Sol'Ex (eli Solar Explorer)

Aloittaja Sirius2000, 17.03.2022, 18:56:52

« edellinen - seuraava »

Sirius2000

Hienoa Harri. Toivotaan kirkkaita kelejä. Harmi ettei saavuttanut fokusta. Itsellä on tosiaan käytössä 72 mm HOYA ProND16 esisuodatus. Olen myös tehnyt 60 mm, 50 mm ja 40 mm apertuurit kokeilumielessä, josko ne vaikuttavat kuvan laatuun. Jouduin myös hienosäätämään pienillä prikoilla sitä hilan asentoa, että spektri osuu kameraan melko keskelle. Sehän aina keikkuu siinä hieman, kun kiristää/löysää siitä pyörittimestä niitä ruuveja.

Petri, (ja muut kiinnostuneet)
Fits-tiedostot tulee sillä INTI-ohjelmalla manuaalisesti yksi kerrallaan. INTI:ssä kohtaan "Decalage pixels" laitetaan sitten numero, joka tarkoittaa pikseliä violettin päin (miinusta) tai punaiseen päin (plussaa). Siihen tiff-stackiin tein 41 kuvaa INTI:llä. -20 -- +20. Semmoinen huomio INTI:stä, että se nollakohta on ilmeisesti kyseisen spektrin alhaisimman intensiteetin omaavan spektriviivan x-koordinaatti. Yleensä se tummin viiva on se kiinnostavin, joka kuvaushetkellä on kameraan rajattu, jolloin INTI tekee automaattisesti halutun kuvan, kun oletus asetus on nolla siinä kohdassa.
Sen tiff-stackin tein sitten ImageJ:llä lataamalla kaikki 41 fits-tiedostoa drag&drop -menetelmällä. Sitten valikosta "Image" -> "Stacks" ->" Images to Stack" oletusasetuksella tulee pino. Jos kuvat on väärässä järjestyksessä, ne voi järjestää oikein. Työkalu tähän löytyy valikosta "Image" -> "Stacks" -> "Tools" -> "Stack Sorter". Kun kuvat on oikeassa järjestyksessä tallensin koko pinon tiff-tiedostoksi, ettei tarvitse tehdä tuota aina uudelleen.

-sami

HapaK

Toinen sessio SolExin kanssa raikkaassa pakkassäässä. Hyllystä löytynyt Prond500 oli turhan himmeä ja aiheutti kuvaan voimakkaan raidoituksen, joten leikkasin pahvista 42 mm maskin, jonka laitoin putken nokalle. Testasin ohjeen mukaan kämmeneen, ei polttanut, toisin kuin 77 mm tyhjällä suodinmaskilla. Tarvii hommata se Prond16. Tarkennus kohdalleen ja sieltähän syntyi kuva, mutta kohta jo pilvet työntyi päälle ja oli sitten siinä. Paljon tässä riittää opeteltavaa, hienotarkennukset, skannausnopeudet ja -suunnat, binnaukset jne. Ja tietty se kuvien käsittely. Mieli on iloinen, kun kuva syntyi!     

Sirius2000

Lainaus käyttäjältä: HapaK - 02.04.2022, 14:26:14
Mieli on iloinen, kun kuva syntyi!     
Kyllä on syytäkin. Tuon kojeen kun on itse rakentanut ja säätänyt kohdilleen, niin on se palkitsevaa kun se kuva sitten putkahtaa tietokoneen ruudulle.
Pilvet ja puut on täälläkin haitannut menoa. En ole vielä saanut selville parhaita asetuksia omalle systeemille, mutta pikku hiljaa kokemuksen kautta.

-sami

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: HapaK - 02.04.2022, 14:26:14
Toinen sessio SolExin kanssa raikkaassa pakkassäässä. Hyllystä löytynyt Prond500 oli turhan himmeä ja aiheutti kuvaan voimakkaan raidoituksen, joten leikkasin pahvista 42 mm maskin, jonka laitoin putken nokalle. Testasin ohjeen mukaan kämmeneen, ei polttanut, toisin kuin 77 mm tyhjällä suodinmaskilla. Tarvii hommata se Prond16. Tarkennus kohdalleen ja sieltähän syntyi kuva, mutta kohta jo pilvet työntyi päälle ja oli sitten siinä. Paljon tässä riittää opeteltavaa, hienotarkennukset, skannausnopeudet ja -suunnat, binnaukset jne. Ja tietty se kuvien käsittely. Mieli on iloinen, kun kuva syntyi!   

Olisko liian hidas skannausnopeus, kun noi peräkkäiset skannit ei oikein kohdistu? Millä nopeudella siirrät jalustaa kun skannaat?
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

HapaK

Kiitos vinkistä, skannasin 8x nopeudella (iOptron iEQ45Pro). Pitää kokeilla nopeammin.

- Harri 

naavis

Ehdottaisin paljon mieluummin laittamaan seurannan vaan kokonaan pois ja antaa auringon valua kuvakentän läpi. Tähän menee noin 2 minuuttia. Jos dataa tulee siinä ajassa liikaa, voi frameratea varmaan pienentää. Tai hankkia isomman kovalevyn. :grin: Moottorilla skannatessa tulee liki väistämättä kaikenlaista heiluntaa, jota on vaikea korjata jälkikäteen.

HapaK

Aamupäivällä oli jälleen selkeää, joten SolEx-harjoitukset jatkuivat, sessio #3. Skannaillin eri nopeuksilla eri suuntiin, 2-binnauksella ja ilman kuin myös siten, että Aurinko valui kuvakentän yli hieman yli 2 min aikana. Jostain syystä Firecapturen (v 2.7) frame rate tuntui välillä hieman elävän erityisesti Bin1:llä, mikä tekee muodostuvasta kuvasta välillä päärynän muotoisen. Taitaa toi sahalaita olla peräisin myös ilmakehän väreilystä, joten parempi seeing oletettavasti auttasi tässäkin. Muutama ihan kelvollinen kuva tuli, oheiset nopeudella 8x ja Bin2.

- Harri

Sirius2000

Hyvää jälkeä Harrilla. Tein eilen 3.4. testejä taas eri parametreillä, ja tulin siihen tulokseen, että nopea skannaus on parempi - ainakin tällä omalla jalustalla (HEQ5 hihnamodilla). Koitin 8x, 10x 12x sekä +RA että -RA ja viimein kun koitin 16x niin jo tuli talon katto vastaan, ja sain parhaan kuvan joka oli alaosastaan himmentynyt.  Pitää koittaa joskus kesällä sitä "luonnollista" skannausta eli pysäytetyllä jalustalla. Nyt ei ole vielä aikaa tuhlattavaksi, kun sessiot on niin lyhyitä.
Se eilinen sessio kesti vajaa puolituntia, siinä välissä kun pilvet väistyi ja katto tuli vastaan. Kello oli noin 18 - 18:30 (UTC 15 - 15:30). Tein tosiaan useamman skannin H-alpha aallonpituudella, koska tarkoitus oli vaan testailla, ja aina skannatessa huomasin jotain outoa siinä spektrissä. Kun aloin käymään läpi niitä datoja, niin huomasin, että kaikissa näkyy erikoinen filamentti, mutta se näkyy merkittävästi sinisellä puolella H-alphaa. Tein parhaiten onnistuneista skanneista stackit. Ne sattuivat olemaan noin 4 minuutin välein. Nyt minulla on 10 GB dataa neljässä ulottuvuudessa eli x,y,aallonpituus, aika. En oikein osaa esittää sitä mitenkää järkevästi ainakaan vielä. Sitä on kyllä mielenkiintoista käydä tietokoneellä läpi. Satuin katsomaan SpaceWeather. com sivulta sen hetkistä kuvaa auringosta, jotta saan asennon jokseenkin oikein, niin siinähän se sama filamentti lensi päin näköä etusivulla. Video tapahtumasta löytyy tosiaan SDO:n sivuilta eri aallonpituuksilla  https://sdo.gsfc.nasa.gov/assets/img/dailymov/movies_1080/

Se oli melko nopea ja raju tapahtuma ja ihmettelen vieläkin sitä yhteensattumaa, että satuin juuri silloin skannaamaan monta otosta peräjälkeen. Tästä datapaketista riittää iloa pitkästi - hyvä niin koska näyttää taas pilviset säät jatkuvan. Yritän tähän laittaa pari gif animaatiota joissa tapahtuma näkyy. Yritin tehdä niistä mahdollisimman pieniä tänne foorumiin, kun tuo suurin sallittu tiedostokoko on vain 400 kb. Pitänee keksiä joku toinen keino esittää tällaisia pätkiä.

Värillinen gif esittää tapahtumaa ajanfunktiona (vain kuusi kuvaa) Sen valitsin siten, että siinä kuvataan 63 km/s katsojaan päin dopplersiirtymää. Nähdään, että aluksi filamentin keskiosa tulee kohti nopeammin ja myöhemmin reunat saa myös vauhtia. Keskiosa tulee tällöin jo nopeammin eikä siten näy enää viimeisissä parissa ruudussa. (Tai näin täällä maalaisjärjellä näitä pähkäilen - saa ja pitää korjata virheelliset höpinät)

Harmaasävy-gif esittää asian aallonpituuden funktiona. Otos oli klo 18.24.  Siinä käydään läpi 21 ruutua H-alphan siniseltä puolelta (  -2.5 Å --  0 Å ) H-alphaan, joka on kuvasarjan viimeinen tummin kuva, jossa kontrastikin näyttää kääntyvän. Tämä ko. filamentti ei siis näy ollenkaan H-alphan kohdalla, siis näissä minun kuvauksissa.

Seuraava haaste on yrittää nähdä se Zeeman-efekti, jonka Christian Buil omilla Solex-sivuillaankin jo esitteli. Polarisaatiokomponentit on tilattu ja niitä ja pilvetöntä taivasta ja ylimääräistä aikaa odotellessa.

-sami




Sirius2000

Ajatuksia,
Se filamentti näkyy tietenkin tuossa ylempänä Harrin ottamissa kuvissa sen pilkun alapuolella kello viiden suunnalla. Alla 3.4. H-alpha, jossa se filamentti on lentänyt pois ja näkyy vain doppler (~80 km/s) kuvassa lentämässä. Dynaaminen on tämä aurinko.

Tästä INTI ohjelmasta on jo tehty muutama eri versiokin muiden harrastajien toimesta ja niistä löytyy valmiina sekin ominaisuuus, että voi valita offsetin tietyltä väliltä ja INTI tekee automaattisesti ne kaikki valitut kuvat kerralla.

Tässä linkki githubbiin https://github.com/mattconsidine/Solex_ser_recon_AVI

-sami

PetriKe

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Sirius2000

Pari kuvaa tältä päivältä (12.4.2022).
Harmaasävykuva on Halpha, jossa käänteiset värit. Skannaus 11x -RA, Bin1.
Keltainen kuva on Helium D3. Laskettu kuva (HeD3-viiva miinus kontinuumi muutaman pikselin päästä.) 16x -RA, Bin2.
Kuvat on käännetty (näkee He-kuvan juovista, jotka on skannauksen suuntaisia).
-sami

Sirius2000

#26
17.4. Halpha klo 15:01 ja 18:50
Tein komposition, jossa punainen (vasen silmä) kuva on klo 15 ja turkoosi (oikea silmä) 18:50. Näyttää jonkun verran pallolta tuommoisilla 3d-värilaseilla. Pitänee ottaa uusiksi, kun on enemmän filamentteja pinnalla.

-sami

edit:tein uuden vähän terävämmän version.

Timo Kantola

Timo Kantola

naavis

Sainpa minäkin viimein Sol'Exin valmiiksi eilen. Alapilviä on ollut sen verran liikkeellä etten ole päässyt aurinkoa suoraan vielä kuvaamaan, mutta olen joutessani tutustunut auringon spektriin ihan vain osoittelemalla laitteella taivaalle ilman kuvantavaa optiikkaa. Auringon kanssa olisi tarkoitus käyttää Canonin 300/4L IS -kamerakakkulaa ND-filtterin kanssa näin alkuun.

Jalustana on nyt huterahko Star Adventurer, mutta vaihdan varmaan iOptronin CEM60:een jahka haen varsinaiset tähtikuvauslaitteet Komakalliolta kesähuoltoon kotiin.

cmas

Tuo jalustahan voi olla mitä parhain grab & go -tyyliselle setupille. Mukava nähdä, että näitä tulee lisää Suomeen ja aurinkokuvaajia ylipäänsä  :cheesy:

Saako tuolla laitteella muuten kuvattua detaileja vai onko tämän enemmänkin täyden kiekon laite?