M101

Aloittaja Timo Kantola, 31.08.2006, 18:07:56

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: J Piira - 20.03.2016, 12:41:12
tässä ensimmäinen  varsinainen autoguidattu kuva tuolla omalla jalustalla, jonka kanssa olen koko talven taistellut...  Kuvassa 71 kpl 3,5 min valotuksia  . f 1300 mm  ISO 800 .

Tästä tuli hieno lopputulos ts. nostan hattua korkealle J. Piiran ATM-kaukoputken (ja jalustan!) avustuksella syntyneen projektin lopputuloksen edessä. Vau... :cool:

Lainaus käyttäjältä: vehnae - 20.03.2016, 20:48:25
Kasvavaa kuuta vasten parina yönä valotettu M101, viisi tuntia luminanssia ja 1,5h per värikanava. Kuusta huolimatta hieman jäi taustahöttöjäkin haaviin. Tämän kuvan kanssa opettelin uusia kalibrointitekniikoita, flattiongelmista kärsineenä täydensin paneeliflatteja tähtitaivaasta kuvatuilla "yö-flatti"ruuduilla Fabian Neyerin oppien mukaisesti...

Jarilla on taasen uutta tekniikkaa mukana enemmän kuin "laki sallii" ja näin edellä nähdyn ATM-vaivannäön saa korvattua erinomaisilla laitteistoilla + yhden (?) illan tietokoneistetuilla kuvaussessioilla. (Ei näitä pitäisi joutua vertaamaan peräkkäisinä kuvina, mutta minkäs teet kun lähtökohdat ovat tässä peräkkäin... :huh:)

Anyway, taisipa tulla Jarilta yksi ketjun parhaita kuvia vai miten mahtaa olla? Kaikin puolin upea kuva, sinne siis tupla-wau!!  :cool: (Ja pahoittelut vertailusta herroille... kehitys kehittyy! :grin:)
- Timo Inkinen

Ari Haavisto

Raikkaat galaksikuvat Ollilla, J Piiralla ja Jarilla! Joka kuvassa omanlaisensa tunnelma, galaksilla ikään kuin erilainen läsnäolon taso. Ollin ja J Piiran kuvissa välittyy galaksin kaukaisuus ja muinaisuus, tomuisuus. Jarilla sitten galaksi on aika käsinkosketeltava  :rolleyes:
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Kharan

Taustan kanssa oli hieman ongelmia ja yksi pölypallero piti fotaroida veke.



http://www.astrobin.com/242690

Jussi Koponen

Onpas tänne tullut hyviä kuvia!

Onko Jarilla valotusajat kuvauspaikan vai Kuun takia tuollaiset lyhyehköt?

Timpe

Veikkaisin valotusaikoihin syyksi Celestron RASA:n f/2,2 valovoimaa... (tuolla ei vain tarvita pidempiä valotuksia) :wink:
- Timo Inkinen

Jussi Koponen

Ainiin se oli Rasa eikä EdgeHD, no ilmankos. :azn:

vehnae

Kiitos kehuista, olen myös itse erittäin tyytyväinen kuvaan! Ja joo, valovoima on ylivoimaa :cool:. Viiden minuutin valotus tällä systeemillä (f/2,2 ja QSI690) vastaa QE huomioiden pikseliä kohden suurinpiirtein vartin valotusta f/8 putkella ja 9um pikselikoon kameralla tai kymmenen minuutin valotusta yhdistelmällä f/4 ja 5,4um.

Toki lyhyestä polttovälistä ja pienestä kennosta on sitten muitakin seurauksia kuten heikompi resoluutio ja matalat kaivot, mutta himmeiden höttöjen kanssa tämä on jees :).

Ja loppukaneettina täältäkin tosiaan isoa arvostusta J Piiran ATM-touhuille! Kovin montaa kuvaamiskelpoisen DIY-seurantajalustan rakentajaa ei taida suomesta löytyä.

J Piira

Kiitoksia kaikille kannustavista kommenteista!  Tuon M101:n kuvauksessa jalusta ja putki toimivat tosi hienosti. Ehdin  ja uskalsin jopa otaa  parin tunnin unet kuvauksen aikana.  Mutta kyllä jalustan toimintavarmuudessa on vielä kehittämistä.  Kyllä tuo
vehnaen kuva on todella hieno ja nuo LRGB-kuvat ylipäätään paljon siistimmän näköisiä. On todella mukava, kun tältä palstalta löytyy paljon sekä kuvauskalustosta, kuvaamisesta että kuvan käsittelystä  todella paljon tietäviä joilta saa arvokasta tietoa.
- Jukka -

J Piira

Kuvaili viimeyönä tuohon M101:een lisää valoa ja samalla kokeilin seurantaa erilaisilla PHD2-arvoilla, kun täällä illalla yllättäen kirkastui. Quidaus toimi välillä pitkiäaikoja ihan hyvin, mutta deklinaatiopuolen arvoja piti välillä omituisesti muutella ja välillä meinasi käppyrä karata käsistä. Napasuuntaus ei ilmeisesti ole täysin kohdillaan, mutta jotain muutakin outoa tuossa oli. Tuossa quidauskuvan oikeassa alakulmassa on dec-lukema 89.9  voiko tuo sekoittaa jos näyttää menevän yli 90-asteen?
M101:ssä on nyt 7,5 tuntia valotusta. dss:llä pinottua kuvaa olen yrittänyt väännellä Pixinsightilla (Light Vortex Astronomy tutorialin mukaan), mutta vähän kaikki on kyllä hakusessa.  Pitää myöhemmin kysellä kunhan keksii mistä aloittaa. Onko pinoamisohjelmalla (dss,pixinsight) paljon merkitystä lopullisessa kuvassa
- Jukka -

einari

Ei tuossa käppyrässä nähdäkseni ole suurempaa murhetta.
Oletko kokeillut PHD:n napasuuntaustyökalua ?
Ja sillä guidekameran kulmalla ei (enää) ole merkitystä.
Väittävät että PI:n matematiikka pinoamisessa on parempaa joten miksei senkin tekisi sillä ?
___
Tapio

Jussi Koponen

Käppyrä on aikalailla hyvännäköinen ja kuvasi näyttää oikein hyvältä. Omat deklinaation ongelmat on korjaantunut napatähtäyksen parantamisella.

Kuvailen lähialueelta toista Galaksia ja 12" RC:n käppyrä on liitteenä.

J Piira

Meneekö napasuuntaus näin:
Drift Alingn.
Scope Pointing kohdassa olevista lukemista ei tarvitse välittää? kunhan putki osoittaa etelään (tai itään)
painetaan Drift.  ilmoittaako jotenkin kun on tarpeeksi pitkään mittaillut?
painetaan Adjust. Tämän jälkeen pitäisi näkyä ympyrä jonka kehälle tähti yritetään säätää muuttamalla jalustan ko. suuntaa. Jos suuntaus on niin paljon pielessä ettei ympyrä mahdu kuvaan, niin ilmoittaako ohjelma jotenkin sen vai pitääkö laittaa lyhytpolttovälisempi quidausputki?
Kokeilin tuota kerran mutta kun en oikein varma ollut mitä olisi pitänyt tehdä ei se tuota ympyrän kaarta näyttänyt.
- Jukka -

einari

Suunnilleen noin.
Ei ilmoita kun on tarpeeksi mittaillut, pitää vaan antaa sen mittailla minuutin pari ainakin.
Jos ei rengasta näy niin kannattaa laittaa Trendline-ruksi ja katsoa miten punainen Dec-trendi sojottaa, painaa Adjust ja sen jälkee säätää atsimuuttia (jos etelään) tai altitudia (jos itään/länteen) - pitäisi sitten trendi olla enemmänx-akselin suuntainen.
Kalibrointi pitää olla tehty ja PHD:n pitäisi tietää guideputkesi polttoväli ja guidekamerasi kennon pikselikoko (syötetään siellä Aivot-kuvakkeesta).
https://sites.google.com/site/openphdguiding/phd2-drift-alignment
___
Tapio

Oskari

Eilen illalla näytti tulevan selkeää, eikä tuulikaan ollut yhtä voimakas kuin edellisenä iltana. Kuvaaja oli kuitenkin flunssasta heikkona, joten aluksi ajattelin vain mennä ajoissa nukkumaan. Jostain sain sitten pienen piristysruiskeen, ja päätin, että tänään muuten yritetään vielä kuvata syvää taivasta! Ajattelin, että jos en nyt mene, niin toista tilaisuutta ei kuitenkaan tälle kautta enää tule. :smiley: Ei siinä, kamat ulos, jalustan napasuuntaus ja Nikoni Tamronin zoom-objektiivilla raksuttamaan. Vähän vaikutti olevan utuista, joten valosaasteongelmien minimoimiseksi sihtasin kameran suoraan ylös. Kohteeksi valikoitui M101:n ympäristö. Ja sitten sisälle lämpimään teetä litkimään! :grin:

Otin 60 sekunnin valotuksia 15 ruudun erissä ja välillä tarkastin miten jalusta seuraa ja että linssi pysyy auki. Näiden kanssa ei ollut mitään suurempaa ongelmaa, mutta huomasin, että lähes puolet valotuksista epäonnistui! Kamera kyllä tuhrasi jokaista ruutua kohden kokonaisen minuutin, mutta osa ruuduista siirtyi läppärille vain sekunnin murto-osan valottuneena! Siinä sitten yritin vaihdella USB-jatkojohtoja ja miettiä mikä nyt oikein mättää. Yli tunnin valottelin noin, mutta sitten tuli mieleen, että olisiko kameran omat kohinanpoistoasetukset voineet jäädä päälle, ja kamera ottaisi varsinaisen valotuksen perään darkkiruudun, ja systeemi sekoilisi sen takia. No sehän se tietysti oli... :rolleyes: Nämä pois ja kaikki pelaa taas. Vajaan tunnin ehdin tuon jälkeen enää kuvailla, kun alkoivat pilvet tulla väliin. Hauskinta tietenkin on, että kameran kohinanpoisto oli ennättänyt tehdä tehtävänsä valtaosaan alkupään ruuduista, tehden niistä samalla käyttökelvottomia! Eli tuon pienen mokan takia tuhoutui sellainen 60-70 minuuttia kuvaa. Yes! :sad:

No, 48 minuuttia kuitenkin onnistui ja tässä kuvassa 90% pinottuna. Hirveää suttua edellisiin verrattuna. Ei ole hyvä kohde näin lyhyille polttoväleille tämä.

Nikon D750, Tamron 80-210 mm(210 mm), f/4.0, ISO3200.

Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

ellu

Oskarilla taas hieno kuva!  :smiley: Harmi kun niin monta kuvaa meni roskiin, onneksi jotain kuitenkin sai vielä napsittua. Seuraavalla kerralla vaan lisää niin ei lopu tekemine ainakaan  :cheesy: Galaksit tosiaan kaipaa suurempia suurennoksia jos mielii yksityiskohtia, mutta tämä näyttää kyllä näin kaukaakin katsottuna hyvältä, kun on noin selväpiirteinen yksilö. Ja mukava katsella laajempaa alaa näin ylipäätään.
Olisikohan tällä alueella näkyvissä tätä galactic cirrusta (en tiedä mikä on suomeksi... galaktista pölyä...?) vai onko tuota vähän joka puolella? Varmaan kylläkin tarvitsee valovoimaa ja/tai suht pitkiä valotuksia...? En tiedä kuinka tulisi esille minuutin valotuksilla jos vaan pinoaisi monen monta kuvaa  :angel:
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D