Alle minimisuurennuksen?

Aloittaja turboruuvi, 13.07.2020, 00:49:05

« edellinen - seuraava »

turboruuvi

Mitenkä herkkää se on peilikaukoputkella? Jos mulla on putki, jonka minimisuurennus on 42,8x jonka saa 28 mm okulaarilla, näkyykö 30 mm okulaarilla juuri muuta, kuin apupeili? Ajattelin, että 30 mm (40x) voisi olla jonkinlainen "etsintäokulaari", jos apupeilin kuva ei ole häiritsevä.

mistral

Etsinnässä ei pahemmin haittaa apupeilin varjo koska se on läpinäkyvä. Muutenkaan ei tarvitse olla kallis okulaari, saattaa saada parillakympillä käytetyn. Oliko tarkoitus hankkia 2" holkilla?

turboruuvi

Tulin ajattelemattomuuttani ostaneeksi halvahkon 40-millisen. Kun sitten kokeilin tihrustelemalla putkella ikkunasta ulos, näin lähinnä apupeilin. Varjon halkaisija n. 1/3 näkökentän halkaisijasta. Alkaa jo haitata aikalailla.

Ai niin, tuo oli 1,25" holkilla ja 2" -> 1.25" sovittimella.
Hiukan enemmän harmittaisi, jos olisi 2":nen. Hinta olisi ollut hiukan eri luokkaa.
Mutta joo, varmaan hiukan laajakulmaisempi 2";nen varmaan saisi olla.

Ransu

Yökäytössä tuosta apupeilin varjosta ei ole haittaa, kannattaa kokeilla sillä 40mm okulaarilla pimeässä ennen kuin ostaa uusia- Lisäksi 28 ja 30mm okulaarien suurennuksessa ei ole juurikaan eroa jos näkökenttä on okulaareissa sama.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

turboruuvi

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 13.07.2020, 16:39:54
Yökäytössä tuosta apupeilin varjosta ei ole haittaa, kannattaa kokeilla sillä 40mm okulaarilla pimeässä ennen kuin ostaa uusia- Lisäksi 28 ja 30mm okulaarien suurennuksessa ei ole juurikaan eroa jos näkökenttä on okulaareissa sama.
Kiitoksia.
Taidan sitten kokeilla ensin (jahka sateet antavat myöden) ennen kuin syöksyn taas koheltamaan.

Timpe

Tuossa on siis kyse silmäsi omasta pupilli-koosta ja sen suhteesta tuohon apupeilin varjoon keskellä näkökenttää. Päivällä silmäsi pupilli on pienehkö (kenties 1.5 mm kirkkaassa valossa). Tuolloin silmän pupillin koko vastaa kenties 1:1 tuota okulaarissa näkyvää apupeilin varjoa ja siitä on paljon pimentymä-haittaa päiväkatselussa. Yökatselussa silmäsi pupilli laajenee pimeässä 6...8 mm kokoon, jolloin tuo okulaarissa näkyvä apupeilin varjostuma onkin enää vain murto-osa siitä, mitä kokoa silmäsi pupilli pimeässä on. Yöllä näet siis tuon apupeilin varjostuman ohitse/ympäriltä ihan riittävästi taivasta, jotta aivosi eivät huomioi tuota keskellä näkökenttää sijaitsevaa tummentumaa okulaarinäkymän hahmottamisessa.
PS. Haitta keskusvarjosta ilmenee myös yöllä, jos katsot vaikkapa kirkasta Kuuta tuolla 40 mm okulaarillasi (tällöin silmän oma pupilli on pienentynyt päiväkäyttöä vastaavasti).
- Timo Inkinen

turboruuvi

Kiitos.
Ja luulen, että kuu löytyy taivaalta ilman "pilottiokulaariakin".  :smiley:
Kunhan tulisi sen verran pimeämpää, että pääsisi kokeilemaan käytännössä, mutta en nyt sitten kiirehdi vaihtamaan tuota "pilottiokulaaria" ennen kuin näen, haittaako apupeilin varjo yöllä ollenkaan. Alan uskoa, ettei haittaa.