Binoviewer ja sen okulaarivalinnat

Aloittaja Timpe, 12.05.2020, 19:53:12

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Mikko_L - 20.05.2020, 19:11:32
Itse valitsisin okulaarit katselumukavuuden perusteella enkä mieti onko merkki premium-luokkaa.

Tuo on yksi asia, minkä tulisi olla kunnossa Ha-putkessa. Kyse on kumminkin monta kertaluokkaa hankalammasta putken okulaariin katsomisesta, kuin yöhavainnoissa tai edes päivällä ilman noita Ha-kilkkeitä (=etalon muodossa tai toisessa). Tällöin on ensiluokkaisen tärkeää, että silmille löytyy luontainen paikka okulaarien taakse. Tässä mielessä tilanne on hiukan hankala uusien okulaarien hankkijalle, koska Ha-käytön käyttömukavuus (esim. arvo "1") ikään kuin kertautuu huonompaan suuntaan (esim. arvoon "0,8") Ha-käytössä okulaarin lähtöpupillin ollessa hyvin kapea ja valomäärän himmeä. Ja kun tuohon katsotaan vielä kirkkaassa päivänvalossa, niin soppa on valmis. Sitten kun tuosta "lähtökarsinnasta" on päästy eteenpäin, päästään katsomaan okulaarin antaman kuvan kontrastikkuutta ja terävyyttä (+ mahdollisia eroja kuva-alan keskustan ja reunojen välillä).

365Astronomy lähestyi myös eilen sähköpostilla ja kertoi, ettei heillä olekaan tuota Vixen NPL 40mm okulaaria kuin yksi kappale (saldoissa siellä näkyy edelleenkin kolme kappaletta ts. onpahan varsinainen "tilausansa" tuolla suunnalla). Noh, Saksan tukkuvarastolle tulee kuulemma kuun lopussa lisää, joten sieltä lähtee tulemaan (toivottavasti luvatun mukaisesti) NPL:ää suoraan tänne ne puuttuvat kappaleet.

Mikolle onnittelut Ha-ensivaloista binoviewerillä ja mukava kuulla, että käyttömukavuus on sillä suunnalla kunnossa.  :cool:
- Timo Inkinen

Mikko_L

Laitoin tilaukseen Raf Camerasta (Valko-Venäjällä!) adapterin jolla WO binoista saa 1.25" nokan korvattua T2-kierteellä. Toimitusaika 2-3kk joten toivo ei ole korkealla mutta se vissiin on maailman ainoa firma joka semmoista erikoisadapteria tekee, eikä se nyt niin kallis ollut (35€ postikuluineen, maksu PayPalin kautta joten jos ei ala näkymään niin rahatkin saa todnäk takaisin).  Baaderin edullisemmat T2 prismat ovat kaikkialta loppu kaiketi Maxbright 2:sen takia mutta eiköhän niitä taas saa sitten jos tuo adapteri vastoin oletuksia ilmestyy ovelle..

WO binoissa T2 sovituksella ei laajempaa näkökenttää saa, mutta pysynee tukevammin kiinni.  Tuo 1.25" kiinnitys uhkaa koko ajan humpsahtaa nurin vaikka käytössä on ClickLock.  Se etu T2:sesta myös on että optinen etäisyys minimoituu ja C5:sta saa (lähes) täyden apertuurin käyttöön jopa ilman GPC:tä.  Nyt kun testailin niin laittamalla GPC 1.25" peilidiagonaalin eteen, täysi apertuuri säilyy myös, mutta se tekee jo valmiiksi pitkäpolttoväliseen putkeen noin 2x barlow-efektin; ei se planeetoissa välttämättä haittaa mutta minimisuurennus noilla 20mm okulaareilla on silloin ~148x.  Kokeilin sitä eilen Kuuhun - ei valittamista!

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Timpe

Päivitys foorumille TS Super Plössl 32mm okulaareista. Vertasin noita Televue 32mm Plössliin ja nuokin jäävät (luonnollisesti) Televuen laatuokulaarin taakse (3x hintaero noissa), mutta TS:n Superit antavat silti hintaisekseen varsin hyvän Ha-näkymän Auringosta Quarkin takaa. Silmämukavuus on noissa okulaareissa selvästi parempi kuin Televuessa, mutta vastaavasti Ha-kuva Auringosta on hiukan pimeämpi ja heikompi kontrastiltaan kuin vastaavan Televue 32mm Plösslin antama Ha-kuva. Myös Ha-kuvan terävyydestä on sanomista, sillä Televuella kuva ikään kuin napsahtaa tarkennukseen ja TS:n okulaarissa tarkennusta saa taas hakea enemmän. Binoviewerissa tuo TS32 toimii silti varsin hienosti ja on varsin helppokäyttöinen okulaaripari. Kuvalaatu ehkä 8 ja kontrasti Ha-käytössä samoin 8, kun Televuelle antaisin kumpaankin 10. Okulaarin käyttömukavuudessa luvut menevät päinvastoin eli TS32 saa 10:n ja Televue 8:n, samoin hinta/laatu -suhteessa etu on TS32:n puolella.
- Timo Inkinen

Timpe

Päivitystä tuohon Astronomy365 kauppaan eli sain rahat takaisin PayPal-tililleni, kun kävi ilmi että nuo Vixen NPL 40:t ovat tilaustavaraa, jonka saatavuudesta ei ole mitään täsmätietoa.
Selasin tänään vaiheeksi U.K. Astro Buy&Sell palstaa okulaarien osalta ja kas kummaa, tuolta löytyi Televue 40mm Plössl pari ihan siedettävään hintaan Italiasta. Tein siis kaupat näistä:
https://www.astrobuysell.com/uk/propview.php?view=162999

Ja nyt kun olen pidemmän aikaa katsellut Quarkilla Ha- Aurinkoa, niin täytyy sanoa ettei okulaareissa ole Televuen voittanutta.  :cool:
Sen verran selvä ero on Televue 32mm Plösslin Ha-näkymään verrattuna esim. tuohon TS32 Super Plössliin binoviewerissä. Nuo polarisaatio ja katselumukavuus -ongelmat ovat vain voitettava Quarkin Ha -havaintokokemuksen avulla. Esim. Fujiyaman 25 mm Abbe HD ortoskoopeilla saa niilläkin ihan kelvollisen hyvän bino-näkymän, mutta näiden käyttö vaatii pienemmän lähtöpupillin takia suurta huolellisuutta silmien asemointiin okulaarien taakse. Lisäksi olisi joka kerta hyvä (suosittelen vahvasti!) käyttää jotain havaintohuppua pään päällä, kun tutkitaan Auringon pintaa Quarkin kautta. Minulla on tuossa apuna vanhasta tumman sinisestä T-paidasta tehty huppu, jossa kaulatielle on viritetty kuminauha-kiristys okulaarin ympärille ja hihat ommeltu yhteen. Tuosta tulee pimeä pienois-havaintotila, missä Auringon Ha-yksityiskohdat näkyvät kertaluokkaa paremmin kuin kirkkaassa päivänvalossa. Tuon alla on kuuma ja pitää hengittää ulos hupusta, mutta muutoin tuo parantaa havaintomukavuutta sekä binovieweriin että yksittäiseen okulaariin huimasti  :wink:

Tuollainen rauhassa tehty ja perusteellinen vertailu okulaarien kesken kertoo kumminkin sen, että Televuen okulaareissa on Ha-katselussa kertaluokkaa muita parempi kontrasti ja terävyys tuossa Quarkin jatkona. Ja tämän eron näkee sangen selvästi, kun rauhoittuu tuollaisen havaintohupun alle pidemmäksi ajaksi katsomaan esim. jotain protuberanssin yksityiskohtaa (tänään katsoin roikkuvia plasmariekaleita, mitkä olivat tulossa takaisin Auringon pinnalle, Televue 32 mm näytti nuo, mutta TS 32 mm ei).
- Timo Inkinen

Mikko_L

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 15.07.2020, 21:57:09
Minulla on tuossa apuna vanhasta tumman sinisestä T-paidasta tehty huppu, jossa kaulatielle on viritetty kuminauha-kiristys okulaarin ympärille ja hihat ommeltu yhteen. Tuosta tulee pimeä pienois-havaintotila, missä Auringon Ha-yksityiskohdat näkyvät kertaluokkaa paremmin kuin kirkkaassa päivänvalossa. Tuon alla on kuuma ja pitää hengittää ulos hupusta, mutta muutoin tuo parantaa havaintomukavuutta sekä binovieweriin että yksittäiseen okulaariin huimasti
Hanki sinäkin Bino Bandit!  Ainakin noiden WO okulaarien ympärille se sujahti kätevästi ja valoa vuotaa ehkä pikkuisen nenän vartta pitkin, muuten on hyvin pimeää.  Tilasin Englannista ja klikkasin vaihtoehdon "Overseas Shipping". Vähän hassu verkkokauppa kun mitään kuittausta tai tilaus/seurantanumeroa ei tullut, mutta paketti tuli perille PayPaliin ilmoitettuun osoitteeseen reilu viikossa.

Kunhan taivas pimenee niin täytyy kokeilla Bandiitteja myös tähtikiikarin kanssa, jos hajavalo häikäisee (=eli melkein joka paikassa).  Luulisi hämäränäön paranevan kun okulaarien sivulta tulevan kajon saa blokattua.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Timpe

Kiitos vinkistä, saatan tilatakin tuollaiset...  :azn:
- Timo Inkinen