Tammikuu 2023

Aloittaja cmas, 09.01.2023, 19:02:03

« edellinen - seuraava »

cmas

Sainpahan ensimmäisen kuvan otettua tälläkin setupilla. Pehmeäksi jäi. Syyt liittynevät kuvaskaalaan (127 mm F/15-putki ja imx183mm 2,4 mikron pikseleillä), kollimointiin tai vain keliin. Noh, skaalasin tämän 75 % kokoon alkuperäisestä. Jos jollain on ideaa siitä onko tässä nyt kyseessä haasteet kuvaskaalan kanssa, kelissä vai jossain muualla, saa kertoa. Halpahan tuo pikku-maksutov on ja en ole vielä ihan vakuuttunut sen kuvanlaadusta / optiikasta. Tämä on kuvattu AStronomikin 642 IR bandpassin kanssa, vihreällä CCD-suotimellakin kokeilin, kuvanlaadun saattaa hyvin arvata  :laugh:

Kuva isommaksi klikkaamalla:


Kuva kollimoinnin statuksesta näkyy tästä:

Ari Haavisto

Olin samana iltana kuvaamassa ja väittäisin että tuolloin keli oli se rajoittava tekijä. Sain kyllä lopulta mosaiikin koppuloitua kasaan, mutta ei siitä nättiä tullut ja skaala jäi vaatimattomaksi. Ja jotenkin hassu dioramamainen vaikutelma kuvaan jäi kun pienimmät detaljit vain yksinkertaisesti puuttuvat.

Mosaiikki 1.1.2023
Linkki kuvaan
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

cmas

Vaatimaton skaala on kyllä kovin suhteellinen käsite  :grin: Hieno mosaiikki!

Pitänee odotella parempaa keliä. ADC:n hyötyäkin voisi tässä pilvisinä iltoina miettiä. Lienee vähän siinä ja tässä onko siitä konkreettista hyötyä vielä noin pienellä optiikalla kuin itsellä on.

mistral

Hieno kuukuva, niinkuin kiertoradalta nähty. Oliko ranskalaisella peilillä otettu?

Pappis

Uudenvuoden päivän illan keli oli kyllä yksi parhaista ikinä mulle täällä länsirannikolla. Seeing oli tosi levollinen: Muutaman sekunnin välein joku "laine" pyyhkäisi 1-2 sekunnissa kuvakentän ylitse. Muutoin tosi skarppi, ei yhtään kihinää/röpinää/tms. Kokeilin jopa 2x Barlowilla ja kuvalaatu pysyi ennallaan ekaa kertaa itselleni. Napsin n. 1300-1400 täyden resoluution (Canon 90D, 32 mpix) värivalokuvaa natiivilla polttovälillä (SW MN190, 1000 mm), ja samanlaiset setit vielä Barlowin kanssa ylä- ja alaosasta Kuuta.

Prosessointi: Canon DPP (RAW => TIFF), PIPP (keskitys ja kroppaus), AutoStakkert (pinoaminen), Astra Image (dekonvoluutio ja denoise), GIMP (viimeistely).

Täyden resoluution loppukuva koko Kuusta: https://www.astrobin.com/mbsnml/

Jakanen joitakin osakuvia/osasuurennoksia muihin ketjuihinkin.

PS: Kuvittelin saaneeni kasaan jotenkin hyvän kuvan Kuusta. Sitten tulin tänne, ja Tommin & Arin "kiertorata-resoluution" kuvat pudottivat alaleuan näppäimistölle palauttaen miehen maanpinnalle... Molemmat peukut teille isovarpaiden kera! Kyllä mosaiikit on ... mosaiikkeja.

Ari Haavisto

No mutta onhan tuo Jarkon kuva todella hyvä ja ennen kaikkea aito!

Tässä tuleekin sitten jotain todella epäaitoa ja väkisin väännettyä: 26.1 Kuu ehti turhan matalalle ennen kuin keli alkoi edes korkeammalla hiukan parantua ja kuvailin kuuta 600/2400 Newtonilla pelkän Paracorr2 komakorjaimen läpi, joka antaa siis 1,15x kertoimen. Kameran alle ruuvasin suodinpyörän ja kuvasin kuun IRpro807:n läpi mosaiikkia varten. Sen jälkeen kuvailin vielä samat setit punaisen, vihreän ja sinisen suotimen läpi ja kokosin mosaiikit infrapunalle ja kullekin värille vielä erikseen. Tässä ajassa Kuu ehti kiertyä ja nuljua ja seeing aiheutti muutoksia sekä paljastui että irpro807 antaa eri polttovälin kuin muut suotimet ja ir-mosaiikista tuli selkeästi isompi kuin värikanavien mosaiikeista, eikä sitä saanut kohdistettua värikanaviin lainkaan eikä värikanaviakaan keskenään  :shocked: No, päätin jatkaa hulluttelua ja latasin PlanetarysystemLRGBalignerin https://github.com/Rolf-Hempel/PlanetarySystemLRGBAligner/releases/tag/V0.5.1 ja rekisteröin sillä kikkailemalla värikanavat keskenään linjaan ja sitten tein värikuvan punaista luminanssina käyttäen. Ei tullut nätti, värit repsottaa ja keli ei sallinut edes tätä skaalaa täysikokoisena. Vaan tulipa kokeiltua, ensi kerralla eri tavalla sitten. Fiksumpaa on kuvata aina ir ja värit yhdestä kohdasta kerrallaan ja koota värilliseksi osakuvaksi ja koota mosaiikki niistä, eikä kuvata putkeen ja koota erillisiä mosaiikkeja eri kanavista...

Isompana tuo tiristetty värihirvitys löytyy täältä: Värimosaiikkikyhäelmä

Vain kevyesti värivenytetty versio täällä: Mietovärimosaiikki

Ja IR-monomosaiikki omanaan sitten täältä: IR807 mosaiikki

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

cmas

#6
Arilla melkoinen homma, ainakin kuulostaa siltä! Kuinka monesta palasesta sinä joudut kasaamaan nämä mosaiikit?

Itse en ole päässyt kuvaamaan yhtään lisää. Tämän johdosta kävin läpi tuota aiemman mosaiikkini materiaalia ja tajusin tehneeni sen kanssa parit mokat. Tässä on nyt linkki lopulliseen versioon, jossa muutoksina on se, että nyt käytössä on vain 5 ruudun mosaiikki ja nämä palaset on yhdistelty Photarissa paremmin ilman ylimääräisiä "viritysyrityksiä". Ptotarissa vielä highpass-filtterillä lisäterävöitystä (palasethan olivat jo käyneet WaveSharpin läpi) ja pientä loppusäätöä vielä OnOne NoNoisella kohinan ja detailien suhteen. Tämä varmaan alkaa nyt vastata sitä, mitä tuolla 127 mm / 1900 mm gregory-maksutovilla voi meidän olosuhteissa saada aikaan. Hyvällä kelillä tuon 642 IR Bandpassin sijaan voisi kokeilla pelkkää punaista tai jopa vihreää suodinta, niin saisi detaileja vähän enemmän - mutta ne kelit taitaa Suomessa olla vähän turhan harvassa...

Alla kuitenkin linkki siihen lopulliseen ja Astrobinissa voi myös vilkaista sitä aiempaa versiota Rev A -nimellä (Rev A oli skaalattu 75 %:iin alkuperäisestä, mutta tämä Rev B on nyt 100 % koossa).

Edit: Ja jos en nyt kovin paljon erehtynyt, niin kuvassa voi nähdä Archimedes G:n, jonka koko on noin 3,3 km:n luokkaa. Pistin tuon kropin tähän liitteeksi. Jos nyt oikein arvioin, niin putken teoreettinen erotuskyky on noin 2,4 km luokkaa tuolla IR-filsulla maksimissaan. 2 km monttuja en pysty erottamaan, tuollaisia 3 km monttuja kyllä. Ehkäpä tuon kollimaatiotakaan ei viitsi alkaa enää hieroa.


Pappis

Viime torstai-illalta. Keli oli todella hyvä. Seeing laineileva tai lepattava, mutta aika rauhalliseen tahtiin. Läpinäkyvyys hyvä.

Isompana: https://www.astrobin.com/mqt3uo/

Ari Haavisto

Lainaus käyttäjältä: cmas - 29.01.2023, 11:15:57
Arilla melkoinen homma, ainakin kuulostaa siltä! Kuinka monesta palasesta sinä joudut kasaamaan nämä mosaiikit?

Tämmöinen kapea sirppi menee pelkällä komakorjaimella neljällä ruudulla, 1,5x APM barlow ottaa kuusi ruutua ja paracorr+powermate sitten vie kymmenkunta ruutua. Puolikas kuu vie sitten 1,5x nuo määrät ja täysi vaihe yli 3x nuo luvut, eli yli kolmekymmentä ruutua pahimmillaan joka vastaa jo sitten melkein puoltatoista teraa videota. Tuon saisi kertoa vielä neljällä jos ottaisi planeettakuvaustyyliin ir ja värikanavat erikseen suotimilla. Mutta tämä testi osoitti sen mahdottomaksi vaikka kuvaisi vain ir:n täydellä skaalalla ja värit pelkällä komakorjaimella. Pitäisi hommata väri-183MC kaveriksi ja rakentaa kameran indeksoija ja kuvata joka ruutu vuorotahtiin ir-monolla ja värillä (käyrien perusteella en ole oikein vaikuttunut 183MC:n ir-alueesta). Hmmmm. Ja koskahan Suomessa semmoinen keli olisi että tuollaisen melkein kolmen teran kuvaussession pystyisi tekemään... mutta 1,5x APM:n kanssa voisi onnistua. Ja minulla on tuo Gerd Neumannin guiding excenter jonka ehkä voisi moottoroida. Sitten puuttuu vain ASI183MC.

Piti tarkastella kennon peittoaloja Virtual moon atlaksessa, mutta huomasin että se oli taas hävittänyt laittamani kennokoot, osan kuvaussetupeista ja siirtänyt sijaintini Pariisiin  :grin: VMA mokoma tekee saman joka kerta kun kone hirttää kiinni isojen kuukuvien prosessoinnissa. Vaikka VMA ei olisi edes auki. Ihme juttu.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Pappis

Lauantaina 28.1.2023 pääsi kelit yllättämään: En muista koskaan aiemmin Mare Serenitatiksen ja Tranquilitatiksen sävyeron "hypänneen silmille" kameran LiveView-näytöllä. Kun vielä seeingkin oli Skandien yli puhaltaneen Föhn-tuulen ansiosta erinomainen, oli ilo kuvailla.

Kalustona SW MN190 ja Canon 90D. Pinosin loppukuvaan 380 ruutua.