PNG 177.5+03.1 M37 anonyymi planetaarinen

Aloittaja Ransu, 04.02.2019, 21:01:32

« edellinen - seuraava »

Ransu

Tutkiessani viime kesänä Hong-Kongin yliopiston HASH planetaaristen sumujen tietokantaa löysin tiedon että Ajomiehen tähtikuviossa, Messier 37 avonaisen tähtijoukon lähestulkoon kohdalla on planetaarinen sumu jota ei tietääksen ole aiemmin kuvattu harrastajalaitteilla. Sinänsä jännä yksityiskohta että M37:sta on erittäin paljon harrastajien ottamia kuvia ja varmaan jokainen harrastaja on tuota avonaista joukkoa  kiikaroinut tai katsonut kaukoputkella.

Ainoa tähän asti löytämä kuva josta tuo näkyy on HASH kannassa oleva , IPHAS (International Photographic HAplha Survey) tutkimuksessa 2.5m Isaac Newton teleskoopilla kanarialla otettu H-Alpha kuva, josta kohde alunperin on löydetty. Planetaarinen on viralliselta nimeltään PNG 177.5+03.1 (IPHASX J055226.2+323724).

Tämän planetaarisen kirkkautta ei ole tiedossa, mutta erittäin himmeä tämä on, vaikein tähän asti kuvaamistani. Kooltaan tämä on planetaariseksi iso, nostopainosumun luokkaa ja muotokin muistuttaa selvemmin erottuvasta alaosastaan hiukan sitä. Yläosa on ainakin tällä valotusmäärällä epämääräisen diffuusi, ilman selkeää rajaa.

Keräsin tähän neljältä yöltä 2018 marraskuun alusta alkaen yhteensä 13h valotuksia H-alfa suotimella, huomattavasti enemmän pitäisi saada jotta muoto varmistuisi. Kuvaa on joutunut venyttämään rajusti jotta tuon ylipäätään saa näkyviin.
Jos kelien luoja suo niin yritän kerätä tähän vielä lisää valoa. Jos on intoa niin kokeilkaahan saatteko tätä näkyviin



Negatiivikuva:


Yksittäinen 10min valotus, tässä vaiheessa piti vaan uskoa että jotain vielä tulee näkyviin:


Lisäksi vielä kuvakaappaus HASH kannan löytökuvasta, kantaan ei voi linkata koska sinne ei pääse ilman rekisteröitymistä.
alkuperäiskuvan fist tiedoissa pyydettiin mainitsemaan lähdetiedot,  "Drew et al. (2005) and Barentsen et al. (2014), available from www.iphas.org."
(jos rikotaan tekijänoikeuksia niin poistetaan tämä kuva)

Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Aksu

Todella hieno havainto äärimmäisen haastavasta kohteesta, mutta tyhmä noviisikysymys: mistä ne tietää että kyseessä on nimenomaan planetaarinen sumu, eikä jokin muu erittäin himmeä emissiosumu? Ei ainakaan muodosta tässä tapauksessa  :shocked:
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

naavis


Timpe

Joo, hieno havainto Ransulta!  :smiley:
Tätä äimisteltiinkin jo Hauholla, mutta tuollainen on nyt kovin himmeä kuvattavaksi juuri näistä keskitalven utu/sumukeleistä, mitkä jättävät taivaan rajamagnitudin nelosen tienoille. Kenties keväämmällä sitten...
- Timo Inkinen

Ransu

Lainaus käyttäjältä: Aksu - 04.02.2019, 21:14:41
Todella hieno havainto äärimmäisen haastavasta kohteesta, mutta tyhmä noviisikysymys: mistä ne tietää että kyseessä on nimenomaan planetaarinen sumu, eikä jokin muu erittäin himmeä emissiosumu? Ei ainakaan muodosta tässä tapauksessa  :shocked:

Kiitoksia Aksu, naavis ja Timpe. Tämä Aksun kysymys onkin kova pala,tämä nimittäin askarrutti itseänikin koska en ole ammattilainen.
Onnekseni olen päässyt mukaan Macquarien yliopiston tutkimukseen keräämään valoa parista planetaarisesta ja on sitä kautta yhteys yhteen maailman huipputukijoista.
Eli kysyin aiemmin ihan samaa asiaa tutkimuksen johtajalta, prof Orsola De Marcolta.
Orsola vastasi samaan noviisikysymykseen seuraavasti:

"In answer to your question, you cannot tell something is a PN just by looking it. You need line ratios such as [OIII] and Ha. Another way is to determine whether the central star is a reasonable central star of PN (spectroscopy again, but you can start with colours, it must be blue), and again with spectra whether the systemic velocity of the star is the same as that of the PN. All this becomes hard, even with professional telescope, for PN as faint as this one... hope it helps."

Tässä kyseisessä tapauksessa en tiedä miten ovat tuon määrittäneet planetaariseksi, HASH:sta ei nimittäin löydy spektridataa tästä kohteesta, keskustähteäkään ei liene kovin helppoa määrittää?
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

JoRy

Aikamoinen kuva Ransulta. 7' on iso planetaariseksi, ja kyllä tuossa Nostopainon tapaista muotoa näkyy. Mainiota kun harrastajaputkilla saadaan kuvia joita verrataan 2,5m putkilla otettuihin.

T:Jorma

Pappis

Vaikka kohde vähän valjuksi jääkin, tämä on silti komea saavutus!

Aksu

Kiitos Ransu valaisevasta vastauksesta  :azn: Jotain spektroskopiaan viittaavaa itsekin pähkäilin mielessäni kysymyksen esittämisen jälkeen - ja ihmettelin samalla saako noin himmeästä mitään spektriä isojen poikien ja tyttöjen leluillakaan. Ammattilaisen vastauksestakin ("all this becomes very hard...") voi ehkä rivien välistä lukea, että tällaisten ultrahimmeiden kohteiden tapauksessa luokittelu saattanee perustua myös ns. sivistyneeseen arvaukseen, eli kohde nyt vain sopii paremmin planetaariseksi sumuksi kuin joksikin muuksi, vaikka ihan 100% varmuuteen ei havaintoteknisistä syistä päästäisikään  :huh:
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

JVO

ei kai luokittelua varten varsinaista spektriä tarvitse kuvata, pelkät emissioviivojen suhteet vain ja siihen riittää suotimet

Murtsi

Raunolta todella hieno havainto, kiitos siitä.

Tämä kohde vaikutti lähtökohtaisesti todella mielenkiintoiselta, koska on oikeasti haastava, pakkohan sitä oli yrittää kuvata ja ajatuksena oli alunperin se, että saisi kohteesta ensimmäisen värikuvan aikaiseksi. Onnistuihan se lopulta, vaikka kyllä sai tehdä kaikenlaisia temppuja käsittelyssä, jotta olisi niin sanotusti "luonnollisen" näköinen. Planetaarista joutui nimittäin venyttämään esiin todella rankasti ja samalla kuitenkin piti pitää tähdet "kasassa", etteivät paisu aivan mahdottomiin mittoihin...

Lopputulokseen olen tyytyväinen, vaikka kohde riensikin melko nopeasti kuvausikkunan ohi, enkä saanut valotettua läheskään niin paljon, kuin olisin halunnut, ehkäpä tätä on valotettava lisää joskus myöhemmin. Tekniset tiedot löytyvät astrobinistä.


Timpe

Hyvin irtoaa taustalta tuo punainen sumuhehku (onnittelut!), vaikka kohde onkin vielä 7h valotuksella niin himmeä ettei sumusta piirry esille kovinkaan selkää ulkomuotoa. Sumu näkyy nyt ikään kuin syrjäsilmällä katsoen tuon avonaisen joukon tähtiloiston seasta. Kauniisti käsitellyt tähdet väreiltään ts. onpahan kokonaisuudessaan hyvin luonnollisen näköinen loppukuva Murtsilta äärihimmeästä sumukohteesta!   :smiley:
- Timo Inkinen

Ransu

Hienoa Murtsi!
Hankala kohdehan tämä on ja sumun esiin saaminen on iloitsemisen arvoinen asia!
Tähdet on yhtä maukkaita kuten muissakin Murtsin esityksissä :cool:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/