Kollimointi tarkentimen vaihdon jälkeen

Aloittaja Misam, 06.08.2020, 21:50:35

« edellinen - seuraava »

Misam

Vaihdoin SW 10" DOBbiini tarkentimen kaksinopeuksiseksi. Oheinen kuva cheshiren läpi vastaa sitä, miltä näyttää myös silmin. Kannattaako apupeiliä / tarkenninta säätää vai onko tuo visuaalihavainnointiin ok? Kyse on siis kollimoinnin vaiheesta 1/3 eli onko apupeili riitävän tarkasti suoraan tarkentimen alapuolella? Kuvassahan tuo valkoinen lätty eli apupeili ei ole ihan keskellä cheshiren reunalinjan suhteen. Kysyn ennenkuin vien kollimoinnin loppuun...

vehnae

Tuo valkoinen lättyhän ei ole apupeilin muoto, vaan pääpeilin heijastus apupeilistä. Apupeiliä asemoidessa kannattaa laittaa putkeen valkoinen A4 apupeilin taakse niin apupeilin reunat erottuvat paremmin.

Toisaalta apupeilin asento vaikuttaa vain kuvakentän valaistusprofiiliin minkä pieniä puutteita ei varmaan visuaalissa huomaa ollenkaan.

Misam

Siis tarkoitan tuota isoa valkoista aluetta. Se on apupeilin muoto. Valkoinen paperi ei enää kuvatessa ollut paikallaan. Tuon ison valkoisen alueen näkymä suhteessa cheshiren reunaan vastaa havaintoa paperin kanssa.

Jos tuota nyt haluaisin säätää (siis jos) niin tehdäänkö se apupeilin kannattimista vai tarkentimen säädöistä. Muotohan on pyöreä eli siinä suhteessa ok. Step 2/3 kattaa sitten apupeilin kallistuksen säädön. Teen sen laserin avulla.

vehnae

Hyvä, apupeilin näyttäessä pyöreältä säätöjä tuskin tarvitsee tehdä.

Jos apupeili näyttäisi soikealta, niin se on kiertynyt ja sitä pyöritetään kunnes se on kohtisuorassa. Tämän voi tehdä laserilla helposti, kollimointiruuvit säädetään tasamittaisiksi (ts. nollataan säädöt) ja peiliä pyöritetään siten että laser saadaan mahdollisimman lähelle pääpeilin keskimerkkiä.

Jos apupeili on sivussa putken pitkittäissuunnassa, niin apupeiliä siirrettäisiin ylös/alas kääntämällä keskiruuvia ja kollimointiruuveja vastakkaisiin suuntiin (varottava löysäämästä liikaa kerralla).

Vain jos apupeili on sivussa putken poikittaisuunnassa, tarvitaan tarkentimen säätöjä. Pyöreällä putkella tämä on kovin harvinainen tilanne. Tämän voi korjata myös laserin avulla  irrottamalla apupeili ja asettamalla silmä katsomaan spiderin keskireiän läpi kohti pääpeilin keskimerkkiä. Nyt kun välissä heiluttaa esim. viivoitinta, niin näkee onko viivoittimeen osuva laserin piste samalla linjalla, ja säätää tarkenninta kunnes näin on.


Misam