Aurinko 2023

Aloittaja Pappis, 12.02.2023, 12:12:45

« edellinen - seuraava »

Petrus

Näinhän se, auringonpilkun keskeltä löytyy umbran pisteet (eng. UD Umbral dots). Isommalla apertuurilla nämä tulee helposti näkyviin hyvän kelin aikaan, oma putkeni on siinä rajoilla, että näistä voi saada vähän hajua. Usein kuvankäsittely/valotusaika vie nämä mennessään, ellei niihin halua erityisesti keskittyä. Käsittelyn osalta Photoshopin varjostukset/korostukset auttaa myös tätä aluetta palauttamaan, nyt tykästyin käsittelemään umbran dramaattisen tummaksi  :cool:

Alla esimerkki, johon testailin Player One kameroiden ja ilmeisesti myös QHY:n kameroilla olevaa asetusta, joka säätää offsettiä/black level eli pienintä intesiteettiä (Solar Astronomy, sivu 316). Auttaa myös vetyalfakuvauksessa protuberanssien himmeiden osien näkyvyyttä, joskin asetuksen käytön kanssa saa olla varovainen. Tämän asetuksen maltillisella säädöllä umbran alueen yksityiskohdat nousee paremmin esiin. Esimerkiksi valosilloista löytyy usein paljon himmeitä rakenteita.

Umbran pisteiden pitäisi näkyä spektrin pidemmässä päässä paremmin, mutta en ole vielä saanut IR pass suodattimilla mitään järkevää lopputulosta. Pitänee hankkia punaisia suodattimia lisäksi kokeiluihin.

Petrus Kurppa

Petrus

Päivän auringonpilkahduksia pilvien lomasta. Käytin Helioviewer.org sivuston kätevää skaalautuvaa toimintoa maapallon koon arviointiin. Saatavilla on myös pelkkä viiva kilometreillä, jonka avulla on kätevää arvioida tiukkojen lähikuvien kokoa/maapallon kokoa suhteessa aurinkoon.

{alt}

{alt}
Petrus Kurppa

Petrus

Auringon kuvaamisen osalta on nyt runsaudenpulaa hienoista kohteista. Harjoittelin mosaiikin tekoa ZWO ASI290MM kameralla, jonkun verran jäi alueita huonon seeingin johdosta huonoiksi. Suuri pilkku AR2263:n alueella, M-luokan roihupurkaus näyttävästi esiinmarssivan AR3372:n alueella. Pilvisen kuvaushetken johdosta animaatio on työstetty vain seitsemästä todellisesta ruudusta, loput on tehty Flowframes ohjelmalla. Kiva ohjelma, joka toimii vähän hitaammallakin koneella ja on toistaiseksi maksuton.



{alt}

{alt}
Petrus Kurppa

Petrus

Kehnohko seeing tänään, mutta kuvasin kuitenkin. Sama tuttu kokoonpano 152mm f/5.9 linssiputki (akromaatti), 2" Lacerta aurinkoprisma, polarisaatiosuodatin, 5x+2.25x barlow. Sky-Watcherin AZEQ6GT jalusta ja Hinode Solar Guider. Kamera vaihtelee, still kuvassa PO Apollo-M Mini.



ASI290MM, 5x barlow


Player One Apollo-M Mini, 5x+2.25x barlow
Petrus Kurppa

einari

Reissusta palatessa piti tarkistaa auringon tilanne.
Tällä kertaa Quarkilla.
Taisin muuten tänään ekaa kertaa katsoa oikein omilla silmillä Quarkin kuvaa.
32mm okulaarilla mahtui suunnilleen koko aurinko näkyviin.

Kuvat Taivaanvahdissa.

Osaako joku sanoa alla olevasta esimerkkikropista johtuuko reunojen röpelöisyys liian vähäisestä ruutumäärästä (25% 3000 ruudusta), huonosta seeingistä, vai puutteellisestä kohdistusruudukosta (käytän Multi-Scale valintaa) ?
___
Tapio

Petrus

Tämän hetken "kuumimmat" auringonpilkkuryhmät, ja AR3372 (Ca II K) ja AR3363 (Continuum).



Petrus Kurppa

Petrus

Tänään ei ollut seeing osalta mikään hupiretki aurinkomatkoilla, mutta raapaisin jotain aikaiseksi päivän datasta. Pilvetkin tuli paikalle, jottei liiaksi päässyt nauttimaan muutoin lämpimästä ja kesäisestä päivästä.

Petrus Kurppa

Petrus

Pitänee perua aiemmat puheeni huonosta seeingistä, sillä tänään sellainen oli sitten ihan oikeasti. Toki todella kova puuskittainen tuuli teki oman tehtävänsä yhdessä pilviharsojen kera. Jälkimmäinen aiheuttaa umbran vilkkumista yhdessä PixInSightin LinearBatchFit toiminnon kanssa. Suuri pilkku alkaa olemaan aika lähellä reunaa, jonka vuoksi fakula-alueet nousevat paremmin esiin ja reunatummumista näkyy toisesta päästä.
[size=78%]  [/size]

{alt}
Petrus Kurppa

Petrus

Kuvia maanantailta useammassa eri valossa. Alkuun tuttua ja turvallista fotosfääriä.



AR3363


AR3373


AR3372


G Band, fotosfääri


Vetyalfa, kromosfääri


Ca II K, alempi kromosfääri


Petrus Kurppa

Pappis

Valkoista valoa sekaan. Tässä 21.6.2023 (on vähän jonoa).

Petrus

Turun suunnassa päivät auringossa ovat pelkkä muisto vain kesäkuulta, sateiden ja pilvien osalta ei ole ollut puutetta. Tässä muutama auringonpilkahdus tältä päivältä.

Lähikuva pilkusta 152mm linssiputkella, koko kiekon kuvat 80mm linssiputkella.

Baader 540nm Solar Continuum + Saturn-M SQR (80mm täysi apertuuri) + 2.25x barlow


Baader 540nm Solar Continuum + Apollo-M Max + 2.25x+5x barlow


Antlia 393.3nm CaK + Saturn-M SQR (55mm apertuurimaski) + 2.25x barlow


Lunt Ca II K + Saturn-M SQR (55mm apertuurimaski) + 2.25x barlow
Petrus Kurppa

Petrus

#131
Muutaman ruudun ennätti ottamaan ennen kuin sateet saapuivat. Tätä kirjoittaessa on taas aurinkoista, mutta liekö heittävän vettä niskaan jos ulos taas innostuu...

Fotosfääri 152mm linssiputkella, 2" aurinkoprisma ja Apollo-M Max/Mini kamerat. Vetyalfa 115mm linssiputkella, 115mm Tri-D-ERF, Apollo-M Max, Quark Chromosphere.

AR3377
{alt}

AR3372
{alt}

AR3379
{alt}

Pilkku poikineen vetyalfan aallonpituudella
{alt}

AR3377 vetyalfan aalloilla
{alt}

PS.

Pääsi kuvaamaan iltapäivällä, ei tullut sadetta niskaan. Viisi aurinkoa kuin asteekien Aurinkokalenterikivestä! Vaatii vielä hienosäätöä, mutta perinteisen trifectan jälkeen tälläinen on jotain vaihtelua vanhaan.

Petrus Kurppa

einari

Kasasin pienen mosaiikin auringon länsireunalta Quarkilla.

___
Tapio

Petrus

Illan trifecta auringon jo painuessa mailleen.

Kalsiumin II K valo, näkyvä valo (Continuum 540nm) ja vetyalfa.

Petrus Kurppa

Petrus

Lupaavalta vaikutti ensi alkuun, mutta eipä ollutkaan niin hyvä päivä kuvaukselle kuin luulin. Tunnin ajalta AR3377:n hytkyntää. Tähän käytin yksinomaan PixInSightin kuvankäsittelyä. Tätä puolta pitää vielä luodata tarkemmin, tuntuu tähän kuvauskokoonpanoon ehkä antavan paremman lopputuloksen kuin ImPPG+PS veivaus.

Petrus Kurppa