Hei,
tein vuosi sitten oheisen ratkaisun mukaisen tolpan perustuksen ja siihen hiukan havaintokopin pohjaa. Tolpan perustus on neljän kierrepaalun päällä, ei kantavuuden vaan sivuttaisstabiliteetin vuoksi. Kolmekin paalua olisi riittänyt. Yksittäinen paalu kantaa kyllä hyvin, mutta toimii mastona, se ei saa juurikaan sivuttaistukea maaperästä (jos pintamaa ei ole jäässä), ja yläpää voi ottaa värinöitä tai kallistella. Toki jos on jokin muu rakenne, kuten em. laatoitus sivuttaistukena, niin se hoitaa saman asian. Pelkkä nurmi ei kuitenkaan ole kovin hyvä tuki.
Paalut on valettu juotosbetonilla täyteen, jotta putkeen sisään saumasta tms. vuotava vesi ei jäätyessään halkaise putkea. Paalut on käsin kierretty kolmeen metriin, missä on vastassa kova moreeni, piha on muuten multaa ja savea. Perustamissyvyys ehkäisee mahdollisen aiheuttamaa roudan nostetta. Routasuojausta ei ole, mutta omalla pihalla on muutama isohko kivi, joita routa ei ole nostellut aiempina vuosinakaan, joten riski ei ole kovin suuri. Tuo paalutus (kaikki 10 kpl) oli yhden aamupäivän homma.
Betonia on n. 350 kg, 12 sk S100 ja muutama kuuden mm rengashaka estämässä halkeilua. Valumuotin tein rakennusmuovista, kaksinkertaisena, ja sidoin raudoitukseen, jotta muotti ei nouse valussa. Ympärille kannattaa lapioida hiekkaa samalla kun valaa muotin täyteen, alareunasta helposti muuten karkaa betonit. Muovi kestää muuten kyllä hyvin tuollaisen pienen valupaineen ja asettuu paineesta nätisti ympyräksi kun betonia tiivistää. Pultit olivat kiinni vanerissa ja parilla laudalla tuettu oikeaan kohtaan muotin päälle. Tuo teräväkärkinen soiro ensimmäisessä kuvassa on keskipisteen yläpuolella, helpottaa paikallemittausta ja koron saamista kohdalleen. Perustuksen ja vesivanerin välissä on 20 mm rako, ei liikkumisen värinät siirry jalustaan.
Jalusta on teräsputkesta (d 160 mm), metrin korkuinen ja kaluston paino yhteensä n. 55 kg. Pihan ohi ajaa myös raskasta liikennettä ja vuoden kokemuksella kaikki on mennyt hyvin, ei putki värise tai roudasta siirtyile.
t. tapsa