Seikkailuja Orionissa ja Ajomiehessä eilen.
Orion on vielä korkealla pimeyden laskeutuessa, joten ensimmäiseksi putki sinne ja Baader 31mm Aspheric kiinni. Hienohan se sumu on, nyt laitoin tarkentimeen kiinni Ultrablockin niin taustan tummennuttua isolla näkökentällä alkoi hahmottua koko sumun laajuus. "Siivet" kaartuvat kohti toisiaan ja ympyrä sulkeutuu. Näkökenttää tuolla saan 1.9° ja 40x.
Käytin myös tovin M50:n parissa, jonka ainakin itse harvemmin tulen etsineeksi okulaariin. Oranssi tähti joukon laidalla tuo kivaa värikontrastia hienoon kohteeseen.
Hyadien alta, Orionin kilvestä pari tähtijoukkoa jotka mainittiin Deep Sky Wondersissa.
-NGC 1663: pienellä suurennuksella (52x) ei mitään, keskisuurennuksella (89x) aavistus, isolla suurennuksella (142x) näkyi joitakin himmeitä tähtiä. Ei kummoinen..
-NGC 1662: kiva pieni joukko jossa seassa muutama oranssi tähti antamassa väriä.
-Jonckheere 320: pienen pieni planetaarinen sumu, pysyi melkein tähtimäisenä isommallakin suurennuksella. Ei väriä, ei oikein muotoakaan (liian pieni jopa 187x:lla)
-Dolidze 17 Bellatrixin kyljessä: onko tämä mikään joukko edes, pieni 5-7 tähden asterismi vain.
NGC 1514, tästä näkyy vain kalpea aavistus, mutta keskustähti on helppo erottaa koska sen molemmin puolin on yhtä kirkkaat verrokkitähdet joiden ympärillä ei ole sumua - ei siis olekaan vain okulaari huurussa. OIII-filtteri muuttaa tilanteen täysin ja nyt iso planetaarinen sumu erottuu selvästi. En nähnyt siinä rakennetta, niinkuin ei nähnyt Herschelkään sumun löytäessään

Jatkoin M1:sen kautta Ajomieheen josta bongasin muutamillakin listoilla mainitun NGC 1931:sen. Sumu on melko pieni, ja siihen ei UHC auttanut, se taitaakin olla sekä heijastus- että emissiosumu.
Sitten pysyttelin Ajomiehen pohjoisosissa, jotka itselleni ovat vähän tutkimatonta aluetta. Katsotaanpa (edelleen Deep Sky Wondersin kohteita):
-Capellan lähellä NGC 1798: tässä en nähnyt kerrassaan mitään millään suurennuksella. Piti olla mag 10 tähtijoukko

-NGC 1883: pieni himmeä sumuläiskä, isolla suurennuksella kimaltavia himmeitä tähtiä.
-Menkalinanin yläpuolella IC 2149: nyt näkyy värejä! Pieni kirkas planetaarinen, joka erottui heti sinisen värin ansiosta. 187x ja 266x näyttivät pienen pitkulaisen kiekon.
-NGC 2126: tähtijoukko aivan kirkkaan (mag 6) tähden kyljessä, kirkas tähti vähän häikäisi.
-NGC 2281: iso ja kirkas tähtijoukko, ei kovin tiheä. Näkyy suoraan 6x30 etsimessä. Kannattaa tsekata!
-UU Aurigae: hiilitähti, ei kaikkein punaisin sellainen mutta melko kirkas.
-NGC 2192: taas vähän himmeämpi tähtijoukko joka vaatii isoa suurennusta jolloin yksittäset tähdet tulevat näkyviin.
Yksitoista uutta kohdetta tälle illalle. Mukana oli myös 12x36 IS kiikarit joilla vilkaisin Seulasia, Praesepea, M48, M67, M78. Ja ihan vaan tähtiä. Kuvanvakaaja on erinomainen keksintö.
-Mikko