Uusi kuvausputki

Aloittaja Timpe, 18.09.2018, 22:35:37

« edellinen - seuraava »

vehnae

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 13.01.2019, 18:20:46
jos tietäisi kuinka tuollainen anturisysteemi kannattaa nykyisin tehdä kustannustehokkaasti.

Näissä käytettävä sensorihan on varsin halpa, ebaysta saa vitosella. Toki siihen ympärille tarvitaan sitten sopiva mikrokontrolleri (arduino, raspberry pi, komahub, jne) lukemaan sensoria ja jotain softaa jos datasta haluaa tuottaa käppyröitä tms mikä on myös se mistä näissä kaupallisissa tuotteissa sitten maksetaan. Mutta perusidea on yksinkertainen eli mitataan ilman ja taivaan lämpötilan erotusta, selkeä taivas on kylmä eli lämpötilojen erotus on suurempi kuin pilvisellä säällä.

Jos värkkäily kiinnostaa yhtään niin tällaiset on varsin hyviä harjoitteluprojekteja.

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 13.01.2019, 18:20:46
Etäkäytettävä laitteistohan tuo jo onkin, mutta käyn avaamassa pihalta havaintosuojan katon + laittamassa laitteisiin tarvittavat sähköt yms. alustukset kuntoon tuon pilvisyysajan virtakatkon jälkeen. Suurin murhe nykyisellään on tuo säätilanteen äkillinen vaihtelu ja sen erottaminen kannattaako edes yrittää ohuen yläpilvisyyden lävitse kuvaamista. Joskus 5-10 vuotta sitten Petri Kehusmaalla oli paikkakunnalla Boltwood Cloud Sensor tyyppinen laitteisto oman observatorionsa lisävarusteena. Jäin kaipaamaan sen tuottamaa laadukasta pilvisyysgraafia, kun Petri myi oman kuvauskalustonsa kokonaan pois ja siirsi tähtikuvausharrastuksensa 100% etätähtikuvaajaksi.

Tuollaisen pilvisyyssensorin hankintahinta on näemmä aivan liikaa suhteessa käyttötarpeeseeni, mutta suunnilleen vastaavan pilvisyyden seurantalaitteiston voisi vallan hyvin pystyttää kuvausaikaa valvomaan, jos tietäisi kuinka tuollainen anturisysteemi kannattaa nykyisin tehdä kustannustehokkaasti.  :huh:
Petrin pilvisyysanturin tuottaman laatugraafin tarkkuus oli aikoinaan ihan omaa luokkaansa kertomaan, milloin kuvaus kannatti lopettaa pilvisyyden hitaan lisääntymisen takia. Nyt pitää mennä itse pihalle kurkkimaan rajamagnitudia Pikku Karhusta ja ohutta yläpilvisyyttä ihan itse, mikä on kaupungin valosaaste-taivaalta aina pikkuisen tulkinnanvarainen asia. (En edes muista milloin olisin nähnyt viimeeksi 5 rajamagnitudin tähtitaivasta, varmaan joskus elo-syyskuussa.)


Timpe, pilvisyysanturi on edelleen autotallin päädyssä, mutta siihen tuli joku vika, enkä viitsinyt lähettää sitä mihinkään huoltoon. Ensi kesänä (tai aikaisemmin) täytyy ottaa se sieltä alas.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Aiheesta kukkaruukkuun eli tuo Riccardi reducerin huurtumisongelmakin on kadonnut ilmojen kylmenemisen takia. Lyhentimen massiivinen takalinssi huurtuu, jos sinne tarjoaa liikaa lämpöä lämmityspannalla. Nyt panta kiertää vain kameran ympärillä ja tuo OAG-kameran tienoo + Riccardi saa vain "sivuosuman" kameran pantalämmityksestä.

Niin, ja tuo pilvisyysanturin kaupallinen hankinta on allekirjoittaneelle eduksi lähinnä tuon helppoutensa ja pilvisyyskäppyränsä takia. Siitä kun oppii näkemään ajan kanssa, milloin kannattaa kuvata luminanssia ja milloin tyytyä RGB-väreihin. Nykyisin tuon luminanssin kerryttäminen on vain tullut kovin vaikeaksi, kun ne selkeät / hyvän läpinäkyvyyden kelit puuttuvat liki kokonaan :undecided:

- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 13.01.2019, 20:13:29
Itse asiassa tulin saman tien tilanneeksi tällaisen pilvisyysanturin:
http://www.auroraeurotech.com/CloudSensor.php

Outo putiikki tuolla. Ei mitään reagointia tilaukseeni, tein verkkosivun kautta kyselyn tilauksen perään (ei vastausta), laitoin toisen kyselyn support @ auroraeurotech.com suoraan (eilen, ei toistaiseksi vastausta sieltäkään). Pari vaihtoehtoa tulee mieleen eli on niin pieni putiikki (tarkistavat hyvin satunnaisesti tilauksensa) tai sitten sähköpostiliikenne ei toimi tuonne ja takaisin. Tai sitten lähetys tipahtaa vain kaikessa hiljaisuudessa työpaikalleni lähitulevaisuudessa. Muutoin PayPal joutuu lisähommiin, sillä tuota kautta on nyt veloitettu sekä PayPal-saldoani että luottokorttia. Ei sen Brexitin pitäisi vielä sössiä kauppaa tänne EU alueelle... höh! :undecided:
- Timo Inkinen

wm-x

Jotenkin kuulostaa tyypilliseltä pieneltä astro kaupalta.  :grin:. Asiakaspalvelu ei ole näiden liikkeiden parhaita puolia.

Jussi Koponen

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 22.01.2019, 20:47:45
Outo putiikki tuolla. Ei mitään reagointia tilaukseeni, tein verkkosivun kautta kyselyn tilauksen perään (ei vastausta), laitoin toisen kyselyn support @ auroraeurotech.com suoraan (eilen, ei toistaiseksi vastausta sieltäkään). Pari vaihtoehtoa tulee mieleen eli on niin pieni putiikki (tarkistavat hyvin satunnaisesti tilauksensa) tai sitten sähköpostiliikenne ei toimi tuonne ja takaisin. Tai sitten lähetys tipahtaa vain kaikessa hiljaisuudessa työpaikalleni lähitulevaisuudessa. Muutoin PayPal joutuu lisähommiin, sillä tuota kautta on nyt veloitettu sekä PayPal-saldoani että luottokorttia. Ei sen Brexitin pitäisi vielä sössiä kauppaa tänne EU alueelle... höh! :undecided:

Tuohan on muuten AAG CloudWatcherin kopio. Osta ennemmin Jamielta tuo AAG CloudWatcher, on hyvä ja tekee sen mitä pitää. Tuohon sai lisäoptiona Raspilla toimivan "Solo" moduulin, jos etänä haluaa lueskella dataa ja tehdä säätöjä.

Kirjoitin AAG:stä puolivillaisesti ja erittäin lyhyesti blogiini: https://astro.galleria.fi/blog/29/first-winter-with-observatory-automation/

Lisäksi Lunaticon Jamie antaa loistavan etätuen tuotteilleen, vieläpä pienellä viiveellä.

Timpe

Jukka tuossa edellä oli oikeassa, sillä sain vastauksen kyselyyni:
"Hi Timo
I am sorry you should have received a conformation email from us, it looks like this was an error at our end that the email was not sent.
Unfortunately our office is closed this week, however I will ensure that your order is shipped on Monday 28 Jan. I will also email you the tracking number.
I apologise for any inconvenience caused order.

Kind regards
Michael Waddicor
Aurora Eurotech "


Joten Jussin vinkki jäi muille toteutettavaksi... Oma käyttöni taitaa olla reaaliaikaista pilvien seurantaa, kun kopin katto on auki ja laitteet kuvaamassa. En siis kaipaa 24/7 seurantaa pilvisyyteen, josta ei ole hyötyä, jollen pääse itse samaan aikaan kuvaamaan/havaitsemaan. Eräänlainen kuvauskelin laadunseurantalaite siis, ei sen kummempaa. Ei näistä lähiötaivaista ota muutoin selvää, onko taivaalla näkyvä höttö pilveä vai valosaastetta (yleensä kumpaakin).
- Timo Inkinen

Timpe

Takaisin putki-asiaan ts. tänään taitaa olla Hyvinkäällä järjettömän hieno seeing :shocked:
Tässä on TMB 152 Triplet APO:n jälkeä viiden minuutin valotuksella ja tuolla on nätti liukuma kirkkaammista tähdistä aina ihan pieniin, hyvin himmeisiin tähtiin, joita on jo vaikea erottaa KAF-8300 kennon kuumista pikseleistä.
Sanoisin, että tällaista laatua on TMB:n LZOS venäläisoptiikka parhaimmillaan :cool:



CCDI antoi tuolle kuvalle FWHM lukemaksi 2,23"/px ja fokkarin kallistusta on näemmä 1,7" verran alas oikealle.
- Timo Inkinen

mistral

Tasaista jälkeä reunasta reunaan, vaikea erottaa piirrosta, ollaanko keskellä vai reunalla. Onko muuten Föön-tuuli hyvä seeingiltään? Keväällä kuulemma tuulee Kölivuoriston yli useammin. Föönin edellytys on vissiin myös matapaine jotta vettä sataisi vuorille, siis liian kuiva ilma ei luovuta lämpöä.

Timpe

Tuolloin tuuli luoteen-pohjoisen suunnasta ihan kohtuullisen navakasti, mikä varmaan tasoitti ilmakehän virtauksia. Pakkasta oli jotain -10C ... -15C tienoilla, joten ei tehnyt mieli jäädä ihmettelemään ulos hyvää seeingiä. Mutta taisi olla noita "once-a-10-year" -kelejä, kun en ole aiemmin moiseen törmännyt. Jälkiviisautena vielä, että olisi pitänyt kokeilla sitä Einsteinin ristin kuvaamista tuossa kelissä, mutta jäipähän tekemättä (tuo oli siis viiden minuutin valotus). Ja muutoinkin tuo kohde olisi ollut horisontissa tai sen alla...  :huh:
- Timo Inkinen

mistral

Tuo ei ainakaan ollut föön-tuuli. Mutta erikoisen hyvä seeing.

Timpe

Nyt kun CCD-kamera ei ole enää pysyvästi kiinni TMB 152:ssa, niin tuli mieleen katsoa putken läpi läheisiä puita kun tuo ilmakehä tuntui olevan kerrankin hyvin rauhallinen ja "hautova". (Tämä tapahtui noin kuukausi sitten.) Visuaalinäkymät tuon Triplet APO:n läpi olivat odotetun kaltaisia, kun kulmaprisman virkaa toimitti Baader 2" BBHS Star Diagonal prisma  2" ClickLock lukituksella ja okulaarit olivat Televuen sarjaa (pl. 7mm Pentax XW ja 9mm University Opticsin HD Abbe ortoskooppi) höystettynä PowerMate 2x kertojalla.

Tuolla Pentaxin 7-millisellä ja 2x Televue PowerMatella sain aikaan 343x suurennuksen (0,44 mm lähtöpupillilla), mikä on nyt kalustosta löytyvän okulaarisetin suurennusten suuremmasta päästä. Katsoin tarkoituksella noita kuusen neulasia taivasta vasten saadakseni esille mahdollisen objektiivin värivirheen. En onnistunut tuossa tarkoituksessa, minkä kaltaisen epäonnistumisen koin sangen miellyttävänä  :grin: Tuosta tilanteesta piti yrittää saada jotain dokumenttia ts. tyrkkäsin älypuhelimen kameran tuon 0,44mm lähtöpupilliin ja pienen arpomisen jälkeen onnistuin saamaan aikaan muutaman suunnilleen terävän kuvan tuosta tilanteesta.

80% croppi:


100% rajaus keskeltä:


M.O.T.
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 05.03.2019, 22:03:55
Sanoisin, että tällaista laatua on TMB:n LZOS venäläisoptiikka parhaimmillaan

Hämmentävä olo jäi tuosta kokeilusta... okulaarissa 343x suurennus (0,44 mm lähtöpupillilla) ja putki sallisi vieläkin lisää suurennusta... Höh, on se hyvälaatuinen linssi!  :shocked:
- Timo Inkinen

Aksu

Mukava kuulla että täällä joku vielä pistää oman silmänsäkin tuollaisen taideteoksen perään, eikä pelkästään kameran kennoa  :cool: Vielä kun toistat tempun myös tähtitaivaan alla  :grin:
Aki Laakso

"Nothing shocks me. I'm a scientist"
- Indiana Jones
----------------------------------------
C9.25 XLT, Tak FC-100DF, APM 80/500 CNC

Timpe

Pitää tsekata tilannetta, kun tulee kuvauskelvottomia kelejä. Joku ajatus on ollut kaksoistähtien yms. perään vilkuilla, kun tiedän ettei ds-näkymillä pääse juurikaan kaupunkitaivaan alla herkuttelemaan. Tuollainen linssiputki kun on erikoislaite Kuulle, kaksoistähdille (ja planeetoille, jahka nousevat nykyisestä sijainnistaan ylemmäksi). Lisäksi oma havaintohistoriani on vahvasti visuaalipainotteinen ajalta ennen ds-kuvaamisen opettelua. Luvassa siis satunnaista visuaaliherkuttelua, mikä ajatus oli tuon jalustan kaksoissatulan kasaamisen takanakin. (Vakituisen kuvaamiskaluston kun pitää olla jatkuvasti tikissä samassa asennossa/säädöissä läpi kauden ja se haittaa muutoin noita satunnaisia visuaalihavaintoja.)
- Timo Inkinen

Timpe

Vinkki muillekin, jotka haluavat tällaista LZOS huipputason linssiputkea itselleen, niin sellainen on nyt myynnissä Itävallasta tuolla UK:n Astro Buy&Sell palstalla  :wink:
https://www.astrobuysell.com/uk/propview.php?view=154095

Putki on käytännössä samanlainen kuin itselläni, mutta tuo on tehty Thomas Backin kuoleman jälkeen, jolloin APM:n Markus Ludes jatkoi hetken aikaa saman suunnittelun LZOS optiikan myyntiä heikentämättä tuotteen laatua vielä merkittävästi. Tämä APM LZOS -yksilö on omaani enemmän kolhuja saanut (lähinnä jalustapantoihin ja tuohon alumiiniseen linssisuojaan, mikä on liimattu kahteen lohjenneesta yhteen). Tuo voisi olla syynä hinnan alennukseen yhtenä tinkimissyynä...

Se mikä tässä on mielenkiintoista, niin myyjän Dropbox palvelussa on lähes 1:1 samanlainen alkuperäinen LZOS mittaustulos, kuin omassa putkessani.
https://www.dropbox.com/sh/ukucyx34g1xee5l/AAD1KcKZiDzvQjwD36nO89aca?dl=0&preview=20190203_130901.jpg
vrt. https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/ImageScope/APO_152_1200_138.jpg

Ja tämä myynnissä oleva LZOS #381 yksilö on mitattu uudelleen, jolloin on saatu aiempaa parempi Strehl-lukema: (0,986 vs. 0,954 by Tommy Navratil (Teleskop Austria))
https://www.dropbox.com/sh/ukucyx34g1xee5l/AAD1KcKZiDzvQjwD36nO89aca?dl=0&preview=152-1216_LZOS-APM_Nr381_report.png
Kuten tunnettua, niin venälaiset optikot LZOS:ssa mittasivat tuotteensa ns. "varman päälle" eli yleensä aliarvoimalla tuon Strehl -lukeman huonoimman mittauksen mukaan. Tätä taustaa vasten oman TMB 152/1200:n Strehl -tarkkuus lienee sekin jossain 0,975 ... 0,985 lukemissa todellisuudesssa  :smiley:

Hintaa tuolle näyttää tulevan jotain 6500 euroa pyyntihinnan mukaan, mutta tosiostaja saanee tuollaisen huippuputken hiukan halvemmalla hinnasta sopivan kohteliaasti tinkien. Uusia vastaavia voi katsella vaikka täältä suunnalta: https://www.apm-telescopes.de/en/telescopes/refracting-telescopes-ota/apochromates/apm-lzos-telescope-apo-refractor-152-1200-cnc-lw-ii.html
Muuten en ole missään tekemisissä tuon myyjän kanssa, mutta tuo näyttää ihan aidolta myynti-ilmoitukselta noiden kuvien mukaan.
- Timo Inkinen