Mars 2020

Aloittaja Mikko_L, 23.10.2019, 21:42:08

« edellinen - seuraava »

siro46

Vastaan visuaalipuolen osalta: himmennys auttaa. Itse olen käyttänyt säädettävää polarisaatiosuodinta (kaksi suodinta, joita voi pyörittää suhteessa toisiinsa), jolloin sopivaa kirkkautta voi etsiä rauhassa. Harmaasuodinsarjalla pääsisi varmaan parempaan optiseen laatun, mutta tälläkin systeemillä 107mm linssiputki näyttää tummemmat alueet ja napakalotin. Ei toki valokuvatasoa ole näkymät.
Kuvatessa suotimilla on merkitystä, mutta ei kirkkauden takia. Sen saa sopivaksi lyhentämällä valotusaikaa. Tämä järkkärillä kokeilevan kuvaajan vaatimattomasta näkökulmasta.

-Matti

Terminaattori

Planeetan korkeus horisontista on oleellinen asia. Seeing on kelvollinen sitä todennäköisemmin, mitä korkeammalla planeetta on. 10 asteen korkeudelta ei voi odottaakaan näkevänsä mitään, 30 asteen korkeudelta voi jo joka toinen kerta jotain näkyäkin. Toistaiseksi on pitänyt valvoa öitä nähdäkseen Marsin kunnolla. Viikon päästä, kun ollaan normaaliajassa, Mars näkyy hyvin parhaaseen katseluaikaan.

Osa huonosta seeingistä voi tulla myös kaukoputken sisältä tai lähiympäristöstä. Kun putki viedään huoneenlämmöstä ulos, se on vasta 1,5-2 tunnin päästä jäähtynyt riittävästi planeettahavaintoja varten (linssiputkelle voi riittää huomattavasti lyhyempikin aika).

Suodattimien vaikutus on kohtalaisen pieni. Joku voi tykätä harmaasuodattimesta, itse en ole sellaisesta kokenut olevan hyötyä. Oranssin suodattimen olen huomannut vähän parantavan kontrastia visuaalikatselussa.

Tane

SW akromaatti 150/1200. ASI 120 mono, Televue 3x barlow ja fringe killer suodin.
Celestron C14,

VeijoT

#183
Kokeilin kuvata vaihteeksi Marsia Celestron C11-A XLT Schmidt-Cassegrain putkella.
Putkessa oli lisänä 2 X Canon telejatke + Canon 60D. Josta vielä cropattu 5 kerainen video suurennos.

Toistakymmentä videoruutua ehdin kuvata ennen puoltayötä, sitten alkoi tulla pilveä.

Video näkyy tuolla. Täytyy vielä jossain vaiheessa pakata.
https://avaruus.kuvat.fi/kuvat/2020/Avaruuskuvat+2020/Mars-23-10-2020.MP4


Veijo T

MaZa

Kokeilin kanssa kuvata Marsia uudestaan, seeing valitettavasti vain oli tuubaa ainakin silloin kun olin pihalla...

Parallax

#185
Laitetaan nämä stereokuvat tännekin, kun niitä kukaan tuskin ehti Taivaanvahdissa näkeä.
23.10.2020 23.22-23.40.



ilman värejä


VeijoT

Aika surkea keli oli kuvata Marssia, kun piti kokoajan noita pilviä väistellä. Mutta toisaalta sain hienosäätää samalla napa suuntausta. Tällä kertaa ei näkynyt kunnolla edes tuo eteläinen napajäätikkö live kuvassa.

https://avaruus.kuvat.fi/kuvat/2020/Avaruuskuvat+2020/Mars_3-11-2020_22-00.jpg


Ari Haavisto

CN palstalla havaittu Marsissa kirkkaampi täplä, mahdollisesti pölymyrsky tai sellaisen alku. Harmi vaan, että me ei nyt oikein nähdä tuota samaa puolta kuin ameriikoissa. Vaan jospa meidänkin puoliskolla alkaisi tapahtua vastaavaa?

CN:n juttua aiheesta: https://www.cloudynights.com/topic/738349-anyone-image-mars-on-november-5-at-530-utc/
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

AP

Hei taas pitkästä aikaa!


SW 150 ED  Evostar , tässä taitaa olla ilman Barlowia . eli ZWO ASI 224 MC Color . First Light ! Seeing oli ihan valtavan huono mutta jotain tästä sai rypisteltyä. Firecapture, Autostakkert ja Registax.  On kyllä ohjelmat parantuneet viime kerroista ja tukevammalla jalustalla on mukavampi kuvata. Kuvattu 5.11.2020..


T:AP
Antti Paaso

Jurassic

Hurjan kovat tuulenpuuskat tekivat kuvaamista lähes mahdottomaksi (05.11.2020) ja seeing aivan "puuroa"
Kuvattu Edgellä 800, bar3x ja kamerana ASI120MC

Jännä tämä Arin laittama linkki, olisi kyllä mielenkiintoista seurata mahdollisesti kehittyvää pölymyrskyä täältäkin käsin..
Omegon eq5
Canon 1200D full spectrum mode

MaZa

Viime torstaina seeing oli tosiaan surkea, Marsista ei visuaalisesti näkynyt juuri mitään, ja kuva väreili selvästi jo pienehkölläkin suurennoksella (92x tai 133x, en muista kumpi).

Tänään oli selvästi parempi keli, visuaalisestikin Marsista näki jopa joitain yksityiskohtia. Olin näkevinäni molemmilla navoilla jotain valkoista, onkohan se sitä samaa, mitä näkyy Jurassicinkin kuvissa toisella navalla?  :huh:

Jurassic

Kuvattu 09.11.2020 Seeing rauhoittui edellisestä kerrasta, ja tarttui muutakin kuin suttua kuvaan.
Kokeilin huvikseen kahdella eri kameralla asi120mc ja asi174mmc.
(samalla putkella, Edge 800 ja 3x- barlovilla)
Omegon eq5
Canon 1200D full spectrum mode

Terminaattori

Nyt lentää Valles Marineris -kanjonissa pöly oikein kunnolla.
https://www.cloudynights.com/topic/739707-mars-13-nov-2020-927-utc/

Tuo alue olisi lähipäivinä jotenkuten nähtävissä Suomessa aikaisin alkuillasta, jos pilvet rakoilisivat. Sääennusteet kyllä näyttävät aika karuilta.

Terminaattori

Tänään seeing oli surkea, mutta jotain muutakin näyttäisi muuttuneen sen jälkeen, kun edellisen kerran kuvasin samaa Marsin puolta kuukausi sitten. Varsinkin idässä (vasemmalla) ovat alueet vaalentuneet. Pölymyrsky taitaa olla liikkeessä itään päin.


PCW

Porin Karhunvartijat kutsuvat minut vieraaksi Arcturus-tapahtumaansa marraskuun loppupuolella. En monestakaan eri syystä päässyt paikan päälle fyysisesti, mutta onneksi virtuaalisesti Zoomin kautta pääsin kertomaan tämän syksyn Mars-havainnoista. Esittelen siinä suomalaisten harrastajien Mars-havaintoja ja mitä niistä voidaan päätellä. Lopullinen raportti ja tarkempi analyysi julkaistaan ensi vuoden puolella Zeniitissä. Tämä nyt melken kuitenkin toimikoon vähän johdantona sille.

Esitykseni on nyt myös YouTubessa Ursan harrastustoimintakanavalla, sen voi katsoa osoitteesta

https://youtu.be/DgzczsvAhBc

Ruudulla näytettävä esitysmateriaali on PDF-muotoisena:
https://www.ursa.fi/fileadmin/ursa2010/Harrastus/Jaostot/Kuu-planeetat/mars2020_paulaw_arcturus2020.pdf

Alkusyksy ja aika ennen oppositiota saatiin onneksi nauttia melko mainioissa syyssäissä. Nyt loka- ja marraskuu ovat olleet vihtelevampia. Vielä on onneksi aikaa selkeän sään tullessa ihailla Marsia, vaikka se paras ajankohta tältä kerralta alkaakin olla ohitse. Mars on korkealla taivaalla jo alkuillasta... kenties tässä joulukuussakin saadaan vielä mainio, pidempi selkeä jakso.
Paula Wirtanen
Kuu ja planeetat sekä Asteroidit ja komeetat -harrastusryhmä. Virallinen kuuhullu.

Kuuhavaintoni Taivaanvahdissa
https://www.taivaanvahti.fi/observations/browse/pics/5076336/observation_id/desc/0/20