Aurinko 2023

Aloittaja Pappis, 12.02.2023, 12:12:45

« edellinen - seuraava »

cmas

Lainaus käyttäjältä: einari - 17.06.2023, 12:13:39
Quarkilla tuntuu saavan aika helposti sekä pinnan että protut samaan kuvaan yhdellä valotuksella.
Mitenkähän mahtaa protuversiolla? Niillä otettuna ei juuri näe kuvia.

En ihmettele, ettei näy. Se protuversio on visuaalitarkkailijoille omasta mielestäni. Joka tapauksessa jämäpalikkaa siinä on sisällä eli semmoisia, jotka ei chromolaitteeseen kelpaa.

einari

Saisi sitten hintakin olla huomattavasti alhaisempi.
___
Tapio

Petrus

Mahtavia auringon näkymiä Tapiolla ja Tommilla! Uusimmassa Tähdet ja Avaruus-lehdessä mainio otos Antilta Joensuusta.

Lauantaina oli sen verran pilvistä yläpilvien osalta haastetta, että kokeilin kuvaamista vain tuurilla. Kuvauksen aikana piti rukata välillä valotusta, kun suhteellisen läpinäkyvät mutta kirkkauteen vaikuttavat yläpilvet menivät ja tulivat. Flatit kuvasin erikseen, mutta en vielä ympännyt datan mukaan. Sadepäivien puuhaa!

TS Optics 102mm, f/11, Altair Astro 115mm Tri-D-ERF, Optolong IR UV estosuodatin, Player One Apollo-M Max, Sky-Watcher AZEQ6GT, Hinode Solar guider. Noin 20 minuutin ajalta dataa.


Petrus Kurppa

VP

Lainaus käyttäjältä: einari - 17.06.2023, 12:13:39
Quarkilla tuntuu saavan aika helposti sekä pinnan että protut samaan kuvaan yhdellä valotuksella.

Tähän vaikuttaa käsittääkseni myös käytetty efektiivinen aukkosuhde. Noin f/30 tuntuu olevan sweet Spot jolla myös pinta näkyy hyvin (Solar Scoutin Quarkilla), lienee sama myös isommalla versiolla.

einari

Päivän valittu pala Quarkilla.
Lisää Taivaanvahdissa.
___
Tapio

cmas

Minä uhrasin lounastauon "tieteen alttarille" ja päädyin kuvaamaan. 31 minuuttia oli aikaa vetää kampetta talteen ja siinä ajassa saikin 44 videota kasaan (20 sek dataa ja 20 sek taukoa välissä). Animaatiostakin tuli ainakin visuaalisesti yksi parhaimmista tekemistäni. Ja juuri, kun kuvausaika loppui, alkoi tuossa alareunan suunnalla purkaus - luonnollisesti. Mutta tyytyväinen pitää olla tähänkin  :azn:

Animaatiolla on muuten kokoa 3458 x 1387 pikseliä, joten suosittelen isompaa ruutua (ainakin itsellä tuo näkyy aika kivasti 4k-näytöllä).


Petrus

Hieno auringonpilkkuryhmä AR3354 tänään kuvattuna valkoisessa valossa.



Petrus Kurppa

Petrus

Kokeilin onneani animaation kuvaamisessa hienon auringonpilkkuryhmän osalta. Napasuuntaus ei ollut ihan tip top, niin hieman kostautuu ruutujen kohdistuksessa.

Petrus Kurppa

einari

___
Tapio

Petrus

Kyllä vain, näissä animaatiossa tulee hienosti esiin kaikenlaista kun keli vain sen sallii näkymisen osalta. Kulunut viikko oli sangen antoisa tämän kohteen taltioimisessa, tässä muutama animaatio lisää. Täytyypä raapia loputkin datat irti, nyt kun sää suosii kuvaamisen sijaan kuvankäsittelyä.

Vetyalfa (TS Optics 102mm f/11 Altair Astro 115mm Tri-D-ERF, Quark Chromosphere, Apollo-M Max)


Kalsiumin II K valo (TS Optics 102mm, apertuurimaski 60mm, Lunt Ca II K 12mm, Apollo-M Mini)
Petrus Kurppa

Petrus

Kovin hienon ja näyttävän show:n tarjonneen AR3354:n poistuttua näyttämöltä, olikin hienoa nähdä uuden suuren pilkun tekevän tuloaan. AR3363 on vasta tekemässä tuloaan, joten nyt saa jännittää säiden puolesta kuinka hyvin tätä pääsee taltioimaan. Ennusteiden mukaan nyt pitäisi olla hyvät näkymät luvassa.

Lisänä AR3361:n C4 roihupurkaus, joka tuli kuvattua yläpilvien läpi. Tarkemmat putkispeksit Taivaanvahdissa.

{alt}

{alt}

{alt}
Petrus Kurppa

Petrus

Pilkku AR3363:n yhteydessä jatkaa kulkuaan ja kehitystään.

Petrus Kurppa

Petrus

Pilkunviilaus jatkuu. Kelissä ei ollut kehumista, mutta nyt kelpaa kaikki fotonit mitä kiinni saa.





Petrus Kurppa

Mikko_L

Pikahaulla netistä en löytänyt HDR-kuvaa auringonpilkuista, paitsi joku DKIST:in kuva.  Eihän tuo umbrakaan ole todellisuudessa pimeä, se vain on tummempi, mutta eikö siitäkin saisi yksityiskohtia esiin pidentämällä valotusta tai vähentämällä suodatusta?  Sitten yhdistää valotukset HDR-kuvaksi.  Oma kalusto tai viitsiminen ei riitä, mutta noita hienoja animaatioita katsellessa tuli vain mieleen  :azn:
Jos umbran lämpötila on 4000K ja ympäröivän fotosfäärin ~6000K, niin pintakirkkauden ero on (4000/6000)^4 = (2/3)^4 = 16/81 eli suunnilleen yksi viidesosa. [edit: Ero on varmaan suurempi, koska säteilytehon huippu siirtyy infrapunaan päin.  Continuum-suodattimella ero on vielä isompi.]

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Mikko_L

36/50/76/127/250mm