JS-seurantajalustan tarkkuus

Aloittaja Tomu, 18.01.2008, 18:32:45

« edellinen - seuraava »

Tomu

Tervehdys.

Otsikossa mainitun jalustan omistajille kysymys: minkälaisiin valotusaikoihin kyseinen jalusta kykenee ilman autoguideria?

-Tero
Tero Tomukorpi

Tapanivi

Riippuu ihan valottajasta ja sen kestävyydestä.
Celestron C11-CF /Celestron CG-5 GoTo
JS-Dobson 200/1000 ekvat.seurantajalustalla
Royal 150/1300 Newton (eläkkeellä...)
Kiikarit 25 x 100 Astro Gigant
Nikon Coolpix 4500
Canon EOS 300 / 1000D

Veijo T

Minä olen pääsyt jopa 7 min valotuksiin ilman seurannan tarkkailua 1000mm kaukoputkella, tuossa kuvassa näkyy hieman noin 0,5 mm harmaa muovi tuon ison kiekon säteen kasvattamiseksi, eli kiekon kokoa kasvattamalla seuranta hidastuu ja päinvastoin.




Veijo T

Kaizu

Minulla on sellainen käsitys että Jussin jalusta normaalisti hieman edistää niin että kaikki korjaukset tapahtuvat pysäyttämällä moottori lyhyiksi hetkiksi. Tällöin eivät välykset vaihda puolta eikä korjauksista
tule hyppäyksiä kuvaan. Tuo Veijon 0.5mm:n muovi juoruaa edistämisen olevan 0.2% luokkaa.
Tarkoittaa 0.03"/sek=> 33sek/1". Kaarisekunnin erotuskyvyllä voisi valottaa puolisen minuuttia ilman korjausta. Suuntaus pitää tietenkin olla kunnossa.

Kaizu
Kai Forssen

Tomu

Kiitoksia vastauksista!

Kaizu: Jussin sivuilla http://www.saunalahti.fi/~jsobser/ekvatjalusta.htm mainitaan, että uusimmat jalustat eivät enää edistäisi, koska digillä ei enää virran katkominen onnistu niin hyvällä menestyksellä kuin filmiaikaan.

Hyvä, että seurannan tarkkuus on tuota luokkaa, mitä kerrotte. Ostin Jussilta viime kesänä seurantaan tarvittavat osat ja nyt viimein alkaa omatekoinen jalusta 8" f/5 newtonille olla valmiina. Tarkoituksena oman jalustan valmistuksessa oli se, että siitä saa varmasti tukevan tuon kokoiselle putkelle ja ettei läppäriä tarvitsisi viedä pihalle autoguideria varten. Näköjään ei autoguidauksesta tarvitse huolehtia, ellei jalustan valmistus epäonnistunut jostain kohtaa :)

Nyt pitää vain odotella kunnon kelejä ja ehjää putkea kuljetuksessa ryttyyn menneen tilalle. Toivottavasti ainakin jälkimmäinen saapuisi ensi viikolla, niin pääsee hypistelemään koko komeutta käyttökunnossa.
Tero Tomukorpi

Kaizu

Kyllä se pätkiminen digikamerallakin onnistuu mutta vaatii hieman harjoittelua ja etukäteissuunnittelua. Max. pysäytysaika metrin polttovälillä on 1/10 sek. Sen pystyy tekemään vielä manuaalisesti. Pitää vain etukäteen laskea että kuinka usein pitää pysäyttää. Sitten vaan laskemaan, 1,2,3, naps,1,2,3,naps... Olen Helios 102:lla ottanut tällä systeemillä kuvan M57:stä noin minuutin valotuksilla. Vähän työlästä mutta mahdollista.

Näytti tapahtuneen kehitystä siitä kun olen viimeksi tuon jalustan elävänä nähnyt.

Kaizu
Kai Forssen

Veijo T

Kun olet saanut jalustan käyttökuntoon, ja napasuuntauksen tehtyä kunnolla, niin tarkkaile useampana iltana edistääkö vai hidastuuko seuranta
eri kiekon kohdilla, sillä jokainen kiekko ja jalusta putken painoineen ym. on oma yksilönsä, joka täytyy säätää erikseen eri vahvuisilla muovi tai metalli suikaleilla, se vaatii hieman kärsivällisyyttä mutta siitä saa tarkan jos niin haluaa.

Veijo T

hmanty

JS-jalustaa on tehty tehty kahdella eri kehällä. Aiemmat mallit ovat tosiaan olleet hieman edistäviä ja seurantaa korjattiin helposti vain katkomalla moottorin sähköjä. Tämä oli filmikameramalli.
Itselläni on alumiinista tehty hammaskehä joka tekijän mukaan on tarkoitettu digiaikaan. Ainakin omassa jalustassani on kiristysruuvi puolessa välissä matoruuvia ja sillä voi säätää matoruuvia lähemmäs tai kauemmas hammaskehästä.
Toinen säätöruuvi on matoruuvin oikeanpuoleisessa päässä ja se säätää matoruuvia ylös/alas. Molemmat tavat muuttavat hieman lautasen halkaisijaa ja siten vaikuttavat seurantaan.
Ja pysyvämpiin säätöihin on tietysti tuo edellä mainittu konsti eli tavaraa hammaskehän alle. Itse laitoin sinne 80g tulostinpaperista ohuen suikaleen.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

poksu

Ok, kiitos vinkeistä.
Samanlainen säätöruuvi löytyy minunkin jalustastani, ja täytyypä heti kun kelit sallii kokeilla löysätä sitä jotta kiekon halkaisija kasvaisi
ja seuranta hidastuisi. Myös tuo "suikaleiden" laittaminen kehän alle taitaa tulla mullakin eteen pysyvämmän säädön aikaansaamiseksi.

poksu

hmanty

Kannattaa katsoa valmistajan sivuilta ohjeita jalustan säädöistä ja huollosta http://www.saunalahti.fi/~jsobser/ekvatjalusta.htm. Keskimmäisen ruuvin kanssa pitää olla varovainen ettei se ole toisaalta liian löysällä, eikä toisaalta liian tiukalla. Tuossa on kuva siitä seurannan säätöruuvista http://www.saunalahti.fi/~jsobser/synkrmoott.jpg. Jos sinulla on alumiininen hammaskehä kuten minulla, niin se vaatii öljyä ettei kulu loppuun.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

poksu

Totta.
Testasin vielä sitä tähden liikkumista okulaarin kuvakentässä, ja se ne näytti aina valuvan samaan suuntaan kuin
mihin ne liikkuu silloin kun seuranta otetaan pois päältä. Muun suutaiset liikkeet olen saanut drift alignilla loppumaan..

poksu

Auttakaas kun mulla tökkii päättely:
jos tähdet valuu okulaarin kuvakentässä samaan suuntaan kuin
mihin ne liikkuu silloin kun seuranta otetaan pois päältä niin eikös se meinaa että
JS-jalustani seuranta jätättää..???

Veijo T

Oikein olet päätellyt eli seuranta tosiaan jätättää

Sinä voisit vaikka testata ensin sen moottorin kierrosnopeuden seuraavasti:

Ota kellosta tarkka aika sekunnilleen, ja katso moottorin akselilta joku kohta jonka muistat, pyöritä sitten moottoria vaikka 30 minuuttia, katso 30min päästä (  taas sekunnilleen ) onko moottorin vaihteistolta lähtevä akseli täsmälleen samassa kohti missä se oli alussa, kierrosluku vaihteiston jälkeen on 1 kierros minuutissa.

Jos tuo tuossa jätättää niin vaihteiston eräs ratas saattaa luistaa, tai sitten se kytky jolla matoruuvi kytketään vaihteistoon luistaa.

Uutena nuo jalustat on tehty hieman edistäväksi, jolloin virtaa katkomalla joko autoguiderin releellä, tai käsin seuranta saadaan kohdalleen.

Nuo kuvat tuolla selventää mikä ratas siellä luistaa jos luistaa
http://kotiweb.kotiportti.fi/veijo.t/Kuvausvalineet/Seurantamoottori/index.html

Veijo T





poksu

Kiitos neuvoista ja ohjeista.

Täytyy ensin testata kunnolla jalustan kahden säätöruuvin vaikutusta, kunhan seuraavan
kerran pääsen jalustan kanssa touhuamaan reissun jälkeen.
Mitenkähän se matoruuvin oikeanpuoleisessa päässä oleva säätoruuvi vaikuttaa seurantaan, jos
se kerran säätää matoruuvia ylös/alas?

poksu









hmanty

Lainaus käyttäjältä: poksu - 12.10.2008, 12:34:22
Mitenkähän se matoruuvin oikeanpuoleisessa päässä oleva säätoruuvi vaikuttaa seurantaan, jos
se kerran säätää matoruuvia ylös/alas?


Mielestäni se johtuu siitä, että hammaskerän uritus on kaareva. Ylä-/alareunan säde on pidempi kuin urituksen pohjalle.

Eräs näppärä tapa säätää pyörintänopeutta on myös DC/AC -invertteri. Hankin oman jalustani käytettynä ja sain mukana modatun invertterin. Edellinen omistaja oli korvannut taajuuden säätötrimmerin 10-kierrospotikalla joka säätää noin +/- 2Hz. Akun jännite tosin vaikuttaa myös säätöön, mutta muuten ihan toimiva ratkaisu tämäkin.

Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO