Tutkiessani viime kesänä Hong-Kongin yliopiston HASH planetaaristen sumujen tietokantaa löysin tiedon että Ajomiehen tähtikuviossa, Messier 37 avonaisen tähtijoukon lähestulkoon kohdalla on planetaarinen sumu jota ei tietääksen ole aiemmin kuvattu harrastajalaitteilla. Sinänsä jännä yksityiskohta että M37:sta on erittäin paljon harrastajien ottamia kuvia ja varmaan jokainen harrastaja on tuota avonaista joukkoa kiikaroinut tai katsonut kaukoputkella.
Ainoa tähän asti löytämä kuva josta tuo näkyy on HASH kannassa oleva , IPHAS (International Photographic HAplha Survey) tutkimuksessa 2.5m Isaac Newton teleskoopilla kanarialla otettu H-Alpha kuva, josta kohde alunperin on löydetty. Planetaarinen on viralliselta nimeltään PNG 177.5+03.1 (IPHASX J055226.2+323724).
Tämän planetaarisen kirkkautta ei ole tiedossa, mutta erittäin himmeä tämä on, vaikein tähän asti kuvaamistani. Kooltaan tämä on planetaariseksi iso, nostopainosumun luokkaa ja muotokin muistuttaa selvemmin erottuvasta alaosastaan hiukan sitä. Yläosa on ainakin tällä valotusmäärällä epämääräisen diffuusi, ilman selkeää rajaa.
Keräsin tähän neljältä yöltä 2018 marraskuun alusta alkaen yhteensä 13h valotuksia H-alfa suotimella, huomattavasti enemmän pitäisi saada jotta muoto varmistuisi. Kuvaa on joutunut venyttämään rajusti jotta tuon ylipäätään saa näkyviin.
Jos kelien luoja suo niin yritän kerätä tähän vielä lisää valoa. Jos on intoa niin kokeilkaahan saatteko tätä näkyviin

Negatiivikuva:

Yksittäinen 10min valotus, tässä vaiheessa piti vaan uskoa että jotain vielä tulee näkyviin:

Lisäksi vielä kuvakaappaus HASH kannan löytökuvasta, kantaan ei voi linkata koska sinne ei pääse ilman rekisteröitymistä.
alkuperäiskuvan fist tiedoissa pyydettiin mainitsemaan lähdetiedot, "Drew et al. (2005) and Barentsen et al. (2014), available from
www.iphas.org."
(jos rikotaan tekijänoikeuksia niin poistetaan tämä kuva)
