Valosaaste, vaikuttaminen ja tutkiminen

Aloittaja Pentti Karvinen, 23.07.2006, 17:05:09

« edellinen - seuraava »

Kuulapaa

Vaikea sitä on valaistusta vastaan taistella. Nyt sitten taloyhtiöön tulee ledivalaistus, mutta sen verran pääsin vaikuttamaan, että valaistuksesta tulee yöaikaan 50% himmenevä ja 4000K lämmöllä toimiva, jolla pitäisi olla mahdollisimman pieni vaikutus vetyalfan kuvaamiseen.

No, on se kirkkaampi kuin nykyiset kuitenkin ja sen takia tarkoituksena on laittaa kolmeen lähimpään lamppuun kytkin kytkentäluukun taakse ja tähän kaipaisin vähän lisäapua:
Onko tietoa sopivasta IP65 (onko oikea luokka?) kytkimestä, joka veisi mahdollisimman vähän tilaa?
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/

einari

http://www.lonelyplanet.com/news/2017/06/28/great-barrier-island-dark-sky-sanctuary/

Tuli mieleen että olisiko Ahvenanmaan saaristossakin joku saari jonka voisi nimittää tuollaiseksi 'pyhäköksi' ?
___
Tapio

siro46

Viime syksynä vietin useamman kerran aikaa Kökarissa pimeyden perässä. Muutama radiomasto ja tuulivoimala "pilasivat" täydellisen pimeyden, mutta lähelle pääsi. Vain vähän asutusta, ei katuvaloja missään ja meri joka puolella. Hyvin oli pimeää, vaikka keli ei läheskään aina suosinut tähtiharrastusta.

-Matti

JiiHoo

Viimeisimmän tutkimuksen tuloksia:

https://phys.org/news/2017-11-energy-saving-boost-pollution-worldwide.html
https://gizmodo.com/the-switch-to-outdoor-led-lighting-has-completely-backf-1820652615

Bottom line: LED-valaistuksen käyttöönotto ja sen tuottamat säästöt innostivat monia lopulta lisäämään valaistuksen määrää ja sitä kautta valosaastetta.


Nuhvi

Celestron NexStar Evolution 9.25 & Hyperstar
Skywatcher Skymax-180 Pro, Meade LXD75
Newton 25 cm f6 & DIY haarukkajalusta

einari

Toivotaan tosiaan että tämä tulisi nopeasti käyttöön katuvalaistuksessakin:
https://yle.fi/uutiset/3-10016639
___
Tapio

mmu


mmu

RE
Sori, tietotekniikka vei äskeisen alun! Piti sanomani, että rakennusten ulkovalaisu on riistäytynyt käsistä. Kirkkaasti valaistut rakennusten julkisivut ovat luonnottomia, erityisesti keskellä pikkukaupunkeja. Maalaiskirkko valaistuna olisi paljon tyyllikkäämpi, jos sen ikkunosta tulvisi ulospäin himmeän kodikas "kotivalaistus". Rakennusten valaisuratkaisut ovat täysin rakennuttajan eli usein tilaajan käsissä, siksi heihin pitäisi ensisijaisesti vaikuttaa. Vaikeaa tulee olemaan, vaikka tekniikka on käytössä. Nythän on muotia tehdä valo- ja laseresityksiä, valaista rakennukset, kosket, sillat ja vuoret. Turhavalaistuksen puolestapuhujana toimi tekhokkaasti Suomi-100-valoesitykset. Pelkäänpä, että jatkossa mennään huonompaan suuntaan. Valaistus on yhä halvempaa ja elintaso kasvaa - rahaa ja aikaa on. MMu

Pekka Lehtelä

#264
Talomme on paikalla mistä haja-asutusalue pikkuhiljaa alkaa ja kyllä täälläkin huomaa kuinka pihavalaistusta lisätään koko ajan. Tehdään omia "taideteoksia" valaisemalla pihalla olevia puita alhaalta ylöspäin ja myös rakennusten seiniä sekä jouluvaloja pidetään päällä kevääseen saakka. Kun kävelen yöllä koiran kanssa tuolla taajamassa on monien pienen tontin omaavien talojen pihoilla pihavaloja vaikka kuinka paljon turhaan sillä monessa talossa ihan vieressä oleva katuvalaistus valaisee hyvin monen talon koko pihan. Välillä tuntuu, että tämä valoaasteen lisääntyminen on jo hävitty juttu jollei jotain mullistavaa asiaa tapahdu joka vähentäisi tätä turhaa valosaastetta. Ps. Meni vähän väärään ketjuun mutta olkoon.

Pekka

einari

___
Tapio

jmantyla

#266
Ylen viimeisimmässä MOT-ohjelmassa on hyvä arvio Suomen valtion ja EU:n tukiaisista valosaasteen lisäämiselle:

https://areena.yle.fi/1-4303260

Esimerkkitapauksena käytetään kasvihuoneyrittäjää, joka ylpeilee saamistaan tukiaisista, sekä verohelpotuksista että suorasta rahallisesta tuesta.

Jorma M.
Kangasala

jmantyla

Jari Lyytimäki varoittelee lisääntyvästä valosaasteesta. Artikkeli Helsingin Sanomissa 22.12.18:

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005944153.html

Jorma M.
Kangasala

JiiHoo


iosainio

Aika surullista.

https://yle.fi/uutiset/3-10975132

Ylen uutisointi on yleensä ilmastonsuojelun kannalla, mutta tällainen menee läpi huoletta. "Maastoon on vietävä iso määrä generaattoreita, noin 50 kilometriä kaapeleita ja toista tuhatta lamppua, Kola ynnää."