Covid-19

Aloittaja DarkSide, 06.11.2020, 03:06:39

« edellinen - seuraava »

DarkSide

Onko Ursalla ohjeistusta jäsenten suuntaan miten toimia viruksen suhteen? Kaipasin ohjeita yhdistysaktiivina.
Mitä toimia/tapahtumia siirretään tai pidätetään  virusuhan vuoksi?
Kait ursalla on toimintaohje tappavan kolmannen aallon varalle.

Anne Liljeström

Ursan toiminnassa noudatetaan viranomaisten antamia ohjeita ja säännöksiä. Sellaiset tapahtumat on peruttu tai siirretty, joissa ei voida niitä noudattaa.

terv. Anne
Anne Liljeström
Ursan toiminta- ja tiedotussuunnittelija

DarkSide

Jep, hyvä niin.
Monet yhdistyksissä miettivät näinä epävarmoina aikoina toiminnan jatkamista. Meillä kevään yleisö- ja myös osa jäsentoiminnasta
pysähtyi keväällä. Silloin ajateltiin tämän olevan ohi jo syksyllä, mutta nyt näyttää todella pahalta. Mahdollisesti epidemia kestää
vielä vuodenkin. Olemme aloittaneet toiminnan uudelleen ajattelun ja yleisötoimintaa pyritään järjestämään poissa tornilta ja kuvun alta.
Kaiken lisäksi tämä on katastrofi myös varainhankinnalle kun osa tulosta tulisi juuri yleisötoiminnasta. Alkavasta kaudesta uhkaa
tulla hyvin hiljainen ja romahduttaa taloutta merkittävästi. Nyt olisi hyvät neuvot tarpeen!
Hallituksen sekä yleiset kokoukset vaativat nekin luovimista, jotta ne ylipäänsä saisi pidetyksi turvallisesti.
Nämä alueviranomaisten rajoitustoimet näkyvät tulevina kuukausina myös paikallisesti järjestettävässä toiminnassa.
Katsotaan miten tästä eteenpäin.  :realmad:   

mistral

Hyvä puoli on ettei optinen lasi ruostu, eli hienot teleskoopit on ikäänkuin timantit, ikuisia.

Anne Liljeström

Meillä on koetettu viedä verkkoon kaikki mahdollinen. Se ei ole tietysti ihanteellista, mutta parempi niin kuin että toiminta tyssää kokonaan. Tietysti meillä tilanne on varsin erilainen kuin paikallisyhdistyksillä, toiminta ei nojaa niin vahvasti esim. jäseniltoihin ja tähtinäytöksiin. Mutta erityisesti jäseniltoja on vallan mahdollista pitää videopuhelun yli.

Verkkotoiminnan käyntiin polkaiseminen oikein kunnolla on auttanut Ursaa tavoittamaan jäseniä ja muita kiinnostuneita aiempaa paremmin, heitä kun asuu kuitenkin ympäri Suomea (ja kauempanakin). Meillä on muutenkin sellainen kutina, että tähtiharrastus kiinnostaa tällä hetkellä aiempaa enemmän, ja potentiaalisia uusia jäseniä on paljon. Taivaan tarkkailu sopii tähän outoon aikakauteen erittäin hyvin.

Rohkaisisin miettimään, millaista osaamista ja kiinnostusta yhdistyksestä ja sen toimijoista nyt löytyy, ja pohtimaan, voisiko olla jotain toimintaa jolla voitaisiin tavoittaa jäsenet (uudet ja vanhat) eri tavalla kuin aiemmin.

Yksi asia mitä meillä on tehty myös pandemian aikana ihan fyysisesti on ollut tähtiretket, joille kiinnostuneet saavat tulla ja mennään yhdessä johonkin pimeään paikkaan tähtioppaan kanssa, joka kertoo mitä siellä taivaalla nyt näkyy. Tässä on toki säävaraus, ja on varaohjelmaa niille illoille kun onkin pilvistä, ettei koko retkeä tarvitse perua. Turvavälit on ollut helpompaa pitää ulkona liikkuessa - nyt meillä tosin on ollut toisaalta niin paljon tulijoita retkille ja samalla ohjeistuksia kiristetty, joten ryhmäkoot on pidettävä pieninä ja suositeltava maskin käyttöä. Jos tähtiretkistä haluaa kysellä lisää (mitä asioita otettava huomioon jne) niin voi laittaa sähköpostia Tuukka Perhoniemelle (tuukka.perhoniemi@ursa.fi). Näistä on tykätty valtavasti.
Anne Liljeström
Ursan toiminta- ja tiedotussuunnittelija

VeikkoM

#5
Palaan tähän keskustelunaiheeseen. Viimeistään nyt joulukuulle tullessa moni yhdistys on joutunut panemaan livetapahtumat tauolle. Livetoimintaa tunnuttiin järjestettävän vielä vähemmin koronan riivaamissa maakunnissa.

Ursahan ei voi määrätä paikallisyhdistyksiä, korkeintaan näyttää esimerkkiä.  Ursassa on haluttu olla enemmän varovaisia kuin löysäillä, myös silloin kun ensimmäinen aalto vähän helpotti.

Ja minusta tässä ei ole kyse "määräysten noudattamisesta", vaan siitä että ihan oikeasti kannetaan huolta kannassa harrastajien terveydestä.


Yhdistysihmiset pohtivat toimintastrategioitaan hiukan lokakuun kerho- ja yhdistysseminaarissa, jossa oli vain rajallinen joukko yhdistystoimijoita.   Kerhoseminaarista ei ole videotallennetta, mutta kirjoitin Zeniitti-lehteen vähän yhteenvetoa:
https://www.ursa.fi/zeniitti/2020/11/06/kerhoseminaari-2020-vastuullisesti-verkossa/

Mm. samaa aihetta varmaan sivutaan kerhoryhmän verkkotapaamisessa ke 9.12.2020 klo 19 alkaen.   Yhdistystoimijoille voi olla hyvä saada vertaistukea ja kokemuksia verkkototeutuksista, joita useammat paikallisyhdistykset ovat jo käyttäneet sekä jäsenilta- että kurssitoiminnassaan.   Näitä harkitseville toisten vinkit ja kokemukset saattavat olla arvokkaita.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

DarkSide

Joo, emme varmaan ole Ursan määräysvallassa. Se ei ollutkaan tarkoitukseni alunperin, vaan ideoiden jakaminen tässä meille kaikille vaikeassa tilanteessa. Kaikkihan haluamme tämän päättyvän hyvin ja harrastuksen jatkuvan kuten ennen (jos mahdollista).
Alueellisten tahojen mukaan tässä elämme. Kukin alue missäkin leviämisvaiheessa.
Lahdessa päätimme jatkaa kuitenkin vuoden alusta lähtien nuorten (alle 15v.) kerhotoimintaa suljetussa ryhmässä. Lapsethan eivät
ole riskiryhmässä ja jotain pystymme siis jatkamaan tässäkin tilanteessa.  Ryhmän vetäjäkin on on nuori. Avoimien tilojen tapahtumat laitoimme seis. Hitsi mikä tilanne. Ei  hyvää tee yhdistyksien taloudelle.

mistral

Olen miettinyt koronarokotteen ottamista. Pidän sitä kansalaisvelvollisuutena. Toisaalta jos korona muuttaa muotoaan eikä vanha rokote auta, odottaisinko että tulee uusi tilalle?  Kuinka monta kuukautta kestää että uusi saa hyväksynnän, sitä ei tiedä. Vai ottaisiko molemmat rokotteet eikä odottaisi tilanteen kehittymistä? Kyse on kiireellisyydestä, kannattaako vaan heti ottaa kun on saatavilla? Jahkailussa on myös kyse jälkioireista, pikkasen pelottaa jos tulee joku vakavampi juttu.

DarkSide

Ihan samoja ajattelen mistralin kanssa. Hyviä kysymyksiä, johon ei ihan tyhjentäviä vastauksia taida olla. On vielä aikaista
sanoa rokotteen vaikutuksista, kliiniset kokeet vasta alkaneet isolla populaatiolla.

Täytyy myös huomioida vanhempi väestö sekä riskiryhmät. Rokotteen jälkeen voi myös ehkä levittää vielä virusta.
Itsellä on läheisissä todella paljon vanhuksia/riskiryhmää ja olen senkin takia omaehtoisessa karanteenissa. Jos jossain
käyn, niin FFP2-maskissa. Ikäni vuoksi en ole ensilistalla rokotejonossa, joten tietoa saan siihen mennessä lisää kun on aika
päättää. 

avanti

Juuri satuin lukemaan uutisen siitä, kun uusi koronaviruksen variantti leviää nopeasti britanniassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007682598.html

Uutisessa mainitaan mm. "ei ole merkkejä siitä, että uusi muunnos aiheuttaisi vakavampia tautimuotoja tai että vastikään Britanniassa aloitetut rokotukset eivät tepsisi uuteen koronavirusmuunnokseen".
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

mistral

Samoin, uutinen tuli heti samana iltana. Toivotaan ettei pahenna tilannetta.

avanti

Lainaus käyttäjältä: mistral - 15.12.2020, 11:50:36
Samoin, uutinen tuli heti samana iltana. Toivotaan ettei pahenna tilannetta.
Olen itse jo seitsemänkymppinen, joten seuraan tarkasti uutisia. Otan rokotuksen heti kun mahdollista.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

Pappis

Alkaa mennä tilanne vaikeaksi harrastaa, tai siis ostaa harrastusvälineitä. Perusputkillakin alkaa olla toimitusajat 6-12 kk, jos ei enää varastosta löydy. Ja hinnatkin nousussa...

mistral

Suomessa ollaan tekemässä korona-rokotetta: Yle  Kuopiossa voitaisiin tehdä koronarokote kaikille suomalaisille parissa kuukaudessa – Seppo Ylä-Herttualalla saattaa olla käsissään voittamaton virusase

Mutta Ylä-Herttuala onkin valjastanut viruksen toimimaan lääkkeenä. Menetelmässä adenoviruksen sisään pakataan koronarokote tai esimerkiksi syöpälääke.

Adenovirukset ovat yleisiä viruksia, jotka voivat tavallisesti aiheuttaa flunssan, mutta toimivat rokotteessa vain viestinviejinä. Virus läpäisee ihmisen puolustusjärjestelmän, ja rokote tai lääke pääsee vaikuttamaan toivotulla tavalla.

– Viruskuljetin on vähän kuin Troijan hevonen. Se auttaa viemään rokotteen tai lääkkeen oikeaan paikkaan, Ylä-Herttuala sanoo.
https://yle.fi/uutiset/3-11728454

Uskomatonta että meillä on tällainen know-how.

DarkSide

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 08.01.2021, 21:30:05
Alkaa mennä tilanne vaikeaksi harrastaa, tai siis ostaa harrastusvälineitä. Perusputkillakin alkaa olla toimitusajat 6-12 kk, jos ei enää varastosta löydy. Ja hinnatkin nousussa...
Totta turiset, eikä vain tähtialalla. Komponenttien saanti hidastunut kaikkialla. Jospa alamme harrastaa visuaalisesti tai kiikareilla. Miten kiinan (annetut) tautiluvut voivat näin hidastaa tuotantoa sata tartuntaa 1,3 miljadardiin? Tämä ei vain toimi. Mitä emme tiedä?