Sähkömagneettisen aallon olemus

Aloittaja mistral, 15.06.2024, 20:41:38

« edellinen - seuraava »

mistral

Mitenkä se menee, aallon
1. amplitudi
2. energia
3. pituus jolle energia on pakattu?

Olen käsittänyt että amplitudi eli aallon korkeus on vakio, tai onko siinäkin eroa? Energia kasvaisi aallon lyhetessä, siis nollatasolta nollatasolle. Mutta pituus jolle energia olisi pakattu on vaikeampi asia, onko se nollatasolta nollatasolle? Vai onko se useamman aallonpituuden matkalle pakattu? Vai onko se pakattu yhteen pisteeseen (fotoni) jossakin kohtaa aaltoa, olkoon se piste missä tahansa? Wikissä on tällainen selitys:

Säteilyn tehon määrittää energian lisäksi fotonien määrä tietyllä pinta-alalla tiettynä ajanjaksona; kokonaisteho määräytyy kvanttien ajallisen tiheyden - intensiteetin - mukaan; mitä suurempi määrä kvantteja osuu tarkasteltavalle pinta-alalle tarkastelujaksolla, sitä suurempi on säteilyn teho.[3] Intensiteetti ilmoitetaan SI-järjestelmässä W/m2 (wattia neliömetrille).[1] Watti itsessään sisältää aikamääreen sekunti. Yksittäisen kvantin energia ja liikemäärämomentti määräytyy (tyhjiössä) siis kuitenkin vain taajuuden mukaan.

Bruce Schumm sanoi että aalto on verrattavissa meren aaltoon, se jatkuu taaksepäin ties kuinka pitkälle, tämä on mystistä.


mistral

Yritin löytää englanninkielisiltä sivuilta valoa, vaikeaa on.
kysymys:
Can we change the amplitude without changing the frequency?
vastaus:
No, amplitude tells us how much power/strength the wave has, it has no affect on frequency.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=elektromagnetic+wave+amplitude

Näyttäisi siltä että amplitudi on joka taajuudelle eri korkea. Mutta voiko johonkin nettikommenttiin luottaa?

Itse ajattelen että yllämainuttu on totta, otan esimerkin:
Muutetaan aallon mittakaavaa punaisen valon aalto suurennetaan nanometreistä millimetreihin.

punainen aallonpituus 700mm..........aallonkorkeus eli amplitudi 10mm
violetti 400mm ................amplitudi 17,5mm

Amplitudi on keksitty mutta olennaista on että se kasvaa kun aallonpituus lyhenee.

mistral

Tämä pohdiskelu lähtee yhdestä syystä, ja se on intuitiopetos. Intuitioni on onnistunut huijaamaan itseäni vuosikaudet. Nimittäin kun aallot lyhenee puoleen, niitä mahtuu samalle matkalle kaksinverroin. Tästähän tulee heti johtopäätös että kun aaltojen lukumäärä kasvaa, niin se tuottaa kasvaneen energian. Faktahan on että energia kasvaa suoraan taajuuden mukaan. Tässä intuitio sanoo että energia tulee aallonhuippujen lukumäärästä.(Mitä lyhyempi aalto, sen enempi huippuja mahtuu vaikkapa millimetrin sisään).
Mutta ei se niin menekään. Mistä se energia sitten saadaan? En keksi muuta selitystä kuin amplitudi.
Perustelu on se ettei aaltojonon aallonhuippujen määrä sanele energiaa, tarkoitan että energiaa on yhtä paljon millimetrin kuin metrin matkalla, niin energia on pakattu jollain muulla tavalla, ja se tapa on käsittääkseni amplitudin korkeus.

Mikä tässä on outoa, on ettei näin perus juttua olla noteerattu ja selitetty. Tai jos on, se on mennyt minulta täysin ohi :sad: