Kirjoittaja Aihe: Keskustelualueen säännöt  (Luettu 38225 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa MarkoM

 • Alkuräjähdys
 • Rinnakkaisuniversumi
 • ******
 • Viestejä: 1837
  • Tähtikuvaus.info
Keskustelualueen säännöt
« : 23-07-2006, 22:12:18 »
Avaruus.fi-keskustelualue on tarkoitettu tähtitieteestä ja -harrastuksesta käytävään keskusteluun. Keskustelualueen sääntöjen tarkoituksena on taata keskusteluiden asiallisuus, käyttäjien viihtyvyys foorumilla ja foorumin hyödyllisyys. Kun rekisteröidyt käyttäjäksi, sitoudut noudattamaan keskustelualueen sääntöjä.

1. Rekisteröityminen
 
Keskustelualueelle pääsevät kirjoittamaan ainoastaan rekisteröityneet henkilöt.  On käyttäjän vastuulla täyttää oikeat tiedot rekisteröitymisvaiheessa. Väärät ja epäasialliset tiedot voidaan poistaa.

1.1. Jos asut ulkomailla, valitse kotimaankielinen käyttäjätunnus

Itse valitsemasi käyttäjätunnuksen on oltava asiallinen. Jos olet ulkomailla asuva suomalainen, pyydämme että valitset selvästi kotimaankielisen käyttäjätunnuksen, että tunnistamme sinut ulkomaisten roskapostirobottien rekisteröitymisyrityksistä.

1.2. Oikeista nimistä ja nimimerkeistä

Tällä foorumilla saa käyttää käyttäjätunnuksena nimimerkkiä. On kuitenkin suositeltavaa ilmaista myös oikea nimensä esim. allekirjoituskentässä tai profiilin sille tarkoitetussa kohdassa (esimerkiksi muodossa Etunimi Sukunimi, Etunimi S. tai E. Sukunimi).

1.3. Yhdellä käyttäjällä voi olla vain yksi käyttäjätunnus

Kaksoisrekisteröinnit eivät ole sallittuja tällä foorumilla. Jos olet jo käyttänyt jotain nimimerkkiä foorumin keskusteluissa ja ko. nimimerkkiin ei sinällään liittynyt ongelmia, älä muuta sitä, koska vanhojen keskustelujen luettavuus voi näin vaikeutua.
 
2. Yleistä foorumista
 
2.1. Kunnioita muita keskustelijoita
 
Keskustelualueella on käyttäydyttävä asiallisesti ja hyviä tapoja noudattaen. Kiroilua tai kiroiluun verrattavien sanojen käyttöä foorumilla ei suvaita. Kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsikin kohdeltavan. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta henkilökohtaisuuksiin ei tule sortua: väittelyssä toisten persoonia ei kritisoida.

2.2. Kunnioita tekijänoikeuksia ja Suomen lakia

Tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin käyttö keskustelualueella ilman oikeuksien haltijan lupaa on kielletty. Viestin kirjoittajalla on oltava täydet tekijänoikeudet julkaistuun kuvamateriaaliin, mikäli hän linkittää kuvan avautumaan itse viestiin tai liitetiedostona.

Muun osapuolen kuvamateriaalin käyttöön on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta. Saadusta julkaisuluvasta on oltava maininta kuvan käytön yhteydessä. Kuvalähde on mainittava myös, jos kuva on julkaistu public domain tai creative commons -lisenssissä. Muussa tapauksessa ohjaa kävijät linkillä sille sivulle, missä alkuperäinen kuva sijaitsee. Tekijänoikeuksia rikkovat viestit voidaan poistaa kokonaan tai osittain.

2.3. Haittaohjelmia ja mainoksia lataavat ja rekisteröitymistä vaativat linkit ovat kiellettyjä

Mainoksia lataavien uudelleenohjauslinkkien ja -palveluiden (esim. *.cjb.net) käyttö on kielletty. Myös rekisteröitymistä vaativien kuva- tai muiden linkkien käyttö on kielletty. Tällaiset linkit usein heittävät kirjautumiskaavakkeen viesti-ikkunaan aina, kun ko. viestiketjua selaillaan, mikä häiritsee käyttäjiä.
 
2.4. Uskonnon julistaminen tai vastustaminen ei kuulu tämän foorumin teemoihin
 
Jokaisella on oikeus uskoa siten kuin itsestä tuntuu hyvältä, mutta tällä keskustelualueella on tarkoitus keskustella tähtitieteestä ja sen harrastamisesta. Pahoittelemme mikäli tämä aihealuerajaus loukkaa vakaumustasi.     

2.5. Foorumi ei ole tarkoitettu kaupalliseen mainontaan

Kaupalliseksi mainostamiseksi katsottavat viestit, ketjukirjeet ja yhteystietojen kerääminen eivät kuulu tälle foorumille. Yritysten harjoittama kaupallinen mainostaminen keskustelualueella on kiellettyä ilman ylläpidon lupaa. Foorumille eivät kuulu massapostitukset (späm), "floodaus", cross-postaukset ja K18-materiaalit. 

2.6. Astrologia, ufot, pseudotieteelliset teoriat, salaliittoteoriat ja muu huuhaa ei kuulu tänne

Astrologiaan, ufoihin, pseudotieteisiin, salaliittoteorioihin ja muihin huuhaa-aiheisiin liittyvät viestit ja viestiketjut voidaan poistaa riippumatta niiden asiapitoisuudesta. Tähtiharrastajien enemmistö on vuosien varrella kyllästynyt samojen höpsöjen väitteiden esilletuloon ja huuhaan puoltajien kanssa käytyyn turhauttavaan väittelyyn.       

3. Ohjeita viestien kirjoittamiseen
 
3.1. Ennen uuden viestiketjun aloittamista, tarkista onko aihetta jo käsitelty

Käytä foorumin hakutoimintoa tai selaile foorumia nähdäksesi, onko aihetta jo käsitelty aikaisemmin. Mikäli aiheesta löytyy jo aikaisempi viestiketju, käytä ensisijaisesti sitä. Näin menettelemällä ei synny useita, samaan aiheeseen liittyviä viestiketjuja. Älä crosspostaa eli älä kirjoita samaa viestiä useaan aihepiiriin.

3.2. Otsikoi uusi viestiketju osuvasti

Aloita uusi viestiketju kuvaavalla otsikolla. Vältä mitäänsanomatonta otsikointia, kuten "Tietääkö kukaan?", "Apua!", "Kannattaako ostaa?" jne. Varmista ennen uuden viestiketjun aloittamista, että olet lisäämässä sen oikealle alueelle. Alueiden tiedotteista voi löytyä neuvoja. Käytä otsikossa isoa alkukirjainta, mutta vältä huutomerkkiä. 
 
3.3. Näin kirjoitat viestin oikein
 • Kirjoita viestisi selkeästi, kirjakieli on suositeltavaa.
 • Isot alkukirjaimet, välimerkit ja kappalejaot helpottavat tekstin lukemista, joten pyydämme että käytät niitä.
 • Hymiöiden tarkoituksena ei ole korvata välimerkkejä, joten toivomme, että käytät niitä kohtuudella.
 • Tekstin rivitys hoituu automaattisesti, joten enteriä tarvitsee käyttää ainoastaan kappaleen vaihtuessa.
 • ÄLÄ HUUDA eli älä kirjoita versaalia (CapsLock päällä).
 • Vältä mitäänsanomattomia yhden tai parin sanan viestejä.
 • Jos keskustelu valuu "eipäs-juupas"-linjalle eli samoja argumentteja toistavaksi väittelyksi, ylläpito voi lukita keskustelusäikeen.

3.4. Näin lisäät kuvan viestiin

Kuvan liittäminen tapahtuu hakasulkeissa olevalla img-määreellä (kts. ohje-valikko). Kuvia ei voi liittää suoraan vaan ne täytyy sijaita jollain palvelimella. Foorumin tarkoituksena ei ole toimia tiedostopalvelimena, joten kuvien liittämistä liitetiedostoina on pyrittävä välttämään palvelun levytilan säästämiseksi.

Kuvia liittäessäsi ota huomioon myös mobiilikäyttäjät, joten kuvan pisimmän sivun pituus tulee olla korkeintaan 800 pikseliä. Sitä suurempi kuva skaalautuu pienemmäksi. Pyri välttämään liian suurien tai useiden kuvien lisäämistä yhteen viestiin. Mikäli kuvat ovat suuria tai niitä on paljon, lisää ne linkkeinä. Ylläpidolla on oikeus poistaa liitetiedostot levytilan säästämiseksi.

3.5. Käytä mieluummin Taivaanvahtia ajankohtaisen taivaanilmiön kuvan julkaisuun

Jos kuvaviestisi esittää parhaillaan näkyvää tai hiljattain näkynyttä taivaanilmiötä (esimerkiksi revontulia tai tulipalloa), on suositeltavampaa julkaista kyseinen havainto kuvineen Taivaanvahti-havaintopalvelussa (www.taivaanvahti.fi) kuin foorumilla. Voit kuitenkin julkaista linkin Taivaanvahdin havaintoosi foorumilla. 

3.6. Käytä oikein lainausta
 
Halutessasi vastata johonkin tiettyyn viestiin tai viestin osaan, käytä "Lainaa" -toimintoa, sillä se selkeyttää ja helpottaa keskustelun kulkua. Lainatessasi viestiä varmista että olet sallinut BBCoden käytön. Jos BBCode on poissa käytöstä, lainaus ei näy oikein. Lainausviestiä kirjoittaessasi lainaa vain oleelliset osat viestistä. Pyri välttämään useampia sisäkkäisiä viestejä samassa lainauksessa.

3.7. Älä lainaa kuvia

Älä lainaa kuvia, vaan poista lainauksesta kuvalinkki eli poista [img]-tagit ja linkki niiden väliltä.

3.8. Perustele mielipiteesi ja pysy alkuperäisessä aiheessa

Pyri perustelemaan mielipiteesi ja vältä off-topic-viestejä eli pysy alkuperäisessä aiheessa. Tarvittaessa aloita uusi viestiketju.
   
3.9. Allekirjoituksen oikea rakenne
 
Allekirjoitusten pituus on rajoitettu 500 merkkiin. Allekirjoituksissa ovat kiellettyjä kuvat, suuret fontit, hymiöt, useat peräkkäiset huuto- tai kysymysmerkit sekä HUUTAMINEN eli pelkkien isojen kirjaimien käyttö. Älä käytä allekirjoituksissa muita käyttäjiä loukkaavia tekstejä. Pyri rajoittamaan allekirjoituksen rivimäärä korkeintaan viiteen riviin.
 
4. Seuraamukset sääntöjen rikkomisesta
 • Ylläpito valvoo sääntöjen noudattamista kuitenkaan tervettä järkeä unohtamatta.
 • Sääntöjä rikkovat viestit voidaan poistaa. Kirjoittajilla itsellään on vastuu viestiensä sisällöstä. Sääntöjen perusteella ketjuja voidaan lukita.
 • Sääntöjen vastaisesta tai muutoin häiritsevästä toiminnasta voidaan käyttäjälle antaa varoitus tai porttikielto.
 • Epäselvissä tilanteissa päätösvalta sääntöjen oikeasta tulkinnasta on ylläpidolla. Ylläpito pidättää oikeuden muuttaa sääntöjä tarvittaessa.
« Viimeksi muokattu: 29-11-2020, 10:34:54 kirjoittanut Foorumin ylläpito »
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
Tähtikuvaus.info
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry