Aurinko 2023

Aloittaja Pappis, 12.02.2023, 12:12:45

« edellinen - seuraava »

einari

Minullakin tänään Quar-testausta, osa 2.
TS 65mm-lintuputkella ei ollut menestystä. En saanut fokusoitua (ainakaan kulmapeilin kanssa).

Mutta TS80 tripletin kanssa oli edistystä kun sain kameraa pyörittelemällä vähennettyä Newton-renkaiden efektiä.
Lisäksi mukana kuvauksessa oli 0.5x reduuseri ennen kameraa.
Silti aika pienen siivun saa käyttämälläni ASI290MM-kameralla.



___
Tapio

Pappis

Kuvasin Aurinkoa Vappupäivän aamuna jo ennen klo 10:ntä. Seeing oli kiehuva, ja nyt kävi niin että reilun tuhannen kuvan sarjasta yksi oli niin ylivoimaisen hyvä, että etten Q&D-käsittelyllä saanut vielä pinosta parempaa ulos. Siksi tässä vain yksittäiskuva.

Timo Kantola

Kovin oli vilkas ilmakehä, mutta kummasti sieltä yksityiskohtia irtoili.
Quark + Bresser 6"F8 + 32mm okulaarisuurennos. ASI120MM
Timo Kantola

Petrus

Hienoja kuvia Timolla  :azn:

Sunnuntaipuuhasteluna trifecta eli aurinko kolmessa eri valossa: Kalsiumin II K, näkyvä valo ja vetyalfa.

Ca II K: TS Optics f/11.8 apertuurimaskilla, Player One Saturn-M, Baader Hyperion Zoom barlow 2.25x, Lunt Ca II K 12mm.
WL: TS Optics 80mm, Player One Saturn-M, Baader Hyperion Zoom Barlow 2.25x, Lunt 1.25" aurinkoprisma, Baader Solar Continuum 1.25"
Ha: Lunt60THa, ZWO ASI178MM

Petrus Kurppa

einari

#64
Kuvasin aamupäivällä aurinkoa TS80 triplet + Quark-yhdistelmällä.
11:30 paikkeilla huomasin flare-purkauksen alkaneen.
Otin siitä pienen timelapsen (työn alla), mutta tässä maistiainen.

Puolen tunnin animaatio valmis ja löytyy Taivaanvahdista.
___
Tapio

VP

Kuvasinpa minäkin aurinkoa tänään, Photoline 80mm f/7 ED, Quark ja ASI178MM kombinaatiolla.

Petrus

#66
Erinomaista aurinko karkkia Quarkeilla Tapiolla ja Villellä  :cheesy:

Nyt on suorastaan tarjottimelta tarjoiltu todella näyttäviä auringonpilkkuja sellaisenaan tai hienoja ryhmiä. Fotosfääristä yritin narrata yksityiskohtia. Antlian K-line on ilmakehän seeingille herkkä, ja käytetyn apertuurin puolesta olin tähänkin tulokseen tyytyväinen.

TS Optics 152mm f/5.9, Lacerta 2" aurinkoprisma, polarisaatiosuodatin, Baader Solar Continuum,
Televue Powermate barlow 5x, Baader Hyperion Zoom barlow 2.25x, Apollo-M Max, Sky-Watcher AZEQ6 GT, Hinode Solar guider.



TS Optics 152mm f/5.9, Lacerta 2" aurinkoprisma, polarisaatiosuodatin, Antlia CaK 3nm,
Televue Powermate barlow 5x, Baader Hyperion Zoom barlow 2.25x, Apollo-M Max, Sky-Watcher AZEQ6 GT, Hinode Solar guider.

Petrus Kurppa

Petrus

#67
Yritin kuvata neljän tunnin animaatiota, mutta sen kokoon kursiminen tuntuukin vievän nyt aikaa. Tässä mielestäni paras tuokio, josta tein pienemmän animaation.

Tecnosky 115mm f/5.9, Daystar Quark Chromosphere, Altair Astro Tri-D-ERF 115mm. Optolong IR UV cut filter, ZWO ASI174MM, Sky-Watcher AZEQ6GT, Hinode Solar Guider. Kello 10:28AM-10:50AM UTC.
Petrus Kurppa

ptk

Hienoa roisketta jälleen!  Toivottavasti pidempikin animaatio onnistuu.
Oliko ERF käytössä vai pelkkä UV/IR-cut suodin?

Pekka

Petrus

Kiitos Pekka  :cool:

Sen verran kirjoitettavaa, että oli unohtunut tuo Altair Astron Tri-D-ERF listalta. Sitä käytän aina 102mm ja 1115mm linssiputkien kanssa.

Päivän animaatio, jossa sama vika, että pitää vain löytää eri muistikorteilta kaikki saman animaation ruudut pidempää versiota varten. Sama kokoonpano kuin aiemmin. Kuva käännetty 90 astetta.

Petrus Kurppa

Petrus

Edelleen tuntuu jo hyvän matkaan auringon toiselle puolen siirtyneen aktiivisen alueen osalta ihasteltavaa. Tänään sadepilviä edelsi pilviharsot, joiden vuoksi aurinko vilkkuu. Nopea tuikahdus animaation alussa oli ohitse 20 minuutissa, itse pääsin paikalle ihan loppuhetkillä.

Tecnosky 115mm, Altair Astro Tri-D-ERF, Daystar Quark Chromosphere, Player One Apollo-M Max, Sky-Watcher AZEQ6GT, Hinode Solar Guider. Aika: 08:04AM-09:27AM UTC. Kuva käännetty noin 90 astetta.
Petrus Kurppa

Pappis

Valkoisen valon kuvia eilen aamulla.


cmas

Jahas, sainpahan minäkin vihdoin avattua kauden. Valitettavasti kelit eivät ole sallineet animaatioiden tekemistä (liikaa ohutta höttöä Espoon taivaalla aamupäivisin, kun seeing olisi kelvollinen), joten aloitin kasaamalla koko kiekon mosaiikin (ja tappelemalla melkoisesti jälkikäsittelyssä, kun paneelien kirkkaus vaihtelee koko ajan - tuosta vaihtelusta esimerkki blendaamattomassa mosaiikissa liitteenä). Ja sitten eilen kuvasin nopsaan paria aktiivista aluetta - jälleen animaatiot piti unohtaa harmittavasti. Tänään sitten kannoinkin kamat ulos ja 5 min myöhemmin takaisin sisään. Ihanaa tämä mereltä mantereelle purjehtiva ohut, tai ei edes niinkään kovin ohut aina, pilvihöttö  :cheesy:

Täysikokoiset saa näkyviin klikkaamalla Astrobinin linkkiä ja siellä tonkimalla se täysikokoiseksi. Tuo koko kiekko sisältää 4 eri käsittelyä (tai no 2, mutta mv ja väritetty) ja kokoa sillä on noin 11 000 pikseliä kanttiinsa, joten se saattaa hetken aikaa latautua sitten täydessä koossa.






Petrus

#73
Tommia onkin täällä jo odoteltu  :cool:

Nyt on kyllä aurinkokuvaajia hemmoteltu, kun vain sää ja pilvitilanne sen sallii. Turussa oli sunnuntaina kohtalaisen hyvä keli, joskin seeingin oli kamalaakin kamalamman ja kohtalaisen välimaastosta. Dataa pitää katsella vielä paremmalla ajalla julkaisukuntoon. Yksi lämpimäinen, jota varten piti kantaa kaukoputki jalustoineen pari metriä sivusuunnassa, jotta ehti kuvata pari ruutua ennen kuin aurinko katosi pahemmin puiden taakse piiloon.



Tecnosky 115mm f/5.9, Daystar Quark Chromosphere, Altair Astro Tri-D-ERF, Player One Apollo-M Mini (IMX429), Sky-watcher AZEQ6 GT, Hinode Solar Guider. Orientaatio muutettu somea varten
[url=https://flic.kr/p/2oBV5bU]

PS. Lisätty animaatio, joka edelsi varsinaista H-hetkeä.
Petrus Kurppa

Timo Kantola

Nyt on komeet kaaret (looppi/luuppi??)   :cool:
Timo Kantola