LBN 569

Aloittaja Erik Pirtala, 02.12.2021, 16:22:00

« edellinen - seuraava »

Erik Pirtala

Uusi ketju tälle vähän kuvatulle himmeälle pimeälle sumualueelle pohjoisessa Kefeuksessa. (Dec +80°10′51″ RA 21h54m32s.2)

Valotin tätä 29 tunnin verran, alkaen 6. syyskuuta ja päättyen 2. Joulukuuta. Niin vähissä on kelit ollut, että tällainen isompi projekti vei 3 kuukauden edestä kuuttomia öitä. Vaikka kohde on himmeä, odotukset oli korkeat suuresta valotusajasta johtuen. Totuus kuitenkin löi vähän vasten naamaa ja tästä tuli enemmän tai vähemmän selviytymistaistelu käsittelyn osalta. Toivoin, että kalustosta ja miehestä olisi ollut painaa tästä datasetistä paljon parempi lopputulos, mutta molemmat edellämainitut on vasta (toivottavasti) kehityskaarensa alkupuolella

Tämän käsittelyyn toi lisähaastetta se, että jostain syystä meridiaanin eri puolilla diffraktiopiikit olivat hieman eri suuntaisia, jolloin pinoissa diffraktiopiikit näkyi tuplana. En halunnut tuplapiikkejä, joten päädyin käsittelemään tähdet erikseen datasta, missä piikit ovat yhdensuuntaiset. Hyvänä puolena tässä tähtien ja sumun erikseen käsittelyssä oli se, että sain sumuun mukavasti kontrastia. Huonona puolena sitten se, että tähtien liittäminen takaisin päälle ei tahtonut onnistua mitenkään luontevasti. Kapeakaistakuvissa tämä on aika helppoa, mutta LRGB:ssä kadottaa herkästi luonnollisen lookin.

L:11,5h
R:7,5h
G:5h
B:5h

https://www.astrobin.com/jkghap/0/

einari

Näkee että on ollut haastava kohde ja käsittely vaikeaa.
___
Tapio