Aurinko 2023

Aloittaja Pappis, 12.02.2023, 12:12:45

« edellinen - seuraava »

Petrus

Muutoin niin tunnelmallisen ja immersiivisen valaisevan kokemuksen tarjonnut Cygnus 2023 Houtskarissa ei oman vierailuni aikana ollut auringon osalta antelias. Liekö aurinkoisen Naantalin läheisyys sitten kotosalla tehneen vaikutuksen, tiedä häntä. Oli mukava napata edes nämä kuvat tänään, nyt kun tuntuu olevan uusi sadekausi taas edessä.

TS Optics 152mm f/5.9 akromaatti, Lacerta 2" aurinkoprisma, BelOptik IR UV KG3 suodatin, Polarisaatiosuodatin, Baader Solar Continuum 540nm, Televue Powermate barlow 5x, Baader Hyperion Zoom barlow 2.25x, Apollo-M Max (IMX432 mono), Sky-Watcher AZEQ6 GT, Hinode Solar Guider.

Pilkkuryhmä AR3386 isolla auringonpilkulla, pilkkuryhmä AR3380 toisena kuvana. Lukuisesta myös pienempiä ryhmiä siellä täällä.

PS.

Laitanpa vielä tämän PixInSightin kautta menneen käsittelyn, jotenkin hellempi ja parempi mielestäni. Vaatii vielä paneutumista talven pimeinä tunteina tämän asian tiimoilta paremmin. Värien osalta ulkona tehty kuvankäsittely ei useinkaan värien osalta ole kovin imarteleva läppärin näytön johdosta.Petrus Kurppa

Petrus

Sateinen päivä Turussa, mutta ehdin nappamaan hätäisen otoksen pilvien jättäessä muutaman minuutin mittaisen hetken. Tarkennus jätti toivomisen varaa. Pilkkuryhmiä on nyt komea määrä, kahden isomman suhteen kovasti polttelisi päästä kuvailemaan enemmänkin.Petrus Kurppa

Petrus

Kovin etäisiä alkaa olla pitkät ja hyvät päivät auringon kuvaamiseen kuukausien takaa. Tänään ehti tovin kytätä pilvien antaessa muutaman tilaisuuden kuvaamiseen, tässä granulaatiota fotosfäärin osalta. (152mm linssiputki, 2" aurinkoprisma, Baader 540nm, 5x2.25x barlow, Apollo-M Max)

Petrus Kurppa

T. Öhman

Paitsi että tuo on tietysti älyttömän hyvä kuva Auringosta, se myös viehättää kovasti mun esteettistä silmääni, vaikken taiteesta mitään tajuakaan. Kuva olisi paljon huonompi, jos siinä olisi jotain tuttua, eli pilkku. Kehyksiin vaan ja gallerian seinälle myyntiin.

Teemu

Petrus

Kiitos Teemu! Vielä tänään ennätti ottamaan uutta animaatiota fotosfääristä. Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä...  :cool:

AR3403 poseeraa:
Petrus Kurppa

siro46

Aurinko 16.8.2023 Aurajokivarressa.

Alkaa hiljalleen onnistumaan järkkärillä. Nyt taktiikkana oli napsia parikymmentä raw-kuvaa automaatilla (ISO 200, 1/4000 s), tehdä kuvista tiff-tiedostot Raw Therapeella, pinota kahdeksan parasta Astrosurfacella, alkukäsitellä Imppg:llä ja viimeistellä Photoshopissa. Yksittäiskuva oli miltei yhtä hyvä kuin pinottu, mutta pinotussa granulaatio oli selvempää. Kuvauslaitteistona APM:n 107/700 Apo -linssiputki, Lacertan 2" Herschell-kiila, Baader Solar Continuum -suodin, Canon Eos M1 -pikkujärkkäri ja moottoroitu atsimutaalinen jalusta.

Pappis

Aurinkoa viime kuusta, kun ei ole paljoa ehtinyt prosessoimaan. Näin kun kuvailee kerran viikossa, alkaa Auringon kiertyminen akselinsa ympärikin hahmottua paremmin.

PetrusAuringon fotosfäärin hytkyntää tänään sunnuntaina. Auringonpilkkuryhmä AR3405 ja granulaatio, joista jälkimmäinen tarjoaa hieman enemmän aktiviteettia seurattavaksi. Pilvien myötä en yrittänyt muilla aallonpituuksilla.

TS Optics 152mm f/5.9, Lacerta 2" aurinkoprisma, BelOptik IR UV KG3 suodatin, Baader Solar Continuum 540nm, Televue 5x PM, Baader 2.25x Barlow, Player One Apollo-M Max, SW AZEQ6GT, Hinode Solar Guider. Noin 17 minuutin ajalta dataa, 15 sekunnin intervalli.
Petrus Kurppa

Timo Kantola

Zoom out.
Sol'Ex + 35mm pikkuputki kuvia:

Ha kuva:


Hbeta 4861.4 Å


Uusi tuttavuus Hdelta 4101.73 Å


Samoin uusi Fe1  4045.8 Å


Cak 3933.66 Å


Auringinpilkut merkattuna Fe1 kuvaan:


Vikana spektrikuva missä Fe1 ja Hdelta sijaitsee.


Timo Kantola

Petrus

Mahtavat setit Timolla, täytynee itsekin tuohon Sol'Exiin nyt pikkuhiljaa tutustua toisitoimissa...  :cheesy:

Zoomataan ulos ja vähän sisäänkin. Kauden mahdollisesti viimeiset auringonpilkahdukset, seeing ei tarjoillut tänään mitään herkkua. Kaksi todella näyttävää ja suurta auringonpilkkuryhmää oli sentään hyvin kohdilla, niin koko kiekon kuvaaminen oli hyvä ratkaisu.

152mm linssiputki, lähikuvat Lacerta 2" aurinkoprisma, Apollo-M Max + 2 barlowin kombo ja Baader 540nm Solar Continuum. Koko kiekko: 152mm linssiputki, Lunt 1.25" aurinkoprisma, Baader Solar Continuum 540nm, Saturn-M SQR.AR3413


AR3415
Petrus Kurppa

Petrus

Syyskuun auringonpaistetta  :cool:Petrus Kurppa

einari

Vielä käyttelin Quarkkia tänään (ennen pakollista talvitaukoa).
Hieno purkausalue oli nähtävissä.

Lisätiedot ja toinenkin kuva Taivaanvahdissa.

___
Tapio