17P/Holmes kirkastunut!

Aloittaja VeikkoM, 24.10.2007, 22:09:05

« edellinen - seuraava »

J-M

Timo-Pekan kuva on kyllä aivan mahtava! Ei voi muuta sanoa.
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

Horus

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 03.11.2007, 11:36:08
Kyllä torstaina pitämässäni tähtinäytöksessä Ursan tornilla yleisö oli ihan innostunut komeetasta. Komeetta mahtuu (ainakin vielä) kerralla näkökenttään ja on siinä minusta visuaalisestikin kaikenlaista nähtävää, kunhan maallikoille on joku opastamassa, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Väkeä oli kuitenkin vain tusinan verran koko illan aikana, vaikka taivaalla on paljain silmin näkyvä harvinainen purkautunut komeetta.

Lehdistöä tosiaan kannattaisi aktivoida.

Tarkennettakoon, että tarkoitin visuaalikohteella paljain silmin havaittavaa kohdetta, ilman kaukoputkea. Mm. Ikeya-Zhang oli paljain silmin, pyrstöllisenä, huomattavasti mielenkiintoisempi kohde havaitta.
Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka

Horus

Lainaus käyttäjältä: Toni - 03.11.2007, 13:19:49
Mikään suuren yleisön komeetta tämä ei ole, mutta Suomen leveysasteilla suurin ja kaunein sitten vuoden 2005 Machholzin.

No eiköhän tuo kevään C/2006 P1 McNaught ollut kuitenkin edellinen "kaunein" komeetta  :) . Se kuitenkin näkyi jopa vaalealta taivaalta (missä sitä siis saattoi havaita). Mutta on tämä Holmes yksi viimevuosien parhaista komeetoista, siitä ei pääse mihinkään.
Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka

PetriKe

Kaivelin komeetan ydintä Larson-Sekanina filtterillä (radial and rotational gradient filter) ja sain esiin mielenkiintoisia rakenteita. Ko. filtteriä käytetään yleensä paljastamaan komeetan kirkkaan ytimen purkauksia.

Jotain mielenkiintoista tämänkin kaverin ytimessä tapahtuu 8)

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Veijo T

Laitanpa tänne vielä yhden laajakanttikuvan, muutenhan tuota Perseuksen seutua ei juuri tule kuvattua, ellei siellä jotain mielenkiintoista tapahdu.

Onko sille kukaan löytänyt syytä miksi tuo komeetta tuolla yllättäen sauhuttelee kaukana auringosta ?
Veijo T





Horus

Lainaus käyttäjältä: Veijo T - 03.11.2007, 20:45:25
Onko sille kukaan löytänyt syytä miksi tuo komeetta tuolla yllättäen sauhuttelee kaukana auringosta ?

Varmaa tietoa ei liene, mutta paras arvaus taitaa tällä hetkellä olla se, että komeetassa tapahtui jonkin sortin "komeettajäristys" jonka seurauksena materiaalia purkautui. Myös törmäystä toisen kappaleen kanssa pidettiin alussa mahdollisena, mutta nyt tämä teoria voidaan unohtaa, koska komeetan kirkastuminen on jokseenkin tasaista joka suuntaan, eikä mitään "törmäysvanaa" ole nahtävillä. Nimittäin jos törmäys olisi tapahtunut, niin silloin olisi vääjäämättä seurauksena se, että se muodostaisi vanaa johonkin suuntaa. Riippuen tietysti siitä missä kulmassa ja sunnasta törmääjä osuisi komeettaan.
Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka

Timo Kantola

Juuri tuota tässä pohdiskelin..
Aika näyttävää "sauhuttelua", kirkastuu parissa päivässä +16mag kohteesta +2mag kohteeksi, etäisyyttä auringosta (31.10) 2.5AU eli noin 370miljoonaa kilometriä!
Purkauksen kirkkaudesta voi helposti päätellä että ytimestä lähtevät massat on suuria, lisäksi näyttää olevan symmetrinen - eli purkautu joka suuntaan suunnilleen samalla voimalla ( mikäli tuollaista voi kuvista ylipäätään tulkita..) sitten kun ottaa viellä huomioon että kaasut/materia on lähtenyt komeetan ytimestä 3 x kiväärin luodin nopeudella, niin voi ajatella kyseessä olevan (komeetan kannalta nähtynä) hirmuinen katastrooffi  :o

Se että mikä moisen aiheuttaa.. (Horus kerkesi jo faktaa laittamaan, mutta jatkan spekulointia ammattikoulun pohjalta..) lieenee kyseessä jonkinmoinen komeetan ytimen "tulivuoren purkaus" joku aine on kaasuuntunut - selviäis varmaan spektristä - ja kehittänyt hirmuisen paineen joka on purkautunut pinnalle...  Se kuinka tuollainen purkaus voi lähteä jokasuuntaan yhtäaikaa.. joku toinen saa selittää.
Timo Kantola

Lauri Kangas


PetriKe

Yhdistin tähtien mukaan kuvat Holmesista kolmelta eri illalta (viimeisin tänään). Samalla näkee paljonko komeetta on taivaalla kolmen päivän aikana seilannut. Kaveri on myös kasvanut melkoisesti keskiviikkoillasta.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Poro

Mun arvausteoria tälle kirkastumiselle on, että komeetta on omasta pyörimisestä johtuen hajonnut kappaleiksi ja nyt komeetan sisällä aikaisemmin auringolta suojassa oleva materia pääsee lämpenemään ja kaasuuntumaan.
Asuminen maapallolla on kallista, mutta sisältyyhän siihen matka auringon ympäri.
S-W Star Adventurer, Nikon D750, Celestron telephoto SCT 750 mm f/6, samyang 135 f/2, sigma 24 mm f/1.4
Juha Raitio

Joni

voihan se olla, että jokin kappale on "sattunut" osumaan juuri suoraan meidän katselukulmasta nähden komeettaan ja aiheuttanut erittäin harvan kappaleen sumuuntumisen katselukulmastamme nähden symmetrisesti. ja voihan se olla, että edellisestä vierailusta on jäänyt hyvin herkkä ontelo, joka nyt sitten lähestyessään puhkeaa pienimmästäkin lämpötilan muunnoksesta. Omituisinta mielestäni on tuo symmetrisyys. Sen perusteella päättelisin täsmälleen katselukulmastamme saapunutta törmäystä.

Timo Kantola

Mikäli mitään ymmärsin tuosta spektristä ja tekstistä:
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 03.11.2007, 22:11:47
Komeetan spektristä juttua: http://astrosurf.com/buil/holmes/obs.htm

Komeetan ympärillä  oleva sininen/vihreä halo on virittyneistä C2 molekyyelistä peräisin ja sisempi - kirkas koma/ydin olisi pölyä josta saadaan pelkkä Auringon heijastus spektri? Eli kyseessä ei olisi mikään kaasupurkaus, vaan komeetan kirkastuminen johtuu suurestamäärästä irtaantunutta pölyä ? Saa pyöriä aika vinhasti että pinnan pölyt lähtisi 2.4km/sek! Ja komeetan tulisi olla aika luja jotta
kestäisi kasassa... ennen hajoamistaan..?
Ehkä joku törmäys - tai jotain..
Parempi varmaan odotella viisaampien ajopuuteorioita tästä oudosta ja hienosta ilmiöstä.

linkki  S&T sivuille jossa myös spekuloidaan..
http://www.skyandtelescope.com/observing/home/10775326.html

Timo Kantola

jarikankaanpää

3.11. 2007 klo 21.59 Valottakaa piiiiitkäään ;)
Jari Kankaanpää

-Jarz-


Laitetaanpas omatkin kuvat näkyville muitten kuvien jatkoksi. Kuvat otettu 2.11.2007 aamuyöllä erittäin kovassa tuulessa, joten tärähtäneitä otoksia oli valtaosa kaikista kuvista, mutta joukossa oli myös joitakin kohtuullisesti onnistuneita.



Kuvassa komeetta kaasupilvineen, tuon vihertävän alueen laidoilta mitattuna, on noin täyden kuun kokoinen.




1x20s, ISO1600, SC 8", 2032mm, f10, Pentax K10D.

Oikean puoleinen kuva on yhdistelmä vasemmanpuoleisesta Larson-Sekanina- ja Gaussian Blur suotimella käsiteltynä ja yhdistettynä Photoshopissa alkuperäiseen "overlay" toiminnolla.
Mitä tuossa sitten kukakin näkee on ihan makuasia, mutta katseltuani omia ja muiden ottamia kuvia, niin ei voi välttyä vaikutelmasta, että suurin osa komeetasta purkautuvasta aineesta suuntautuisi kuvan mukaiseen suuntaan. Siis mikäli koko komeetta on tuo kirkastuma hieman sivussa keskipisteestä.
Erittäin mielenkiintoinen kohde :).

JM

Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Lauri Kangas

Olin vähän skeptinen tuon rotational gradientin tuloksen suhteen, tässä toinen lähestymistapa ytimen penkomiseen:



Tuossa on tehty ytimen suhteen angular low pass -filtteröinti, eli eräänlainen radial blurriin perustuva unsharp maski.
Kolmihaarainen "pyrstö" siis näyttää todelliselta, mutta muita yksityiskohtia ei oikein ole.