Avaruus.fi - keskustelualue

Tähtiharrastus ja tähtitiede => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: DarkSide - 06-11-2020, 03:06:39

Otsikko: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 06-11-2020, 03:06:39
Onko Ursalla ohjeistusta jäsenten suuntaan miten toimia viruksen suhteen? Kaipasin ohjeita yhdistysaktiivina.
Mitä toimia/tapahtumia siirretään tai pidätetään  virusuhan vuoksi?
Kait ursalla on toimintaohje tappavan kolmannen aallon varalle.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: Anne Liljeström - 06-11-2020, 15:31:09
Ursan toiminnassa noudatetaan viranomaisten antamia ohjeita ja säännöksiä. Sellaiset tapahtumat on peruttu tai siirretty, joissa ei voida niitä noudattaa.

terv. Anne
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 08-11-2020, 16:06:56
Jep, hyvä niin.
 Monet yhdistyksissä miettivät näinä epävarmoina aikoina toiminnan jatkamista. Meillä kevään yleisö- ja myös osa jäsentoiminnasta
pysähtyi keväällä. Silloin ajateltiin tämän olevan ohi jo syksyllä, mutta nyt näyttää todella pahalta. Mahdollisesti epidemia kestää
vielä vuodenkin. Olemme aloittaneet toiminnan uudelleen ajattelun ja yleisötoimintaa pyritään järjestämään poissa tornilta ja kuvun alta.
 Kaiken lisäksi tämä on katastrofi myös varainhankinnalle kun osa tulosta tulisi juuri yleisötoiminnasta. Alkavasta kaudesta uhkaa
tulla hyvin hiljainen ja romahduttaa taloutta merkittävästi. Nyt olisi hyvät neuvot tarpeen!
 Hallituksen sekä yleiset kokoukset vaativat nekin luovimista, jotta ne ylipäänsä saisi pidetyksi turvallisesti.
Nämä alueviranomaisten rajoitustoimet näkyvät tulevina kuukausina myös paikallisesti järjestettävässä toiminnassa.
Katsotaan miten tästä eteenpäin.  :realmad:   
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: mistral - 08-11-2020, 18:05:36
Hyvä puoli on ettei optinen lasi ruostu, eli hienot teleskoopit on ikäänkuin timantit, ikuisia.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: Anne Liljeström - 09-11-2020, 11:00:14
Meillä on koetettu viedä verkkoon kaikki mahdollinen. Se ei ole tietysti ihanteellista, mutta parempi niin kuin että toiminta tyssää kokonaan. Tietysti meillä tilanne on varsin erilainen kuin paikallisyhdistyksillä, toiminta ei nojaa niin vahvasti esim. jäseniltoihin ja tähtinäytöksiin. Mutta erityisesti jäseniltoja on vallan mahdollista pitää videopuhelun yli.

Verkkotoiminnan käyntiin polkaiseminen oikein kunnolla on auttanut Ursaa tavoittamaan jäseniä ja muita kiinnostuneita aiempaa paremmin, heitä kun asuu kuitenkin ympäri Suomea (ja kauempanakin). Meillä on muutenkin sellainen kutina, että tähtiharrastus kiinnostaa tällä hetkellä aiempaa enemmän, ja potentiaalisia uusia jäseniä on paljon. Taivaan tarkkailu sopii tähän outoon aikakauteen erittäin hyvin.

Rohkaisisin miettimään, millaista osaamista ja kiinnostusta yhdistyksestä ja sen toimijoista nyt löytyy, ja pohtimaan, voisiko olla jotain toimintaa jolla voitaisiin tavoittaa jäsenet (uudet ja vanhat) eri tavalla kuin aiemmin.

Yksi asia mitä meillä on tehty myös pandemian aikana ihan fyysisesti on ollut tähtiretket, joille kiinnostuneet saavat tulla ja mennään yhdessä johonkin pimeään paikkaan tähtioppaan kanssa, joka kertoo mitä siellä taivaalla nyt näkyy. Tässä on toki säävaraus, ja on varaohjelmaa niille illoille kun onkin pilvistä, ettei koko retkeä tarvitse perua. Turvavälit on ollut helpompaa pitää ulkona liikkuessa - nyt meillä tosin on ollut toisaalta niin paljon tulijoita retkille ja samalla ohjeistuksia kiristetty, joten ryhmäkoot on pidettävä pieninä ja suositeltava maskin käyttöä. Jos tähtiretkistä haluaa kysellä lisää (mitä asioita otettava huomioon jne) niin voi laittaa sähköpostia Tuukka Perhoniemelle (tuukka.perhoniemi@ursa.fi). Näistä on tykätty valtavasti.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: VeikkoM - 05-12-2020, 22:35:16
Palaan tähän keskustelunaiheeseen. Viimeistään nyt joulukuulle tullessa moni yhdistys on joutunut panemaan livetapahtumat tauolle. Livetoimintaa tunnuttiin järjestettävän vielä vähemmin koronan riivaamissa maakunnissa.

Ursahan ei voi määrätä paikallisyhdistyksiä, korkeintaan näyttää esimerkkiä.  Ursassa on haluttu olla enemmän varovaisia kuin löysäillä, myös silloin kun ensimmäinen aalto vähän helpotti.

Ja minusta tässä ei ole kyse "määräysten noudattamisesta", vaan siitä että ihan oikeasti kannetaan huolta kannassa harrastajien terveydestä.


Yhdistysihmiset pohtivat toimintastrategioitaan hiukan lokakuun kerho- ja yhdistysseminaarissa, jossa oli vain rajallinen joukko yhdistystoimijoita.   Kerhoseminaarista ei ole videotallennetta, mutta kirjoitin Zeniitti-lehteen vähän yhteenvetoa:
https://www.ursa.fi/zeniitti/2020/11/06/kerhoseminaari-2020-vastuullisesti-verkossa/

Mm. samaa aihetta varmaan sivutaan kerhoryhmän verkkotapaamisessa ke 9.12.2020 klo 19 alkaen.   Yhdistystoimijoille voi olla hyvä saada vertaistukea ja kokemuksia verkkototeutuksista, joita useammat paikallisyhdistykset ovat jo käyttäneet sekä jäsenilta- että kurssitoiminnassaan.   Näitä harkitseville toisten vinkit ja kokemukset saattavat olla arvokkaita.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 09-12-2020, 03:53:58
Joo, emme varmaan ole Ursan määräysvallassa. Se ei ollutkaan tarkoitukseni alunperin, vaan ideoiden jakaminen tässä meille kaikille vaikeassa tilanteessa. Kaikkihan haluamme tämän päättyvän hyvin ja harrastuksen jatkuvan kuten ennen (jos mahdollista).
Alueellisten tahojen mukaan tässä elämme. Kukin alue missäkin leviämisvaiheessa.
 Lahdessa päätimme jatkaa kuitenkin vuoden alusta lähtien nuorten (alle 15v.) kerhotoimintaa suljetussa ryhmässä. Lapsethan eivät
ole riskiryhmässä ja jotain pystymme siis jatkamaan tässäkin tilanteessa.  Ryhmän vetäjäkin on on nuori. Avoimien tilojen tapahtumat laitoimme seis. Hitsi mikä tilanne. Ei  hyvää tee yhdistyksien taloudelle.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: mistral - 14-12-2020, 22:08:38
Olen miettinyt koronarokotteen ottamista. Pidän sitä kansalaisvelvollisuutena. Toisaalta jos korona muuttaa muotoaan eikä vanha rokote auta, odottaisinko että tulee uusi tilalle?  Kuinka monta kuukautta kestää että uusi saa hyväksynnän, sitä ei tiedä. Vai ottaisiko molemmat rokotteet eikä odottaisi tilanteen kehittymistä? Kyse on kiireellisyydestä, kannattaako vaan heti ottaa kun on saatavilla? Jahkailussa on myös kyse jälkioireista, pikkasen pelottaa jos tulee joku vakavampi juttu.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 14-12-2020, 23:14:04
Ihan samoja ajattelen mistralin kanssa. Hyviä kysymyksiä, johon ei ihan tyhjentäviä vastauksia taida olla. On vielä aikaista
sanoa rokotteen vaikutuksista, kliiniset kokeet vasta alkaneet isolla populaatiolla.

Täytyy myös huomioida vanhempi väestö sekä riskiryhmät. Rokotteen jälkeen voi myös ehkä levittää vielä virusta.
Itsellä on läheisissä todella paljon vanhuksia/riskiryhmää ja olen senkin takia omaehtoisessa karanteenissa. Jos jossain
käyn, niin FFP2-maskissa. Ikäni vuoksi en ole ensilistalla rokotejonossa, joten tietoa saan siihen mennessä lisää kun on aika
päättää. 
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: avanti - 14-12-2020, 23:56:06
Juuri satuin lukemaan uutisen siitä, kun uusi koronaviruksen variantti leviää nopeasti britanniassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007682598.html

Uutisessa mainitaan mm. "ei ole merkkejä siitä, että uusi muunnos aiheuttaisi vakavampia tautimuotoja tai että vastikään Britanniassa aloitetut rokotukset eivät tepsisi uuteen koronavirusmuunnokseen".
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: mistral - 15-12-2020, 11:50:36
Samoin, uutinen tuli heti samana iltana. Toivotaan ettei pahenna tilannetta.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: avanti - 15-12-2020, 23:48:48
Samoin, uutinen tuli heti samana iltana. Toivotaan ettei pahenna tilannetta.
Olen itse jo seitsemänkymppinen, joten seuraan tarkasti uutisia. Otan rokotuksen heti kun mahdollista.

ML
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: Pappis - 08-01-2021, 21:30:05
Alkaa mennä tilanne vaikeaksi harrastaa, tai siis ostaa harrastusvälineitä. Perusputkillakin alkaa olla toimitusajat 6-12 kk, jos ei enää varastosta löydy. Ja hinnatkin nousussa...
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: mistral - 09-01-2021, 10:15:47
Suomessa ollaan tekemässä korona-rokotetta: Yle  Kuopiossa voitaisiin tehdä koronarokote kaikille suomalaisille parissa kuukaudessa – Seppo Ylä-Herttualalla saattaa olla käsissään voittamaton virusase

Mutta Ylä-Herttuala onkin valjastanut viruksen toimimaan lääkkeenä. Menetelmässä adenoviruksen sisään pakataan koronarokote tai esimerkiksi syöpälääke.

Adenovirukset ovat yleisiä viruksia, jotka voivat tavallisesti aiheuttaa flunssan, mutta toimivat rokotteessa vain viestinviejinä. Virus läpäisee ihmisen puolustusjärjestelmän, ja rokote tai lääke pääsee vaikuttamaan toivotulla tavalla.

– Viruskuljetin on vähän kuin Troijan hevonen. Se auttaa viemään rokotteen tai lääkkeen oikeaan paikkaan, Ylä-Herttuala sanoo.
https://yle.fi/uutiset/3-11728454

Uskomatonta että meillä on tällainen know-how.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 14-01-2021, 02:40:16
Alkaa mennä tilanne vaikeaksi harrastaa, tai siis ostaa harrastusvälineitä. Perusputkillakin alkaa olla toimitusajat 6-12 kk, jos ei enää varastosta löydy. Ja hinnatkin nousussa...
Totta turiset, eikä vain tähtialalla. Komponenttien saanti hidastunut kaikkialla. Jospa alamme harrastaa visuaalisesti tai kiikareilla. Miten kiinan (annetut) tautiluvut voivat näin hidastaa tuotantoa sata tartuntaa 1,3 miljadardiin? Tämä ei vain toimi. Mitä emme tiedä?
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: Pappis - 14-01-2021, 07:20:54
Totta turiset, eikä vain tähtialalla. Komponenttien saanti hidastunut kaikkialla. Jospa alamme harrastaa visuaalisesti tai kiikareilla. Miten kiinan (annetut) tautiluvut voivat näin hidastaa tuotantoa sata tartuntaa 1,3 miljadardiin? Tämä ei vain toimi. Mitä emme tiedä?
Vaikutus kertautuu nopeasti: Raaka-aineet, jalostus, komponentit, laitteet, kokonaisuudet. Nykymaailmassa kukaan ei kykene tekemään kaikkea yksin, joten ei tässä enää ole kyse vain Kiinasta.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 22-01-2021, 16:26:02
Totta turiset, eikä vain tähtialalla. Komponenttien saanti hidastunut kaikkialla. Jospa alamme harrastaa visuaalisesti tai kiikareilla. Miten kiinan (annetut) tautiluvut voivat näin hidastaa tuotantoa sata tartuntaa 1,3 miljadardiin? Tämä ei vain toimi. Mitä emme tiedä?
Sama huomattu täälläkin, etenkin viimeisen puolen vuoden aikana - osin jo sitä ennenkin. Oman puutyöharrasteen vuoksi on joitakin käsityökaluja tullut hankittua. Laadukkaampien käsihöylien saatavuus on ollut todella niukkaa pitkillä toimitusajoilla. Esimerkkinä mm Kanada ja USA suunnalta  tulevat tuotteet (Lie Nielsen, Veritas). Brittivalmisteisia tuotteita on myös (Clifton), mutta nykyään niiden tilaaminen em syiden ja hinnannousun takia jää todennäköisesti tekemättä...
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 27-01-2021, 01:51:21
Vaikutus kertautuu nopeasti: Raaka-aineet, jalostus, komponentit, laitteet, kokonaisuudet. Nykymaailmassa kukaan ei kykene tekemään kaikkea yksin, joten ei tässä enää ole kyse vain Kiinasta.
Jep, Kiinan myötä huomaamme riippuvaisuutemme. Kenties liian myöhään.

Sama huomattu täälläkin, etenkin viimeisen puolen vuoden aikana - osin jo sitä ennenkin. Oman puutyöharrasteen vuoksi on joitakin käsityökaluja tullut hankittua. Laadukkaampien käsihöylien saatavuus on ollut todella niukkaa pitkillä toimitusajoilla. Esimerkkinä mm Kanada ja USA suunnalta  tulevat tuotteet (Lie Nielsen, Veritas). Brittivalmisteisia tuotteita on myös (Clifton), mutta nykyään niiden tilaaminen em syiden ja hinnannousun takia jää todennäköisesti tekemättä...
Ompa mukavaa kun kerroit tuosta puutyöharrasteesta.. Olin yrittäjänä alalla aiemmin. Voisin tukea ajatusta toisen harrasteen mukanapitämisestä. Pelkkä tähtiharrastus luo meille tyhjyydentunnetta tänä viruksenaikana ja mielenvikaisuutta, johon emme ole oikeutettuja. Eihän tämä ole meidän vika... Meidät ulkoistetaan tarpeestamme kertoa ihmisille universumistamme. Nykyinen hallitus jäätää toimillaan meidän tavoitteen. Moniko yhdistys tulee kestämään 2-3 vuotta karanteeniajan? Yrityksien tuskaa en voi edes kuvitella... Ei ole mitään, mitä myydä.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 27-01-2021, 02:03:07
Brittivalmisteisia tuotteita on myös (Clifton), mutta nykyään niiden tilaaminen em syiden ja hinnannousun takia jää todennäköisesti tekemättä...
Sori jäi tämä huomioitta.
 Brexit vei britannian ulos tähtitavaran kaupasta. Toki voit ostaa tulevaisuudessa sieltä, jos raha ei ole sinulle ykkösasia.
Toki Lontoo voi rahoittaa hankkeesi tulevaisuudessa, mutta onko se ainoa vaihtoehto?
Hintojen karkaaminen käsistä on havaittavissa myös muualla, Televuen tuotteiden nousu on jo todellista. Japanin hintojen kiskominen lienee syy siihen. Pahoin pelkään, että virus tulee nostamaan hintoja kaikkialla. Käytettyjen markkinat nyt on in? 
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: Pappis - 27-01-2021, 08:09:35
Hintojen karkaaminen käsistä on havaittavissa myös muualla, Televuen tuotteiden nousu on jo todellista. Japanin hintojen kiskominen lienee syy siihen. Pahoin pelkään, että virus tulee nostamaan hintoja kaikkialla. Käytettyjen markkinat nyt on in?
Epäilen tämän jäävän väliaikaiseksi, mutta lopullisen hintatason olevan silti pre-covid aikaa ylempänä (tuskin merkittävästi). Toki on odotettavissa myös uudelleenjärjestelyjä, niin tähtiharrastevälineiden kuin myös raaka-aineiden ja komponenttien valmistajissa. Myös valikoima tulee vähenemään.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: mistral - 27-01-2021, 22:41:57
Epäilen tämän jäävän väliaikaiseksi, mutta lopullisen hintatason olevan silti pre-covid aikaa ylempänä (tuskin merkittävästi). Toki on odotettavissa myös uudelleenjärjestelyjä, niin tähtiharrastevälineiden kuin myös raaka-aineiden ja komponenttien valmistajissa. Myös valikoima tulee vähenemään.

Myös palkat laskee jos talous supistuu mikä on jo tapahtunut keskimäärin. Siis maailmantalous on supistunut ja sen lisäksi on paljon yksilöihmisiä jotka joutuneet työttömiksi, tämä pienentää kysyntää. Mutta onneksi lasi ei ruostu, vanhoillakin optiikoilla näkee hyvin. Ja kun kyse on harrastuksesta, ei se ole koko elämä. Harrastaa voi niin kuin tuntuu hyvältä. Harrastan myös luontoa, tänään tikka nakutti puussa, juttelin sille pikkasen eikä se ollut moksiskaan :)
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 03-02-2021, 00:40:30
Kuten Timo tuossa aiemmin vihjaisi, niin on hyväksi olla tukevia harrasteita. Puutyöt olleet myös minulle läheisiä.
 Kun kerran virus ja pilvet tekevät hallaa niin minä katselen elokuvia  :evil: eipä pilvet haittaa.. 
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 03-02-2021, 00:43:53
Suomen tilanne vertailussa erinomainen ja rajoitteita kiristetään??
 Mitä ihmettä, rokotteetko jäävät tulematta? Tämä ei ole hyvä yhdistyksille.
Tänäkään vuonna ei yleisötoimintaa, millä tulemme toimeen? Kenties hallitus pelastaa harrastustoiminnan, pöh?
Kuka tietää...
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: Pappis - 03-02-2021, 09:39:15
Suomen tilanne vertailussa erinomainen ja rajoitteita kiristetään??
 Mitä ihmettä, rokotteetko jäävät tulematta? Tämä ei ole hyvä yhdistyksille.
Tänäkään vuonna ei yleisötoimintaa, millä tulemme toimeen? Kenties hallitus pelastaa harrastustoiminnan, pöh?
Kuka tietää...
Hyvä tilanne nyt => huonompi tulevaisuudessa (elleivät tehokkaat rokotteet ja kattavat rokotukset pelasta tilannetta). Lisäksi virus muuttuu matkalla, ja ekoja merkkejä rokotteetkin ohittavista varianteista on jo havaittu. Ei Suomi voi tässä "levätä". Tilanne on Japanissa aika samankaltainen: Eka aalto tukahdutettiin tehokkaasti, joten nyt 2. ja 3. aalto jylläävät neitseellisessä väestössä.

Virukset jylläävät ja muuttuvat, kunnes ihmiskunta löytää vastustuskyvyn. Joko sairastettuna tai rokotettuna.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 25-02-2021, 00:03:39
Tässä taistelussa taitaa mennä ikuisuus. Yhdistystoiminnan aktiivit yrittävät kuitenkin. Miten olisi tähtinäytöksen
striimaus? Yhdistystoiminnan esittelyvideo? Olemme elossa - video?
 Rokotevalmistajat hidastavat tuotantoa, jotta virus ehtii edelle. Hyvä bisnes.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 03-03-2021, 23:50:35
Pappis on asialla  :angel: Sukehtuu lainsäädäntöön ja asetuksiin, nyt tarvitaan johtajuutta! Kuten ennustin 3.aallosta, se voi edelleen toteutua. Rokotteet ovat vain lumetta ja tehtaiden bisnesajattelua.
Nyt jokainen varustautuu virusta vastaan omalla kyvyllään ja parhaat jäävät henkiin.
Yhteiskunta ei pysty auttamaan. Ihminen kuvittelee olevansa ylivertainen ja mikroskooppinen asia tuhoaa meidät.
Opimmeko mitään?
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 04-03-2021, 00:06:46
Harrastan myös luontoa, tänään tikka nakutti puussa, juttelin sille pikkasen eikä se ollut moksiskaan :)
Jospa se nauroi ihmisen typeryydelle. Minua ei talouden vaihtelut hetkauta, vain tämä ihmiskunnan ylimielisyys naurattaa  :azn:
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: tomppa - 04-03-2021, 00:08:48
Rokotteet ovat vain lumetta

En tiedä mihin väitteesi perustuu, mutta ei ainakaan tieteeseen tai tutkimuksiin.

Tässä esimerkiksi yksi vertaisarvioitu tutkimus, jossa luvut puhuvat puolestaan:

 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2101765 (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2101765)
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 04-03-2021, 03:02:43
En tiedä mihin väitteesi perustuu, mutta ei ainakaan tieteeseen tai tutkimuksiin.

Tässä esimerkiksi yksi vertaisarvioitu tutkimus, jossa luvut puhuvat puolestaan:

 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2101765 (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2101765)
No miten kauan arvioit rokotteen tehoavan? Max 12KK. Sitten kaikki alkaa alusta. Voihan rokote hetken toimia, sitä en kiistä. Virusko ei aio elää? Nyt nähty mutaatioralli on vain alkua. Varianttien perässä mennään, rokotteet myös. Jos rokotteet hyviä, niin miksi ihmisiä kuolee?
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 04-03-2021, 03:23:42
Tässä yksinkertainen apu, jolla selviämme:
1 kk omaehtonen kotikaranteeni ilman lähikontaktia, ei liikkumista. Varaa siis ruokaa ja säilykkeitä
yhdeksi kuukaudeksi. Jos teemme tämän samanaikaisesti, niin se riittänee. Ei tarvita
yhtään rokotetta ja pelastumme. Tätäkö ei hallituksemme ole keksinyt?
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: tila - 04-03-2021, 08:36:34
Eiköhän nämä rokotus ym. asiat kannata käydä muilla sivustoilla. :azn: Keskitytään täällä mielummin koronan vaikutukseen tähän meidän harrastukseen.
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 23-04-2021, 01:44:01
Vihdoin alkaa näyttää lupaavalta.. Kentien syksyn 2021 näytöskausi voisi alkaa normaalisti. Vaikka rokotteet
hieman taantuvat ennusteista, niin jopa kesällä voisi yleisötapahtumat kuitenkin olla mahdollisia. Nyt voi suunnitella kesää!!
Jippii..
Otsikko: Vs: Covid-19
Kirjoitti: DarkSide - 11-06-2021, 00:53:38
Voisko joku selventää nämä koronaohjeet? Olemmeko ravintolasarjassa vai leviämisen kakkosvaiheessa. Onko kuvussa tapahtuva toiminta sisä- vai ulkotilaa? Niin, ja onko pääministerin aamupala veronalaista? Mitä tämä on....?