alareunaan ja keventää vastaavasti yläreunaansa. Lisään siis kiekon yläreunaan erillisen kitkasäädön tämän epäsuhteen tasaamiseksi, joten tästäkin on tulossa kuvia myöhemmin.
- Timo Inkinen

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Lyhyt väliaikatiedote tämän projektin edistymisestä, kun täällä AN:ssä tuntuu muutoin olevan kovin hiljaista. Olen nyt tehnyt yllä lueteltuja muutostoimenpiteitä JS Dobsoniin (suurimman osan noista yllä kuvatuista) ja olen saanut systeemin sellaiseen kuntoon,että 300/1500 käväisi tänään kokeeksi muokatun jalustan päällä. Lopputulos on edelleen nöyryyttä opettava eli tuo 300mm Newton on sellainen monsteri kahlittavaksi jalustaan, etten ole saanut sitä kunnialla kuriin :-\. Lopputulos on nyt jossakin välttävän ja tyydyttävän jalustan välimaastossa, vaikka systeemi onkin parantunut selvästi alkuperäisjalustasta. En siis ole tyytyväinen lopputulokseen, mutta laitan lupaamiani kuvia näytille jahka ennätän niitä ottaa (kenties huomenna).

Nyt putken käyttötuntuma on sinällään ihan ok; sitä voi kääntää vapaasti mihin tahansa suuntaan ja se liikkuu suhteellisen pehmeästi ja pysähtyy paikalleen nätisti kun lopettaa liikkeen. Kitkaa pystyy säätämään portaattomasti molemmissa akseleissa ja kohteen löytymisen jälkeen putken saa tarvittaessa helposti lukittua paikalleen ilman, että kohde siirtyy suuremmin mihinkään. Kaikki ok näiltä osin, mutta tahtoisin edelleen putkeen lisää tukevuutta. Okulaaripään tienoilta putkea tönäistessä saan edelleen aikaan mielestäni liikaa heiluriliikettä ts. tönäistessä rakenteet antavat liikaa periksi. Putken ja jalustan painot ovat nyt niillä rajoilla, että jaksan vielä siirtää niitä kumpaakin erikseen yksinäni ilman apua (kenties noin viidenneksen lisä painoon olisi se korsi, joka katkaisisi tämän kamelin selän ;)). Nyt mietin edelleen kokonaisuuden heikkoja kohtia ja sitä, kuinka tätä viritystä voisi vielä parantaa turvautumatta tavallisen, seurantakyvyttömän Dobson-jalustan rakentamiseen. Noh, kuvia virityksestä seuraa lähiaikoina...
- Timo Inkinen

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7086
  • Valoa ja varjoja
Lopputulos on edelleen nöyryyttä opettava eli tuo 300mm Newton on sellainen monsteri kahlittavaksi jalustaan, etten ole saanut sitä kunnialla kuriin :-\. Lopputulos on nyt jossakin välttävän ja tyydyttävän jalustan välimaastossa, vaikka systeemi onkin parantunut selvästi alkuperäisjalustasta. En siis ole tyytyväinen lopputulokseen, mutta laitan lupaamiani kuvia näytille jahka ennätän niitä ottaa (kenties huomenna).

Ohessa lupaani kuvat.
Pyörittelin tätä kokonaisuutta tänään aamulla katsellen kuuta ja aurinkoa ja totean, ettei tälllä konseptilla tule toimivaa jalustaa näin suurelle putkelle  :-[
Käyttämäni 300/1500 putkelle riittävän korkea haarukka tekee tällaisen kokonaisuuden liian huteroksi, jotta tästä saisi kelvollista ratkaisua aikaiseksi. Jalustassa on kuitenkin useita hyväksi osoittautuneita ratkaisuja, joita voi hyödyntää/kopioida vastaavissa projekteissa, joten lisäkuvat lienevät paikallaan.

Vaihtoehto A:
Puran lähiaikoina L-haarukan tästä pois ja hyödynnän soveltuvia osia (lähinnä JSD-jalustan alaosaa), jonka päälle teen matalahkon Dobson-haarukan. Voisi kuvitella, että JSD kestää kuorman paremmin kun se makaa suoraan jalustan päällä. Tällä tavalla pääsen havaitsemaan edes osaa taivaan kohteista kenties 60-70 asteen korkeuskulmiin saakka, vaikkei yhdistelmä zeniittiin saakka taipuisikaan.

Vaihtoehto B olisi unohtaa koko JS Dobson tässä yhteydessä ja aloittaa tyhjältä pöydältä (tässä ketuttaa eniten hukkaan heitetty aika ja kalliiksi tullut romurauta). Ihmettelen vain taas tässä ääneen, etteikö kookkaalle Newtonille todellakaan ole saatavilla muita (joten kuten siirrettäviä) jalustavaihtoehtoja kuin tolpan rakentaminen pihalle ja sen päälle jonkin raskaan jalustapään pystytys tai tavallisen halvan Dobson-jalustan väsääminen...  :o  >:(
- Timo Inkinen