Stargate 600S REBEL synscan goto

Aloittaja Ari Haavisto, 22.12.2018, 21:25:56

« edellinen - seuraava »

Pappis

Lainaus käyttäjältä: mistral - 21.07.2020, 10:11:02
Eikös Hubblekin korjattu jollain apupeilin muutoksella?
Hubble sai palloaberraation korjaavat "silmälasit".

Terminaattori

Astigmatismin voi korjata fokuksen lähelle sijoitettavalla sylinterilinssillä. Arin peilissä taitaa tällä hetkellä astigmatismi olla suunnilleen samaa suuruusluokkaa kuin omassa C8:ssani, joka osoittautui huonoksi planeettaputkeksi. Sylinterilinssillä korjattuna se on kuitenkin varsin hyvä putki. Tarkemmin olen tuosta aiheesta laittanut tänne: https://www.cloudynights.com/topic/661358-celestron-c11-has-mild-astigmatism/?p=9377788

Taipunutta reunaa ei voi korjata muulla kuin peilin uudelleenmuotoilulla. Siitä en osaa sanoa tähtitestin perusteella, miten suuri se on ja kuinka paljon sillä on vaikutusta kuvanlaatuun. Tähtitestissä jotkut pienetkin virheet saattavat näkyä aika isosti.

Ari Haavisto

Peilit lähtevät takaisin Englantiin ja saan rahani takaisin.

John totesi, että fokuksen ulkopuolinen kuvio ei ole sellainen kuin pitäisi, vaikka peilin tarkastusvaiheessa hän oli ollut hyvin tyytyväinen tuloksiin. Totesi, että hän ei tästä nyt pysty parantamaan ja pahoitteli kovasti. Täydet pisteet rehellisyydestä, asiakaspalvelusta ja ystävällisyydestä, harmittaa hirveästi hänen puolestaan että tämä meni näin.

Mutta sitten jotain todella pahasti pielessä on kyllä tuossa hänen tarkastusprosessissaan, kun tuo ensimmäinen yrite pääsi tuollaisena läpi, vaikka hänen mielestään sekin näytti hyvältä tarkastuksessa. Ja sitten tähän jälkimmäiseen yritykseen sai korjattua vain tuon kolmiomaisuuden. Mainostaa kuitenkin 1/8 aaltorintamaa ja tämä jälkimmäinenkään tuskin on edes 1/3. Jos olisin hän, hyödyntäisin nyt tuon ex-peilini jäljittääkseni testauksen ongelmat ja laittaisin prosessit kuntoon. Voihan se olla, että tämä on vain liian suuri peili hänelle, mutta kyllä tuollaisten virheiden pitäisi silti tulla esiin. Hänellä on kuitenkin hyvä maine ja tyytyväisiä asiakkaita. Mutta toisaalta suurin osa peileistä on pienempiä, jotka ehkä onnistuvat ihan o.k., ja suurin osa on DS-havaitsijoita, joita ei haittaa tai eivät tiedä mitä pitäisi olla. Paljon nimittäin on ihmisiä, jotka raportoivat "neulanterävistä tähdistä" ja suurista suurennuksista, mutta koskaan ei näy yhtään tähtitestikuvaa tai -raporttia. Onhan tuolla SW500P:lläkin tyytyväisiä käyttäjiä, mutta kaikki jotka ovat yrittäneet tehdä planeettahavaintoja tai tehneet jonkinsortin testin, ovat raportoineet todella huonoja tuloksia.

Tietenkään tekemäni putken mekaniikkakaan ei ole täydellistä, mutta ne asiat tuli suljettua pois jo edellisellä kierroksella. Ne virheet ovat sitten kertaluokkaa pienempiä, eivätkä nyt tule näkyviin näiden isojen hiontavirheiden alta. Erittäin valaisevia olivat Kantolan Timon kokeilut muuttaa peilinsä korjauskerrointa mekaanisesti jännittämällä. Todella suuret voimat saivat aikaan yllättävän pieniä muutoksia.


Lainaus käyttäjältä: AstroIle - 20.07.2020, 20:26:52
Voi harmi kun mikään ei mene putkeen.
Kiikuttaisin peilin arvioitavaksi ja mitattavaksi Tapio Korhoselle Opteoniin Turkuun. Luulen, että korjaukset hoituisivat isojen projektien lomassa. Kysyminen ei maksa mitään ja tarinat 50cm peilistä lähtien ovat olleet sydäntä riipaisevia.

T.Astroile

Ei nyt vielä, ensin pitää saada järjellinen aihio mitä tutkia. Nuo SW:n 50cm peilit olivat sellaisia, joita ei edes voinut uudelleenhioa ja nyt nämä kaksi seuraavaa olivat vain niin pielessä, että ihan turha kiikuttaa mihinkään. Kun käytetään 10 aallon defocusta tai jopa hiukan yli, käyttökelpoisen peilin tähtitestikuviossa tutkitaan kuvion yksityiskohtia ja valojakaumaa, nyt edelleen koko kuvio oli melkein hukassa... Mahtaisiko Tapiolla edes mittalaitteissa asteikko riittää?

Nyt siis lähtee liikkeelle iteraatio #5. Taidan kokeilla tuota Mirrospheren Frack Griereä, johon olin jo yhteydessä aikoinaan ennen kuin lähdin tälle UK-linjalle. Viides kerta toden sanoo? Pitäähän tälle Moby Dick - tarinalle joku päätös saada  :shocked:
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Aksu

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 21.07.2020, 12:38:21
...suurin osa on DS-havaitsijoita, joita ei haittaa tai eivät tiedä mitä pitäisi olla. Paljon nimittäin on ihmisiä, jotka raportoivat "neulanterävistä tähdistä" ja suurista suurennuksista, mutta koskaan ei näy yhtään tähtitestikuvaa tai -raporttia.

Luulenpa että tuohon kiteytyy (valitettavan) paljon totuutta...

Ei voi kuin ihailla sinun hermojasi että jaksat noinkin koostuneesti tätä asiaa tänne raportoida, meikäläisen mielentila olisi jo aivan  :veryangry: Onhan tuo tähtitesti aivan kaamean näköinen eikä voi kuin ihmetellä miten tuo pääsee pajalta ulos, erityisesti vielä kun kyseessä oli jo reklamaatiokorjaus (ei sillä että tuollaista pitäisi ensiyrityksenäkään myydä, monen tonnin investointi kuitenkin asiakkaalle). Käy peilintekijää melkein yhtä paljon sääliksi kuin sinuakin, kyllähän tuon täytyy olla karmea pettymys hänellekin - ja tarinasi perusteella kyseessä on kuitenkin kunniallinen, suoraselkäinen kaveri joka kantaa vastuunsa epäonnistuessaankin.

Täytyy todella toivoa että Mirro-Sphere natsaa. Griere lienee kuitenkin nyky-Euroopan arvostetuin harrastajapeilien tekijä. Jos sieltäkin tulee silkkoa ja sekundaa, niin eihän tässä tiedä voiko mihinkään enää luottaa  :tongue:

Amerikkalaiset harrastajat vannovat Carl Zambuton ja John Lockwoodin nimeen, mutta tuskinpa heilläkään mitään mustaa magiaa on käytössä mitä tällä puolen rapakkoa ei olisi. Sikäläinen kulutusyhteiskunta ehkä sitten vähän armottomampi; jos näin pienissä piireissä menee maine niin siellä firmalla ehkä nopeammin lappu luukulla, minkä pelko tietysti ehkäisee tehokkaasti susikappaleitten liikenteeseen laskemista. Ja toisaalta laadukkaan maineen saaminen palkinnee tekijänsä taloudellisestikin ehkä paremmin (mikä kyllä sitten heijastuu näiden herrojen peilien hinnoissakin). Keppiä ja porkkanaa...
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

mistral

Omistan kyllä newtonin mutta vähän olen ehinyt käyttämään eli en tiedä kuinka pyöreä diffaktiorenkaan pitäisi olla. Onko oltava niinkuin pyörän rengas, presiis pyöreä? Outoa tosiaan jos Nichol ei pystynyt mittaamaan ja kuitenkin lupaa 1/8 tarkkuutta. Onhan se saavutus kun noin valtavassa pinnassa saa säteet menemään oikeaan pisteeseen. Jos hioo liikaa, joutuu ilmeisesti jyystämään koko pinnan uudestaan, hikistä hommaa.

Pappis

#230
Joo, ison ja tarkan peilin hionta on meidän nykyisten luonnonlakien ehdoilla syystäkin haastavaa! Jos unohdamme aluksi peilin paksuuden, niin periaatteessa sekä hionta-alustan että hiontatyökalujen tulisi olla suoria ja tasaisia samalla tarkkuudella, mitä peilin pinnalta vaaditaan. Ellei, niin muutoin peiliin tulee jännityksiä ja/tai pinnan tarkkuus kärsii. Reaalimaailman peileillä on kuitenkin paksuutta, mutta se ei muuta tilannetta olennaisesti muutoin, kuin että käytännössä alustan/työkalujen pinnan laadulla ei ole ihan niin kovat vaatimukset. Peili toki kokee enemmän jännityksiä hionnan aikana, mutta lopputuotteeseen ne jännitykset eivät kokonaan jää, mutta eivät myöskään kokonaan katoa.

Lopputuloksen kannalta olennaisempaa on jo peilimateriaalin tasalaatuisuus ja virheettömyys. Tästä syystä nuo isot kennopeilit eivät tule onnistumaan, kun pelkästään pienet lämpötilaerot ja jännitykset peilin eri osien välillä (peilin oma massa sekä tuennan pienet erot) ns. sotkevat pakan. Isojen peilien osalta kuvaan astelee vielä hiontakaluston mekaaninen lujuus. Jos se "hiomakone" on suunniteltu mekaanisen lujuuden ja stabiiliuden osalta max. 30 cm peileille, ei sillä 50 cm laatupeili tule onnistumaan, vaikka se fyysisesti onnistuisikin. Koneen mekaanisen stabiiliuden osalta vaatimukset kasvavat dimensioiden toisessa potenssissa.

Se ei ole sattumaa, että ammattilaisten jättipeilit ovat paloiteltuja ja sähkömekaanisesti tuettuja ja säädettäviä. Kun peili on tarpeeksi iso, ei "oikeaa" pintaa saada pelkästään staattisella tuennalla enää millään pidettyä yllä. Lisätään säätö peilipinnan korjaamiseksi ja bonuksena saadaan aktiivisen optiikan muutkin edut.

Jotenkin nyt tätä Arin tarinaa taaksepäin katsellessa ei voi kuin ihmetellä (lue: ihailla) miehen kärsivällisyyttä ja pedanttisuutta. Itse on pakko myöntää, etten oikein jaksanut koko ajan uskoa onnistumiseen, vaikka sitä Arille vilpittömästi toivoinkin. Arin kunniaksi onkin todettava, että jollei meidän harrastajien joukossa olisi näitä "suorapuheisia pilkunviilaajia" (tässä vain positiivisessa mielessä), kuinka paskoja vehkeitä meille oikein myytäisiin?!

mistral

Jos 60cm peiliä tekee samalla tavalla kuin 30cm, on pinta-ala 4x suurempi eikä varmaan helpolla muotoudu. Jos Allar Saviauk kertoisi kuinka sai peilinsä onnistumaan, kuitenkin teki sen "jumppaamalla" eikä koneella. Veikkaan että 60cm peilit vaatii monta välimittausta kiillotuksen välissä, siinä palaa aikaa.

Edellisessä postauksessa puhuin diffraktiorenkaista, se ei taida olla niin vaan paremminkin off-fokus, renkaat siis ei ole diffraktiota.

Löytyi linkki: http://www.allarscopes.com/telescopes/488mm_f5/index2.htm

Ari Haavisto

Peilit purettu irti ja matkalla Englantiin. Purkaessani vielä tarkistin, että mitään pielessä olevaa ei mekaniikasta löytynyt. Alan itseasiassa pitää tekemästäni mekaniikasta, osat tuntuu toimivilta ja peilien irrotusta ja asennustakin on harjoiteltu jo niin monta kertaa, että kävi todella nopsasti. Hetki sitten täyttelin sitten Mirrospheren tilauslomakkeen ja laitoin matkaan allekirjoitettuna. Onhan noita rapakon takanakin juu, mutta verot ja tullit nostavat hinnat aivan järjettömyyksiin, osa heistä suosii makuuni liian nopeita optiikoita ja pitäähän sitä tukea Eurooppalaista peilintekoa. Nyt on arpa siis jälleen heitetty.

Täytyy ensin tunnustaa, että en minä itsekään oikein uskonut että tuo korjaushionta onnistuu, siksi teinkin mm. kaapelikeinun säädöt suoraan Mirrospheren paksummalle peilille sopivaksi. Ja siitä huolimatta ensimmäisen tähtitestin jälkeen, kun totuus alkoi selvitä, jouduin kyllä yhden illan kokoamaan ajatuksia. Postimerkkeily tuntui niin houkuttelevalta, mutta meikäläisen tuurilla kaikki postimerkit olisivat silloin virheettömiä ja siis arvottomia...

Nyt sitten pitää pestä ja säätää vanha sotaratsu SW400P Marsia varten ja tehdä sillekin viimein tähtitesti. Se kun on kuitenkin osoittanut olevansa suhteellisen hyvä kuvantuottaja ja aikalailla täyttää määrittelyn "riittävän hyvä". Siitä saa sitten referenssin, minkälaisella tähtitestituloksella vielä pärjää. Täydellinenhän ei tuokaan putki ole, ja epäilen siinäkin esiintyvän astigmatismia ja korjausvirhettä, mutta kuvio saattaisi kuitenkin olla järjellinen.

Tajusin, että käsissäni on itseasiassa aika arvokas aineisto, koska minulla on side-by-side kuukuvia SW400P:llä ja SW500P alkuperäisellä optiikalla. Kun teen SW400P:llä tähtitestin, minulla on kytkeä kummankin putken näkymään tähtitestitulos rinnalle, ja saadaan "tällaisen tähtitestin omaavalla putkella saa tällaista kuvaa" - kaavio! Enpä muuten ole nähnyt tuollaista missään koskaan muuten kuin simulaationa, joka ei ota seeingiä huomioon.

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Pappis

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 23.07.2020, 22:29:33
Tajusin, että käsissäni on itseasiassa aika arvokas aineisto, koska minulla on side-by-side kuukuvia SW400P:llä ja SW500P alkuperäisellä optiikalla. Kun teen SW400P:llä tähtitestin, minulla on kytkeä kummankin putken näkymään tähtitestitulos rinnalle, ja saadaan "tällaisen tähtitestin omaavalla putkella saa tällaista kuvaa" - kaavio! Enpä muuten ole nähnyt tuollaista missään koskaan muuten kuin simulaationa, joka ei ota seeingiä huomioon.
Nyt kun tuon ajatuksen lausuit julki, niin olin pudottaa alaleukani lattiaale. Tuossa olet niin oikeassa kuin vain voi olla. Ja uskoisin tulostesi kiinnostavan myös maailmalla.

pvahimaa

Tuo on oikeasti kiinnostavaa. Itse kun joskus yritin oman ammatillisen mielenkiinnon voimalla testituloksia etsiä niin eipä löytynyt juuri mitään.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 23.07.2020, 22:29:33
Tajusin, että käsissäni on itseasiassa aika arvokas aineisto, koska minulla on side-by-side kuukuvia SW400P:llä ja SW500P alkuperäisellä optiikalla. Kun teen SW400P:llä tähtitestin, minulla on kytkeä kummankin putken näkymään tähtitestitulos rinnalle, ja saadaan "tällaisen tähtitestin omaavalla putkella saa tällaista kuvaa" - kaavio! Enpä muuten ole nähnyt tuollaista missään koskaan muuten kuin simulaationa, joka ei ota seeingiä huomioon.

Pisteet tälle! Käytännössä olet kumminkin saanut tuosta touhusta niin runsaasti kokemuspisteitä, että pärjäät maailmanlaajuisestikin kärkiviisikon tai kymmenikön sekaan noilla Kuu/planeettakuvaustaidoillasi. Ei kun pää pystyyn ja jatkojalostamaan ja jakamaan omaa omaamistasi, sillä se on tässä touhussa se arvokkain osuus.  :cool: Ei niinkään ne laitteisiin sijoitetut roposet (joilla on vain se vaihtoarvo), sillä ilman harrastustaitoa ja osaamista siellä putken takana ei hyvälläkään laitteistolla tee oikein mitään.
- Timo Inkinen

mistral

On ironista että parabelipeili on kiven takana mutta levysoittimella voi tehdä sellaisen "nappia painamalla". Aimo T. Niemen peili: https://ainiemi.blogspot.com/p/peilin-tekoa-valamalla.html

Mietin jos oikeasti alettaisiin kehittämään parabelipeilin sarjavalmistusta tuolla tavalla, voisi hinnat vähän pudota.
Lasista tekemällä pitäisi "levylautasen" olla kuumassa uunissa ja akselin pitäisi säilyttää suoruutensa jotta pyöriminen olisi prikulleen kohti zeniittiä. Kun massa olisi hakenut muotonsa, uuni saisi jäähtyä rauhassa ja tuloksena olisi parabelipeili. Varmaan pintaa joutuisi vielä hienosäätämään mutta jos perusmuoto olisi oikea, ei siinä menisi kovin montaa tuntia.

pvahimaa

Noinhan ne isotkin peilit tehdään. Vähän vaan hitaammalla prosessilla kun jäähtyminen kestää kauan...

Ari Haavisto

Ei tästä tarinasta käänteitä puutu; John laittoi postia, että peilit olivat saapuneet perille, mutta paketti oli saanut melkoista iskua:


Onneksi peilit olivat kuitenkin säilyneet ehjinä ja kauppahinnan palautus on jo matkalla tililleni, mutta läheltä piti ettei tuo "kirottu" peili tehnyt viimeistä metkuaan. Tuo paketti on niin tukeva, että käytännössä se on pitänyt ajaa trukilla vauhdilla ovipieleen, jotta noin hajoaa  :shocked:

40% etumaksu on suoritettu Mirrospherelle tilauksen vahvistamiseksi ja nyt sitten odotellaan taas. Uusi peili tulee olemaan 58mm paksu ja 33kg painoltaan. Pääsen siis eroon osasta nykyisiä vastapainoja.. Otin peilit 96% pinnoitteella ja apupeilin hieman isompana, 130mm (edellinen 123mm) niin jää kamerakennoille kasvuvaraa ja saan hiukan enemmän back focusta.

Mirrospherellä ilmeisesti tulee peilin mukana aina mittausraportti. Peilit ovat paksumpia ja myös taustat tasoon hiottuja. Toiminee hyvin.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

mistral

Oikein että antaa mittausraportin. Ilmeisesti Frank Griere on tottunut tekemään 600m peilejä, luulisi nyt onnistuvan.