Jalustan suuntaus pohjantähteen ja seurantamoottorin käyttö

Aloittaja Rööri, 08.12.2007, 16:33:26

« edellinen - seuraava »

kurja

Lainaus käyttäjältä: Kääkkä - 22.02.2012, 21:17:00
Mitenkäs, kun jalusta on suunnattu pohjantähteen, niin mitä akseleita saa kääntää löytääkseen kohteen? Seurantamoottori on paikoillaan myös.  :huh:
Niitä kahta ylimmäistä sopii käännellä. Ylhäältä alas laskien kolmas akselihan on se minkä asetit leveyspiirisi mukaiseen astelukuun (jotain 60 astetta) kun suuntasit pohjantähteen/taivaannapaan, älä siihen enää puutu ;)

Yhden jalustan pystytyskerran suomalla kokemuksen äänellä lausuttuna. Suuntasin silmämunalla pohjantähteen ilman napatähtäintä tai muitakaan apuvälineitä ja menetelmiä, 90mm linssi aps järkkärillä piti vielä tähdet paikoillaan puolen minuutin valotuksessa (pidempiä polttovälejä tai valotuksia en kokeillut kun ei ollut pidempää linssiä eikä ajastinta), oliko hurjan hyvä tuuri vai eikö tähtäys ole niin nökönuukaa vielä 90mm / 30sec yhdistelmällä, sitä en tiedä.

Lauri Kangas

Ne kaksi ylintä on siis nimeltään deklinaatioakseli ja rektaskensio- eli tuntiakseli. Kantsii katsella sellaisia kaaviokuvia taivaanpallosta, jonka sisälle on piirretty ekvatoriaalinen jalusta.

Kunhan hahmottaa vinossa olevan karttapallon ja sen ympärille piirretyn samalla tavalla vinossa olevan taivaanpallon, niin EQ-jalustakin alkaa vaikuttaa nokkelalta peliltä, eikä vain kasalta akseleita joista joitain saa käännellä ja joitain ei.

Noita kuviahan taitaa löytyä esim. Mannerin kaukoputkioppaasta.

JKyytinen

Lainaus käyttäjältä: kurja - 03.02.2014, 14:33:26
Suuntasin silmämunalla pohjantähteen ilman napatähtäintä tai muitakaan apuvälineitä ja menetelmiä, 90mm linssi aps järkkärillä piti vielä tähdet paikoillaan puolen minuutin valotuksessa (pidempiä polttovälejä tai valotuksia en kokeillut kun ei ollut pidempää linssiä eikä ajastinta), oliko hurjan hyvä tuuri vai eikö tähtäys ole niin nökönuukaa vielä 90mm / 30sec yhdistelmällä, sitä en tiedä.
15sek ainakin on helppo pistää tuurilla 85mm putkella, 30sek vaatii jo vähän tarkkuutta.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2

Kettu-Pekka

Eilen yritin käyttää tietotekniikkaa apuna pohjoissuuntaukseen. Ensin yritin astrotortillaa mutta softa jumitteli eikä toiminut jostain syystä.

Sitten hoksasin touhuta guidausohjelman kanssa. Karkea suuntaus oli tehty kotchabin kellon avulla. Mutta aika tarkaksi sain suuntauksen kun otin etelätaivaalta tähden guidattavaksi ja seurasin ra-akselin korjauskäyrää. Ensin käyrä tippui 45 asteen kulmassa alaspäin. Käänsin jalustaa hieman pystyakselin ympäri ja käyrä jyrkkeni. Käänsin toiseen suuntaa reilummin ja käyrä oikeni. Muutaman iteroinnin jälkeen käyrä oli vaakasuora. Eli n. 5 minuutissa sain napasuuntauksen kohdilleen. Ainakin itselleni tuo oli helppo tapa.

En vielä testennut hommaa itätaivaan suuntaan pystysuuntaista kohdistusta varten mutta mikä ettei se niinkin toimisi?

einari

Tuota sanotaan drift align-mentelmäksi.
https://www.ursa.fi/wiki/Kuvausopas/DriftAlign
Siinä kyllä tähden pitäisi liikkua pohjois-etelä suunnassa.
___
Tapio

Kettu-Pekka

Juu eli en seurannut tähteä vaan guiderin ohjauskäyrää. Käsittääkseni perinteinen drift align vaatii pitempää seurantaa miten tähti alkaa valumaan. Mutta ohjauskäyrästä näkee jo puolessa minuutissa miten ohjauskäyrä käyttäytyy ja korjaus on nopeaa.

Timpe

Kirjoittelin vastaavasta säädöstä aikoinaan tähän ketjuun: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=10644.0
Guideohjelman seurantakäyrän seuraaminen (ilman seurantakomentoja) on siis käyttökelpoinen tapa viimeistellä napasuuntausta "livenä", jollei ole aikaa pitkäaikaiseen ccd-driftaamiseen. (Tähdet voi valita tuon ccd-driftaus-periaatteen mukaan idästä/etelästä riippuen säädettävästä akselista.)
- Timo Inkinen

JiiHoo

Kaivelin eilen netistä materiaalia drift-alignin tekemisestä guidaussoftan avulla, kun sitä oli kovasti kehuttu eri foorumeilla. PHD2 näyttää tuoneen mukanaan wizardin homman tekemiseen:

http://njstargazer.org/phd2_drift_align.asp

Oli itseltä mennyt ohi silmien koko PHD:n kakkosversio.

RL

#53

Lithos

Jos sinulla on pienet 20 tai 30 millisellä linssillä olevat taskukiikarit, kannattaa kokeilla näkyykö pohjantähti niillä. Jos näkyy niin näkyy se napaetsin putkessakin.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

RL

#55

Timpe

Lainaus käyttäjältä: RoLeh - 16.08.2014, 02:37:58
Onko kukaan onnistunut tuolla synscanin napatähtäys avustimella kunnolliseen napatähtäykseen?

Oleko ensin säätänyt tuon napatähtäimen kohdalleen? Tämä tapahtuu muistaakseni suuntaamalla jalustaa kallistamalla napatähtäimen näkymä (keskusristikko) vaikka keskelle jotain kaukaista katulamppua tms. pientä tunnistettavaa (päivä)kohdetta. Tuon jälkeen pyöritetään jalustaa tuntiakselinsa ympäri ja katsotaan että sama kaukainen kohde pysyy etsimen keskusristikon alla (ts. tuo etsimen keskipiste ei saa piirtää minkäänlaista ympyrää sen kaukaisen kohteen ympärillä). Jos napatähtäimen suuntaus eroaa jalustan tuntiakselin suuntauksesta, on turha odottaa napasuuntaukselta kovinkaan tarkkaa lopputulosta. (Tuolle tähtäinputkelle on yleensä omat säätöruuvinsa, joilla sen kallistusta voi säätää kohdalleen tai ainakin EQ6 Prossa oli näin.)
- Timo Inkinen

RL

#57


RL

#59