The Helping Hand (LDN 1355/1357, LBN 643 ja VdB 9 sumut)

Aloittaja Timpe, 26.01.2020, 19:27:37

« edellinen - seuraava »

Timpe

Tämä kohde löytyy Kassiopeian ja Kirahvin rajamailta, mutta kuuluu kumminkin Kassiopeiaan. Taitaa olla ensimmäinen kuva tästä kohteesta Suomessa kuvatuksi, vaikka Google löytääkin useita muita kuvia samasta aiheesta. Sain aiheen tämän kohteen kuvaamiseen tästä mainiosta CN-foorumin kuvasta (tuolla Telescope: 16″ f3.75 Dream Scope Camera: FLI ML16803 Mount: ASA DDM85 Exposure: 13 hours (72x300s L + 3x28x300s RGB kalustus käytössä, joten turpiin tuli Suomen surkeista kuvauskeleistä vastaavaa yrittäen :undecided:)

Kahdeksan kuvausiltaa syyskuun ja joulukuun väliltä, joista suurin osa oli kehnossa läpinäkyvyydessä & näennäisen selkeässä kelissä kuvattua höttöä, mikä ei tuonut kovinkaan hyvää signaalia tähän loppupinoon, jossa on nyt 23x8 min RGB värikanavat ja 23x5 min luminanssit (kuvasin 51 x 5 min raakakuvat, mutta hukkasin noista kelvottomina 55% roskiin kehnon läpinäkyvyyden takia). Yhteisvalotus 10" F/2.8 yhdistelmällä siis 11h 7min. Tämä on sitten ainoa loppukuva tuosta F2.8 kuvauskokeilustani, mutta syynä ei ole suinkaan tuo Murtsilta ja Naavikselta saamani kuvauskalusto, vaan nämä ilmastonmuutoksen Suomessakin pilaamat deep sky -kuvauskelit. Valittelin aiheesta tarpeeksi tuonne Taivaanvahtiin, joten en jatka siitä enempää.

Tässä siis ensikuva tähän uuteen "The Helping Hand" tai "The Cosmic Hand" -ketjuun.
Varoitus samalla muille saman kohteen kuvauspuuhaan aikoville; tämän projektin läpivienti oli itselleni se pääasiallisin syy, miksi lopetin tällaisten pitkiä kuvausaikoja vaativien deep sky -kuvausten tekemisen kokonaan täältä Hyvinkäältä. Ei hyväkään kuvauskalusto auta, jollei yötaivaalle tule kelvollisia kuvauskelejä tällaisten kohteiden kuvaamiseen. Pitäköön ilmastonhaltija tunkkinsa ts. lopetan rimpuilun tästä kuvausalueesta tähän kuvaan...  :grin:



Vrt. https://stargazerslounge.com/topic/279164-ldn-13557-lbn-643-vdb-9-7-the-helping-hand/ (tuolla on tämän kohteen sumuista jotain selostusta)

Liitteenä muuten luminssipino kaikista (51 kpl) kuvaamistani luminanssikuvista pinottuna, ei näytä kovin hyvältä PI:n automaattivenytyksessä, eh... :cry:
- Timo Inkinen

wm-x

Ilmastonmuutosta väheksymättä on mielestäni viimeisenä 2 vuotena ollut ainakin Mikkelissä kuvauskelejä riittävästi. Nytkin on monta kuvaa jonossa odottamassa käsittelyä.

Läpinäkyvyydessä on vaihteluita mutta se lienee normaalia? On noita kunnonkin kirkkaita ollut(ainakin täällä)

Tuo 51 pino näyttää siltä että se ei ole kalibroitunut oikein.

Timpe

Joo, sillä on joukossa kaikkea häröä loppupinossa (pilvien kulkua osunut valotukseen yms.).
Olisi pitänyt laittaa esimerkiksi tämä yksittäiskuva, mikä on nyt liitteenä... (venytys PI:n "nuke-painikkeella" suoraan histogrammiin ja pienennys foorumikokoon)
- Timo Inkinen


einari

Näin samaisen CN-ketjun ja ajattelin että aika mukavan näköinen kohde.
___
Tapio

Julius

Hieno kohde on kieltämättä. Ja omalle kalustolle liian haastava.

Rima on tietysti kuvaajalla korkealla, mutta varsin kiitettävästi dataa on kuitenkin kertynyt ja S/N-suhde on oikein hyvä! Kuvassa eniten silmille hyppivän vihreän saisi helposti pois ja se antaa mahdollisuuden käyttää local contrast-juttuja. Tein tuohon molemmat ja ainakin omalle silmälle muutos oli kuitenkin aika selkeä.

Olen havainnut vaihtelevapohjaisissa pinoissa yksinkertaisen mediaanipinon  olevan tässä suhteessa useimmiten parempi sigmatyyppistä pinoa, joka vaatii oletuksena mustantason ja oikeastaan koko histogrammin olevan liki kohdillaan. Sitäkin voisi ehkä koittaa.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: tuunari - 27.01.2020, 07:55:23
https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=10817.msg101019#msg101019

Joo hups, en huomannut tuota vanhaa ketjua kolmen vuoden takaa, sorry! :embarrassed:
Ylläpito voinee yhdistää nämä ketjut ts. omat jorinat tulisivat aiemman jutun jatkoksi.

Kiitos kommenteista kumminkin.
Tein uusin silmin vielä pientä säätöä tuohon kuvaan, mutta taisi samalla luminassista lähteä liikaa pois. Toisin sanoen ei tuolla ole oikein "puhdasta" signaalia auki revittäväksi omilla taidoillani...
Versio kaksi on tässä alla, mistä tuo vihertävä himmeämpi mössö-sumu on painettu alemmaksi tasoltaan ja hukattu vihreän värikylläisyyttäkin. Uusi loppupino voisi olla paikallaan, mutta taidan siirtää tuon syksyn kuva-datan Murtsille DropBoxin kautta, jos hän vaikka löytää noista kehnoista raakakuvista enemmän kelvollista loppudataa käyttöönsä.



Vaativa kohdehan tämä on, mutta eniten syö miestä kun eteläisen Suomen kuvauskelit eivat anna edes yrittää. On tulevinaan selkeää keliä selkeän iltapäivän jälkeen, mutta pimeän tultua taivaalle hiipii jotain ohutta sumupilveä taivaan läpinäkyvyyttä heikentämään ja tunnissa ollaan rajamagnitudi nelosen tuntumassa. En ole esim. nähnyt Hyvinkäältä Linnunrataa sitten viime elo-syyskuun ja Pikku Otavasta ei koskaan näy 4-5 tähteä enempää näissä keleissä ts. tyypillinen lähiötaivas kärsii pahoin tuosta ilmakehän kosteuden lisääntymisestä.
- Timo Inkinen

Tertsi

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 27.01.2020, 18:04:06
Uusi loppupino voisi olla paikallaan, mutta taidan siirtää tuon syksyn kuva-datan Murtsille DropBoxin kautta, jos hän vaikka löytää noista kehnoista raakakuvista enemmän kelvollista loppudataa käyttöönsä.

Kokeilin venytellä tuota jpg kuvaa pikaisesti PixInsightissa ja kyllä sieltä vielä signaalia pystyy kaivaa ulos jonnin verran. Jospa tosiaan Murtsi taikoo singaalia vielä esille! Ei kannata vielä luovuttaa. :azn:

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 27.01.2020, 18:04:06
ollaan rajamagnitudi nelosen tuntumassa. En ole esim. nähnyt Hyvinkäältä Linnunrataa sitten viime elo-syyskuun ja Pikku Otavasta ei koskaan näy 4-5 tähteä enempää näissä keleissä ts. tyypillinen lähiötaivas kärsii pahoin tuosta ilmakehän kosteuden lisääntymisestä.

Viime perjantaina Helsingin taajamassa laskin 6 tähteä Pikku Otavasta, mutta tosiaan tuo "sumumössö" vai mikä se on on hirveä. Katselimme isolla 25cm peilin Dobsonilla muutamia kohteita ja surkeaa oli katsella.

Viime joululomalla Kainuun mökillä, jossa on Bortle luokan 2 taivas, näkyi Andromedan galaksi paljaalla silmällä heittämällä.




Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

tuunari

Hei Timpe,
Tämä kakkos versio on mielestäni jo todella hieno. Ja kohde ON vaikea.

-pasi
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 27.01.2020, 18:04:06
Joo hups, en huomannut tuota vanhaa ketjua kolmen vuoden takaa, sorry! :embarrassed:

Sattuuhan näitä.
-pasi

Timpe

Sain Murtsilta tulleen kuvankäsittelyn itselleni ja nyt tuolta näkyy minkä verran sumua noissa raaka-datoissa on venyteltävissä esille.
Tässä pnossa on muuten yhteensä 12h 45min edestä raakadataa (LRGB 125_272_184_184min). Olin merkinnyt R-kanavan pinoon virheellisesti 23x8min, kun tuolla oli muista väreistä poiketen 34x8min raakakuvamäärä.



Kuvankäsittely tuossa on siis Arto Murtovaaran tekemä samoista raakadatoista. Kiitos Artolle kuvadatan avaamisesta! :smiley:
- Timo Inkinen

vehnae


naavis


Tertsi

Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

Julius


Erik Pirtala

Päätin tänä syksynä viimein kuvata ensimmäisen pimeän sumuni. Valitsin tämän kohteekseni, koska tämä on niin hieno. Vaikea kohde oli todellakin, mutta pääpiirteittäin olen ihan tyytyväinen. Kirkkaimmat tähdet päässivät vain hieman palamaan jääden siten hieman värittömiksi.

Tähän LRGB kuvaan keräsin valotuksia seuraavasti:

L:220x2min=440min = 6h 20min
R:102x2min=3h 14min
G:75x2min = 2h 30min
B:80x2min = 2h 40min
=yhteensä 14h 44min


Lisätietoja ja täysikokoinen kuva:
https://www.astrobin.com/16cvpn/0/