Stargate 600S REBEL synscan goto

Aloittaja Ari Haavisto, 22.12.2018, 21:25:56

« edellinen - seuraava »

VP

Kiitos selvennyksestä! Pitäisi joskus itsekkin kokeilla fokuksen siirtelyä ees takaisin, jos saisi sillä joissain olosuhteissa parempaa jälkeä.

Ari Haavisto

No niin, lopulta sain asiat siihen pisteeseen, lähinnä tuon sähköalustan ja uuden kuvausläppärin, että pääsin jatkamaan 600:n ihmettelyä ja verifiointia. Nyt siis sähköalustalla peräkkäin molemmat putket, 400 ja 600 ja kuvaussetuppi sellainen, että saan ajettua kahta Firecapture sessiota ja kahta kameraa yhtä aikaa. Voin siis kuvata molemmilla putkilla samaa kohdetta yhtä aikaa ja siten saan vertailukelpoisempaa materiaalia. Ensimmäiseksi kohteeksi pääsi Jupiter klo 2 kohtuullisessa kelissä. 600:ssa APM 1,5x komakorjaava barlow, baader ir pass ja  uusi ASI678 2.0 um pikseleillä. Tämä antaa 0,12"/pikseli. 400:ssa powermate 2x, paracorr2, samanlainen ir pass ja  ASI183 2,4um pikseleillä. Skaala samainen 0,12"/px. Putket oli jäähdytetty hyvin ja kollimoitu samoilla työkaluilla.

Ja tässä sitä taas mennään... osasin tätä kyllä odottaa, sillä en ole toistaiseksi päässyt 600:lla yli tai edes samanlaisiin tuloksiin kuin 400:lla edelleenkään. Olen monesti ihmetellyt 600:n videoiden omintakeista luonnetta. 600:n videosta pinottu kuva vasemmalla ja 400 oikealla. Samat ruudut alempana myös gif-animaationa. Sama ero näkyi liveruudulla myös melko selvästi. Ja kaikilla videoilla.






En usko tuon johtuvan seeingin isommasta vaikutuksesta isompaan putkeen. Lisäksi 600 kiskoi ruutuja melkein tuplatahtia, joten pinossakin on melkein tuplamäärä ruutuja. Enkä myöskään usko törmänneeni mihinkään mystiseen universumin apertuurirajaan 400mm ja 600mm välissä. Kyllä tuolla nyt taitaa edelleen olla jotain pielessä. Vieläpä aika raskaasti. Tuosta tule vaikutelma, että jokin suttaa kuvaa aika raskaasti ja sitten isomman apertuurin erotuskyky silkalla voimalla hiukan kompensoi suttaamista. Laitan myöhemmin itse videoitakin näytille jonkinlaisena vertailuna, niistä kun samalla pääsee tutkimaan osuuko seeingin erilaiset pärinät ja heilunnat molempiin putkiin samanlaisena ja yhtä aikaa. Sellaista tutkielmaa en ole koskaan missään nähnyt kenenkään tehneen.

No, nyt on setuppi kunnossa, niin pääsee jatkamaan testejä ja yksi tekijä kerrallaan pois pudoattaen tutkimaan mistä tuo tulee. Sitähän tällä putkella on jo moneen kertaan tehtykin. Ja silti samalla pääsee haluamallaan putkella aina kuvaamaankin, kun nuo nyt tuossa molemmat aina kulkee.

Seuraavalle kerralle teen maskin, jolla voin rajoittaa isommankin putken apertuurin 400mm:aan, niin tulee sekin viimeinen seeing-muuttuja poistettua. Maskaamalla valovoimaksi tulee F4=>F6 (vs.F4.5 tuossa toisessa), niin samalla putoaa sen mahdolliset vaikutukset mm. Kollimoinnin tarkkuusvaatimuksiin pois myös. Samalla tulee tehtyä seeing perustutkimusta.Epäilen kyllä, että lopputulos on silti sama. Ehkä myös vertaileva tuplatähtitesti ensi kerralla molemmille putkille. Jännäksihän tämä taas menee.

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ari Haavisto

Jaa-a...
Aloin tutkimaan tarkemmin noita videoita ja tein ensimmäisestä videoparista split-screen videon. En ole vielä löytänyt firecapturesta ajastustoimintoa videoinnin aloittamiseksi, joten käsipelillä 600:n video alkoi n. 0,7 sekuntia ennen 400:n videota. Synkkasin nuo Clipchampissa parhaani mukaan kohdalleen. Videot on myös käännetty suunnilleen siihen asentoon miten Jupiter taivaalla oli ja 600 on vasemmalla ja 400 oikealla, kuten putketkin kenturalla olivat. Tuosta siis pitäisi aika tarkkaan nähdä seeingin heittely.

400 on kyllä kontrastisempi, mutta myös pumppaa enemmän molempiin suuntiin, jota 600 ei tee. Ja tuo on kyllä selvästi ilmakehän pumppausta, eli 400:lla seeing aaltoilee ja päästää välillä aika tarkkaakin läpi. 600 taas aaltoilee vähemmän ja on tasaisemman sumea ja noita aaltoiluja joissa olisi tarkkaa, ei ole. Ikään kuin 600 kuvaisi tasaavan ja blurraavan suotimen läpi. Onko tuo suodin sitten ilmakehä johtuen isommasta apertuurista, optiikan blurraus vai joku muu ilmiö? Siinä tutkimuskysymyksemme.

Latasin videon youtubeen, mutta se pakkaa jonkin verran Linkki youtubeen

Mutta parempilaatuisen MP4:n laitoin tarjolle myös google driveen: google drive

Niin ja tämä on eri video kuin tuo josta laitoin nuo kuvat, se on vielä tutkimatta, samoin kuin pari videota joissa tutkin puhaltimien vaikutusta.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Ari Haavisto

Juoni tihenee...
Nuo aiemmat kuvavertailut oli tehty suoraan AS4 terävöitetyistä pinoista identtisillä kevyillä PS levels säädöillä. Mutta nyt otinkin AS raakapinot ja tein niille identtiset terävöitykset Registaxilla ja lopputulokset ovat mielestäni paljon lähempänä toisiaan, toki edelleen väärin päin kuin mitä olisi mukava nähdä.
Vasen on 600 registax terävöitys, keskimmäinen originaali 400 AS terävöitys ja oikea 400 registax terävöitys. Ja videona oli tässä nuo joista nuo videot edellisessä viestissä.



Hmmm... koska kuvaskaala pikseliä kohden oli molemmissa setupeissa sama, eli tehollinen polttoväli oli sama, mutta 600:n putken aukko oli 50% suurempi kuin 400:n, niin sehän tarkoittaa että 400:n tehollinen F-luku oli 50% suurempi. Nyt täytyy hiukan opiskella miten aukkosuhde vaikuttikaan kontrastiin.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

mistral

Onko mahdollista tai järkevää tehdä pellon toiselle puolelle valaistu reikälevy jonka takana on ledit. Siis reiän takana on ledi reikiä on pienenevä sarja, esim 10mm,9,8...2,1 ja 0,5mm. Saako tuollaisella selville optiikasta eroja? Vaikuttaako pellon tasossa seeing yhtä voimakkaasti kuin zenittiin kuvauksessa?

Mito

Tällainen testi tuli mieleen, joka saattaisi tuoda jotain lisätietoa häiriötekijästä.

Kuvaa samanaikaisesti molemmilla putkilla zeniittiin ilman seurantaa niin kauan, että tähtien viirut menee kuvan poikki. Onko viirut suoria (kaaria) ja tasaisen ohuita? Onko putkien välillä eroa? Toista sama eri korkeuksilla. Jos kuvien laatu muuttuu kallistuksen myötä, jossakin on taipumaa.

Rakenteiden mahdollinen värähtelykin huonontaa kuvaa. Onko puhaltimet päällä kuvauksen aikana?

Ari Haavisto

Lainaus käyttäjältä: mistral - 03.10.2024, 21:20:59Onko mahdollista tai järkevää tehdä pellon toiselle puolelle valaistu reikälevy jonka takana on ledit. Siis reiän takana on ledi reikiä on pienenevä sarja, esim 10mm,9,8...2,1 ja 0,5mm. Saako tuollaisella selville optiikasta eroja? Vaikuttaako pellon tasossa seeing yhtä voimakkaasti kuin zenittiin kuvauksessa?

Nyt kun muistutit, niin kaivelin laatikon perukoilta esiin parikin keinotähteä ja sääennuste on hiukan sellainen, että tuo voisi hyvinkin olla seuraava steppi. Hankin nuo keinotähdet aikoinaan SW500:n testeihin, mutta sitä ei saanut osoittamaan tarpeeksi alas ja lisäksi tiellä oli isoja lumipenkkoja. Nyt noita esteitä ei ole ja tuonne aukean toiseen laitaan tien viereen voisi saada keinotähden johonkin melkein 700 metrin päähän. Laskin kaavalla, että tälle putkelle keinotähti pitäisi saada yli 400m päähän, jotta etäisyydestä aiheutuva aberraatio ei ylittäisi 1/4 valoaaltoa. Tuo 700 metriä antaisi sitten jo alle 1/7 aallon härön. Sitten vaan toivoa, että kukaan koiranulkoiluttaja ei sillä välin nappaa tähteä mukaansa. Tuossa asennossa peili on reunatukensa varassa, niin mitään peilintuennan vertailuja ei tuossa pääse tekemään, mutta saisipa jonkin käsityksen onko kuvio puhdas vai onko siellä jotain jota sitten metsästää aidolla tähtitestillä eteenpäin. Maskien kanssakin voi leikkiä keinotähdellä, jos on ensin jokin löydös, esim. reuna-alueella jotain outoa. Apupeilinkin voi vaihtaa kokeeksi.

Lainaus käyttäjältä: Mito - 04.10.2024, 20:33:08Rakenteiden mahdollinen värähtelykin huonontaa kuvaa. Onko puhaltimet päällä kuvauksen aikana?

Sammutin puhaltimet ennen kuvauksen aloitusta. Tein myös testin, että laitoin ne yhdessä vaiheessa takaisin päälle kuvauksen aikana, ei vaikutusta suuntaan eikä toiseen. Ainoa toinen tärinän aiheuttaja olisi seurantamoottorit, mutta niistä on hirveä matka ja monta rakennetta välissä ennen pääpeiliä.

Rakenteen tukevuutta olen testaillut kollimaation kautta eri korkeuksissa, ei muutosta. Itse asiassa kollimaatio harvoin muuttuu edes putkea siirrettävissä. Tosi jäykkä tuo on. Ja kuukuvissa ei näy isolla kennolla eroa eri kulmien välillä vs. keskialue. Aito tähtitesti eri korkeuksille näyttää kyllä sitten, jos jokin muuttuu matkalla ja paljastaa peilin tuennan ilmiöt.

Paras löydös olisi se, että löytyy jokin vika. Sellaisen voi aina korjata. Vaikka se sitten tarkoittaisi peilin lähettämistä Zambutolle... Huonoin löydös olisi se, että Suomessa vaan on apertuurirajoitus jossain hiukan yli 400mm kohdalla.

Mutta tässä taas yksi kuvapari. Nämä eivät ole yhtäaikaa kuvattuja, vaan peräkkäin samalla kamerasetupilla putkea vaihtaen. Jää pois muuttujista kamera, suodin, barlow, komakorjain jne. mutta seeing ehtii muuttua ja kuvaskaala on eri. Ensin vasen kuvattu 600:lla klo 3.35. Sitten kamerasetti vaihdettu 400:een ja kuvattu 03.49. Keli hiljalleen parani ajan kuluessa, eli 400 näki parempaa keliä. 600:n kuva skaalattu alas samaan kokoon, muuten käsittelyt samat: AS4 pinoaminen, registax identtiset terävöitykset, photarissa pelkkä skaalaus. Edelleen 400 on ehkä hitusen parempi, kun pitäisi olla toisinpäin, mutta kovin paljoa eroa ei kyllä tässä ole.

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Pappis

Onko noissa kahdessa kamerassa muuta eroa kuin pikselikoko? Esim. Full-well depth, vs. sun signaalitaso, kokonaiskohina vs. sun signaalitaso, päästökaista kuvausketjussa (600 mm näkee enemmän infrapunaa?), tms.?

Voisi esim. ottaa video pätkät molemmilla yhtäaikaa, vaihtaa kertojien jälkeinen jono päittäin ja sama uusiksi. Tai vaihtaa jopa kertojien kanssa ja skaalaa uusiksi?