M101

Aloittaja Timo Kantola, 31.08.2006, 18:07:56

« edellinen - seuraava »

mistral

Oikeassa spiraalihaarassa on klo 4.30 kohdalla tihentymä, sehän on kuin oma galaksinsa. Luultavasti siinäkin on miljoonia aurinkoja  :huh:

pvahimaa

Pitkästä aikaa vähän kirkkaampaa Itä-Suomessa, joten pääsin testaamaan laitteistoani. Sky-Watcher Star Adventurer ja Evostar 72ED. Kamerana Canon 450D. Sekä jalusta että kamera verkkovirrassa.

Kuvien oton hoiteli Raspberry Pi4 + Stellarmate. Itse välillä tsekkasin tabletilta tilanteen.

Lopullisessa kuvassa 95 kpl 90sek valotuksia, ISO1600.

Kuvien ottamisen ohessa oli hyvin aikaa saunoa vuoden viimeisen kerran.

Prosessoida ei juurikaan jaksanut, pikkuisen tuunasin ja croppaisin.

pvahimaa

Kävin tuossa hiukan läpi tuota kuvaani, tai oikeastaan sen parempaa versiota. Näköjään himmeimmät vielä kohinan joukosta erottuvat tähdet ovat noin mag 18. Täytyy sanoa, että tämä tähtikuvauksen harjoittelu on tuonut sangen positiivisen yllätyksen siitä, miten himmeitä kohteita saakaan näkyville!

Tertsi

Sain vain kahtena yönä kerättya valoa Tuulimyllygalaksista mukavat 8 tuntia ja 50 minuuttia. :azn:

Isompaa kuvaa ja tekniset tiedot: https://astrob.in/5l9xch/0/
Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

Murtsi

Hieno kuva Tertsillä, onnittelut.

Hauholta jäi käteen 12" newton ja fokkari (kumpikin erikseen ostettuna), pari viikkoa meni, ennen kuin sain kaiken tarpeellisen tehtyä, jotta pääsi kokeilemaan hankintaa. Koekaniiniksi valikoitui tämä hieno galaksi, jota en ole pitkään aikaan kuvannutkaan ja nekin vanhat kuvaukset on tullut tehtyä JS jalustan avustuksella ja järkkärillä, kalusto on siis täysin muuttunut noista ajoista.

Täytyy myöntää, että olen hankintaani erittäin tyytyväinen, näillä pystyy kuvaamaan galakseja kunnolla, pidentävän komakorjaimen (https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5090_ASA-2--Newton-Koma-Korrektor-Quattro---1-175-fach.html) kanssa 12" putki antaa noin 1410 mm polttoväliä, joten suurennosta on kohtalaisesti, myös Gemini G41 jaksaa kantaa putken varustuksineen vaivatta.

Tarkemmat kuvaustiedot löytyvät astrobinistä.




vehnae

Komea lopputulos!

Jussi Koponen

Onpa hieno lopputulema kaikinpuolin. Värit on oikein miellyttävät.

JiiHoo

Päivitetty kuvauskalusto alkaa itsellä viimein tuottaa tulosta. Kuvasin M101:stä luminansia 4½ tuntia 45s otoksilla toissa yönä ja stäkkäsin sen pikaisesti nähdäkseni mihin suuntaan ollaan menossa. Ja ei se huonolta näytä tässä vaiheessa:



Tuo on pikaisesti PI:n batchprocessing-skriptillä pinottu, mitään muuta sille ei ole tehty. Ero aikaisempiin yrityksiin vanhan 50D:n kanssa on kuin yöllä ja päivällä, 50D:n datasta ei saanut jälkikäsittelyssä irti mitään esittämisen arvoista.

RBG vielä mukaan, ehkä sais sen kuvattua viikonlopun aikana.

Erik Pirtala

Terävää jälkeä. Huippukuva tulossa

JiiHoo

Kiitos. Toivo elää vielä tässä vaiheessa.  :grin:

Kharan

Murtsilla hieno kuva meganewtonilla.

Oma kuva taitaa olla viides yritys tästä galaksista 4 eri putkella ja 3 eri kameralla.


JiiHoo

Kauden avauskohteesta tuli lopulta valmista, valoa kertyi 8h20min:



Tarkemmat tiedot löytyvät AstroBinistä:



Kuvan käsittelyyn meni enemmän aikaa kuin mitä kuvien ottaminen kesti, mutta oli se sen arvoistakin. Ja olihan tuossa aikamoinen ero vanhaan järkkäriin kun oli kunnolla signaalia käsiteltäväksi, sen myötä prosessointi oli jopa hauskaa.

Väreihin en tosin ole aivan tyytyväinen, en saanut niistä enempää irti vaikka miten yritin PI:n ColorSaturationin kanssa. Ehkä tuo olisi vaan tarvinnut enemmän signaalia RGB-kanaville. Toisekseen yksittäisten valotusten määrä kasvoi turhan suureksi etenkin luminanssin kanssa, täytyy seuraavan kerran vaikka tiputtaa kokeeksi gainia ja kerätä pidempiä valotuksia sitä kautta.

Vaan kaipa tuohon voi olla tyytyväinen ensimmäisenä LRGB-otoksena.

Julius

Massiivisen ja hienon oloinen galaksi isolla polttovälillä!

Omat yritykseni jääneet vielä turhan laajakulmaisiksi, eikä valotusten määrä pääse lähellekään tuota. Käsittelyyn tuppaa sitten menevän aivan poskettomasti aikaa.

Dataahan tuossa on jo kiitettävästi. Jos jotain vinkkiä haluat, niin vihreä näyttää tuossa kyllä dominoivan. PI:a en omaa, mutta kokeilin Sirilin valkotasapainon automaattista säätöä ja se tuntui korjaavan hyvin asian. PI:ssa löytyy varmaan sama toiminto. Se saturaation lisäys kannattaa jättää ihan käsittelyn loppuun.

einari

Samaa mieltä kuin Julius sekä näyttävyydestä että vihertävyydestä (vai olenko vaan vihreä kateudesta?)
___
Tapio

Jouko_Kettunen

Kokeilepa Jyri PI:n Photometric Color Calibration prosessia lineaariseen RGB kuvaan heti Background Modelization (joko ABE tai DBE) jälkeen. Tämä antaa varsinkin galaksikuville yleensä oikeat värit.