M78

Aloittaja einari, 02.03.2008, 13:03:29

« edellinen - seuraava »

Nurinniska Observatory

Samaa mieltä, tuo Timon kuva on paras suomalaisen kuvaama tästä kohteesta.

Itsekin kuvailin tätä viime vuoden puolella kuunvalossa ja huonossa läpinäkyvyydessä. Valotusta on 240 minuuttia, iso400. N200/1200 ja modattu eos1000d. Pienimmät yksityiskohdat katosivat seurannan ongelmiin (liian himmeä ohjaustähti). Edes tähän lopputulokseen pääseminen vaati armotonta vääntöä Photoshopissa...




Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Murtsi

#31
Kuvasin tätä kohdetta muutama viikko sitten kun sattui yhdellä viikolla olemaan selkeät kelit (25-29.1.2012), syyskaudella olin jo kertaalleen suunnannut putken samaan suuntaan yhtenä aamuna (20.11.2011) ennen auringon nousua. Käsittelyn alussa kävi heti selväksi että tämän kohteen kanssa saa tehdä normaalia enemmän työtä hyvän lopputuloksen aikaan saamiseksi, kaikki ovat maininneet kohdetta vaikeaksi ja olen täysin samaa mieltä vaikka lopputulokseen olenkin erittäin tyytyväinen.

Valotusta kuvassa on kaikkiaan 759 minuuttia, osa valotuksista on kuvattu yläpilven läpi mutta otin kaikki valotukset kuitenkin käsittelyyn mukaan. Parhaat raakakuvat tulevat syyskauden kuvauskerralta koska silloin ei ollut vielä lunta maassa ja kontrasti oli näin ollen selkeästi parempi kuin nyt talvella. Myös käyttämäni kolmen minuutin mittaiset osavalotukset ovat tälle kohteelle aivan liian lyhyet (sekaan kyllä mahtui myös muutamia koemielessä kuvattuja neljän minuutin mittaisia osavalotuksiakin).

Vaikeinta oli kaivella esille tuota vasemmalla puolella olevaa punertavaa höttöä joka oli erittäin kohinaista ja suurimmat murheet käsittelyssä olikin juuri kohinan hallinta. Tausta jäi kuitenkin hieman epätasaiseksi mutta tähän on tyydyttävä tällä kertaa, jos tätä tulee joskus kuvattua niin ainakin pitäisi hakeutua pimeämpään paikkaan ja mukana saisi olla mielellään parempi jalusta kuin nykyinen.

Oman pikantin lisän kuvaamiseen antoi myös portin pielessä oleva katulamppu jonka vierestä kohde kulkee joka ilta, tästä laitan näytteen tuohon alas. Katulampun peittämiseksi olen rakentanut telineen vanerilevystä jolla yritän blokata suoran valon pääsyn putkeen.

Foorumikuva toimii linkkinä suurempaan kuvaan 2192 x 2192, 1,00 Mt.



Kuvausvälineet: Orion Optics SPX 200 F/3,3, ASA-2Korrr komakorjain/lyhennin, modattu CANON EOS 350D, Astronomikin CLS-CCD suodin, JS jalusta.

Edit: Kuva vaihdettu, kaivelin himmeämpien tähtien värejä enemmän esille ja lisäsin kontrastia kuvaan. Vanha kuva tässä https://kotisivukone.fi/files/artonastrokuvat.julkaisee.fi/omat/m78_2011-2012_web.jpg , poistan kuvan jonkun ajan kuluttua tilaa viemästä.

Timpe

Luontevan näköisesti kaivettu heijastusumut esiin tuolta pölymassan keskeltä, Murtsi! Tulee mukavasti kolmiulotteinen vaikutelma tuonne sumun keskelle, kun zoomailee silmillä noita sinisiä heijastussumuja. Kohteena tämä on vähän samanlainen kuin se NGC1333, kun nuo pölypilvet hallitsevat kuva-alaa. Myös tuollaiset 12,5 tuntia JS-jalustalla on hatunnoston arvoinen suoritus eikä kuvankäsittelystäkään löydy moitteen sijaa (lue: Onpas komea!). Tästä taisi tulla vielä pykälää parempi esitys aiheeseen kuin tuo Kantolan Timpan tummanpuhuva huippukuva edellisellä sivulla, jota kehuin "parhaaksi näkemäkseni M78 kuvaksi". Huh, on se vaan huimaa kun "tähtikuvauksen titaanit" taistelevat tällaisen aiheen esittelystä! :shocked:
- Timo Inkinen

Jyrki


Todella upea M78 Murtsilla, hieno suoritus  :cool:
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

J-P

Kansainvälisen luokan kuva! Upea sommittelu paljastaa hienosti punertavan sumun ja taustataivaan raja-alueen.

Ransu

Erittäin hieno kuva Murtsilla, onnittelut! Tämä on hankala kohde, kolme kertaa olen yrittänyt ilman sanottavampaa tulosta.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Nurinniska Observatory

Ohoh, ohoh... aikamoinen kuva Murtsilla tästä vaikeasta kohteesta. Hienosti tuota vetyemissiotakin näkyvillä!
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Murtsi

Kiitokset kommentoineille, tämmöistä palautetta on mukava kuulla  :cheesy:. Tuskin kuva kuitenkaan on ihan sitä kansainvälistä tasoa, niissä kun kohina on paremmin hallinnassa. Minun kuvauspaikalta kohinan kokonaan peittoamiseen tarvitaan moninkertainen valotusmäärä tähän verrattuna mutta yritän kuitenkin tehdä aina sen mitä tehtävissä on.

Käsittelin kuvaa lisää ja vaihdoin sen alkuperäiseen viestiin, tällä hetkellä siellä on molemmat kuvat (vanha kuva linkkinä) jotta voitte verrata niitä keskenään. Otan vanhan kuvan kuitenkin jossakin vaiheessa pois tilaa viemästä.

naavis

#38
Pääsin viime yönä tätäkin kohdetta sörkkimään ED80:llä. Valoa ehti kertyä vain sata minuuttia ennen kuin kohde laski liian alas. Vasemmassa ylänurkassa näkyy myös pätkä Barnardin luuppia.



Kaivelin sumusta vielä vähän lisääkin irti, mutta saatoin mennä liian pitkälle. Revitympi versio Astrobinissä: http://astrobin.com/5842/?r=740

Timpe

Komea kuva, naavis! Näytti hyvältä ainakin tältä läppärin ruudulta :cheesy:
- Timo Inkinen

Murtsi

Oikein hyvä  :cool:, jos ei revittele ei voi huomata kuvan todellisia mahdollisuuksia.

einari

Lisää kokeilua IR Pro 742-suotimella täydenkuun loisteessa.
Suuntasin putken M78:aan ja valottelin 15x4 minuuttia.
Valitettavasti flätit ei tässäkään toimineet joten maltillista venyttelyä piti harrastaa.
Jos ei muuta niin se ero tässä on näihin aikaisempiin että enemmän tähtiä loistaa sumun läpi.

___
Tapio

Timpe

Käyttämsi filsu lienee tämä? http://www.astronomik.com/en/photographic-filters/proplanet-742-filter.html
Ja blokkaat tuolla lähes kaiken näkyvän valon pois ja lopputulos ds-kohteesta on tuollainen... ööh, WTF!? :shocked:
- Timo Inkinen

einari

Kaikkea pitää kokeilla paitsi kansantanhuja.  :smiley:

Tuolla NIR-alueella on myös kaikenmoista mielenkiintoista.
http://www.astrodon.com/products/filters/near-infrared/
http://www.astrodon.com/articles_faq/articles_faq/press_release:391,355,52
___
Tapio

PetriKe

Minulla oli tästä kohteesta muutama LRB-ruutu viime vuodelta ja nyt sain otettua puuttuvat G-ruudut. Kohdistus ja kohteen rajaus tuottikin ongelmia, kun ei off-axis guideriin meinannut löytyä millään ohjaustähteä. Aika nuukista datoista revitty versio.

Tässä LRGB=40:40:30:40 minuuttia.

SON, NM USA.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa