Pilvilinna

Aloittaja VP, 31.03.2019, 21:58:57

« edellinen - seuraava »

VP

Härkämäen observatorion läheisyyteen nousee ensi kesänä uusi etäkäyttöinen observatorio. Vaikka seuran maille tehdäänkin niin koppi itsessään on yksityisomistuksessa. Puuhamiehinä siis allekirjoittanut ja Tähti-Erkki. Paikka sijaitsee Borttle class 3 -taivaiden alla Kangaslammilla (JVO:n pallopanoraama paikan päältä: https://www.flickr.com/photos/jannefoo/40428679001). Tänään saimme varmistuksen seuran kevätkokouksessa projektille ja seuraavaksi lähtee toimenpidelupahakemus menemään kaupungille. Samalla reissulla hahmoteltiin mittanauhan kanssa paikkaa ja havaintohorisonttia.

Alustavana suunnitelmana on pykätä n. 6,5 m3 kokoinen liukukattoinen rakennus. Ideoinnin alustana on käytetty Komakallion triplakoppia: https://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=8177.msg144529#msg144529
Kopin sisämitat tulevat olemaan P 3,6 x L 1,8 x K ~2m ja sinne tulee kaksi kaukoputkea, Erik voi halutessaan kertoa kalustosuunnitelmistaan mutta alustavasti ajattelin ASI1600MM-C:tä järkkärioptiikan kanssa sillä todella laajat näkymät on alkaneet kiinnostaa vain enemmän ja enemmän - olisihan se kieltämäti päheää tehdä jokin koko tähdistön kattava mosaiikki kapeakaistassa.

Aikataulusta sen verran, että kesän mittaan valmistuu itse rakennus ja semi-automatio vaiheeseen on tarkoitus päästä alkusyksystä. Täysautomatio tulee sitten kun kerkeää, mutta se on kuitenkin päämääränä. :cool:

-Ville

VP

Lisätäänpä vielä havainnekuva ylhäältä sekä likimääräinen sijoitus tontille. :smiley:

-V

vehnae

Jos koppi on nimensä mukainen, niin paljonko siitä seuraa pilvisakkoa?  :huh:

Ei vaan, hienolta projektilta vaikuttaa, tsemppiä rakentamiseen! :cheesy:

mistral

Yritin löytää Ursan sivuilta Härkämäen observatoriota, ei löytynyt. Sitten Kansalaisen karttapaikalta niin tuli 69 kohdetta, lopulta piti turvautua googleen ja löytyi. Se olikin Varkauden itäpuolella eikä lähellä Jyväskylää no pääasia että löytyi. Mutta joo varmaan pimeä taivas tuolla, löytyykö Suomessa parempaa paikkaa, Utö? Lykkyä tykö vaan :)

Erik Pirtala

Tosiaan tätä projektia ollaan ideatasolla ja useita aanelosia kuluttaen suunniteltu jo hyvän aikaa. Paikasta ei vaan ole ollut varmuutta ja nyt kun saimme myönnytyksen rakentaa Härkämäelle, päästään kunnolla vauhtiin. Tarve etäkäyttöiselle laitteistolle on suuri, sillä nykytilanne, missä pitää matkustaa 180km suuntaansa aina kun haluaa kuvata ei ole kovin kiva.

En usko että on olemassa puitteiltaan ja olosuhteiltaan tätä parempaa paikkaa etäobservatoriolle. Ei ainoastaan bortle class 3 taivaat, mutta myös sähköt ja nettiyhteys.

Idea on siis tehdä Komakallion triplakopin tyylinen systeemi, missä katto liukuu etäohjattavasti sivuun. Koska meillä on hyvä näkyvyys jokaiseen ilmansuuntaan, olemme päätyneet ratkaisuun, missä osa seinästä liukuu osana viistokattoa pois tieltä rajoittamasta näkyvyyttä. Liikkuvia osia olisi edelleen yksi, vaikkakin siitä tulisi vähän raskaampi. Koska asumme molemmat kaukana, on tavoite että kopilla ei tarvitse käydä edes talvella kolaamassa lumia, mikä asettanee hieman haasteita suunnitteluun mm lumikuormien ja kiskojen osalta.

Koska koppi rakennetaan valmiille sorapedille, ei tarvetta kaivamiselle onneksi ole. Tolpat teemme pintavaluna valaen molemmille tolpille noin 150kg painoisen laatan johon tehdään raudoitettu harkkopilari.

Itse kuvaan tällä hetkellä ASI1600MM+8" Newton -kombolla, mutta lienee selvää että vaihto linssiputkeen on jossain kohtaa edessä huolto- ja kollimointivapauden takia. Luultavasti kuitenkin seuraava kausi alkaa tällä samalla mörssärillä, joten mitoitamme kopin Newtonini mukaan. Samalla koppiin jää kasvuvaraa kun homma lähtee kuitenkin joskus käsistä  :angel:

Mutta joo, mielenkiintoinen projekti tulossa. Itse näen suurena mahdollisuutena erittäin pimeän paikan yhdistettynä siihen, että etäkäyttö mahdollistaa kelien salliessa erittäin pitkien valotusaikojen keräämisen vaivattomasti. Plus tämä on rakennustekniikan opiskelijalle mainio harjoitustyö :angel:

Ja nimi on nerokas vaikka itse sanonkin

naavis

Tsemppiä rakennusprojektiin!

Lainaus käyttäjältä: mistral - 01.04.2019, 00:04:03
Yritin löytää Ursan sivuilta Härkämäen observatoriota, ei löytynyt. Sitten Kansalaisen karttapaikalta niin tuli 69 kohdetta, lopulta piti turvautua googleen ja löytyi. Se olikin Varkauden itäpuolella eikä lähellä Jyväskylää no pääasia että löytyi. Mutta joo varmaan pimeä taivas tuolla, löytyykö Suomessa parempaa paikkaa, Utö? Lykkyä tykö vaan :)

Härkämäen observatorio on Warkauden Kassiopeian omistuksessa, eikä suoranaisesti liity Ursaan: http://www.kassiopeia.net/harkamaen-observatorio/

VP

Lainaus käyttäjältä: Tähti Erkki - 01.04.2019, 04:39:10
En usko että on olemassa puitteiltaan ja olosuhteiltaan tätä parempaa paikkaa etäobservatoriolle. Ei ainoastaan bortle class 3 taivaat, mutta myös sähköt ja nettiyhteys.

Lisätään nyt listaan vielä majoitustilat, sauna, keittiö kaikkeine hilppeineen sekä tie perille asti. :cool:

Murskepedin alla on sopivasti vielä louheesta tehty kerros. Silloin vesi ei nouse kapilaari-ilmiönäkään pintaan eikä tontin pitäisi routia lainkaan. Härkämäen havaintotasanteella olevan kaukoputken (C14) napasuuntausta ei ole tarvinnut säätää lainkaan vaikka sen perustukset ovatkin aivan pinnassa joten aika luottavaisin mielin uskaltaa viereen valaa pintavaluna meillekkin laatat. :grin:

-V

Timpe

No niin, nyt puhutaan asiaa ts. onnea matkaan jaloon harrastuspuuhaan! Kuvausvinkkinä laajakulmakohteista voin ehdottaa tuon Bortle luokittelun mukaan 6-7 taivailta väkisin kuvaamani (:huh:) LBN691 molekyylipilven.
(Tuon idean voi jättää sikseen, kun noita näyttävämpiäkin kuvauskohteita on runsaasti...  :grin:)
- Timo Inkinen

VP

IFN:nää ynnä muita sumuhöttöjä tulee varmastikkin kuvattua LRGB:nä - mutta ensin ajattelin aloittaa kapeakaistamosaiikeilla. Suunnitellun kaluston kenttä olisi makeat 5,2x3,7 astetta. Siihen mahtuu näpsäkästi isojakin sumualueita. :cheesy:

-V

einari

Onnittelut tulevasta insinööritaidon näytteestä.
Onko muuten tarve tehdä järjestelyjä sen takia että horisonttiin pääsee kuvaamaan - kuinka usein se oikeastaan on tarpeellista ?
___
Tapio

Erik Pirtala

Lainaus käyttäjältä: einari - 01.04.2019, 22:29:02
Onnittelut tulevasta insinööritaidon näytteestä.
Onko muuten tarve tehdä järjestelyjä sen takia että horisonttiin pääsee kuvaamaan - kuinka usein se oikeastaan on tarpeellista ?

Ihan horisonttiin ei näe kun satunnaisista aukoista. Puuraja on keskimäärin 15-20 asteessa joka suunnassa. Matalalan deklinaation kohteiden kuvaamiseen lienee tuo 15 asteen etelä ja lounas hyviä. Kaakon suunnan blokkaa tuo tähtitornin kupoli  30-40 asteen korkeuteen asti. Idea onkin, että katto avautuu kupolin suuntaan.

Kopin suunnittelussa tärkeää on se, että saadaan mitoitettua se niin, että saadaan kuvattua ainakin tuonne 15 asteeseen siten, että rakennuksen päädyt ei blokkaa näkymiä liikaa, ja että putket kuitenkin mahtuu katon alle. Alla mun piirtämä luonnos mahdollisesta poikkileikkauksesta. Ideana on, että putket on parkissa vaakatasossa.

VP

Tänään hitsailin koululla tolppa-adapteria HEQ5 -jalustalle. Maalausta ja toki itse jalustan sovittaminen ylempään levyyn pitää tehdä mutta muuten alkaa olla mallillaan. Kyseinen kuukuuspuu ankkuroidaan betoniharkkojen sisään valuvaiheessa ja vaikkei tolppa olisikaan suorassa niin rakenne mahdollistaa vaateroinnin jälkeen päin. Hitsasin myös alle kolme pulttia joihin voi halutessaan kehitellä jotain tolpan juureen tulevia virityksiä pois lattioilta pyörimästä ja jos niille ei löydy käyttöä niin maksimoipahan ainakin ukkosenjohtavuuden kun rautaa sojottaa joka suuntaan. :rolleyes:
Hankala miettiä etukäteen miten saisi vaakasuuntaisen säädön itse jalustalle, koska haluaisin että neliön mallinen pala olisi siististi linjassa rakennuksen kanssa. Voisi koneistaa semmoiset pitkät säätöurat joissa se liikkuu, mutta kun ei ole jyrsintä. :huh: No pitää katsoa, voihan tuon toki rälläköidä vaikka 8 kulmioksi kun jalustan alaosa on paikallaan.

Myös ebaystä tilattuja elektroniikkaosia tipahtelee tasaiseen tahtiin postista, molempien jalustojen viereen tulee relelauta jonka kautta laitteita voi sammuttaa etäkäyttöisesti. Semi-automatio vaihe toteutetaan varmaankin samanlaisilla releillä ainakin osittain.

-V

VP

Tänään pienen kirpparikierroksen jälkeen löytyi jonkun muun nikkaroima puinen kaappi. Tähän on tarkoitus sijoittaa kattoautomation elektroniikkaa. Alkuun päästään relelaudalla, tasavirtamuuntimella sekä sulakerasialla. Toinen samanlainen rasia on tarkoitus laittaa viereen jotta joka releellä on oma sulake. Lisäksi rakennellaan tähän ohitus koko systeemille ja mekaaniset napit joilla kattoa voi ajaa systeemin pettäessä tai muusta syystä, hätäseissiä unohtamatta.

Jahka PCB levyt matelevat kiinasta, on tarkoitus tehdä kahdella synkronissa toimivalle SPDT releelle napaisuuden vaihto vinssimoottorille jotta katto saadaan liikkumaan molempiin suuntiin. Lisäksi tulee rajakytkimet jne hilppeet kiskojen päähän.

-V

mistral

Tuleeko Pilvilinnaan oma tietokone ja sillä ohjataan etänä putkea? Olisihan se kiva ohjata satojen kilometrien päästä kuvausta, eihän siinä bittejä paljon mene mutta muuten tekniikka on vaikeaa, ainakin meikällä netin käyttö jää suunnilleen sähköpostin kirjoitteluun...

VP

Tulee, kaksi tietokonetta. Molemmille teleskoopeille omansa. Toisesta kuvauskoneesta ohjataan myös kattoa ainakin alkuun. Aika näyttää tarvitaanko jokin pieni PC kuten Lattepanda tai pelkkä Arduino ohjaamaan kattoautomatiota erikseen.

Pikkuhiljaa on kertynyt kaikki tarvittava "aivoihin" - tänään sain valmiiksi DPDT kytkimellä toimivan pakko-ohjauksen katolle joka tässä tapauksessa meinaa sitä että vain ulostulot laitteille puuttuvat. Ne haaroitetaan sokeripalakiskoista vielä sopiville liittimille jotka kiinnitetään laatikon kylkeen. Ajateltiin käyttää GX16 liittimiä koska ne ovat kierrettäviä, helppoja liittää ja tukevia. Pieni epäilyksen varjo hiipi tosin tilaamisen jälkeen siitä yltävätkö kierteet kokonaan läpi paksusta lankusta. Mikäli ei, saattaa olla viisaampaa tehdä niille oma pieni boksi tai teline kulmaraudasta kuin alkaa jyrsimään tähän isoa reikää pistosahalla johon saa ohuen palan peltiä mihin ne liittää.
No mutta kuitenkin, perusidea tässä on että mustasta sokeripalakiskosta pistetään plussat ja miinukset nätissä rivissä sisään josta ne kulkeutuvat USB:n välityksellä ohjatulle relelaudalle. Relelaudasta kattomoottorin virta jatkaa matkaansa kahdelle SPDT releelle jotka toimivat synkassa haaroittaen virran kahteen negatiiviseen ja kahteen positiiviseen liitäntään. Kun SPDT:ssä ei ole virtaa yksi + ja yksi - on päällä ja vastaavasti kun on ne kytkeytyvät pois ja toiset + ja - kytkeytyvät päälle. Kun nämä ulostulot kytketään sopivasti ristikkäin saadaan DC moottorin napaisuutta muutettua määräämällä SPDT releet päälle tai pois USB releen avulla, toki toinen USB rele ohjaa itse moottorin virtaa jolloin sen liike saadaan pysäytettyä (tälle tulee omat rajakytkimet).

Hätäseis napin juuresta on myös haaroitettu kytkentä kuusinapaiselle DPDT kytkimelle jolla kattoa saadaan pakko-ohjattua painamalla vipukytkintä vaikka kaikki releet ja johdot edellämainitusta systeemistä ei toimisi jostain syystä. Kytkin palautuu automaattisesti keskiasentoon jolloin oikosulun vaaraa ei ole jos kattoa ajetaan releen kautta ja joku uninen kuvaaja samaan aikaan nukahtaisi vasten pakko-ohjauskytkintä. Tähän väliin pitää kyllä kaikesta huolimatta laittaa oma sulakkeensa, kunhan kerkeää. Hätäseissin kytkin niin, että kun sen painaa alas myös pakko-ohjauksen kontaktit katkeaa - eli seis on sitten todellakin seis. Tosin hätäseissin painaminen jättää kaikki muut vehkeet vielä virtoihinsa, se vain pysäyttää katon. Silloin kaukoputket voi ajaa turvallisesti parkkiin vaikka jokin menisikin ohjauksessa katastrofaalisesti pieleen ja kyseistä nappia pitäisi painaa.

Lisäksi kyseisestä lootasta ohjataan USB releiden avulla kopin valoja sekä flättipaneeleja. Samanlaiset relelaudat laitetaan myös molemmille kaukoputkille jotta laitteita saadaan etänä sammutettua tarvittaessa.

-V