Mars 2020

Aloittaja Mikko_L, 23.10.2019, 21:42:08

« edellinen - seuraava »

PCW

Käsittelin tuossa tulevia oppositioita. Kaavio, joka esityksessä oli, päättyi vuoteen 2027 aphelioppositioon. Jäin vähän ihmettelemään niitä seuraavia oppositioita ja mainitsin seuraavan yhtä hyvän opposition olevan 2030-luvulla, mikä onkin aivan totta. Uteliaana kuitenkin katsoin vähän lisää tietoa noista jo erittäin hyvissä ajoin etukäteen.

Vuoden 2027 opposition jälkeen seuraava on vuonna 2029, maaliskuun lopussa. Marsin korkeus tulee olemaan kohtuullinen, kulmaläpimitta jää pieneksi. Sitä seuraava oppositio on 2031. Se ei ole juurikaan parempi. Kulmaläpimitta kyllä alkaa olla kohtuullinen, mutta Suomesta nähtynä korkeus jää parhaimmillaan viiteentoista asteeseen. Vähän huono oppositio suomalaisittain.

Vuonna 2033 alkaa sitten tapahtua. Silloin oppositio on heinäkuun alussa ja kulmaläpimitta kasvaa yli 22" - samoihin lukemiin, kuin tämänkertaisessa oppositiossa. Mutta suomalaisten kannalta Mars on todella huonosti havaittavissa. Se nousee Helsinginkin horisontistakin parhaimmillaan vain muutaman asteen korkeudelle. Kovin matalalle jää.

Vuonna 2035 sitten voidaan juhlia seuraavaa todella hyvää ja mahtavaa Mars-oppositiota! Marsin oppositio on syyskuussa ja kokona on 24". Sijainti on Vesimiehen tähdistössä. Korkeus on kohtuullinen, Mars nousee eteläisessä Suomessa kahdenkymmenen asteen korkeudelle. Sitä seuraavakin oppositio marraskuussa 2037 on varsin mainio.

Näin. Onneksi meillä on vielä yksi varsin hyvä oppositio ennen pitkää odottelua, vaikka vuoden 2022 oppositiossa Marsin kulmaläpimitta tuleekin jäämään hieman vaatimattomammaksi kuin tänä syksynä.

Saisi nyt vain taivas aueta ja tulla pitkä selkeä jakso joulukuulle, niin tästä havaintojaksosta voisi vielä nautiskella kunnolla.
Paula Wirtanen
Kuu ja planeetat sekä Asteroidit ja komeetat -harrastusryhmä. Virallinen kuuhullu.

Kuuhavaintoni Taivaanvahdissa
https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/pics/5076336/observation_id/desc/0/20

PCW

Vieläkös se etääntyvä Mars jaksaa kiinnostaa?

Kulmaläpimitta on nyt laskenut alle kymmenen kaarisekunnin, mutta suuremmilla kaukoputkilla siitä voi vielä hyvin yrittää erottaa jotain. Erityisesti kiinnostaa mahdollisen napakalotin saaminen kuvaan. Visuaalisesti sitä tuskin näkee enää mitenkään, mutta valokuvissa voisi hyvän sään tullen (joo, niitä ei ole oikein ollut vähään aikaan) saada varmistuksen.

Taivaanvahdissa viimeisin havainto on ollut 11.1. Lasse Ekblomilta ja tuossa ainakaan eteläistä napakalottia ei enää näy! Mutta mahdollisuuksien mukaan olisi toivottavaa saada vielä lisää havaintoja tuosta ja mielellään suurehkoilla putkilla. BAA:n tietojen perusteella yli 35 cm:n objektiivin laitteilla napakalottia on saatu vielä hyvissä oloissa kuvattua, eli se ei kenties ole aivan kokonaan kadonnut.

Toivottavasti vielä havaintointoa ja säitä riittää tässä tammikuulla!
Paula Wirtanen
Kuu ja planeetat sekä Asteroidit ja komeetat -harrastusryhmä. Virallinen kuuhullu.

Kuuhavaintoni Taivaanvahdissa
https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/pics/5076336/observation_id/desc/0/20