Laptopille kenttäkäyttöön salkku

Aloittaja Timo Kuhmonen, 19.12.2007, 17:34:01

« edellinen - seuraava »

Jani73

Yksi vaihtoehto olisi hommata rajuun käyttöön tehty Panasonicin Toughbook. Käytettynä niiden hinnat on jo hieman kohtuullisemmat, mutta ennenkaikkea ne on tehty kovaan käyttöön ja koneista löytyy vielä kosketusnäyttö. Saattaahan ne käytettyinä olla hieman kuluneen näköisiä, naarmuja ym kolhuja, mutta siinä olisi yksi vaihtoehto, varmasti toista kuin giganttien hinnat-alkaen koneissa.

http://www.laptops.fi/kauppa/product_info.php?cPath=21_22&products_id=4143&osCsid=867c32e6933f19e4e2e062833923036a
http://www.laptops.fi/kauppa/product_info.php?cPath=21_22&products_id=4147&osCsid=867c32e6933f19e4e2e062833923036a

Pietari

Olen kohta saamassa kannetavan koneen. Käytö tarkoituksena olisi käytää kuvaamisessa. Rakennan sille puusta laatikon jonka eristä styroksilla. Laatikkoon tarvii kuitenkin lämmitimen, kävysikö tuomoinen laatikon pohjalle lämittää http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=16058 Laatikko tulee olemaan suurimman ajan kiinni kuvaamis vaiheessa, koska käytän WLANin kautta. Tarviiko näyttö myös lämittimen jos käytän konetta ulkona laatikko auki?

okumara

#17
Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 21.01.2010, 10:34:33
Olen jostakin lukenut noiden vaahtomuovien leikkuuohjeita - tiedä sitten ovatko toimivia.
tapaus yksi:
Otetaan kaksi vaahtomuovia hieman suurempia vanerilevyjä, joihin leikataan mallikuviot. Puristetaan vaahtomuovi noiden levyjen väliin ja leikataan veitsellä.
tapaus kaksi:
Otetaan avosoluista vaahtomuovia kastellaan se läpimäräksi. Puristetaan vaahtomuovi märkänä levyjen väliin ja pakastetaan levy. Leikataan mallineen mukaan sahalla.
jk

Itse huomasin musiikkilaitteille roudauscaseja tehdessäni, että suorakulmaisia muotoja leikatessa tarkkaa jälkeä saa tarkistuspyörösahalla (pöytäsirkkeli jossa sivuvaste ja kelkka, tai vähintään sivuvaste) ja tiheähampaisella terällä, tosin sahaamisessa tulee olla erittäin tarkkana materiaalin pehmeydestä johtuen, ei siis kannata yhtä huolettomasti sahata kuin vaneria/muita levyjä tai massiivipuuta, ja syöttönopeus kannattaa ensin testata hukkapalalla.
Pyöreitä reikiä tein pylväspora/reikäporanterä yhdistelmällä. Pyöreitä läpi-reikiä tehdessä materiaali tosin ensin ryhtyi kiertymään, mutta kierrosten nopeuden kohdalleen hakeminen ja pehmusteen työpöytään painaminen apukalikoilla ja puristimilla tekivät minun kohdallani 'tempun' mahdolliseksi. En tehnyt reikiä jotka eivät menneet läpi asti, koska kiersin asian liimaamalla yhden kerroksen pehmustetta alle. Oksaporilla toki voisi koittaa tehdä pieniä, alle 40 mm halkaisijaltaan olevia reikiä joissa on tasainen pohja, lukuunottamatta kärkipiikin pientä tököä. Liimailin ensin aihioita, pvac liimakin toimii, mutta 2-komponentti tai pu-liima olisivat parempia. Pvac liima kuivui yli 3(!) päivää, kun puuta liimattaessa puristusaika on n. 30 min. Luultavasti siksi että liima saanut kuivuakseen kunnolla ilmaa eikä päässyt niin hyvin imeytymään muovin solukkoon kuin pääsee puu pohjaisissa materiaaleissa. Puristusta tarvitaan. helppo tehdä esim. niin että laittaa pehmusteet kahden vaneri/melli/mdf levyn väliin, ja puristaa niitä vielä kalikoilla ja puristimilla.

yksi tapa jota en ole kokeillut suuressa mittakaavassa on se, että laitetaan 'haarukan' väliin ohutta mutta kestävää metallilankaa, ja johdetaan haarukkaan sähköä -> lanka kuumenee. Rakentelimme joskus ala-asteen käsityötunnilla tälläisen miniversion joka toimi pattereilla, sillä sai pientä ja tarkkaa jälkeä hitaasti leikattua. Isommassa mittakaavassa toimisi lienee tässäkin ;)

Jos joku haluaa saada kerralla enemmän tai erikoisemman väristä/muotoista pehmustetta (ja ehkäpä muitakin casejen tekemiseen tarvittavaa) niin täältä on hyvä aloittaa http://www.finnaudio.fi/v3/cat/product_catalog.php?c=137 Sieltä näyttäisi saavan myös 'self adhesive' eli sellaista jossa on toisella puolella liimapinta/tarra valmiina.

edit:
lienee muuten ollut vastuslankaa mitä käytettiin ala-asteen styroksileikkurissa. Varmaan samantapaista mistä jotkut foorumilaiset ovat rakennelleet huurteen esto/poistopantoja
N.M. @ Lpr

Tonike

#18
LainaaYksi vaihtoehto olisi hommata rajuun käyttöön tehty Panasonicin Toughbook.


Käytettyjä toughbookeja saa nykyään ihan ihmisystävällisiin hintoihin.
Mutta miten 900Mhz prosessori ja 512 megaa keskusmuistia (Toughbook CF18 mk1) riittää ajamaan esimerkiksi PHD-guiding ohjelmaa, Canon utilityä, EQAscomia ja planetaario-ohjelmaa yhtäaikaa?
Optiikka: Equinox 120ED, Canon EF200/2.8L,
Kamerat: 5d mk2, Atik314e
Jalusta: Heq5 pro eqmod

tiukkapipo

Vaahtomuovin leikkuuseen riittää hyvälaatuinen katkoteräveitsi. Pitää olla ihka uuden veroisessa terässä toimiakseen.
Tylsyy vaahtomuoviin suht nopeasti, mutta pyyhkäisy hienolla hiomakivellä palauttaa tarvittavan terävyyden.

Läppärin lämmityksen kokeiluja tein vuosi sitten -15-20C pakkasilla. Siis ihan koeversio:
läppärin oma myyntilaatikko, piuhanreiät kylkeen, lämppäriksi läppärin oma verkkolaite,
kone laatikkoon ja avonaisen laatikon päälle teipillä muovikelmu.
(Muovikelmu on ihan käyttökelpoinen niihin hienompiinkin laukkuihin.)
Kun laitteet on viritetty ja kuvaussessio alkaa voi läppärin laatikkoineen sulkea.

Varmaankin kymmenkunta yötä meni noilla pakkasilla, eikä koneessa ole mitään häiriöitä ollut.

t:Tiukkis  :angel:


Eager

Rakensin itse oheisien kuvien mukaiset laukut helpottamaan kaluston ulos viemistä ja piuhojen kykemistä ja pakkaamista niin ettei liittimet pyöri lumessa tai kosteassa ruohossa. Pikku virityksiä tulee varmaan vielä tehtyä.

Hyödynsin valmisosia mahdollisimman paljon. Laukut ovat Biltemasta kolmen laukun sarja.

Tietokonelaukku sisältää jalustan ja lämmityksen sähköt tullen kahdesta eri muuntajasta sulakerasian kautta, jotka niin ikään Biltemasta. Samasta paikasta löytyi ko. laiteiden liittimetkin (kattolamppuihin tarkoitettu ja napaisuus ei pysty menemään sekaisin).


Jalustan ja fokuksen säätömoottorin kapulan säilytys ja lämmityslaukku. Lämmityskalvo ZPZ-30-1013 (elfaelektroniikka.fi) on sijoitettu "kapulapoteron" pohjalle (lämmityskalvo samanlainen kuin kuvassa pystyssä kantta vasten oleva).


Kerran olen päässyt käyttämään ja täytti omat vaatimukset ja ehdot.
SkyWatcher 10" NEQ6 Canon 1000D

Ari Haavisto

Nykyisellä 17" kuvausläppärillä olen tähän asti pakkasella käyttänyt läppärin pahvipakkauksesta askaroitua lootaa, jossa pleksi näytön edessä. Siitä on kuitenkin aika jättänyt, eikä se ollut tarpeeksi tiivis, joten tein nyt paksusta vanerista järeämmän ja tiiviimmän laatikon jossa pleksi sekä näytön edessä, että näppäimistön päällä. USB-piuhoille on läpiviennit ja laatikko eristetty vanhalla Bilteman telttapatjalla.



Näytön takana on runsaasti tilaa, joten läppärin laturin saa sinne suojaan ja lisälämpöä antamaan.




Tuo punainen möhkylä tuossa läppärin vasenta kylkeä vasten on ilmanohjain, joka ohjaa läppärin puhkuman lämmön taaksepäin näyttötilaan näyttöä lämmittämään. Tästä läppäristä olen yhden näyttöpaneelin pakkasella hajottanut ja ehjänäkin se alkaa kylmetessään menettää tilapäisesti dynamiikkaansa, joka haittaa planeettakuvauksessa kuvanlaadun arviointia liveruudulla. Tämä vanha Asuksen peliläppäri kyllä puhkuu kuorman alla lämpöä, joten yhdessä laturin hukkalämmön kanssa näyttö pysynee nyt lämpimänä. Ja näytön taakse mahtuu kyllä lisälämmitinkin.



Ostin black fridaysta 4 Teratavun SSD:n vanhan 1TB SSD:n kaveriksi ja lisäksi vanhasta läppäristä pelastettu 500Gb SSD pääsee DVD-aseman tilalle jahka tarvittava HDD-caddy saapuu ebaysta. Sitten onkin tilaa yli 5 Teratavua kuuvideoille, jos vaikka sattuu tulemaan kaksi kirkasta hyvän seeingin talviyötä peräkkäin. Jos tulee se kolmaskin, sitten on varalla vielä 1Tb USB3 SSD lisäksi. Melkoista optimismia siis. Kuu-kuvauskertoja tulee kuitenkin sen verran harvakseltaan, että arvelin Samsungin QVO:n riittävän kestoiältään vallan hyvin siihen tarkoitukseen, jolloin hintakin oli siedettävä 4Tb levylle. Nuo pienemmät onkin siten EVOja.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"