Kiitos Tapio

Nyt tuntuu säähaltia olevan kovin tiukka hyvien kelien osalta. Vaikka sinistä taivasta näkyisikin tovin ajan, niin melko huonosti dataa siitä saa irti. Parempia aikoja odotellessa.
Yritin maanitella viimeisiä päivänsäteitä kaukoputkeni suuntaan eilen, vaihtelevin tuloksin.
Trifecta eli aurinko kolmessa eri valossa. Tässä tapauksessa ensimmäisenä lähiultravioletin alueella oleva kalsiumin II K valo (393.3nm), ja näyttää alemman kromosfäärin yksityiskohtia. Täällä voi bongailla roihupurkauksia, auringonpilkkuja, supergnanulaatiota, kalsiumin flocculeita (eng. K-grains), kirkkaita plage-alueita. Harva kykenee näkemään kalsiumin valoa visuaalisesti, mutta ei se mahdotonta ole. Luntin Ca II K moduuli on turvallinen myös visuaalikatseluun. Ilmakehän seeingin ollessa huono, on tämän aallonpituuden seeing vielä huomattavasti huonompi verrattuna valkoiseen valoon ja vetyalfaan. Apertuurimaskin käyttö voi auttaa, varsinkin kun apertuuria pienentää entisestään.
Valkoisessa valossa on nyt saanut ihastella useammasta auringonpilkusta pitkin auringon kiekkoa. Ja uutta näkyy olevan tulossa lisää! Alla erikseen kartta, johon merkitsin aktiivisten alueiden numeroinnin.
Vetyalfan aallonpituudella on nyt saanut nauttia jos ei aivan päivittäin, niin kiihtyvässä tahdissa hienoista protuberansseista, joista useampi on löyhähtänyt näyttävästi avaruuteen tai aikaisin pinnalle voltin tai parin kera. Roihupurkauksia eli flareja näkyy päivittäin, ja taitaapa näissäkin paukut olla menossa parempaan suuntaan.
Ca II K: TS Optics 80mm, apertuurimaskilla f/11.8, Lunt Ca II K 12mm moduuli, Baader 2.25x barlow, Player One Saturn-M.
WL: TS Optics 80mm, Lunt 1.25" aurinkoprisma, ND3 suodatin, Baader Solar Continuum suodatin, Baader 2.25x barlow, Player One Saturn-M.
Ha: Lunt60THa ST (single stack), ZWO ASI178MM.






Koko valkoisen valon kiekon kuvassa sama kalusto kuin yllä olevan trifectan tapauksessa.
Yksityiskohdat: TS Optics 152/Lacerta 2" aurinkoprisma/5x+2.25x barlow/Apollo-M Max