Mars 2020

Aloittaja Mikko_L, 23.10.2019, 21:42:08

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lisää Marsia kuvattuna taas kertaalleen eri aikaan kuin aiemmin (13.9. klo 23:43). Laatu on meikäläiseltä taattua eli ei niin huipputerävää, mutta enemminkin luomukuvan tasoista jälkeä  :tongue:
Tekniset tiedot ja pinnanmuotojen kohdenimet yms. löytyvät Taivaanvahdista eli tässä on taas hiukan erilainen iteraatio Marsista TMB 152/1200:lla (2400mm polttovälillä kehnossa seeingissä). Mars oli kuvatessa vain noin 20 asteen korkeudessa, mitä komppasin käyttämällä 102 fps 640/480 pikselin videota Astrodon Gen2 Tru-Balance R-suotimen läpi.


 
- Timo Inkinen

Jurassic

Kuvattu 14.09.2020 aamuneljän ja niiden väliltä.
Seeing oli aivan holtiton, suttasi kaikki pienet detaljit pois...
Omegon eq5
Canon 1200D full spectrum mode

einari

Kuvasin kanssa viime yönä.
Keli näytti aika heikolta videon perusteella mutta kun 13000 ruudusta pinosi 30% ja käytti IR pass-filsua niin tulos oli tämä.

___
Tapio

einari

Tähtiretken jälkeen kuvasin Marsia parvekkeelta.
Näkyy aavistus sinertäviä pilviä pohjoisella napa-alueella.

___
Tapio

Timpe

Einarilta selvästi tarkempaa jälkeä Marsista kuin omani, joten pitääpä taas kokeilla Baader IR-Pass:lla kuvaamista seuraavan kerran kun satun pääsemään puolilta öin kaukoputken ääreen! (Tuo filsu on nyt putkessani ASI:n suodinkiekossa viidentenä sen tavallisen Ha:n tilalla.)
- Timo Inkinen

Tane

Kuvasin kahdella putkella rinnakkain. Newton 12"f4 ja SW akromaatti 150f8. Huonohkossa seeingissä puolet pienempi halkaisijaltaan oleva linssiputki antoi hiukan terävemmän kuvan.
Celestron C14,

Mikko_L

Kuvauspainotteiseksi tämä ketju on mennyt mutta mainittakoon että tulin syvän taivaan kohteiden jälkeen katselleeksi myös Marsia tänä yönä 250mm f/5 dobsonillani.  Hyperion Zoom + 2.25x barlow antavat 350x, ja vaikkei Mars vielä lopetellessani sessiota yhden aikoihin ollut lähimainkaan korkeimmillaan niin hetkittäin siitä sai "valokuvamaisia" välähdyksiä (enimmäkseen oli kyllä suttua ja näytti paremmalta vähän vähemmällä zoomauksella).  Laitoin filtteriksi Baader Neodymiumin ja perään polarisaatiosuodattimen hieman leikkaamaan häikäisyä.  Aika tiuhaan saa dobsonia tökkiä noilla suurennuksilla kun planeetta viuhahtaa näkökentän halki 30 sekunnissa.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

MaZa

Kokeilin myös katsoa Marsia omalla 200mm Newtonilla. Väsytti sen verran, ettei näin aamuyöstä jaksanut lähteä kaueammas, joten katselin vain parvekkeelta, mikä tuskin ainakaan paransi seeingiä. Siitä huolimatta välillä näki häivähdyksiä Marsin tummien alueiden muodoista, ja napakalotti loisti selkeänä valkoisena pisteenä, tosin selkeästi pienempänä kuin täällä olevissa kesällä otetuissa kuvissa. Enimmäkseen näkymä oli kyllä isoilla suurennoksilla melkoista suttua.

Näkyi tuosta silti selvästi enemmän, kuin aiemmilla ennen puolta yötä tehdyillä katseluyrityksillä.

Hessu

Hieman pettyneenä illalla kattelin mökille tullessa noita myrskyn tuhoja mettänomistajan puolella... tai tuhojen puutetta siis. Mars oli myös täällä 250mm f/5 dobsonin tähtäimessä jahka se kiipusti puiden yläpuolelle. Nyt ei vaivanut huurtuminen. Sitten edelliskerran olin pessyt peilit, flokannut putken kokonaan, apupeilille tuli lämmitys ja kollimointinupit. Mielestäni maisemat olivat paremmat remontin jälkeen.

Yrittelin ensin 330x suurennoksella jonkin aikaa mutta oli liikaa. Jätin 2x barlowin pois niin sain ajoittan skarppia kuvaa. Baaderin contrast booster oli käytössä. Napakalotti näkyi selkeästi. En noita pinnanmuotoja oikein tunne, mutta selkeä vaaleampi niemimäinen alue näkyi. Voiskohan olla Iani Fretum? Mars Mapper antaa Margaritifier Sinus tuhon kohtaan mutta taitaa olla kyseessä tummemman alueen nimi. Tuosta suunnilleen pohjoiseen, Newtonin kuvakentässä alaspäin erottui erillinen tumma alue, Niliacus Lacus?

Jotain kuvaakin koitin hätäseen räpätä. Akku loppui. Laitoin lataukseen mutta sitten loppui innostus. Melko sähellystä ilman seurantaa.

eehy

Tässä värikuva C11 ja ASI224 yhdistelmällä. Pitkästä aikaa pääsee kokeilemaan planeettakuvaustakin kotipihalta.

MaZa

Tyhmä kysymys, kuinka tarkkaa seurantaa tarvitsee jos yrittää ottaa kuvaa planeetasta video & pinoaminen -menetelmällä? Osaavatko pinoamissoftat hoitaa homman, jos planeetta vain pysyy kennolla?

Nimimerkillä en omista seurantajalustaa, mutta videokuvaukseen kykenevä digijärkkäri (D810) kyllä löytyy.  :smiley:

eehy

Seurannan ei tarvitse olla tarkka eikä guidausta tarvita, kuten muussa tähtikuvauksessa. Äkilliset planeetan siirtymiset lienevät kuitenkin myrkkyä. Minulla oli viime yönä  video, jossa Mars liikkui runsaasti, vaikka pysyikin kuvaruudulla, ja sitä AS!2 ei osannut hanskata.

Mikko_L

Kyllä ne osaa. Kuvasin kesällä NEOWISEa ilman seurantaa ja pinosin Autostakkert3:lla.  Pitkällä polttovälillä tarvii sitten tietenkin ison kennon josta seuraa pienempi fps, joten ruutujen määrä on rajallinen.  Vrt. USB3 planeettakameralla, seurannalla  ja cropatulla kuva-alalla (esim 320x240) saa jo yli 200fps RAW videoita nin pitkään kuin jaksaa ottaa.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Hessu

Putki vaan kohdistetaan niin että planeetta on juuri näytön reunalla tai vähän ulkonakin. Sitten video päälle ja näpit irti. Video seis kun planeetta on seilannut ruudun poikki. Melko sähläystä kyllä näin... PIPP poistaa ne framet missä ei näy mitään tai näkyy vain osittain. Loput se kohdistaa framen keskelle. Sitten se tuotos Autostakkertiin.

Jurassic

Aamuyön kuvasaldo (20.09.2020). Harmitti kun seeing muuttui yhtäkkiä erittäin levottomaksi, ja sen huomaa kuvista. Mutta hyvin näkyy planeetan pohjoispuoliskolla sinertävä pilviutu.
Putkena Celestron Edge 800 ja Televuee3x barlov. Kamerana ZWO ASI174MMC. Ir-rgb  suodattimien läpi
Omegon eq5
Canon 1200D full spectrum mode