Morjens foorumilaisille!
Haluaisin herätellä keskustelua linssiputkien käyttäytymisestä nimenomaan kotimaan olosuhteissa. Meillä kun talviyöt tunnetusti voivat olla sangen raikkaita, ja oikeastaan vuodenajasta riippumatta selkeällä säällä yölämmöt saattavat pudota nopeassa tahdissa. Kiinnostus koskee linssiputkia nimenomaan siksi että sellaista olen pääasiassa kuvaustarkoituksiin hankkimassa. Tarkemman mallin valintaan vaikuttaa nimenomaan keskustelun aihe, mutta kokoluokassa 120-150mm liikuttaisiin. Tällä hetkällä harkinnassa ovat Esprit 150, Takahashi TSA-120 tai TOA-130 ja CFF135. Ajatuksena on tehdä tämän sortin hankinta kertaalleen, ja elää ostoksen kanssa toivottavasti onnellisena hyvin pitkän aikaa.
Huomioitavia asioita nimenomaan meidän olosuhteisiin:
- Putken jäähtyminen. Mitä isompi putki, sitä enemmän jäähtyvää massaa, ja sitä enemmän putken sisällä eristävää ilmaa. Pahimmassa tapauksessa hitaasti jäähtyvä putki ei koskaan saavuta nopeasti muuttuvaa ulkolämpötilaa, eikä koskaan siis saavuta todellista suorituskykyään. Tässä suhteessa öljyvälyksiset (oil spaced) putket ovat parempia kuin ilmavälyksiset (air spaced). Etu siis CFF:llä verrattuna kaikkiin muihin. Isot ilmavälyksiset Esprit ja TOA-130 lienevät heikoimmassa asemassa, mutta ovatko ne niin hitaita ollakseen ongelma? Tästä olisi mukava kuulla kokemuksia.
- Alin käyttölämpötila Se kuinka linssistö pidikkeineen (lens cell) on suunniteltu ja mitä materiaalia se on, määrittelevät pitkälti sen tuleeko kovissa pakkasissa ongelmia. Alumiini kutistuu nopeammin kuin lasi, joten liian tiukaksi suunniteltu kehys voi alkaa puristaa linssejä (pinched optics) ja ainakin periaatteessa jopa halkaista lasin. Suurin osa putkien käyttäjistä asuu alueilla jossa ei esiinny niin kovia pakkasia kuin Suomessa, joten nämä ongelmat eivät välttämättä tule lainkaan esiin. Takahashien käyttäjiltä esimerkiksi Kanadassa ei kuitenkaan ole kuulunut haukkuja. CFF tarjoutui tekemään linssikehyksen teräksestä, joka käytännössä poistaisi ongelman. Teräksen lämpölaajenemiskerroin kun on suht lähellä lasia.
- Lämpöshokki Erityisesti öljytäytteisten putkien omistajia varoitetaan altistamasta kalustoaan liian koville lämpöshokeille. Eli ei suoraan huoneenlämmöstä kovaan pakkaseen taikka päinvastoin. Erityisesti fluoriitti saattaa poksahtaa rikki, samoin FPL53-lasi. Tämä olisi melko helppo ratkaista nykyisessä asuinpaikassa, putkea kun voisi säilyttää viileässä tilassa. Lisäksi putken vieminen ulos laatikossaan, ja avaaminen vasta hetken kuluttua ratkaisee tämän ongelman.
Miten muut käyttäjät täällä, onko teillä hankaluuksia edellä mainittujen asioiden kanssa? Vaikuttivatko ne putkivalintoihinne? Itseä kovasti houkuttelisi tuo Esprit 150 hinta-laatusuhteensa vuoksi, mutta kovasti mietityttää että onko se suomalaisiin olosuhteisiin järkevä valinta.