Stargate 600S REBEL synscan goto

Aloittaja Ari Haavisto, 22.12.2018, 21:25:56

« edellinen - seuraava »

mistral

Lainaus käyttäjältä: wm-x - 26.10.2019, 08:44:56
Onhan ne taustan kannakkeet oikealla korkeudella toisiinsa nähden yms.

Sitä itsekin ajattelin mutta kun se on "kolmijalka", niin paino jakautuu automaattisesti oikein.

wm-x

Jos oikein muistan niin kolmio kannakkeen päällä oli kolmiot. Eli sillon siitä voi tulla kaikki muodot. Jos olis 3 pisteen päällä niin se olisi eri juttu, ehkä? :D...

Pappis

#152
Lainaus käyttäjältä: mistral - 26.10.2019, 09:21:41
... "kolmijalka", niin paino jakautuu automaattisesti oikein.
Kitkan ja rungon mahdollisen vinouden unohtaen, kyllä.

AstroIle

Hei,

Yksi kokeilemisen arvoinen voisi olla sammuttaa puoleksi tunniksi tuulettimet ja antaa peilin lämpötilan tasoittua koko alueelta. Tehokas tuuletus voi pitää peilin eri osat hieman eri lämmössä. Toinen testi voisi olla muuttaa tuenta 9 pisteen tuennaksi laittamalla joidenkin kielloista huolimatta huonekalu huopa nappuloita nykyisten kolmioiden kiinnityskohtiin ihan vain testi mielessä.

T.Astroile

Ransu

Jos testeissä kuvion muoto seuraa pääpeilin pyöritystä niin minusta on erittäin todennäköista että vika on itse pääpeilissä, toivotaan että olen väärässä.
Jos taustatuenta aiheuttaisi tuon, niin kuvion olettaisi pysyvän samassa asennossa ja suunnilleen samalaisena peilin pyörittämisestä riippumatta.

Jarin laittamasta aikaisemmasta linkistä 24" Orion Opticsin peilistä löytyy aika lailla yhtenevä simuloitu tähden muoto

http://interferometrie.blogspot.com/2015/01/orion-optics-24-research-grade-sad-story.html
On kohdassa "Here is a simulated start based on the Zernike data set:"

Toivotaan että tämä ratkeaa parhain päin, ei olisi kyllä tällaista vastoinkäymistä uskonut enää tulevan Sky Watcherin kahden ison sitruunapeilin jälkeen
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

mistral

Muistelen Allar Saviaukin projektia, hioi itse ison, olisko ollut 500mm peilin. Muistelen että olisi tullut hyvä mikä on hämmästyttävä saavutus kun vertaa SkyWatcheriin.

Timo Kantola

En tiedä onko käytännössä mahdollista, mutta monipiste tuennan ja peilin välisen kitkan aiheuttamat ongelmat saisi ehkä testattua/suljettua pois:

   Putki havaintopaikelle, suunta zeniittiin. Ja nyt hankalin osuus - peiliä pitäisi nostaa muutama milli ilmaan kokonaan irti monipiste tuennasta, ja laskea varovasti takaisin paikoilleen. Teoriani on että näin kaikki mahdolliset kitkan aiheuttamat jännitykset laukeaa ja peiliin ei pitäisi kohdistua mitään ylimääräisiä jännitteitä (jos tuennan kaikki nivelet liikkuu herkästi). Putken edelleen osoittaessa zeniittiin kollimointi ja tähtitesti. Tämän jälkeen tähtitestit dec +60, +30 ja lähelle horisonttia (peiliä pyörittelemättä - korkeintaan kollimointi eri korkeuksille..)

Tässäkin voi ja saattaa olla lisäksi apupeilin mahdolliset vaikutukset - eli vaikka pääpeili ja tuenta olisi täydellisiä zeniitissä, voi apupeilin mahdolliset taipumat vääntää "naaman mutkalle".

Timo Kantola

mistral

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 26.10.2019, 17:34:48
   Putki havaintopaikelle, suunta zeniittiin. Ja nyt hankalin osuus - peiliä pitäisi nostaa muutama milli ilmaan kokonaan irti monipiste tuennasta, ja laskea varovasti takaisin paikoilleen. Teoriani on että näin kaikki mahdolliset kitkan aiheuttamat jännitykset laukeaa ja peiliin ei pitäisi kohdistua mitään ylimääräisiä jännitteitä (jos tuennan kaikki nivelet liikkuu herkästi).

Kun peili nostetaan, kaatuu kolmiopalat oman painonsa vuoksi rajotinta vasten. Ja kun lasketaan alas, palautuu kolmiot paikoilleen mutta saattaa kuitenkin jäädä pieniä vetoja. Ehkä vedot poistuu kun nitkuttaa peiliä laskiessa, eli kun vaikka 20% painosta on päällä ja nitkuttaa niin lopettaa siihen ja laskee loput 80%. Silloin ehkä pääsee tasaisempaan kantavuuteen. Myös kolmiopalojen niveliin voisi laittaa rasvaa, jos eivät ole herkkiä.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 26.10.2019, 16:21:50
Jos testeissä kuvion muoto seuraa pääpeilin pyöritystä niin minusta on erittäin todennäköista että vika on itse pääpeilissä, toivotaan että olen väärässä.
Jos taustatuenta aiheuttaisi tuon, niin kuvion olettaisi pysyvän samassa asennossa ja suunnilleen samalaisena peilin pyörittämisestä riippumatta.
Jarin laittamasta aikaisemmasta linkistä 24" Orion Opticsin peilistä löytyy aika lailla yhtenevä simuloitu tähden muoto
http://interferometrie.blogspot.com/2015/01/orion-optics-24-research-grade-sad-story.html
On kohdassa "Here is a simulated start based on the Zernike data set:"
Toivotaan että tämä ratkeaa parhain päin, ei olisi kyllä tällaista vastoinkäymistä uskonut enää tulevan Sky Watcherin kahden ison sitruunapeilin jälkeen

Ransun kanssa täysin samaa mieltä.
Tuosta tuli mieleeni kysymys siitä, että tietääkö joku kuinka tuollaista valtavan kokoista lasikiekkoa tuetaan hionta- ja mittausvaiheissa tehtaalla? Onko lasikiekko siellä absoluuttisen hyvin tuettuna, jotta optiikasta voidaan lukea luotettavasti sen mittatarkkuus ja hioa peili lopulliseen tarkkuuteensa? Mistä nuo valmistusreferenssit saadaan muodostettua ja varmistettua tehtaalla ja onko noissa säädöissä todella tiukat toleranssit, mitkä huolimaton valmistus mitätöisi kokonaan? Toisin sanon pitäisikö nyt Arin saada tuollainen peiliyksilö tuettua samalla tavoin kuin se on ollut tehtaalla mittaushetkellä? Jos tehtaalla on ongelmia pitää noita valmistustoleransseja kohdallaan, niin tuloksena on vain noita sitruunapeilejä satunnaisilla mittavirheillä.
Edellinen ihmettely tulee siis nolla-tietämyksellä noin suuren peilin hionnasta, joten jos joku valistaisi meitä tietämättömiä :azn:
- Timo Inkinen

Timpe

Luin vielä ajan kanssa tätä sivua...
http://www.loptics.com/articles/mirrorsupport/mirrorsupport.html
... isojen peilien tuennan vaatimuksista.

Tuolla on mm. käytännön asiaa kuinka tuollainen 27-p Plop-suunniteltu peilituenta käyttäytyy eri havaintokorkeuksilla ja kuinka välttää mm. tilannetta, jossa peilin ollessa esim. 30 asteen havaintokorkeudella tuenta alkaa puskemaan yläreunastaan ja antamaan periksi alareunasta, jolloin peilin antama kuva vääristyy pahoin. Ja neuvot kuinka tuota tilannetta voidaan välttää oikeaoppisella peilin sivuttaistuennalla (tuosta löytyy faktaa/testikuvia keinotähdellä testattuna). Samoin tuolta löytyvät neuvot suuren apupeilin kiinnitykseen, josta sanotaan mm. ettei mitään liimaa tulisi edes käyttää ja kerrotaan kuinka apupeilinpitimen saisi tehtyä oikeaoppisesti. "I do not recommend gluing secondary mirrors to anything unless they are fairly small, or unless you know exactly what you are doing.  Certainly do not glue them closely (with a thin glue bond) to metals like steel or aluminum."

Kun katsoo millaisten kaukoputkien kanssa kaveri on ollut tekemisissä, niin tulee vaikutelma että Mike Lockwood tietää mistä puhuu :wink:
Ts. tuolta sivulta tulee ohjeita erityisesti peilien tuennan oikeaoppiseen suunnitteluun näissä suurissa rakenteissa.
- Timo Inkinen

Ari Haavisto

Kiitoksia kaikille hyvistä vinkeistä testauksen suhteen. Seuraavalla testikerralla tuo saataneen zeniittipyörityksellä naulittua vaille epäilystä, ikävä kyllä luulen sen tosiaan osoittautuvan pääpeilin viaksi, mutta suljetaan optiikan jäähtymisilmiöt nyt vielä varmuudella pois ensin. Varmasti reuna-, tausta- ja apupeilin tuennassa on parannettavaa, mutta niillä ei oikein mitenkään saa aikaan pääpeilin mukana pyörivää aberraatiota.

Mike Lockwood kiteyttää sen näin: "If no optics appear to be pinched, then rotate the primary.  If the "points" of the triangle rotate with the mirror, chance are the mirror was pinched during manufacturing.  In this case, let the mirror cool after it is rotated and observe the star shape an hour or two later.  If the points of the triangle go back to the original orientation, then the triangularity is likely being cause by cooling, such as by three fans or three ventilation holes."

Tuossa ne vaihtoehdot melkein ovat, eli:

Peili on ollut vedolla jossain pidikkeessä valmistuksen aikana ja mitattu siinä pidikkeessään ja sitten irti päästettyään hakenut uuden muodon. Tuo sopisi yksi yhteen havaintojen kanssa.

Tai nuo minun kolme melko umpinaisessa takalevyssä olevaa fania puhaltavat lasiin kolmiomaisen jäähtymismuodon joka kiertää peilin mukana eikä ehdi palautua havaitussa ajassa. Tuo ei oikein sovi havaitun kanssa, koska kolmio ei palautunut alkuasentoon kahdessa tunnissa eikä ollut eri sessioiden aloituksissa samansuuntainen. Mutta tämä on helppo testata ja poissulkea seuraavalla kerralla varmuudella. Otetaan koko takalevy puhaltimineen pois, annetaan jäähtyä rauhassa pelkillä etupuhaltimilla ja katsotaan ja pyöritellään sitten.

Plus sitten mahdollinen on ehkä huonosti jännitystenpoistohehkutettu aihio, joka vedellyt jälkikäteen. Tällöin oireet samat kuin ensimmäisessä, sillä erolla että pidikettä/virhettä sen käytössä ei ole ollut, mutta peilin alkuperäinen hionta olisi kait ollut normaalia haastavampaa ja lisäksi tästä ei synny koskaan peiliä uudelleen hiomallakaan...näin olen joistain CN keskusteluista ollut ymmärtävinäni. Mutta ymmärtääkseni kokeneet peilinvalmistajat tarkistavat aihion jännitystilan ennen työn aloitusta polarisaation avulla.

Ennen lisätutkimuksia ja seuraavaa testiä pitää odotella vielä valmistajan ohjeita ja antaa itsenikin hiukan asettua. Tällä hetkellä tuntuu suorastaan vastenmieliseltä mennä lähellekään putkea...
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Pekka Lehtelä

Kyllä sinulla on huonoa tuuria toiseen potenssiin jos tämäkin pääpeili on viallinen, oikein harmittaa sinun puolesta.

Ari Haavisto

Katsotaanpas nyt vielä...
Tänään nimittäin sitten suoritin peilin tuennan tarkastelua. Purin muovikatteet pois jotta pääsin kunnolla käsiksi peilin tuentaan ja klipseihin. Yllätyksekseni peilin yläreunan "reunatuenta" eli lähinnä varmuusstoppari, jonka ei koskaan pitäisi koskea peilin reunaa, olikin kontaktissa peilin kanssa ja suorastaan hiukan kiilasi peiliä alareunan reunatukia vasten. Aiemmin tuohon väliin oli helposti mennyt paperi, mutta nyt oli puristusta. Syyksi paljastui tuo peilin reunan eri kohdissa erilainen pyöreäselkäinen muoto, jolloin peiliä pyöritettäessä tuo selkä sopivasti pääsi osumaan ja kiilaamaan tuohon stoppariin, vaikka toisessa asennossa oli ollut välystä. Tuo on nyt varmasti se syy, miksi peiliä pyöritettäessä kolmion muoto muuttui, koska peili puristui hiukan eri tavoin eri asennoissa reunatukien väliin. Ei tälläkään systeemillä mitenkään pitäisi saada tuota kolmiota pyörimään pääpeilin mukana, mutta kun tuohon yhdistetään alareunan reunatukien eri kohdissa erilainen käytös tuon peilin reunaharjan kanssa, jotain jännää voisi siitäkin seurata. Ja mikä jännintä, tuo kolmion muoto kyllä sopii yhtä hyvin yhteen myös tuon yläreunatuki - alareunatuet - kolmion kanssa, kuin se sopi apupeilin silikonipisteiden kanssa  :undecided:

Alla kepuli kaaviokuva tilanteesta, eli peilin reunan muoto saa peilin pyrkimään rullaamaan reunatuennan rullien päällä (punainen ympyrä) alareunastaan pois taustatuennan (sininen) varasta. Samalla yläreunassa peili painuu voimakkaammin taustatuentaa vasten ja samalla kiilautuu yläreunatukea (punainen) vasten, jääden pinteeseen sen ja alareunatuennan väliin. Zeniittiä kohden mentäessä peili laskeutuu tasaisemmin taustatuennan varaan, mutta jos peilin rotaatio on epäsuotuisa, peili kiilautuu aika pahasti. Tuossa saattoi olla syy, miksi peilin pyöritys oli hankalaa ja rohinaa kuului.




Irrotin ylätuennan ja samalla alaklipsitkin ja hioin/säädin kaikki niin, että nyt joka suuntaan, myös päälliklipseihin, on vähintään 3-4mm välys, eikä minkäänlaista puristusta pääse enää varmasti syntymään. Katsotaan mitä tapahtuu.



No sitten alareunatuennan tutkiskeluihin. Tuolla peilin reunan muodolla noita rullia ei tule saamaan toimimaan. Aina osa rullista keventää peiliä taustatuennalta ylempänä olleen kaaviokuvan mukaisesti, jolloin varmasti syntyy astigmaattisuutta, kun peili hakee sipsilastun muotoa. Käytännössä siis pitää rakentaa kaapelikeinu tuolle peilille.



Sitten taustatuennan tutkailua. Yksi juttu on se, että tuo peili on nyt hiukan liian ylhäällä suhteessa taustatuentaan. Kaapelikeinua tehtäessä pitää peiliä samalla laskea ehkä sentin verran, jotta tuennan keskiö ja peilin keskiö ovat samat. Nostin putken ehkä n. 40-45 asteen kulmaan ja kokeilin kaikki tuennat ja kolmiot läpi. Kaikki kolmiot liikkuvat ja kaikissa on liikevaraa, joten pitäisi toimia riittävästi. Kun rakennan tuon kaapelikeinun, samalla kyllä voisi pariin kolmioon tiettyyn suuntaan ihan varmuussyistä raivata pari milliä lisää liikematkaa, kun nyt joustomatkaa oli parissa vain 1-2mm tiettyyn suuntaan. Sormituntumalla tuentavoimat olivat riittävän lähellä toisiaan, ei pitäisi ihmeitä haitata.



Näillä eväillä on nyt hyvä lähteä tekemään pyöritystestiä zeniittiin, kun siinä ei reunatuenta haittaa ja reunapuristukset on nyt varmasti saatu pois. Mitään jäähtymiskolmioitakaan ei nyt voi syntyä, kun maskit on takaa pois. Jotain muutosta pitäisi tapahtua, mutta muutoin oletan kyllä näkeväni tutun kolmion ja sen pyörivän peilin mukana. Huomenna voisi olla keliä jos vain on aikaa. Saisi diagnosoinnin loppuun ja pääsisi purkamaan peilin pois ja aloittamaan peilinpitimen modaukset ja pääpeili sitten tarina erikseen...
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Pappis

Ihmettelisin, jos vielä näet merkittäviä deformaatioita. Kyllä tuossa löytyi jo niin monta syytä... Kaapelituenta? Entä joku pitkän nahkasuikaleen tapainen, jakaisi reunaan kuormaa tasaisemmin?

Ari Haavisto

Palasin juuri testaamasta. Nyt kun tuo pieni pinne sieltä poistui, kuvio on muodoltaan lähempänä ihan ensimmäisen testin kuviota, eli tilannetta ennen kuin aloin peiliä pyöritellä ja pinnetilanne syntyi. Mutta siis kuvio on edelleen siellä, näkyy sekä matalalla että zeniitissä ja kummassakin tilanteessa pyörii peilin mukana... Otin pitkän videon minkä aikana pyörittelen peiliä, ravistelen ja hetkuttelen tukikolmioita. Tarkempi analyysi videoista myöhemmin, mutta tämä havaintokausi taisi olla nyt sitten tässä.

Taidan kokeilla lottoa, alkaa olla tuuri sitä tasoa.  :sad:
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"