Koottava observatorio/havaintosuoja kehittelyyn?

Aloittaja VeikkoM, 28.02.2020, 23:46:03

« edellinen - seuraava »

mistral

#15
Hieno ratkaisu, vaatii insinööritaitoja saada katto herkästi pyörimään. Tiedän konepajan joka tekee metallikaaria ihan erikoisesti, Metallikaari oy Kerava mutta ehkä muuallakin tehdään sellaista. Tai sitten taivuttaa itse jos on lesti jonka ympäri taivuttaa. Taivuttaa traktorin renkaan ympäri :laugh:

Eli jos kiinnittää traktorinrenkaaseen ja ajaa 6m teräksen kaarelle, mutta eihän sitä tiedä tuleeko oikea kaarevuus.
Kun 5-7v sitten teetin kopin rhs-putket Metallikaarella (3kpl), maksoi se jotain 40-60e, en muista tarkkaan. Putkimateriaali oli omaa.


Kaizu

Joku vuosikymmen sitten värkkäsin linkin mukaisen havaintosuojan.
http://www.kaiforssen.fi/Cityobservatorio.htm
Pienin modauksin on edelleen toiminnassa.
Observatorion kuvaa klikkaamalla: pääsee rakennustyömaasivulle. Tein seinäelementit
liiterissä ja katon liiterin edessä pihalla. Kannoin osat pystytyspaikalle ja kokosin ne siellä yhteen.
Siinä mielessä tämä on koottava observatorio. Leveällä peräkärryllä romppeet kulkevat
pidemmällekkin jos ei halua tuollaista omaan pihaan pystyttää.

Modaukset
Lämmitetty koppi kylkeen tietokoneelle ja jäätyneelle havaitsijalle.
220V sähkö
Netti, ensin wlan ja kun hermot meni niin sitten lanka.
Luukkumekanismin säätöä.
Pylvästuijien istutus ikävimpien katulamppujen eteen.
Muutama lähipuu lyhennetty malliin "Ihantala".

Tulevat modaukset
Automaattinen luukkujen avaus.
Katon käännön automatisointi
Pylvästuijien istutus jatkuu

Kaizu
Kai Forssen

Kaizu

#18
Itse itselleni vastaten: Käyttökokemuksia  Cityobervatoriosta.
Sisähalkaisija, karvan päälle 2 m, on minimi jos havaitsija joutuu liikkumaan käynnissä
olevan jaustan ympärillä. Nyttenkin olen nukkumaan mennessä pari kertaa törmännyt
vastapainoakselliin jolloin koko kuvaussessio alkaa uudelleen alusta, ja kaiken lisäksi se sattuu.
90 cm leveä luukku riittää nipin napin 25 cm putkelle niin että etsin, autoguideri ja kuvausputki
näkevät yhtaikaa ulos. Haarukkajalusta mahdollistaisi isomman putken.
Luukun zeniitin ylitys saisi olla 20 cm suurempi, nyt joutuu zeniittiin kuvatessa katon asennon katsomaan
hyvin tarkkaan ja puolen tunnin välein käytävä kääntämässä kattoa.
Maalasin sisustan kokonaan mustaksi koska kameroiden ja virtalähteiden ledit, sekä ympäristön hajavalo
aiheuttivat ongelmia pitkissä valotuksissa. Ympäristön valojen vuoksi en ole tehnyt koppiin ensimmäistäkään
ikkunaa. Tarvitsemani valo tulee pyydettäessä johtoa pitkin.
Näinkin pieneen, lähes pyöreään koppiin pystyy pimeässä eksymään. Pitää löytää ulos käsikopelolla koskematta mihinkään.

Kaizu
Kai Forssen

Magellan

Hei! Palaan aihepiiriin uudessa tilanteessa.  Olen ratkaisemassa koottavan observatorion uudella tavalla: alaosa muodostuisi 2 m läpimittaisesta lasikuitulieriöstä (1,3 m korkea, 1 cm paksu), jonka päälle asennettaisiin valmis kupu (kisko 213 cm halkaisija, kupu 240 cm halkaisija ja korkeus 130 cm).  Nyt jäisi aloaosan ja kuvun väliin n. 20 cm rako joka suuntaan.  Mitä rako vaikuttaisi sisätilan ilmanvaihtoon?
Olisiko se eduksi tuuletuksen kannalta ja mahdollisen kosteuden poistumiseksi.  Havaintorako on 70 cm:n levyinen ja ilmeisesti sisään tulisi tätä kautta ilmavirta tuulen suunnasta riippuen.  Lattia rakentuisi kolmiotuesta (4x4 ") ,joka lepäisi piippuelementeistä tehdyillä routaeristetyillä pylväillä ja sen päällä olisi vesivanerilattia (paksuus 1 cm).  Keskellä olisi lattiasta irrallaan oleva teräspylväs (30 kg) omalla perustuksellaan.  :angel:

mistral

Ilmanvaihto on sinänsä hyvä asia, toinen juttu on sitten lumimyrskyn pöllyttämä lumi ja kolmas jos tuuli jotenkin heiluttaa putkea. Veikkaan ettei tuuli pahemmin heiluta mutta jos jättää suunnitelmaan varauksen flenssille joka sulkee avoimen kohdan, niin sen voi jäljestäpäin rakentaa jos on tarpeen. Miten siellä mahtuu olemaan korkeuden puolesta? Sentin paksuinen lasikuitu on tosi vahva.

Magellan

Hei! Kerroit hyviä näkökulmia.  Varmaan jonkinlainen taipuisa helma voisi olla paikallaan reunalla.  Tuulen en uskoisi haittaavaan pylvään tukevuutta.  Korkeutta observatoriossa riittää: keskellä kupua 260 cm!  Laitan myöhemmin piirroksen uusimmasta rakennussuunnitelmasta.

Kaizu

20cm:n raosta pääsevät varikset ja sitä pienemmät linnut sateelta suojaan. Talitintit yrittävät päästä jopa valvontakameraan lämmittelemään.

Kaizu
Kai Forssen

Misam

Aijjai! Kuvaako valvontakamera myös naapurin tontin puolelta...?

Magellan

Hei! Olipa hyvä muistutus linnuista!  Olisi voinut tulla varsinainen "lintuhäkki" pihalle - puhumattakaan jätöksistä.  On hyvä, että tähtikollegat ottavat asiat monelta kantilta!

Jouko_Kettunen

Alta tuulettuva lattia kannattaa olla suhteellisen tiivis, esim. lattialaudoista, joissa on pontti. Maasta nousee yllättävän paljon kosteutta, jota ei kannata ottaa observatorioon sisälle. Muutenkin on hyvä, ettei lattiassa ole liiaksi rakosia, jonne voisi jotain kallisarvoisia säätö- tai kiinnitysruuveja kadota. Jos katon räystäät ulottuvat reilusti seinien ulkopuolelle, niin linnut eivät tule niiden alta sisälle - ei ainakaan ole minulla tullut kertaakaan kymmenen vuoden aikana vaikka piha on täynnä talitiaisia ja sinitiaisia. Ampiaiset ovat muutaman kerran yrittäneet tehdä pesänsä, mutta niille riittää hyvin pieni rakonen.

Magellan

Hei! Tässä lupaamani piirros suunnittelemastani "Oxhead" -observatoriosta (Härkäpään kylässä, Sarvisalossa).  Sen alaosa on luvassa eräältä maalaistalolta (osa isosta voimalaitoksen piipusta) ja yläosa käytöstä poistetusta observatoriosta.  Kiskon kiinnityksessä on vielä haastetta,  jotta siitä tulisi riittävän tukeva kannattelemaan kupua.  Projektin toteutuminen jää ensi kevääseen, koska pääkomponenttien hakuun tarvitsee kuorma-autoa, jossa on taakkanosturi.  Jään odottelemaan mahdollisia kommentteja.

mistral

Jos lasikuitulieriö on suht pyöreä, voisi rullat mennä sen päällä, ei tarvitsisi erillistä kiskoa. Toisaalta siitä ei saa myrskypidikettä jos tulee 12 bofooria. No voihan kuvun sitoa knaapeilla sisäpuolelta kun lopettaa käytön.

Magellan

Hei! Ihan hyvä kommentti pyörittämisestä suoraan alaosan päällä!  Olisiko silloin syytä laittaa jotain pehmustetta lasikuitureunalle, koska metalliset pyörät voisivat aiheuttaa melkoista ääntä? Kun saan rakennelman kokoon, on vielä mielessä sen mahdollinen automatisoiminen.
Olisi mukava saada moottorikäyttöinen pyöritys.  Tutkin asiaa netissä ja totesin, että USA:ssa on oma "teollisuutensa" observatorioiden ohjaamiseen.  Itse en lähtisi kovin monimutkaiseen systeemiin.  Mikäli lukijoilla on kokemusta yksinkertaisista kääntösysteemeistä olisin kiitollinen tiedoista. :angel:

mistral

Yksi tapa voisi olla kääntää kupolia kannatinrullien avulla. Veto tulisi rullan akseliin, en vaan tiedä millainen alennusvaihteisto siihen tulisi. Myös sähköjohdot pitäisi saada toimimaan liikkuvassa kupolissa, aika vaikeaa. Helpompaa olisi asentaa sähkömoottorit runkoon. Toki kupoliin voisi asentaa akun, niin moottorit voisi olla kupolissa, akkuvirtaa vaan ei voi ohjata ulkoisesta katkaisijasta esim talosta käsin.

Toinen ratkaisu olisi asentaa rungon ulkoseinään vaijeriveto. Siinä vaijeri kulkisi ohuessa u-kourussa johonkin Warn-tyyppiseen vinssiin niin että samassa rummussa olisi 2 vaijeria joilla saadaan veto molempiin suuntiin. Ongelma olisi vaijerin kelautuminen rummulle, ettei se siirry niin paljon sivuun että hyppää pois u-kourusta.