Värivirheitä saattanee esiintyä ja näkökenttä epätasainen. Nopeat kaukoputket, kuten f5 ovat aika vaativia okulaarien suhteen ja ainakin teoriassa hyötyisivät kalliista okulaareista. Pitää kyllä mainita, että minulla (ja parilla muulla henkilöllä) oli keväällä mahdollisuus vilkaista "8 f/5 dobsonin läpi nimenomaan verraten noin tuhannen euron televueta ja satasen baader hyperionia. Pari minuuttia koitin etsiä eroavaisuuksia ja erot olivat aika hitsin pieniä... Mitä tulee hitaisiin kaukoputkiin, kuten SCT-putket, jotka ovat tyypillisesti luokkaa f/10, niin niihin kelpaa halvemmatkin erinomaisesti.
Öö, mikään Tele Vue ei maksa tuhatta euroa (onneksi!). 21 mm Ethos pääsee lähelle (820€). 31 mm Nagler on 640€. Yhtä kaikki, oli kyseessä Ethos tai Nagler, niin 100 tai 82 asteen okulaarin vertailu 68 asteen Hyperioniin on vaikeaa, erityisesti f/5 Newtonissa, koska potentiaalisia virhelähteitä on useampia:
- Jos Newtonissa ei ollut komakorjainta, on kuvan merkittävin aberraatio joka tapauksessa putkesta johtuva koma, joka peittää useimmat okulaarien virheet alleen (joskin voi kombinoitua sangen ikävästi astigmaattisuuden kanssa kuten yllä kuvattu). Ethos (100 astetta) kärsii eniten, Nagler (82 astetta) toiseksi eniten ja Hyperion (68 astetta) vähiten, koska koma lisääntyy lineaarisesti kuva-alan astekulman kasvaessa. Ja tämä ei siis ole okulaarin vaan putken vika.
- Oli komakorjain käytössä tahi ei, jos haluaa verrata kentän korjausta okulaarien välillä, pitäisi verrata tähtien muotoa Ethosissa ja Naglerissa n. 34 asteen päässä keskustasta tähtiin Hyperionin kuvakentän laidalla. Hankalaa...
- Jos/kun kyseessä olivat pitkäpolttoväliset okulaarit ja siten luultavasti kohtalaisen suuri lähtöpupilli, alkaa havaitsijan silmän oma astigmatismi aiheuttamaan helposti virhettä tähtien muotoihin, ellei astigmaattisuutta korjata silmälaseilla tms. Tästä saattaa seurata sama ongelma kuin Newtonin komasta: okulaareista riippumaton (mutta potentiaalisesti korjattavissa oleva) optinen virhe muodostuu voimakkaammaksi kuin okulaarien väliset erot, joita voi siksi olla vaikea havaita.
Helpoiten erot kalliimpien ja halvempien laajakulmaokulaarien välillä näkee nimenomaan kentän laidoilla, ja mitä nopeampi putki (jonka omat aberraatiot on mielellään korjattu ensin), sitä selvemmät erot. Eikä niiden erojen havaitseminen mitään salatiedettä tai hörhöily-elitismiä ole; kun kerran hoksaa miten ero näkyy, ei sitä oikein voi olla enää näkemättä (huonompi homma kukkaron kannalta...).