C/2019 Y4 (Atlas)

Aloittaja Timpe, 19.03.2020, 21:18:37

« edellinen - seuraava »

Jouko_Kettunen

Hieno komeetta, aika vauhdikas. Yritin saada siitä jonkinlaista värikuvaa, mutta ei se näytä olevan helppoa. Kuvailin kohdetta eilen illalla 1min valotuksilla LRGB-suodattimilla yhteensä 64 min. On aika vaikea saada kunnollista kuvaa tästä vipeltäjästä niin, että tähtitaivaskin kuvautuisi kunnolla. Väreistä en ole ollenkaan varma, mutta vihreällä suodattimella komeetta näkyi selvästi parhaiten ja punaisella huonoiten.

RL

#16
Piti valvoa myöhään, jotta pääsi kuuttomalta taivaalta nappaamaan kuvan tästä. Milloinka se astronominen pimeys loppuikaan, että kehtaako tätä vielä seuravalla uudella kuulla kuvata. 8x3min. Sw80ed putkella.


wm-x

Lainaus käyttäjältä: Jouko_Kettunen - 30.03.2020, 13:42:34
Hieno komeetta, aika vauhdikas. Yritin saada siitä jonkinlaista värikuvaa, mutta ei se näytä olevan helppoa. Kuvailin kohdetta eilen illalla 1min valotuksilla LRGB-suodattimilla yhteensä 64 min. On aika vaikea saada kunnollista kuvaa tästä vipeltäjästä niin, että tähtitaivaskin kuvautuisi kunnolla. Väreistä en ole ollenkaan varma, mutta vihreällä suodattimella komeetta näkyi selvästi parhaiten ja punaisella huonoiten.

Komea tuo punainen häntä. Katsoin toisen kuvaajan yksittäisiä kanavia ja ajattelin että olisi varmasti mahdollista kaivaa punainen häntä tälle komeetalle kun se pyrstö taisi olla kuitenkin pun-kanavassa selkein. Vihreässä eniten komaa.

Astrononkija

Hei, vaikka tämä ei varsinaisesti kuulu tänne mutta. Miten saan stellariumin tietokantaan C/2019 Y4;jän ja tietysti kaikki muut. Kun ennen pystyi lataamaan palvelimilta nuo.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hitsi, pienen tarkkailun jälkeen 'löysin' hakemani. On vaan ollut useampi vuosi väliä, vaikka muuten olen karttaa käyttänyt :azn:

Ransu

Roopelta todella hieno kuva! Pyrstöä näkyy kivasta hieno tuo koma. Kyllä tätä voi vielä toukokuun alkupuolelle asti kuvata, huhtikuun puolivälin jälkeen alkaa olla parhaat saumat kuntäysikuu on ohitettu. Komeetanhan pitäisi kirkastua koko ajan, toukokuun puolivälissä tuon pitäisi vielä olla hyvin havaittavissa, sitten alkaa lähestyä aurinkoa nopeasti.
Mielenkiintoinen kohde, toivottavasti kirkastuu oikein kunnolla. Seiichi Yoshida mainitsee sivuillaan lupaavasti "It moves along the same orbit as C/1844 Y1 (Great Comet)"
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Tässä 30.3.2020 näkymä komeettaan (57x90s ja ASI183MM Pro ASI:n unity gain 111:llä + TMB 152/1200:llä). Osa näistä osakuvista tuli kuvattua loppuvaiheessa jo pihakoivujen latvojen läpi, kun tuo komeetan ratageometria ja tähtitaivaan liike vie Atlaksen juuri tuonne pihakoivujen taakse. Laitoin tästä tilanteesta Taivaanvahtiin havaintosuojani juurelta kuvatun tähtinäkymän, jossa nuo pihakoivut näkyvät. Ja kuvassa näkyy luultavasti myös tuo Atlas mutta en saanut paikallistettua tuota, vaikka kuvasin tuota samaa suuntaa väljällä (35mm kinovastaavalla) laajakulmaoptiikalla.



Jos joku ihmettelee hiukan rosoisia tähtiä, niin sen saa aikaan kuvaamalla osan ruuduista pihakoivun oksiston läpi :tongue:

Edit: Lisäsin vielä kuvan jossa on komeettapino yksistään... (tuon saisi varmaan fiksumminkin tähtikenttään mukaan, mutta jääköön).
- Timo Inkinen

VeikkoM

Kirjoitin Zeniitin uutisiin juuri juttuja komeetasta C/2019Y4 (ATLAS):
https://www.ursa.fi/blogi/zeniitti/2020/03/31/c-2019-y4-atlas-ja-muita-komeettoja/

Jutussa erittelen hiukan kirkkausennusteita, joissa on vielä paljon ilmaa.  Kirkkauden kehitystä on pakko seurata pieni tovi lisää.  Kaikki ennusteet pohjautuvat tehtyihin havaintoihin.  Pienikin hajonta ja mahdolliset systemaattiset virheet magnitudiarvioissa muuttavat ennustetta.

COBS-havaintokannan tuloksissa näyttäisi olevan pieni taittuminen kirkkauskehityksessä noin 10.3. jälkeen.

Jutussa myös vähän kahdesta muusta tällä hetkellä 8-9 magnitudissa olevasta kohteesta:
C/2017 T2 (PANSTARRS) sekä C/2019 Y1 (ATLAS).

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

T. Öhman

Lainaus käyttäjältä: VeikkoM - 31.03.2020, 23:34:21
Kirjoitin Zeniitin uutisiin juuri juttuja komeetasta C/2019Y4 (ATLAS):
https://www.ursa.fi/blogi/zeniitti/2020/03/31/c-2019-y4-atlas-ja-muita-komeettoja/

Kiitos, mainio ja tervetullut juttu!

Näin dinosaurusnäkökulmasta harmiteltavan vähän täällä tai Taivaanvahdissa pelkkien kuvien sijasta kommentteja siitä, miten se näkyy (sama "ongelma" tietysti joka alalla nykyään). Jotenkin olin saanut päähäni, että se olisi ollut vähän helpompikin, mutta aika pitkään sen parissa sai viime yönä teutaroida, että se lopulta 20x80:lla valosaasteisesta paikasta näkyi.

Teemu

einari

Veikolla erittäinen asiallinen juttu.

CN:n foorumilla seuraillut myös visuaalihavaintokertomuksia ja samansuuntaisia tarinoita kuin Teemulla eli vaikeuksia havaita.
Ilmeisesti laaja ja diffuusi koma heikentää näkyvyyttä.
___
Tapio

Pappis

Hullu kun olen, niin pakkohan se oli yrittää! Nimittäin, saalistaa tämä vipeltäjä ilman seurantaa "tavallisella" kameralaitteistolla. Siis, Canon EOS 77D, Canon EF 70-200 F/4 L ja perinteinen kolmijalka.

Kriittiset asetukset:
- ISO 1600, f = 70 mm, F/4, MF, 270*5 s
- ei flättejä, tms.
- RAW=>TIFF Canon DPP, pinoaminen DSS, jälkikäsittely GIMP ja Astra Image

Käytin aika laajaa näkymää pidemmän valotusajan saavuttamiseksi ilman tähtien viiruuntumista.

Artefakteja on kuvassa vaikka muille jakaa, mutta näkyyhän se siellä, vaikka onkin vain ydin ja pieni osa kirkkainta komaa. Jos koman koko on "oikeilla vehkeillä" se 10'-15' (noin puolet Kuusta), niin tässä kuvakentässä koman halkaisija pitäisi olla n. 10 % kuvakentän leveydestä.

Tärkein tavoite tuli saavutettua, eli sain mokoman kiinni. Jätetään ne laatukuvat sitten niille, joilla on "oikeat vehkeet" tähän puuhaan.  :cool: Komeetta tuli bongattua kuvaussession aikana myös silmin 15*70 kiikareilla.

Timpe

#25
Joo, mukavaa nähdä tuo komeetta laajakulmaisemmassakin kuvakulmassa  :wink:

Tässä alla taas tuttu näkymä TMB 152/1200 ja ASI183MM Pro kalustolla, joista otin irti 52x75s (yht. 65min) valotukset Aprilli-päivän iltana, kun Hyvinkäälle tarjottiin lyhyen ohikiitävän hetken ajan selkeää keliä. Kuvattu 21:34-22:45 välisenä aikana ja nuo aikavälin hukka-minuutit käytin putken uudelleen tarkentamiseen. Kuvaus loppui tällä kertaa pilvirintaman tuloon melkein samaan aikaan kun komeetta painui kotikoivujen latvuston taakse, mutta hyvä edes noinkin.



Taivaanvahdissa näkyy myös invertoitu kuva ja valittelin tuonne PI-käsittelyvaikeuksia vaihteeksi komeetan poistamisessa tähtikentän pinosta: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/89557
(Noh, tuossa on nyt osittain käsityönä hierottu versio komeetasta tähtineen ilman PI:n CometAlignment työkalua.)

Ai niin, kumpikin Veikon mainitsemista C/2017 T2 (PANSTARRS) sekä C/2019 Y1 (ATLAS) komeetoista jää myös havaintopaikastani katsoen nyt puiden taakse aivan samaan tapaan kuin tämä C/2019 Y4 (Atlas) lähipäivien jälkeen.  :undecided:
- Timo Inkinen

Timpe

Kasan jatkoksi 4.4.2020 illalta otettu kuva, mutta nyt enää 47x75s valotuksia pinossa + 83% Kuutamo valaisemassa taustataivasta. Ei siis juurikaan eroa edelliseen kuvaani, joten taidan jättää Atlaksen kuvaamisen kaukoputkella tältä erää tähän, kun olosuhteet havaintopaikastani heikkenevät koko ajan.



Taivaanvahdissa: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/89675

Ai niin, huomasin että 75s valotus alkaa nyt viiruttamaan komeetan ydintä sen oman mitan verran, joten sikälikin homma vaikeutuu vaikka komeetta kirkastuukin koko ajan.
- Timo Inkinen

Pappis

#27
Facen Comet Watch ryhmässä aktiivit ovat uskoneet jo pari päivää, että ATLAS on jo hajonnut tai pirstaloitunut. Kirkkaus on laskemaan päin ja kirkkain kohta ytimestä on "valahtamassa" kohti pyrstöä.

Edit: ATel kertoo myös samaa: http://www.astronomerstelegram.org/?read=13620

VeikkoM

COBS:n kirkkaushavainnot näyttävät myös, että kirkastumiskehitys oli pysähtynyt, ellei peräti komeetta vähän himmentynyt.   Tosin viimeisen muutaman päivän ajalta käytettävissä on vain kymmenkunta havaintoa.   Joidenkin yksittäisten harrastajien tuloksissa on pientä laskua.   Tosin Kuukin voisi vaikuttaa mittaustuloksiin.

Nuo ATel:n ammattilaislähteet toki antavat mielestäni luotettavaa tietoa, että ytimessä on tapahtunut jotain.   Koma keskustiivistymän ("pseudo-nucleus) ulkoasussa on tapahtunut muutoksia.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

einari

___
Tapio