Toisaalta ihmissilmä taitaa olla herkin sinisille sävyille (ja vähiten herkkä punaisen aallonpituuksille), jolloin riittävään valaistukseen riittää pienempi intensiteetti. Eihän valaistustehon tarvitse olla mikään vakio vaan suhteessa havainnoimiskykyyn. Lisää sinistä aallonpituutta tarkoittaa vähemmän turhia aallonpituuksia ja vähemmän valosaastetta koko spektrin alueella.
Ikävä kyllä, ei mene ihan tuolla tavalla.
Ihmissilmä on herkin vihreälle valolle valaistuissa kohteissa, siirtyen hiukan siniseen, kun valaistus laskee todella alas (ei enää värejä erotettavissa). Valosaaste (ja katuvalaistus) pitää ihmissilmän vielä tuolla "valaistun" kohteen vastealueella. Joten siitä ei tule apuja.
Lisäksi, koska valkoiset ledit tuottavat valonsa sinisen värin kautta fluoresenssilla (asiasta esim.
https://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/3070 , Figure 4 vertaa ledin valontuottoa ja silmän vastinetta), sinisen valon osuus valkoisessa led-valossa on kohtuuttoman suuri. Ja koska ilmakehä sirottaa sinistä valoa paremmin kuin vaikkapa punaista (siksi taivas on päivällä auringonpaisteen aikaan sininen), valosaaste lisääntyy enemmän kuin pelkästään valonmäärän lisäyksen verran. Valitettavasti.
- Kaj -